Байден поговорив з лідерами Франції, Німеччини, Італії і Британії про Україну

Байден поговорив з лідерами Франції, Німеччини, Італії і Британії про Україну

Байден поговорив з лідерами Франції, Німеччини, Італії і Британії про Україну
. Брифінг канцлерки ФРН А.Меркель та президента США Дж.Байдена у Білому домі, 15 липня 2021 року. Фото: AP

Президент США Джо Байден після онлайн-саміту із президентом РФ Володимиром Путіним щодо України провів телефонні перемовини із лідерами Франції, Німеччини, Італії і Великої Британії. Із президентом України Володимиром Зеленським Байден планує поговорити 9 грудня.

Про це увечері 7 грудня повідомили пресслужби Білого дому та прем'єра-міністра Британії.

"Прем'єр-міністр сьогодні ввечері розмовляв з президентом Байденом, прем'єр-міністром Драгі, президентом Макроном і канцлеркою Меркель про Україну. Президент Байден поінформував інших лідерів про свою розмову з президентом Росії Путіним", – ідеться в повідомленні прем'єр-міністра Британії Бориса Джонсона.

Згідно з повідомленнями, лідери "підкреслили важливість припинення загрозливої поведінки Росії щодо України", погодилися з необхідністю постійного діалогу з Росією для заохочення цього, домовилися "підтримувати тісний контакт і координувати свої підходи до цього питання".

"Президент Байден поінформував лідерів про свою розмову з президентом Путіним, під час якої він обговорив серйозні наслідки російських військових дій в Україні та необхідність деескалації та повернення до дипломатії. Лідери наголосили на своїй підтримці суверенітету та територіальної цілісності України, а також необхідності знизити напруженість і залучити Росію до дипломатії. Вони погодилися, що їхні команди підтримуватимуть тісний зв’язок, у тому числі у консультаціях із союзниками НАТО та партнерами ЄС, щодо скоординованого та всебічного підходу", – ідеться в повідомленні Білого дому.

Читайте також: Розмова Байдена і Путіна на тлі даних про війська РФ на кордоні України. Версія Кремля і Білого дому

Що відомо

  • 7 грудня відбувся онлайн-саміт президентів США і Росії. Байден і Путін говорили про Україну, розмова тривала майже 2 години. Переговори відбулись на тлі численних повідомлень ЗМІ про скупчення російських військ на кордоні з Україною та даними про можливий наступ РФ.
  • За результатами переговорів пресслужба Кремля заявила, що під час переговорів Путін заявив про "провокації" з боку України на Донбасі, невиконання Україною Мінських угод, а також попросив у Джо Байдена гарантувати нерозширення східного флангу НАТО і розміщення там американських озброєнь.
  • У Білому домі ж заявили, що США і союзники запровадять "рішучі економічні та інші заходи" у разі військової ескалації РФ, також Байден підтвердив підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, закликав до деескалації та повернення до дипломатичних засобів вирішення ситуації.
  • Також заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд додала, що вторгнення в Україну обернеться для РФ "ізоляцією від міжнародної фінансової системи". Раніше телеканал CNN повідомляв, що йдеться про санкції проти оточення Путіна, російського банківського та енергетичного сектору й суверенного боргу, а також відключення РФ від міжнародної платіжної системи SWIFT.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок