Естонія, Грузія та частина Балкан. Куди пускають щеплених Pfizer чи Sinovac українців

Естонія, Грузія та частина Балкан. Куди пускають щеплених Pfizer чи Sinovac українців

Естонія, Грузія та частина Балкан. Куди пускають щеплених Pfizer чи Sinovac українців
. ФОТО: pexels.com

12 липня Міністерство охорони здоров'я повідомило, що вакцину проти COVID-19 від компаній Pfizer/BioNTech тепер використовуватимуть для проведень щеплень у центрах масової вакцинації, де вона буде доступна усім охочим. У таких центрах з кінця травня вже щеплять українців китайським препаратом Sinovac (CoronaVac). Суспільне розібралося, до яких країн станом на середину липня можуть в'їхати українці із двома дозами однієї з цих вакцин.

Більшість урядів різних країн світу встановили правила, що в'їзд дозволений вакцинованим мандрівникам лише через два тижні після отримання другої дози. Pfizer — не виняток. У вигляді підтвердження вакцинації деякі держави приймають міжнародне свідоцтво, а деякі — вже й український сертифікат, який поки що працює у тестовому режимі.

Так, Європейський Союз офіційно визнає чотири вакцини — BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Johnson & Johnson. Попри те, що у цьому переліку є Pfizer, це не означає, що українців із ним пускають до усіх європейських країн. Кожна країна самостійно ухвалює рішення про те, чи відкривати кордони для громадян України, і, ба більше, якщо план дій для прикордонників з приводу цього чітко не окреслений, іноземні правоохоронці самостійно вирішують, чи може людина перетнути кордон із документами, які надає. Також держави ЄС можуть дозволяти в'їзд із вакцинами, не визнаними Євросоюзом, але визнаними ВООЗ. Зокрема, таким препаратом є Sinovac. Таким чином, перед подорожжю треба перевіряти правила в'їзду до конкретної країни на сайті Міністерства закордонних справ або у Telegram-боті, а також те, чи визнає вона препарат, яким ви прищепилися.

Куди пускають із Sinovac

Так, мандрівників, які зробили щеплення вакциною проти коронавірусу китайського виробництва Coronavac, пускають до десяти європейських країн. Вакциновані туристи з України з міжнародним свідоцтвом про щеплення можуть полетіти до:

  1. Іспанії;
  2. Естонії,
  3. Австрії;
  4. Нідерландів;
  5. Молдови;
  6. Угорщини;
  7. Туреччини;
  8. Греції;
  9. Болгарії;
  10. Португальської Мадейри.
  11. Грузії.

Деякі з цих країн просять заповнити спеціальні анкети. При в’їзді потрібно показувати роздруковане міжнародне свідоцтво англійською мовою. Також деякі з них приймають відвідувачів і з ПЛР-тестами без щеплень, але подекуди тоді доведеться сидіти карантин.

Читайте також: В Україні розпочалися щеплення вакциною CoronaVac. Що необхідно знати про препарат

Куди можна поїхати з Pfizer

Усі перераховані держави також визнають Pfizer і без проблем дозволяють в'їзд туристам з України, вакцинованим цим препаратом. Крім них, із Pfizer також відкритий в'їзд до:

  • Кіпру;
  • Хорватії;
  • Німеччини;
  • Румунії.

Для в'їзду потрібно надавати цифровий COVID-сертифікат європейського зразка або аналог підтвердження вакцинації у цифровій або в паперовій формі, виданий іноземною мовою.

Читайте також: Зелені ландшафти Мадейри та острови Греції. Які можливості з'явилися у туристів за тиждень

Що відомо

  • За добу 11 липня в Україні від коронавірусної хвороби COVID-19 вакцинували 26 356 людей. Одну дозу отримали 13 390 людей, повністю імунізовані — 12 966 людини.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) вважає, що ситуація з поширенням коронавірусу у світі стабілізувалася на "дуже високому рівні".
  • В Україні відкрили вже близько 200 центрів вакцинації від COVID-19.
  • В Україні встановили новий рекорд щеплень проти COVID-19 з початку вакцинальної кампанії. Так, за добу 24 червня щепили понад 96 тисяч людей, одну дозу отримали 40 970 людей, повністю щеплені – 55 210 людей.
  • Україна належить до країн із високим ризиком затяжного формування колективного імунітету і може набути його лише у 2023 році. Це пов'язано з дефіцитом вакцин і низькими темпами вакцинації.
  • В Україні розпочався четвертий етап вакцинації від COVID-19. Під час нього щеплять людей старше 60 років, а також людей віком 18-59, які мають супутні захворювання, ув’язнених та персонал закладів позбавлення волі та слідчих ізоляторів.
  • ЮНІСЕФ очікує, що 20% населення України буде щеплено вакцинами, отриманими від глобальної ініціативи COVAX. Водночас у фонді закликали продовжити рутинну вакцинацію від інших хвороб.

Читайте також

Чому в Україні низькі показники вакцинації від COVID-19. Пояснює радник голови ОП

Посли країн G7 заявили про готовність допомогти Україні у проведенні вакцинації

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок