"Сприятиме деескалації": Зеленський запросив Байдена до України найближчими днями

"Сприятиме деескалації": Зеленський запросив Байдена до України найближчими днями

Доповнено
"Сприятиме деескалації": Зеленський запросив Байдена до України найближчими днями
. Фото: AP Photo/Evan Vucci

Президент США Джо Байден під час телефонної розмови з українським лідером Володимиром Зеленським пообіцяв, що Штати та їх партнери рішуче відреагують на будь-яку подальшу агресію Росії проти України. Своєю чергою Зеленський запросив американського колегу відвідати Україну найближчими днями.

Як повідомили у Білого дому, під час розмови Байден підтвердив відданість країни суверенітету та територіальній цілісності України.

"Президент Байден чітко дав зрозуміти, що Сполучені Штати швидко і рішуче, разом зі своїми союзниками та партнерами, відреагують на будь-яку подальшу агресію Росії проти України", — йдеться в заяві.

Лідери двох країн також наголосили на важливості продовження дипломатії та стримування у відповідь на військове нарощування російських військ на кордонах України. Своєю чергою Зеленський додав, що розмова тривала годину.

"Говорили про безпеку, економіку, наявні ризики, санкції та російську агресію", — написав він у Twitter.

"Сприятиме деескалації": Зеленський запросив Байдена до України найближчими днями
Офіс президента

Глава держави додав, що українська сторона розуміє всі поточні ризики та готова до будь-якого розвитку ситуації.

"Зупинимо будь-яку ескалацію в бік України. Столиця України, Київ, інші міста нашої держави – Харків і Львів, Дніпро й Одеса – у безпеці та під надійним захистом", – наголосив Зеленський.

Він подякував Байдену за підтримку й запросив його відвідати Україну.

"Переконаний, що ваш приїзд до Києва найближчими днями, що є вирішальними для стабілізації ситуації, буде потужним сигналом та сприятиме деескалації", – заявив глава держави.

Напередодні, 12 лютого, Байден провів телефонну розмову з російським президентом Володимиром Путіним та попередив його про "рішучу відповідь і швидкі та серйозні витрати" у разі нападу на Україну. Також Путіну зателефонував президент Франції Еммануель Макрон, який заявив про несумісність діалогу з ескалацією ситуації на українському кордоні.

Що відомо

  • 12 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що українська сторона аналізує інформацію розвідки щодо загрози повномасштабного вторгнення Росії в Україну найближчим часом. Водночас головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний та міністр оборони Олексій Резніков запевнили, що українська армія готова дати відсіч Росії у разі вторгнення.
  • У Міністерстві закордонних справ заявили, що Україна має сильну позицію завдяки скоординованим дипломатичним контактам на всіх рівнях та закликали зберігати спокій на тлі заяв про загрозу ймовірного вторгнення Росії.
  • Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Росія може напасти на Україну, не чекаючи на завершення Олімпійських Ігор у Пекіні.
  • На початку листопада 2021-го американські ЗМІ повідомили про скупчення російської техніки на кордоні з Україною. Тоді у Міноборони та РНБО заперечили цю інформацію. 21 листопада голова української розвідки заявив, що Росія сконцентрувала біля кордонів з Україною понад 92 тисячі військовослужбовців і готується до нападу до кінця січня — на початку лютого 2022 року.

Читайте також

Загроза військового вторгнення Росії в Україну. Оновлення

"Це блеф". Що кажуть іноземці про загрозу війни між Україною та Росією

США запропонували РФ "ідеї", які вигідні усім. Про що говорили Байден з Путіним

Військова допомога Україні на тлі загрози з боку Росії. Які країни допомагають озброюватися

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок