Мільярд доларів від США для України і постачання ракет ATACMS. 792 день війни. Онлайн

Мільярд доларів від США для України і постачання ракет ATACMS. 792 день війни. Онлайн

Українські військові 25-ї ОПДБр на Донеччині
Українські військовослужбовці 25-ї окремої повітряно-десантної бригади ЗСУ ведуть вогонь з реактивної системи залпового вогню БМ-21 "Град" на Донеччині, 24 квітня 2024 року. REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Уряд Данії виділив додаткові €590 млн військової допомоги Україні

Уряд Данії планує збільшити фінансування Українського фонду на 4,4 млрд данських крон (590 млн євро). Про це повідомила пресслужба міністерства оборони Данії.

У Міністерстві оборони Данії зауважили, що більша частина виділених коштів на військову підтримку у 2024 році була використана, втім існує потреба у подальшій військовій підтримці України у цьому році.Тому уряд Данії й парламентські партії домовилися виділити додаткові 590 млн євро на 2024 рік.

Загальний обсяг військової підтримки в рамках Фонду для України становитиме 64,8 мільярда данських крон (8,7 мільярда євро) у 2023-2028 роках.

У Міноборони заявили, що метою військової підтримки в рамках Українського фонду у 2023-2028 роках, як і раніше, буде надання безпосередньої військової підтримки Україні у вигляді озброєнь, іншого військового обладнання.

Крім того, представники уряду й парламенту Данії допускають прямі закупівлі в української промисловості за умови контролю.

"Данія була однією з найактивніших країн-донорів від початку війни. Ми повинні залишатися такою і надалі, тому я радий, що переважна більшість данських парламентських партій підтримала рішення додати додаткові 4,4 млрд данських крон до Фонду військової підтримки України у 2024 році", – заявив міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен.

У ЗСУ розповіли про ситуацію навколо Часового Яру

На околицях Часового Яру у Донецькій області тривають бої. Поки цих сил російських військ не достатньо для захоплення. Щодня місто та населені пункти навколо нього російські війська знищують реактивною артилерією та авіацією.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів командир взводу розвідки бригади "Рубіж", офіцер НГУ Максим Матвійчук.

"Російська армія не залишає спроби захопити Часів Яр та прилеглі населені пункти. Вони сконцентрували деяку кількість підрозділів на цьому напрямку. Було видно, що вони стягують додаткові резерви з інших напрямків, а саме з Запорізького, Херсонського та Харківського напрямків. Зараз йдуть бої в більшості околицях міста Часів Яр", — розповів Максим Матвійчук.

Він додав, що наразі російські війська не змогли обійти канал Сіверський Донець.

"Ця рукотворна річка, є бетонним укріпленням для Сил оборони України, її взяти буде важко та важко утримати, бо без підтримки техніки їх просування зупиниться. Це найвища точка з якої українські військові можуть спостерігати будь-який під'їзд резервів противника на напрямку", — розповів військовий.

Зеленський розповів, про що говоритимуть завтра на "Рамштайні"

Під час засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн"), яке відбудеться 26 квітня, йтиметься про "складнощі й проблеми, які накопичились за пів року, коли Україна чекала рішень про американську підтримку.

Про це у вечірньому відеозверненні заявив президент України Володимир Зеленський.

"Політично ми вже спрацювали заради підтримки. Тепер треба, щоб спрацювали й щодо наповнення пакетів потрібною зброєю, і щодо логістики. Дякую всім країнам, які в цей час ухвалили свої нові рішення на допомогу Україні, нашим воїнам, нашим містам і громадам", — сказав він.

За словами президента, українська влада продовжує максимально активно працювати на американському напрямку. Зеленський провів переговори спікером Палати представників Майком Джонсоном, лідером республіканців у Сенаті Мітчем Макконнеллом та лідером більшості Чаком Шумером.

"Подякував їм за принциповість і підтримку у протистоянні терору. Ще говоритиму з лідером демократів у Палаті представників Гакімом Джеффрісом. Тематика всіх розмов – це наша спільна сила – усіх, хто цінує людське життя й прагне зберегти наш спосіб життя, те, що об’єднує всіх нас у євроатлантичній спільноті. Говорили про "Петріоти", про силу наших арсеналів, про нашу політичну взаємодію. Можемо перемогти російський терор. Мусимо це зробити", — сказав Зеленський.

За добу Сили оборони півдня ліквідували 103 військових РФ

Упродовж доби Сили оборони півдня ліквідували 103 окупантів, знищили 32 одиниці озброєння та військової техніки РФ. Про це у Telegram повідомили Сили оборони півдня.

Зокрема українські військові знищили одинадцять гармат, три міномети, два човни, 16 одиниць автобронетехніки, два місця зберігання боєприпасів та пункт управління БпЛА, йдеться у дописі.

ЄС розглядає можливість санкцій проти російських проектів СПГ — Bloomberg

Європейський Союз обговорює з країнами-членами пропозиції щодо санкцій щодо ключових російських проєктів скрапленого природного газу та заборони на використання портів ЄС для реекспорту поставок, призначених для третіх країн, у рамках спроб обмежити здатність Москви отримувати доходи від викопного палива.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела.

Потенційні заходи вивчаються в рамках останнього раунду санкцій проти Росії після її вторгнення в Україну. За словами джерел, мета полягала б у тому, щоб ще більше вдарити по ланцюжку поставок СПГ у Росію та майбутнім доходам від таких проектів, як Arctic LNG 2, термінал СПГ UST Luga та завод у Мурманську. Раніше США наклали санкції на надеякі з цих проектів.

Відповідно до плану, портам країн-членів ЄС також буде заборонено імпортувати російські поставки, які потім реекспортуються до третіх країн. Але заборони на закупівлю палива для використання всередині блоку не буде.

За словами джерел, обговорення все ще перебувають на ранній стадії, і деякі держави-члени скептично ставляться до цих пропозицій.

Зазначається, що в рамках 14-го пакета обмежень розглядає введення санкцій проти суден російського "тіньового флоту" в рамках зусиль щодо встановлення обмеження цін на російську нафту.

Деякі з російських проєктів СПГ, на які поширюватимуться ці заходи, вже стикаються з обмеженнями на обладнання, що використовується для виробництва і видобутку скраплення природного газу, а також на інші технології та послуги.

ЄС також ухвалив заходи, які дозволили б окремим країнам блокувати поставки газу з Росії на добровільній основі, хоча більша частина потоків, що залишилися, пов'язана з довгостроковими контрактами.

Агентство зазаначає, що ЄС, особливо країни центральної Європи, як і раніше залежать від Росії в постачанні газу, а імпорт з Москви становив близько 40% попиту ЄС до вторгнення в Україну. Хоча трубопровідний газ відтоді значно впав, Росія постачає близько 18 мільярдів кубометрів СПГ до європейських портів, переважно у Франції, Іспанії та Бельгії, з яких приблизно 1 мільярд кубометрів потім реекспортується.

Крім того, зас ловами джерел, країни-члени ЄС сподіваються наступного місяця досягти угоди щодо використання прибутків, отриманих від заморожених російських суверенних активів, для підтримки України.

Зеленський: влада працює над інвестиціями у виробництво зброї в Україні

Українська влада працює над контрактами на виробництво зброї та техніки в Україні, іде робота з партнерами над інвестиціями у виробництво.

Про це президент України Володимир Зеленський повідомив у вечірньому зверненні 25 квітня.

За словами Зеленського, кожен виробник має отримати довгострокову впевненість у тому, що кожен контракт буде забезпечений необхідними фінансами, постачанням і логістикою.

“Ми працюємо і з нашими партнерами над інвестиціями у виробництво в Україні – уже зараз за деякими напрямами можемо виробляти значно більше, ніж є власних коштів. Виробничі потужності достатньо широкі”, — сказав Зеленський.

Зокрема, за словами президента, під час візитів та перемовин, у контактах урядовців із партнерами обговорюється можливість більш масштабного залучення фінансів.

“Щоб країни, які володіють коштами, але не мають власних виробничих потужностей, будували свій арсенал разом із нами й нам зараз для фронту допомагали”, — сказав Зеленський.

Протягом доби на фронті зафіксовано 93 бойових зіткнення — Генштаб

Протягом доби зафіксовано 93 бойових зіткнення. Найгарячіше на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

Загалом, війська РФ завдали 4 ракетних та 50 авіаційних ударів, здійснилии 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони та населених пунктах. Внаслідок російських атак є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

На Донеччині під час обстрілу загинули троє залізничників

Внаслідок обстрілу Донеччини 25 квітня під час виконання роботи загинули троє залізничників. Ще четверо працівників отримали осколкові поранення та контузії. Наразі їх ушпитали. Про це повідомила Укрзалізниця.

"26-річні Богдан Ковальов та Михайло Бандрівський й 37-річний Сергій Кузнецов. Усі троє працювали електромеханіками на залізниці", — йдеться у повідомленні УЗ.

Російські війська повторно обстріляли Білозерку

Про це в Telegram повідомила Херсонська обласна військова адміністрація. Удар прийшовся по житловому будинку. 74-річний місцевий житель отримав контузію, вибухову та черепно-мозкову травми, йдеться у дописі. Медичну допомогу йому надали на місці.

Кількість постраждалих через удар по Балаклії на Харківщині збільшилася до семи, повідомив керівник ОВА Синєгубов.

Україна у 2024 році може розраховувати на 38 млрд доларів зовнішньої допомоги — голова НБУ

Очільник Національного банку Андрій Пишний заявив, що Україна у 2024 році може розраховувати на 38 мільярдів доларів зовнішньої фінансової підтримки.

Про це посадовець повідомив під час брифінгу 25 квітня.

Пишний розповів, що у березні від партнерів надійшло близько 9 мільярдів доларів. Таким чином вдалося наростити міжнародні резерви до майже 44 мільярдів доларів.

Окрім цього, за словами голови НБУ, впродовж останніх днів Україна отримала позитивні новини зі США щодо схвалення пакета військової та фінансової допомоги, а також надійшов черговий транш від ЄС у розмірі 1,5 мільярда євро.

"Враховуючи це, Україна може розраховувати на 38 мільярдів доларів зовнішньої бюджетної допомоги цього року", — зазначив посадовець.

Пишний підкреслив, що разом із тим триває реалізація заходів з посилення спроможності України до самозабезпечення й уряд зміцнює власну ресурсну базу та нарощує залучення на внутрішньому ринку.

Голова НБУ додав, що зі свого боку Нацбанк удосконалює заходи валютного контролю. Разом з налагодженням ритмічності зовнішньої допомоги це дасть змогу профінансувати заплановані видатки бюджету та підтримувати контрольовану ситуацію на валютному ринку.

Війська РФ вдарили по Нікополю: поранені двоє людей

Війська РФ вдарили по Нікополю на Дніпропетровщині 25 квітня. Внаслідок атаки поранені двоє людей.

Про це повідомив очільник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, 74-річна жінка у тяжкому стані. У неї уламкові поранення, травматичний шок. 46-річний чоловік в стані середньої тяжкості. Обоє у лікарні.

Внаслідок обстрілу понівечені кафе, ринок й авто.

Україна отримала від ВООЗ набори допоміжних засобів із реабілітації

Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні забезпечило наборами допоміжних засобів реабілітації 40 багатопрофільних закладів охорони здоров’я, законтрактованих НСЗУ для надання стаціонарної реабілітаційної допомоги.

"Кількість людей, які отримують травми та потребують відповідного лікування і реабілітації, збільшується щодня. Наше завдання — створити умови для максимального відновлення людини. Серед іншого, у реабілітаційних відділеннях кластерних та надкластерних лікарень мають функціонувати кабінети асистивних технологійАсистивні (допоміжні) технології – це збірний термін, що охоплює різноманітні допоміжні засоби та послуги.Вони призначені для того, щоб підтримувати або підвищити функціональні можливості й автономність людей з особливими потребами. До асистивних технологій відносять слухові апарати, пристрої для читання з екрана, клавіатури зі спеціальними можливостями, системи альтернативної комунікації і т. ін для того, щоб пацієнт мав змогу безоплатно користуватися допоміжними засобами реабілітації серійного виробництва", — розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Сьогодні будь-який пацієнт, який проходить реабілітацію, може отримати необхідні допоміжні засоби реабілітації безпосередньо в медзакладі. Йдеться про палиці для ходіння, ходуни, крісла колісні для транспортування пацієнта, ортези тощо.

Армія РФ вдарила по Антонівці поблизу Херсона: поранена людина

Російські війська вдень 25 квітня з тимчасово окупованого лівого берега обстріляли передмістя Херсона Антонівку. Про це в Telegram повідомила Херсонська обласна військова адміністрація.

Поранення отримала 71-річна жінка, яка в цей час перебувала на власному подвірʼї. З контузією, вибуховою та черепно-мозковою травмами її ушпиталили, йдеться в повідомленні.

Одесити отримають компенсації за житло, пошкоджене через атаки РФ

Вісім власників квартир, що були пошкоджені внаслідок російських атак, отримають компенсації з державного бюджету. П'ять із них — це власники квартир у будинку на проспекті Добровольського в Одесі.

На засідання виконкому винесли 23 проєкти рішень щодо компенсації за знищені квартири. З них вісім отримали позитивне рішення, зокрема п'ять заяв від власників двох квартир на вулиці Добровольського 134. Натомість 15 власникам квартир на вулиці Середній, Академіка Корольова, Скісній та проспекті Шевченка, відмовили у наданні компенсації. За цими адресами неправильно подали заяви — об’єкти не є знищеним майном та віднесені до пошкодженого.

"Загалом у цьому будинку відпрацьовано документи 14 із 18 знищених квартир. Наразі завершено демонтажні роботи зруйнованої частини парадної. Готуємось до укладання договору на проєктування в рамках якого буде проведене додаткове обстеження зруйнованої частини будинку після фактично проведеного демонтажу. Згодом буде зрозуміло безпечне чи ні перебування у квартирах його правої частини та підключення до неї мереж", — пояснив міський голова Одеси Геннадій Труханов.

Макрон закликав європейців побудувати "надійну оборону європейського континенту"

Про це президент Франції Еммануель Макрон заявив під час виступу в університеті Сорбонни.

"Немає оборони без ОПК у цій сфері. Йдеться про те, щоб терміновість підтримки України перетворити на довгострокові зусилля, продовжив пан Макрон. Тому я погоджуюся з тим, що нам потрібна європейська преференція в закупівлі військової техніки", — скзазав президент Франції.

Макрон, Франція
Макрон виступає в університеті Сорбонни. REUTERS/Christophe Petit Tesson

Він також закликав до посилення європейської оборонної промисловості.

"Те, що нам потрібно досягти, і це нова парадигма з точки зору оборони, — це надійний захист європейського континенту, — продовжив Макрон. — Європа повинна знати, як захищати те, що їй дорого, разом зі своїми союзниками, коли вони готові зробити це разом з нами і, якщо необхідно, поодинці. Коли у нас є сусід, який став агресивним, який більше не пояснює свої межі, але має балістичні можливості, у яких він багато інновацій за останні роки (...), який має ядерну зброю та нарощував свої можливості. Ми чітко бачимо, що нам потрібно побудувати цю стратегічну концепцію надійної європейської оборони для себе".

За два роки за "дискредитацію ЗС РФ" мешканці Криму заплатили загалом близько 25 млн рублів штрафів

За два роки повномасштабного російського вторгнення в Україну, в окупованому Криму зафіксовано 630 обвинувальних рішень за "дискредитацію ЗС РФ". Усього місцеві мешканці заплатили близько 25 мільйонів рублів штрафів за цією статтею.

Про це повідомляє правозахисна організація "Кримський процес".

За їхніми даними, розмір штрафу становить від 30 до 50 тисяч рублів (до 21 тисячі грн). Якщо помножити на кількість судових постанов, то вийде загалом від 18,9 до 31,5 мільйонів рублів (до 13,4 млн грн).

"Це тільки прямий і очевидний матеріальний збиток, задокументований рішеннями місцевих судів. Але переслідування за "дискредитацію" — це не тільки штраф. Це "маски-шоу" рано вранці, обшук із вилученням телефонів і ноутбуків, хейтинг у соціальних мережах, звільнення з роботи та інші принади "правової толерантної держави", — йдеться у повідомленні.

В організації зауважили, що ці дані також свідчать про масштаби переслідування значної групи цивільного населення через ідеологічні розбіжності, що "має всі ознаки злочину проти людяності".

Прем'єр Чехії Фіала змінив офіційний костюм на худі на підтримку України

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала вперше позував для фотографів не в своєму традиційному костюмі, а в худі з надписами на підтримку України.

Про це у соцмережі Х повідомила міністерка оборони країни Яна Чернохова, яка запропонувала Фіалі одягнутися у худі.

За словами міністерки, худі зі зображенням чеської та української символіки, боєприпасами та написом “Боєприпаси для України” їй принесли активісти з ініціативи LetsPunchItCZ. Вони попросили передати їх деяким політикам на знак подяки тим, хто бере участь у чеській ініціативі зі закупівлі боєприпасів для України.

“Сьогодні я нарешті виконала це “завдання” і навіть змогла витягти прем'єр-міністра з піджака. Петр Фіала можливо, вперше публічно зняв свій елегантний костюм. Також із задоволенням передала світшоти іншим колегам”, — написала міністерка.

Лукашенко заявив, що в Білорусі розміщено кілька десятків одиниць російської ядерної зброї

Білоруський лідер Олександр Лукашенко заявив, що "кілька десятків" російських тактичних ядерних боєприпасів були розміщені в Білорусі, відповідно до угоди, оголошеної минулого року між ним і президентом РФ Володимиром Путіним.

Також він зазначив, що"ризик військових інцидентів на кордоні його країни з Україною є досить високим".

Агентство також цитує його слова про те, що сусідній Польщі "не варто очікувати агресивних дій з боку Білорусі". Лукашенко заявив, що Білорусь, з усім тим, перекинула кілька "боєздатних батальйонів з Вітебської області", розташованої на кордоні з Росією, до західних кордонів країни.

Литва висловила готовність допомогти повернути чоловіків призовного віку до України

Як передає Delfi, міністр оборони Лаурінас Кащюнас визнає, що необхідно подумати про те, як допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, які виїхали з країни. За словами міністра, Литва поки не розглядає конкретних заходів для цього і стежить за тим, які рішення ухвалить Польща.

"Напрямок правильний. (...) У які заходи це перетвориться, напевно, поки що важко сказати. Мабуть, про це потрібно буде говорити конкретно", — сказав міністр. — Ніхто, звісно, не буде їх збирати і відвозити в Україну, цього не буде. Але (можна обмежити цих осіб) у соціальних виплатах, дозволах на роботу, документах - це варіанти, як я чую і від польської сторони. Тож давайте почекаємо і подивимося, який варіант вони запропонують, можливо, він підійде і для Литви".

В Сухопутних військах нагадали, що територіальні центри комплектування працюють 24 години на добу

"Шановні громадяни! З'являється багато інформації про черги біля ТЦК. Це добре, що велика кількість людей вирішила оновити дані чи стати на облік. Але хочемо вам повідомити: Територіальні центри комплектування (ТЦК) працюють 24/7. Ви можете прийти у будь-який зручний для вас час", — повідомили у Сухопутних військах ЗСУ.

Міноборони України: ТЦК за кордоном не будуть вручати повістки

Представник Міноборони Дмитро Лазуткін заявив, що українські територіальні центри комплектування і соціальної підтримки за кордоном не працюватимуть.

"ТЦК за кордоном працювати не будуть. МО не може коментувати ті чи інші дії Міністерства закордонних справ. Це (вручення повісток за кордоном — Ред.) виглядає доволі нереальним", — сказав Лазуткін.

Представник Міноборони пояснив, що після набуття чинності нового закону про мобілізацію в Україні та за кордоном протягом 60 днів у чоловіків буде можливість оновити військово-облікові дані, зокрема і через е-кабінет.

На уточнювальне запитання, чи означає це, що чоловікам з-за кордону не потрібно повертатися, щоб оновити свої дані, речник зазначив, що "обов'язково їхати в Україну не треба".

В Криворізькому районі Дніпропетровської області підрозділом Повітряне командування "Схід" знищено крилату ракету, повідомили у Силах оборони півдня.

У Кривому Розі чутно звуки вибуху, повідомляють кореспонденти Суспільного.

ДБР розслідує обставини вибухів у Миколаєві: загинули двоє військових, поранені семеро людей

Вибухи у Миколаєві 24 квітня, за попередньою інформацією, сталися через необережне перевантаження військовослужбовцями боєприпасів. Внаслідок вибуху двоє бійців загинули, ще двоє поранені. Також під час повторної детонації травмувалися п'ятеро рятувальників.

Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

Працівники ДБР розслідують кримінальне провадження щодо обставин вибухів у Миколаєві. За попередньою інформацією в Миколаєві на автомобільній стоянці під час необережного перевантаження боєприпасів військовослужбовцями з одного автомобіля до іншого відбулась детонація.

Внаслідок вибуху загинули двоє бійців та ще двох поранено. Також зайнялися автомобілі, які були поряд з епіцентром вибуху. Під час ліквідації пожежі, стався ще один вибух через який травмувалися п’ять рятувальників, які приїхали на виклик.

Бити молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі закликав чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами. Йому інкримінують статті 114-1 ККУ (Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).

Цю інформацію повідомили джерела в правоохоронних органах.

Чоловіка звати Григорій, він має свій YouTube-канал, на якому понад вісім тисяч підписників. За вісім років існування каналу (він створений у березні 2016 року) там опубліковано 872 відео.

Блогера затримали за висловлювання у ролику, який з'явився дев'ять місяців тому — 21 липня 2023 року. Там він "вчить", як чинити опір ТЦК за допомогою "підручних засобів" — молотка, каменів, піску, бензину, арматури, перцю, солі та лимонної кислоти, називаючи це "навчальним посібником". Відео набрало 27 тисяч переглядів.

Клімкін прокоментував звинувачення від Слідкому РФ

У коментарі Суспільному ексміністр закордонних справ Павло Клімкін сказав, що такі рішення російської влади ніяк не впливають на нього особисто, а тим паче на дії України.

"Хай вони роблять свою роботу, а ми будемо й надалі робити свою", — додав Клімкін.

Читайте також: Слідком РФ висунув звинувачення Гройсману, Клімкіну та Стецю

Сікорський у Сеймі: "Щоб і в Кремлі почули — Львів це Україна"

Про це заявив глава МЗС Польщі Радослав Сікорський під час виступу у Сеймі. За його словами, збереження всебічної підтримки Європейським Союзом незалежності України, включно з її зусиллями щодо членства в ЄС буде пріоритетом європейської політики уряду.

"Росія бреше про нібито плани Польщі анексувати частину України. Донбас – це Україна; Крим це Україна. Львів, Волинь, колишня Східна Галичина – це теж Україна. Тому повторюю, щоб і в Кремлі почули: Львів це Україна", – сказав глава МЗС.

Він підкреслив, що "російські лідери та пропагандисти хочуть ввести нас у конфлікт з українцями". Сікорський наголосив, що урядом Польщі створено посаду Уповноваженого з питань відбудови України. Він повідомив, що незабаром також розпочне роботу Представництво Управління ООН з обслуговування проєктів.

Посол США Брінк: Надання Україні ATACMS свідчить про непохитну підтримку

"Цього місяця Сполучені Штати надали Україні ракети ATACMS дальнього радіуса дії за дорученням президента США Джо Байдена. Це ще один сигнал, що наша відданість справі захисту України є непохитною", — написала посол США в Україні Бріджит Брінк у соцмережі Х.

В Одесі закінчили розбір завалів після атаки РФ 23 квітня

Про це повідомили в Одеській міськраді.

Під час дронової атаки по місту пошкоджень зазнав двоповерховий житловий будинок, торговельні об’єкти та автомобілі. Також вибило шибки в оселях та будівлях, прилеглих до місць падіння уламків.

У ніч на 23 квітня в Одесі було чутно вибух. У Повітряних силах попередили про рух "шахедів" з тимчасово окупованої території Херсонської області у напрямку Одеси. Пізніше у Силах оборони півдня України повідомили, що в місті триває бойова робота.

Сили протиповітряної оборони збили над Одещиною сім безпілотників. Через падіння збитого дрона відбулись руйнування у житловому секторі. Травмувалось девʼять людей, з яких чотири дитини. Мер міста Труханов повідомив, внаслідок атаки пошкоджено 58 квартир у 22 будинках.

Умєров обговорив з помічником Генсека НАТО майбутні кроки для приєднання України до Альянсу

"Був радий вітати у Києві помічника Генерального секретаря НАТО з розвідки та безпеки Скотта Брея. Подякував йому за всю надзвичайно важливу допомогу, яку Альянс надавав і продовжує надавати для нашої боротьби з агресором. Висловив упевненість, що Україна стане членом НАТО, а моїм завданням як міністра бачу наближення цього моменту. Обговорили з паном Бреєм, які кроки нам треба для цього зробити", — повідомив міністр оборони України Рустем Умєров.

Папа Римський про Україну: "Мир шляхом переговорів краще, ніж нескінченна війна".

Папа Римський Франциск закликав до миру в усьому світі на тлі воєн в Україні і в секторі Гази, заявивши в інтерв'ю CBS News, що "мир, досягнутий шляхом переговорів, краще, ніж нескінченна війна".

"Будь ласка. Країни, що перебувають у стані війни, всі вони, припиніть війну. Будьте готові до переговорів. Прагніть до миру", — сказав Папа Римський.

Читайте також: Папа Римський закликав Росію та Україну обміняти полонених "всіх на всіх"

На вихідних в Катарі відбудеться зустріч радників щодо Глобального саміту миру — ЗМІ

Як пише Bloomberg, радники з національної безпеки і високопоставлені чиновники з усього світу збираються зустрітися в Досі на цих вихідних, щоб "обговорити плани проведення саміту щодо умов врегулювання відносин України з Росією".

Зустріч офіційних осіб "Великої сімки" і так званого Глобального півдня є частиною раунду переговорів, що готують ґрунт для саміту високого рівня, який Швейцарія повинна прийняти в червні. У деяких із цих зустрічей взяли участь десятки інших країн Перської затоки, група 20 та БРІКС, організація, до складу якої входять Бразилія та Індія.

Слідком РФ висунув звинувачення Гройсману, Клімкіну і Стецю щодо "запровадження АТО"

"Пред'явлені звинувачення колишньому голові Верховної Ради України В.Гройсману, колишньому міністру закордонних справ України П. Клімкіну, колишньому міністру інформаційної політики України Ю. Стецю. Будучи членами Ради національної безпеки і оборони України вони підтримали рішення про проведення на Донбасі так званої АТО і взяли участь у керівництві операцією. В результаті їх злочинних дій поранені і загинули 582 людини, в т.ч. 16 дітей. Вживаються заходи до їх розшуку та арешту", — йдеться у заяві Слідчого комітету РФ.

Європарламент схвалив пакет законів, спрямованих на боротьбу із відмиванням коштів і фінансуванням тероризму

Про це йдеться у пресрелізі, який опубліковано на сайті Європейського парламенту.

Зазначається, що нові закони гарантують, що люди із законними інтересами, включаючи журналістів, громадські організації, компетентні та наглядові органи, матимуть "негайний, нефільтрований, прямий і вільний" доступ до інформації про бенефіціарну власність, яка зберігається в національних реєстрах і взаємопов’язана в ЄС. Окрім поточної інформації, реєстри також включатимуть дані щонайменше за п’ять років.

Зокрема, схвалено загальноєвропейський ліміт у 10 тисяч євро на розрахунки готівкою, за винятком транзакцій між приватними особами з некомерційною метою.

Законодавство також містить положення про посилення пильності щодо "надбагатих осіб" (загальні статки яких становлять не менше 50 млн євро), а також заходи щодо забезпечення дотримання адресних фінансових санкцій та запобігання їх обходу.

Закони також надають підрозділам фінансової розвідки (ПФР) більше повноважень щодо аналізу та виявлення випадків відмивання грошей та фінансування тероризму, а також щодо призупинення підозрілих операцій.

Графіки відключень електроенергії застосовувалися у Харківській області та Кривому Розі

Про це повідомляє Міністерство енергетики України.

"Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі вчора застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості у Кривому Розі. Обмеження в цих регіонах діють і сьогодні", — йдеться у повідомленні.

У години вечірнього піка (з 17-ї до 22-ї) застосовувалися графіки обмеження потужності для промислових споживачів у всіх регіонах, крім Херсонської області.

Минулої доби потреби споживачів покривалися власною генерацією, комерційним імпортом та аварійною допомогою з Польщі, Словаччини та Румунії. Сумарний обсяг екстреного постачання склав близько 3% від добового споживання електроенергії.

Росіяни вдарили "Іскандером" по Смілі на Черкащині

Про це повідомив речник Повітряних Сил Ілля Євлаш.

Уражено цивільну інфраструктуру, логістичне сполучення залізниці, адмінбудівлі, машини та цивільне майно. Вибуховою хвилею та уламками понівечено 47 приватних будинків. Як розповів міський голова Сміли Сергій Ананко, у місті всі продовжують працювати у штатному режимі:

"На місці працюють всі екстрені служби, допомагають комунальні підприємства міста. Постраждалим надається допомога. Наразі шестеро людей звернулись до медиків".

Українських чоловіків не позбавлятимуть у ФРН статусу біженців — DW

У Міністерстві внутрішніх справ Німеччини заявили, що рішення Міністерства закордонних справ України тимчасово призупинити надання консульських послуг для громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном, не вплине на статус біженців у ФРН.

"Я впевнений у тому, що це не вплине на статус біженців з України, які потребують захисту, незалежно від того, чи йдеться про жінок, яких серед таких біженців переважна більшість, або чоловіків", — наголосив офіційний представник МВС ФРН Максиміліан Калль, відповідаючи на запитання кореспондента DW.

У Києві оголошена повітряна тривога!

Настоятеля Святогірської лаври, який поширював інформацію про розташування Сил оборони, взяли під варту

Про це повідомили у прокуратурі Донеччини.

За даними прокуратури, уродженцю Республіки Карелія РФ обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави за ч. 2 ст. 114-2 КК України.

Максимальне покарання — 8 років позбавлення волі, уточнили у відомстві.

Настоятелю Святогірської лаври УПЦ (МП) митрополиту Арсенію оголосили підозру у тому, що він у вересні 2023 року розголосив інформацію про розташування блокпостів Сил оборони у Краматорському районі на Донеччині. Це відбулося під час його літургії. Під час своєї проповіді він розповідав вірянам про місця розташування блокпостів, а також підрозділів ЗСУ, СБУ, НПУ й Сил оборони України на території Святогірської МГ.

СБУ затримала колаборанта, який коригував ракетні удари по Харківщині

Як повідомляє пресслужба СБУ, агент ФСБ коригував ракетно-бомбові удари по Харківщині. Зловмисника затримали поблизу лінії боєзіткнення на Куп’янському напрямку, коли він намагався приховано вийти на позиції окупантів.

Там його мали зустрічати російські військові зі знаками розрізнення у вигляді "георгіївської стрічки" на рукаві. Надалі вони планували провести інформатора до "філії" ФСБ на тимчасово окупованій частині території Луганщини і тим самим завершити його "евакуацію".

Як встановило розслідування, російським інформатором виявився колишній строковик однієї з військових частин Сил оборони, який напередодні звільнення в запас пішов на співпрацю з ФСБ.

Зеленський обговорив з канцлером Великої Британії розширення санкцій проти РФ

"Зустрівся з Канцлером казначейства Великої Британії Джеремі Гантом. Дякуємо за найбільший пакет оборонної допомоги від Великої Британії на суму пів мільярда фунтів стерлінгів. Приділили особливу увагу санкційній політиці. Важливо розширювати обмежувальні заходи проти Росії та унеможливлювати обхід санкцій", — заявив президент Володимир Зеленський.

Російські військові обшивають танки деревом — речник 26-ї артбригади ЗСУ ім. Дашкевича

Речник 26-ї артилерійської бригади ЗСУ ім. Романа Дашкевича Олег Калашніков поінформував, що російські війська почали використовувати на фронті так званий "танк-черепаху". За його словами, це радянський Т-72, який окупанти обшивають деревом для захисту від дронів.

Про це Олег Калашніков розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"На нашому напрямку ми давно вже можемо спостерігати такий чудо-захист. Могли спостерігати техніку, обшиту деревиною, якимись колонами. Це досить поширене явище, це їх захист від наших FPV-дронів, від наших кумулятивних снарядів", — сказав він.

Калашніков зазначив, що таке "ноу-хау" навряд чи можна назвати ефективним захистом.

"Досить часто їм це не допомагає. Якщо брати ці танки, то там і мобільність погіршується і кут огляду теж погіршується. І можна сказати, що їх нововведення погіршують тактико-технічні характеристики техніки. І не допомагають", — сказав військовий.

Він додав, що якщо брати дрони українських Сил оборони, то професійні оператори, які керують ними, все одно знаходять можливості для враження такої техніки.

Росія виробляє багато зброї, яка йде на склади — Пісторіус

Міністр оборони Німеччини заявив, що Росія масово переозброюється. При цьому багато зброї йде не фронт, а на склади.

Про це повідомляє N-TV, посилаючись на заяву глави німецького оборонного відомства.

За його словами, зі збільшенням витрат на озброєння та становлення російської економіки на "військові рейки", значна частина того, що виробляється, наразі не йде на фронт, а потрапляє на склади.

"Путін робить це тому, що, якщо є сумніви, він планує або може щось планувати", — сказав Пісторіус маючи на увазі ескалацію війни й застеріг від подальших військових амбіцій російського президента.

Пісторіус додав, що хоче переконатися, що Альянс буде здатний захистити себе в разі нападу Росії на його країну-члена.

"Тому ми дійсно тиснемо на газ і робимо все можливе, щоб відповідним чином оснастити Збройні сили НАТО та Європі", — сказав він.

Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про заборону ядерної зброї в космосі

Росія наклала вето на проєкт резолюції Ради безпеки ООН проти поширення зброї, зокрема, ядерної, в космічному просторі.

"За" документ, внесений Японією і США, проголосувало 13 членів Радбезу з 15 (США, Велика Британія, Франція, Алжир, Гаяна, Еквадор, Мозамбік, Сьєрра-Леоне, Мальта, Республіка Корея, Словенія, Швейцарія, Японія). "Проти" висловилася лише Росія, водночас Китай – утримався.

Відповідно до проєкту резолюції Радбезу ООН, "усі держави, особливо ті, що володіють значним космічним потенціалом, мають активно сприяти досягненню мети щодо мирного використання космічного простору й запобігання гонитві озброєнь у космічному просторі".

"Злочинний московський режим не дозволив Раді Безпеки ООН прийняти проєкт резолюції, який закликав усі держави запобігти гонитві озброєнь, зокрема ядерних, у космосі", — йдеться у дописі Кислиці.

Постпред України додав, що це сталося в тому числі й тому, що "воєнним злочинцям досі дозволено окупувати місце постійного члена Радбезу ООН, СРСР, попри щоденні злочини, які вчиняються Москвою".

Через обстріли Нікопольського району Дніпропетровщини горів газогін, є руйнування

Через обстріли Нікопольського району Дніпропетровщини в ніч на 25 квітня зайнявся газогін.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник Дніпропетровської облвійськадміністрації Сергій Лисак.

За словами посадовця, пошкоджено дві хати, теплицю, пам'ятник, лінії електропередач. Загиблих і поранених немає.

За уточненою інформацією, через падіння уламків збитої ракети на Синельниківщині понівечена хата. Ніхто не постраждав.

За добу армія РФ на війні в Україні втратила 13 танків і 1040 солдатів — Генштаб

Станом на ранок 25 квітня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 462 980 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За даними Генштабу, за добу російське військо втратило 1040 військових.

З техніки окупанти РФ втратили:

  • танків ‒ 7255 (+13) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 13942 (+14) од,
  • артилерійських систем – 11836 (+28) од,
  • РСЗВ – 1049 (+1) од,
  • засоби ППО ‒ 772 (+1) од,
  • літаків – 348 (+0) од,
  • гелікоптерів – 325 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 9449 (+10),
  • крилаті ракети ‒ 2118 (+1),
  • кораблі /катери ‒ 26 (+0) од,
  • підводні човни — 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 15949 (+57) од,
  • спеціальна техніка ‒ 1946 (+2)

Дані уточнюються.

У Франції українські пілоти почали підготовку до польотів на F-16

Українські пілоти почали підготовку до подальшого навчання перед польотами на винищувачах F-16 на південному заході Франції.

Про це повідомляє BFM TV.

"Українські пілоти навчатимуться так само як і пілоти французьких ВПС, але за вдвічі менший проміжок часу. Заняття відбуватимуться на тренажерах, а також на літаках Alpha Jet, які були зняті з озброєння і замінені на нові Pilatus PC-21. Студенти-пілоти повинні будуть налітати 80 годин перед початком навчання на F-16", — йдеться у повідомленні.

Після цієї підготовки, що триватиме близько 6 місяців, пілоти пересядуть на F-16. Вони навчатимуться у США або в одній з європейських країн. При цьому команди техніків, включаючи механіків, швидше за все, навчатимуться в США.

Як зазначає видання, очікується, що екіпажі будуть готові не раніше кінця 2024 року, або навіть на початку 2025-го. За цей час також мають виготовити озброєння, яким оснащують винищувачі.

Протягом минулої доби на фронті відбулося 104 бойових зіткнення — Генштаб

Збройні сили України продовжують утримувати позиції та відбивають штурми російських підрозділів на кількох напрямках. Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. Загалом протягом минулої доби на фронті відбулося 84 бойових зіткнення з армією РФ.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 25 квітня.

"Загалом, противник завдав 13 ракетних та 56 авіаційних ударів, здійснив 105 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок та інші об’єкти цивільної інфраструктури", — йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Веселе, Білий Колодязь, Вовчанськ, Кирилівка Харківської області; Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області; Іванівське, Часів Яр, Біла Гора, Андріївка, Євгенівка, Очеретино, Бердичі, Семенівка, Калинове, Вовче, Олександропіль, Архангельське, Красногорівка, Костянтинівка, Старомайорське, Урожайне Донецької області; Роботине Запорізької області; Берислав, Ольгівка, Кринки Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Яка ситуація на фронті

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання українських військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку ЗСУ відбили 1 атаку в районі населеного пункту Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку окупанти 19 разів атакували позиції Сил оборони в районах Серебрянського лісництва, Невського Луганської області; Тернів та Торського Донецької області.

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 25 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Виїмка, Новий, Іванівське, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими Силами оборони відбито 27 атак в районах населених пунктів Очеретине, Соловйове, Новокалинове, Бердичі та Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати росіян у районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Урожайне Донецької області, де вони 21 раз намагались прорвати оборону.

На Оріхівському напрямку армія РФ 1 раз атакувала позиції ЗСУ в районі Старомайорського Донецької області.

На Херсонському напрямку противник не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, армія РФ здійснила 4 безрезультатні атаки позицій ЗСУ.

"Водночас Сили оборони продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують армію РФ вздовж всієї лінії бойового зіткнення", — додали у Генштабі ЗСУ.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника. Також, силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 керовану авіаційну ракету Х-59 та 3 розвідувальні БпЛА противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу армії РФ.

На Черкащині чутно звуки, схожі на вибухи

На Черкащині чутно звуки, схожі на вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

В області оголошена тривога. У Повітряних силах попереджали про швидкісну ціль у напрямку Черкас.

Reuters: Єврокомісія запропонує санкції за військові поставки з КНДР до Росії

Єврокомісія запропонує запровадити санкції проти суден, які перевозять північнокорейську військову техніку до Росії, а також танкерів, які порушують цінове обмеження на російську нафту.

Про це пише Reuters з посиланням на джерела в Євросоюзі.

За інформацією, пропозиція буде озвучена в межах підготовки 14-го пакету санкцій проти Росії.

Під обмеження також можуть потрапити російські компанії, які закуповують обладнання для російської армії та юридичні особи з третіх країн, які постачають Росії електроніку, напівпровідники, чіпи європейського та американського походження.

Уряд Польщі заявив про готовність допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

Польща готова допомогти Україні повернути на батьківщину чоловіків призовного віку.

Про це заявив міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш телеканалу Polsat News, повідомляє Reuters.

"Я думаю, що багато поляків обурюються, коли бачать молодих українських чоловіків у готелях і кафе, і чують, скільки зусиль ми повинні докласти, щоб допомогти Україні", — сказав Владислав Косіняк-Каміш.

При цьому він не повідомив подробиць, як саме Польща може допомогти.

На початок