Санду закликала НАТО дати літаки для Молдови

Санду закликала НАТО дати літаки для Молдови

Санду закликала НАТО дати літаки для Молдови
. Фото: Офіс президента України

Молдова терміново потребує літаків для спостереження за своїм повітряним простором та його захисту.

Про це під час виступу на Мюнхенській конференції заявила президентка Молдови Мая Санду.

"Справді, у нас є довготривале партнерство з НАТО. І ми дуже віддані нашим планам на майбутнє. Найбільша проблема, яка у нас є зараз, — це потреба літаків для спостереження та захисту повітряного простору. Це потреба Молдови, і також всього регіону. Тож ми б хотіли, щоб наші партнери розглянули цей вид наших потреб", — підкреслила політикиня.

Вон зазначила, що російська агресія проти України становить ризики й для Молдови.

"Війна Росії проти України має величезний вплив на кожен аспект безпеки Молдови. Це збільшує військові ризики для Молдови. За кілька останніх місяців ми бачили 4 ракети, які нелегально перетнули наш повітряний простір. У нас було багато випадків, коли на нашу територію падали уламки ракет", — сказала президентка.

Санду сподівається, що Росія не стане вдаватись до прямої агресії проти Молдови, допоки Україна продовжує свій супротив діям Кремля.

"Ми чуємо багато думок про те, що Молдова може стати наступною ціллю. Та поки Україна утримує російську армію подалі від нашого кордону, ми віримо, що військової загрози для Молдови немає. Україна береже нас", — зауважила вона.

Водночас Росія веде гібридну війну з Молдовою, зазначила президентка.

"Ми маємо багато прикладів. Восени вони намагались використати енергетичну кризу, сподівались, що ми не зможемо платити високу ціну за газ та електрику. Але коли вони побачили, що влада змогла знайти необхідні кошти, "Газпром" зменшив поставки газу, сподіваючись, що ми не знайдемо альтернатив і проплачені протести усунуть уряд. Найуразливішими для нашої пропаганди елементи гібридної війни — це пропаганда та неправдива інформація, а також кібератаки. Усе це має лише одну мету — дестабілізувати наше суспільство і створити економічну кризу проти нас", — наголосила Мая Санду.

Читайте також

НАТО затвердило пакет допомоги для зміцнення обороноздатності Молдови

Зеленський попередив Санду про плани РФ взяти під контроль Молдову. У Кишиневі відреагували

На початок