Європарламент засудив агресію РФ і закликав заблокувати "Північний потік-2" — резолюція

Європарламент засудив агресію РФ і закликав заблокувати "Північний потік-2" — резолюція

Європарламент засудив агресію РФ і закликав заблокувати "Північний потік-2" — резолюція
. Ілюстративне фото/Flickr

Європейський парламент 16 грудня ухвалив резолюцію із засудженням російської агресії проти України та її військових маневрів на прикордонні. Євродепутати закликали ввести проти Москви санкції в разі відкритої агресії та за будь-яких обставин зупинити російський газопровід "Північний потік-2".

У резолюції Європейський парламент закликав держави-члени послати Росії сигнал, що її агресія проти України не лише буде неприйнятною, а й призведе до політичних та економічних збитків.

Зокрема євродепутати пропонують ввести санкції проти російських військових, найближчого оточення Володимира Путіна й енергетичного сектору, а також відключити Росію від міжнародної платіжної системи SWIFT. Крім того, ЄС закликають позбутися енергозалежності від Росії й не допустити запуску "Північного потоку-2" незалежно від його відповідності вимогам ЄС.

Євродепутати в резолюції закликають окупантів на Донбасі дотримуватися режиму припинення вогню, а Росію – відновити конструктивну роботу в межах Тристоронньої контактної групи й "Нормандського формату". Європарламент також підкреслив, що вибір Україною курсу на вступ до НАТО "не повинен обумовлюватися схваленням" РФ.

Читайте також: "Ми спитали про рік, коли Україна стане членом НАТО". Кулеба – про підсумки візиту до Брюсселя

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав резолюцію Європарламенту "дуже вчасною і важливою", оскільки орган у ній наголошує на необхідності РФ відвести свої війська від українського кордону.

"Для нас також дуже важливо, що у цій же резолюції Європейський парламент чітко підтвердив перспективу вступу України до ЄС", – додав він.

Що відомо

Читайте також

"Доля України все ще висить на волосині". Що світові ЗМІ пишуть про саміт Байдена і Путіна

SWIFT і санкції проти Путіна. Як світ має реагувати на погрози Україні. Відповідають експерти

Вторгнення в Україну обернеться для РФ "ізоляцією від міжнародної фінансової системи" – Держдеп США

"Санкційна політика до ескалації, а не після". Про що Зеленський говорив з Макроном і Шольцом

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок