Литва проситиме НАТО надати Україні план дій щодо членства – МЗС Литви

Литва проситиме НАТО надати Україні план дій щодо членства – МЗС Литви

Литва проситиме НАТО надати Україні план дій щодо членства – МЗС Литви
. МЗС Литви

Литва запропонує союзникам по НАТО надати Україні план дій щодо членства, після реалізації якого країна могла б стати членом альянсу.

Про це на брифінгу заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

"Ми повинні незабаром звернутися до колег з листом, щоб ще раз розглянути можливість надання ПДЧПлан дій щодо членства Україні. Я переконаний, що НАТО міг би повторити свою пропозицію щодо надання плану дій, і це питання ми якраз почали узгоджувати з колегами з Балтійських держав", – сказав Ландсбергіс.

За словами литовського міністра, це було б сильним сигналом для Росії про те, що Україна обирає трансатлантичний напрямок.

Він також прокоментував нарощування російської військової присутності на кордоні з Україною та збільшення кількості порушень режиму припинення вогню, сказавши, що дуже важливо колективно послати Росії чіткий сигнал про те, що це такі агресивні дії матимуть наслідки.

Що відомо

  • Володимир Зеленський заявив, що Україна прагне стати рівноправним учасником Північноатлантичного альянсу та підкреслив, що хоче поставити питання про членство в НАТО президенту США Джозефу Байдену.
  • Україна отримала статус партнера розширених можливостей НАТО, що надає змогу для тіснішої військово-промислової співпраці, працевлаштування українців у структурах альянсу і додаткового захисту від нього.
  • Постійна представниця США при НАТО, посол Кей Бейлі Гатчісон заявила, що набуття Україною статусу партнера з розширеними можливостями не є ознакою наближення країни до Плану дій щодо членства в Альянсі, яке вона зможе отримати у слушний час.
  • США підтримують бажання України вступити до Північноатлантичного альянсу, однак це питання належить до компетенції керівництва НАТО.
  • 2 квітня посли країни членів НАТО провели термінову зустріч через загострення ситуації на Донбасі та накопичення російських військових поблизу кордонів України.
  • Міністерство оборони опублікувало перелік військових навчань НАТО, у яких в 2021 році візьме участь Україна.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок