Розмова Байдена і Путіна на тлі даних про війська РФ на кордоні України. Версія Кремля і Білого дому

Розмова Байдена і Путіна на тлі даних про війська РФ на кордоні України. Версія Кремля і Білого дому

Оновлюється
Розмова Байдена і Путіна на тлі даних про війська РФ на кордоні України. Версія Кремля і Білого дому
. Фото: The White House / Twitter

7 грудня президенти США й Росії – Джо Байден і Володимир Путін – провели переговори у форматі відеоконференції, в закритому форматі. Їхня друга зустріч відбулася на тлі зростання даних про скупчення російських військ на кордоні з Україною.

Уперше Байден і Путін зустрілись у Женеві 16 червня. Це була перша їхня зустріч у статусах очільників держав, перемовини відбувалися у закритому режимі. На підсумкових пресконференціях лідери США та Росії заявили, зокрема, про "теплу атмосферу" та домовленності щодо "стратегічної стабільності".

Онлайнова зустріч Байдена і Путіна тривала близько двох годин.

Про що говорили: версія США

Як повідомила пресслужба Білого дому за підсумками переговорів, Байден "висловив глибоку стурбованість США і європейських союзників щодо ескалації Росією сили довкола України".

Також американський президент заявив, що США і союзники запровадять "рішучі економічні та інші заходи" у разі військової ескалації, підтвердив підтримку територіальної цілісності та суверенітету України і закликав до деескалації та повернення до дипломатичних засобів вирішення ситуації.

Крім того, стверджують у Білому домі, Байден і Путін домовилися продовжити діалог на рівні своїх команд, причому США здійснюватимуть його "в тісній співпраці зі своїми союзниками і партнерами". Зокрема очікується, що президент США проведе обговорення з лідерами європейських країн і президентом України Володимиром Зеленським.

Крім того, Байден і Путін обговорили діалог США та РФ із питань стратегічної стабільності, питання кібербезпеки й спільну роботу щодо ядерної програми Ірану.

Після зустрічі Байдена й Путіна заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що санкції проти РФ у разі вторгнення в Україну означатимуть її "фактичну ізоляцію від міжнародної фінансової системи".

Читайте також: ЗМІ продовжують повідомляти про загрозу вторгнення РФ в Україну, Кремль заперечує. Що відомо

Про що говорили: версія Росії

За повідомленням Кремля, Путін заявив про нібито "деструктивну лінію Києва, спрямовану на повний демонтаж Мінських угод і домовленостей, досягнутих у Нормандському форматі". Він також закликав "не перекладати відповідальність" за ескалацію "на плечі Росії".

За словами Путіна, НАТО "вживає небезпечні спроби освоєння української території" та попрохав "юридично зафіксованих гарантій, які виключають розширення НАТО у східному напрямку і розміщення в сусідніх із Росією державах ударних наступальних систем озброєнь".

Водночас радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван запевнив, що президент США "не робив жодного зобов'язання і не давав жодної гарантії", пов'язаної з нерозширенням Північноатлантичного Альянсу.

Читайте також: "Путін хоче гарантій, що НАТО не нападе": експертка про розмову президентів США і Росії

Що стосується інших питань порядку денного, лідери Росії та США домовилися продовжити співпрацю у сфері кібербезпеки й щодо переговорів про ядерну програму Ірану. Крім того, Путін запропонував "обнулити" обмеження на наймання дипломатичного персоналу, запроваджені Вашингтоном і Москвою.

Онлайн-саміт Джо Байдена і Володимира Путіна
Президент РФ Володимир Путін під час онлайнового саміту з американським візаві Джо Байденом, 7 грудня 2021 року. Фото: МЗС РФ

Що передувало

Джо Байден напередодні відеоконференції з російським президентом Володимиром Путіним телефоном обговорив із лідерами європейських країн ситуацію з нарощуванням сил російської армії на кордонах України. Поговорив він із ними і вже після саміту.

Читайте також: НАТО має розмістити війська в Україні на основі ротації — Болтон

Своєю чергою, державний секретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову із президентом України Володимиром Зеленським, де сторони домовилися "продовжити спільні та скоординовані дії". Байден також поспілкується із Зеленським 9 грудня, повідомив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван.

Напередодні онлайнового саміту телеканал CNN повідомляв про санкції, які начебто готує Вашингтон для стримування агресивних дій Росії щодо України. Йдеться зокрема про санкції проти найближчого оточення Путіна, енергетичної сфери і суверенного боргу, а також відключення Росії від платіжної системи SWIFT.

Про санкції проти Росії через нарощування військ на кордоні з Україною раніше заявляв і Байден. Він охарактеризував їх як "найбільш комплексну і значну низку заходів, які значно ускладнять Путіну втілити те, що, як побоюються, він може зробити".

Речник Путіна Дмитро Пєсков назвав повідомлення CNN про санкції "продовженням інформаційної істерики, яку ми в ці дні спостерігаємо у ЗМІ".

Що відомо

  • На початку листопада 2021-го американські ЗМІ повідомили про скупчення російської техніки на кордоні з Україною, однак тоді у Міноборони та РНБО заперечили цю інформацію.
  • 21 листопада голова української розвідки Кирило Буданов заявив, що Росія сконцентрувала біля кордонів з Україною понад 92 тисячі військовослужбовців і готується до нападу до кінця січня-початку лютого 2022 року.
  • 30 листопада Володимир Путін заявив, що "справа не в тому воювати чи ні", а в тому, щоб налагодити відносини. Так він відповів на запитання щодо введення військ на територію України.
  • Невизнаний низкою країн президент Білорусі Лукашенко заявив, що у разі загострень на кордоні Білорусь буде "на боці" Росії. Також він уперше заявив, що Крим де-факто та де-юре став російським. Раніше Білорусь не визнавала анексії Криму Росією.
  • Президент Володимир Зеленський вважає ситуацію на кордоні не гіршою, аніж навесні 2021-го.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок