Зеленський зустрівся з генсеком НАТО Столтенбергом. Про що говорили

Зеленський зустрівся з генсеком НАТО Столтенбергом. Про що говорили

Зеленський зустрівся з генсеком НАТО Столтенбергом. Про що говорили
. twitter.com/ZelenskyyUa

Президент Володимир Зеленський у ніч на 16 грудня провів зустріч із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Під час зустрічі сторони обговорили скупчення Росією військ поблизу українського кордону та перспективи членства України у Північноатлантичному альянсі.

Про це посадовці розповіли під час брифінгу 16 грудня у Брюсселі.

Про ситуацію на кордоні з РФ

За словами Столтенберга, зокрема він обговорив із Зеленським передислокацію російських військ до українського кордону.

"Ми обговорювали значне нарощування російських збройних сил навколо України. Десятки тисяч військових у бойовій готовності, артилерія, танки, дрони, а також електронні системи ведення бою. Ми не бачимо, що це нарощування змінюється чи зменшується – навпаки, продовжується", – наголосив посадовець.

Він додав, що НАТО розцінює дії Росії як провокацію.

"Тут немає ніякого виправдання – це провокаційно, дестабілізаційно, і це, звичайно, підриває безпеку у Європі", – зауважив генсек.

Столтенберг наголосив, що Росія повинна повернутися до дипломатії та деескалації ситуації, а також поважати суверенітет і територіальну цілісність України.

"Якщо Росія вдасться до агресії проти України, вона буде мати жорсткі наслідки і дуже високу ціну", – наголосив посадовець.

За словами посадовця, водночас НАТО готове до діалогу з Росією.

Про підтримку України

Столтенберг запевнив, що всі члени альянсу підтримують суверенність і територіальну цілісність України.

"Ми не визнаємо незаконну анексію Криму Росією", – наголосив генсек.

Він нагадав, що НАТО надає Україні практичну підтримку і запевнив, що альянс й надалі продовжуватиме робити це.

" Ми маємо інструкторів і радників альянсу у ваших Збройних силах, беремо участь у спільних навчаннях і надаємо обладнання", – зауважив посадовець.

Читайте також: Підсумки саміту "Східного партнерства": підтримка лідерів ЄС та заява "Асоційованого тріо"

Водночас він наголосив, що підтримка України з боку НАТО не є загрозою для Росії.

"Україна має право обирати свої заходи безпеки. Це – фундаментальний принцип європейської безпеки. І рішення, чи може Україна приєднатися до НАТО, буде прийматися тільки Україною і 30 членами альянсу", – підсумував Столтенберг.

Про загрози з боку Росії

За словами Володимира Зеленського, Росія продовжує вдаватися до тиску на Україну.

"Те, що нині відбувається на тимчасово окупованому півострові Крим та на Донбасі, навколо кордонів України та в Чорному і Азовському морях, варто розглядати в комплексі з іншими гібридними елементами, які російська сторона використовує для шантажу і тиску на нашу державу та на демократію", – наголосив президент.

Політик наголосив, що повномасштабна війна з Росією коштуватиме мільйонів людських життів.

"Чисельність нашої армії в рази менша за армію Російської Федерації. Якщо буде повномасштабна війна, ми розуміємо, що будуть тисячі, сотні тисяч, мільйони жертв. Ми цього не хочемо", – зазначив Зеленський.

Він нагадав про використання Росією мігрантів для дестабілізації ситуації на європейських кордонах, а також про створення штучної енергетичної кризи та здійснення кібератак.

"Саме перелічені мною виклики – це елементи загального сценарію з дестабілізації безпекової ситуації в регіоні, в Україні, в цілому в Європі. Їхня мета – дестабілізувати ситуацію на кордонах з НАТО, створити в суспільстві наратив щодо слабкості НАТО, слабкості союзників, заблокувати євроатлантичну ситуацію України", – зазначив Зеленський.

Читайте також: "Санкційна політика до ескалації, а не після". Про що Зеленський говорив з Макроном і Шольцом

Він додав, що рівень підтримки курсу північноатлантичної інтеграції України в українському суспільстві лише зростає.

"Я дуже вдячний вам, пане Столтенберг, за чіткий сигнал питання членства України в НАТО. Це – питання відносин України та альянсу", – наголосив президент.

Про взаємодію України з НАТО

Президент повідомив, що обговорив з Єнсом Столтенбергом напрями взаємодії та участь України в місіях під егідою НАТО, залучення до сил реагування НАТО та участь у військових навчаннях.

"Хочу підкреслити, що Україна є надійним партнером альянсу, який прагне розвивати та поглиблювати взаємодію", – зауважив Зеленський.

З огляду на це сторони розглядають шляхи посилення співпраці в регіоні Чорного та Азовського морів.

"Стабільність Чорноморського регіону – це наш спільний інтерес. Чим ефективніше ми співпрацюємо зараз, тим ефективніше наше суспільство зможе відповідати на будь-які безпекові виклики у майбутньому", – наголосив президент.

При цьому Зеленський додав, що саме Росія через окупацію Криму та війну на Донбасі підштовхнула Україну до членства в Північноатлантичному альянсі.

"Протягом багатьох років Україна бачить себе в альянсі безпеки. Після 2014 року, після початку війни я вважаю, що саме Росія підштовхнула Україну до НАТО", - заявив він.

Що відомо

Читайте також

"Доля України все ще висить на волосині". Що світові ЗМІ пишуть про саміт Байдена і Путіна

SWIFT і санкції проти Путіна. Як світ має реагувати на погрози Україні. Відповідають експерти

ЗМІ продовжують повідомляти про загрозу вторгнення РФ в Україну, Кремль заперечує. Що відомо

Вторгнення в Україну обернеться для РФ "ізоляцією від міжнародної фінансової системи" – Держдеп США

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок