У Польщі мають намір перевіряти на кордоні все зерно з України

У Польщі мають намір перевіряти на кордоні все зерно з України

У Польщі мають намір перевіряти на кордоні все зерно з України
Прапор Польщі. Getty Images

Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак заявив, що влада хоче посилити контроль над українським зерном, яке транзитом потрапляє у державу.

Про це посадовець повідомив у студії агентства PAP.

Колодзейчак попередив щодо перевірок всього зерна, кожної партії, яка йде через польську територію як на сухопутному кордоні, так і в портах.

Заступник міністра зазначив, що особисто планує лобіювати це правило і не має наміру співпрацювати з тими, хто виступить проти нововведення.

9 лютого польські фермери розпочали страйк на пунктах пропуску "Медика-Шегині", "Гребенне-Рава-Руська" та "Дорогуськ-Ягодин".

Перед пунктом пропуску "Ягодин-Дорогуськ" 11 лютого польські фермери висипали зерно з декількох українських фур.

Припинення імпорту українського зерна

Після повномасштабного вторгнення РФ українські порти у Чорному морі були заблоковані, через що Україна, один із найбільших у світі експортерів зерна, була змушена шукати альтернативні маршрути постачання, зокрема через Польщу та Румунію.

У 2022 році Польща та Румунія спільно сприяли експорту зернових з України. Додаткова пропозиція зерна на ринках утворила тиск на фермерів, оскільки вплинула на ціни та можливості зберігання зернових. У двох країнах відбувалися місцеві протести проти урядів.

За оцінками Єврокомісії, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили 417 мільйонів євро від напливу дешевшого українського зерна на їхні ринки.

2 травня Європейська комісія тимчасово обмежила продаж пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику українського походження у Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.

5 червня ЄК продовжила обмеження на імпорт української агропродукції до 15 вересня 2023 року. Обмеження стосувалися імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України. Водночас сфера застосування цих заходів до даних продуктів скорочувалася з 17 до 6 тарифних ліній.

15 вересня Єврокомісія не продовжила заборону на імпорт українського зерна в сусідні з Україною держави-члени ЄС.

Після цього Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку заборонили імпорт сільськогосподарської продукції з України.

Позов України до СОТ

18 вересня міністерка економіки Юлія Свириденко розповіла, що Україна подала позов до СОТ проти трьох країн, які продовжили заборону на імпорт українського зерна всупереч рішенню ЄК про скасування обмежень.

Згодом, 27 вересня, Варшава закликала Київ відкликати свій позов до СОТ.

Опісля заступник глави Мінекономіки Тарас Качка заявив, що Київ відкличе позов до СОТ проти трьох держав ЄС, які заборонили імпорт українського зерна, за умови гарантії відсутності подібних обмежень у майбутньому.

5 жовтня Качка поінформував, що Україна "поставила на паузу" розгляд скарги на Польщу, Угорщину та Словаччину в Світовій організації торгівлі, щоб вирішити загалом питання торгівлі з країнами ЄС.

На початок