Тісніша співпраця і захист. Україна отримала новий статус від НАТО

Тісніша співпраця і захист. Україна отримала новий статус від НАТО

Тісніша співпраця і захист. Україна отримала новий статус від НАТО
. Фото: АР

Україна отримала статус партнера розширених можливостей НАТО, що надає змогу для тіснішої військово-промислової співпраці, працевлаштування українців у структурах альянсу і додаткового захисту від нього.

"Цей день настав. Я глибоко вдячний нашим партнерам по альянсу за те, що вони зробили це можливим. Україна нарешті отримує заслужений статус партнера з розширеними можливостями НАТО", — повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у своєму Twitter.

Тим часом НАТО привітало Україну із новим статусом у Twitter.

"Вітаємо Україну з тим, що вона стало партнером розширених можливостей НАТО! НАТО надало Україні покращені можливості для глибшої співпраці через значний український внесок у нашу спільну безпеку", — ідеться в повідомленні.

Згідно з ним, США продовжать роботу з Україною, яка посилить взаємодію із НАТО, а реформи оборонного сектору продовжать просуватися.

Раніше голова Громадської ліги Україна – НАТО Сергій Джердж розповів в ефірі Українського радіо, що Україна офіційно звернулася до НАТО із проханням приєднатися до програми розширених можливостей.

"Якщо нам нададуть цю програму, то ми долучимося до тих країн, які вже є: Фінляндії, Швеції, Австралії, Йорданії, Грузії. Перш за все, це надасть пріоритетний допуск до сертифікатів, заходів і продукції Україні. У нас з’явиться можливість бути на військово-промисловому ринку країн НАТО також. Це буде більш зрозуміло для всіх інших країн, тому що якщо наша продукція буде сертифікована за стандартами НАТО, це значно спростить участь у міжнародних виставках, торгівлю військовою технікою", — пояснив Джердж.

За його словами, за допомогою програми значно посилиться обмін даними, відкриються можливості для громадян України працювати в структурах НАТО, обіймати посади і в штаб-квартирі НАТО, і в командних структурах. Крім того, при формуванні програми будуть внесені додатки в систему спільних навчань, маневрів України та НАТО, а також буде застосовуватись певний сценарій, коли країну з такої програми будуть захищати країни НАТО за статтею Колективний захист. Одне з таких навчань відбудеться у Чорному морі.

Що відомо

  • Верховна Рада ухвалила законопроєкт №2247, що передбачає зміну деяких військових звань рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу відповідно до стандартів НАТО.
  • Президент Володимир Зеленський підписав указ "Про Річну національну програму під егідою Комісії Україна – НАТО на 2020 рік".
На початок