США підтвердили підтримку отримання Україною плану дій щодо членства в НАТО — Єрмак

США підтвердили підтримку отримання Україною плану дій щодо членства в НАТО — Єрмак

США підтвердили підтримку отримання Україною плану дій щодо членства в НАТО — Єрмак
. УНІАН

Сполучені Штати Америки підтвердили підтримку прагнення України отримати План дій щодо членстваПлан дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) — програма з прийняття нових членів до Альянсу. Розпочата у квітні 1999 року. Призначена для допомоги країнам, які планують стати членами НАТО. Програма передбачає підготовку країн-кандидатів до членства в НАТО і дотримання стандартів НАТО за всіма основними напрямками (у політичному, економічному, військовому, правовому і т.д.) в НАТО, однак цього не достатньо, з огляду на інші країни-члени Альянсу.

Про це заяви керівник ОПУ Андрій Єрмак після зустрічі президента Володимира Зеленського з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у четвер, 6 травня, у Києві — повідомляє пресслужба Офісу президента.

"Ми отримали сьогодні чергове підтвердження повної підтримки з боку Сполучених Штатів отримання Україною ПДЧ. Але в Альянсі багато учасників, тому робота триває. США вкотре підтвердили, що це наш стратегічний партнер, який підтримує вступ України в НАТО", — сказав він.

Читайте також: Чому Україна досі не в НАТО та що для цього потрібно. Думки експертів

За його словами, підтримка з боку США прагнення України отримати ПДЧ є "ще одним свідченням стратегічного партнерства між країнами".

Єрмак зазначив, що українська та американська сторони обговорюють різні формати взаємодії щодо зміцнення безпеки у Чорному морі, зокрема геополітичні та військові, а також повідомив, що "наступна зустріч політичних радників лідерів держав – учасниць Нормандського формату може відбутися у травні та пройти в очному форматі".

Читайте також: Що означає для потенційного членства України в НАТО статус партнера з розширеними можливостями

Що відомо

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що вступ України до НАТО є "єдиним шляхом" закінчення війни на Донбасі. Він також наголосив, що Україна прагне стати рівноправним учасником Північноатлантичного альянсу та підкреслив, що хоче поставити питання про членство в НАТО президенту США Джозефу Байдену.
  • Міністерство оборони опублікувало перелік військових навчань НАТО, у яких в 2021 році візьме участь Україна.
  • 12 червня 2020 року Україна отримала статус партнера розширених можливостей НАТО, що надає змогу для тіснішої військово-промислової співпраці, працевлаштування українців у структурах альянсу і додаткового захисту від нього.
  • Водночас постійна представниця США при НАТО, посол Кей Бейлі Гатчісон заявила, що набуття Україною статусу партнера з розширеними можливостями не є ознакою наближення країни до Плану дій щодо членства в Альянсі, яке вона зможе отримати у слушний час.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 9 лютого повідомив, що терміни вступу України до НАТО залишаються невизначеними, але демократичні реформи наблизять країну до членства в Альянсі.
  • 7 квітня Литва заявила, що проситиме НАТО надати Україні план дій щодо членства.
  • 8 квітня про підтримку надання Україні плану дій щодо членства в НАТО заявила Латвія.
  • 10 квітня наміри України стати членом НАТО підтримала Туреччина.
  • 3 травня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна підтримує надання Україні плану дій щодо членства у НАТО та підніме це питання на червневому саміті НАТО.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок