Військові РФ вдарили по місцях евакуації людей з Херсона, наступ Сил оборони на Бахмутському напрямку. 470 день війни

Військові РФ вдарили по місцях евакуації людей з Херсона, наступ Сил оборони на Бахмутському напрямку. 470 день війни

Оновлюється
Військові РФ вдарили по місцях евакуації людей з Херсона, наступ Сил оборони на Бахмутському напрямку. 470 день війни
. Жінка заплакала після того, як її евакуювали із затопленого району в Херсоні. 7 червня 2023. Фото: AP

8 червня — 470 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Під час евакуації людей в Херсоні почався обстріл з боку російських військових. За останніми даними, поранені дев'ятеро людей. Серед них двоє працівників ДСНС, поліцейський, лікар та волонтер з Німеччини.
  • Червоний Хрест України та Міжнародний Комітет Червоного Хреста оприлюднили офіційні заяви щодо допомоги людям на затоплених територіях Херсонщини. В обох організаціях кажуть, що не мають доступу до окупованих регіонів, проте на підконтрольних територіях допомагають з евакуацією та гуманітарними потребами.
  • Президент Володимир Зеленський на Херсонщині провів Координаційну нараду щодо ліквідації наслідків підриву росіянами греблі Каховської ГЕС. Президент відвідав переправу де проводять евакуацію і доручив розробити програму компенсації збитків або релокації підприємств у межах Херсонщини.
  • На Бахмутському напрямку українські війська перейшли з оборони в наступ. Просування на різних ділянках Бахмутського напрямку становить від 200 до 1100 метрів.
  • Російські військові в ніч на 6 червня підірвали Каховську ГЕС. Станом на 7 червня гребля продовжує руйнуватися і це може спричинити додаткові повені протягом наступних кількох діб. Стало відомо про трьох загиблих від повені в окупованих Олешках на Херсонщині.
  • У Мінекономіки України заявили, що ціна будівництва нової гідроелектростанції замість підірваної росіянами Каховської ГЕС може коштувати близько 1 млрд доларів.

Російські війська завдали удару по Уманщин

На Черкащині під час повітряної тривоги ввечері 8 червня пролунали вибухи. Влучили у в цивільний та промисловий об'єкти, внаслідок цього травмовані восьмеро людей, загиблих немає.

Зі слів керівника Черкаської ОВА Ігоря Табурця, завдали ракетного удару по Уманщині. "Маємо два прильоти: по промисловому об'єкту та автомийці. У другому випадку внаслідок влучання виникла пожежа. Попередньо восьмеро потерпілих, двоє з них — тяжкі", деталізував керівник ОВА. Служби працюють. Деталі згодом.

На Запоріжжі окупанти оголосили про евакуацію

На тимчасово окупованій території Запорізької області росіяни оголосили про евакуацію населення. Подібне "розпорядження" підписав гауляйтер Балицький.

Кореспонденти Суспільного Запоріжжя поспілкувалися з очільниками тимчасово окупованих громад.

За словами Пологівського міського голови Юрія Коноваленка, наразі з районним центром майже немає зв'язку. Проте, зазначає, все ж вдалося поспілкуватися з місцевими жителями: "У селищах Вербове та Новофедорівка люди сидять у погребах. Вже добу тривають сильні обстріли поблизу сіл поруч з будинками. Я думаю, що евакуація населення сьогодні точно не проводиться. Інформації від наших людей немає".

Київ — відбій повітряної тривоги.

"Росія несе кінцеву відповідальність": у Конгресі США відреагували на підрив Каховської ГЕС

Представник обох партій у Конгресі Сполучених Штатів відреагували на підрив Каховської ГЕС та заявили, що не вірять заявам Росії про винуватість України у катастрофі.

"Руйнування Каховської дамби на річці Дніпро в Україні поставило під загрозу найбільшу атомну електростанцію в Європі, затопило тисячі українців і спричинило екологічну катастрофу. Жорстокість Росії має припинитися", — написав зокрема у Twitter співголова Комітету із закордонних справ Сенату США республіканець Джим Ріш.

П'ять тисяч мін та 20 кілометрів окопів — Череватий розказав про підготовку до оборони Бахмута

Підготовку Бахмута до оборони розпочали у липні 2022 року. За цей час навколо міста та у ньому вирили близько 20 кілометрів окопів, а для замінування території використали понад п'ять тисяч мін.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Східного угрупування військ ЗСУ Сергій Череватий.

"У липні 2022 року було прийнято наказ про план оборони Бахмута. Було встановлено внутрішній та зовнішній рубежі оборони міста — всі ці заходи дали можливість тримати так довго оборону цього всього напрямку та міста, яке ворог не дивлячись на концентрацію всіх своїх зусиль так і не зміг взяти. Ми на південно-західних рубежах і надалі тримаємо оборону міста", — повідомив Череватий.

За його інформацією, у Бахмуті та навколо нього вирили близько 20 тисяч метрів траншей та окопів, встановили 15 тисяч метрів колючого дроту, територію замінували понад п'ятьма тисячами мін.

"При сприянні обласної адміністрації встановили 118 металевих загороджень типу "їжак" і 130 типу "габіон" — це такі сітки з камінням", — додав Череватий.

Україна отримає допомогу від НАТО через вибух на Каховській ГЕС — МЗС

Україна найближчим часом отримає допомогу від НАТО у рамках Євроатлантичного координаційного центру реагування на природні лиха та катастрофи для подолання наслідків підриву Росією греблі Каховської ГЕС. Про це повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба за підсумками термінового засідання Комісії Україна — НАТО, ініційованого Україною.

Кулеба розповів, що Україна передала НАТО список термінових гуманітарних потреб.

“Україна подала запит до Євроатлантичного координаційного центру реагування на природні лиха та катастрофи, в якому окреслила конкретні потреби української сторони. Я вдячний НАТО та окремим союзникам за їхню швидку готовність допомогти Україні задля подолання наслідків теракту Росії на Каховській ГЕС”, — заявив міністр.

Кулеба також додав, що Каховська катастрофа демонструє відсутність жодних меж у вчиненні Росією злочинів. Поки Росія окупує українську землю, загроза нових злочинів зберігатиметься. Саме тому критично важливе значення має допомога союзників НАТО задля звільнення всієї території України, наголосив міністр.

“Я закликаю партнерів до подальшого зміцнення обороноздатності України, зокрема продовжити якнайшвидше постачання артилерійських боєприпасів та гармат 155-калібру”, —заявив Кулеба.

Він також закликав партнерів ухвалити на саміті НАТО в Вільнюсі рішення, які наблизять вступ України в Альянс.

“Немає сумнівів, що членство України зробить НАТО сильнішим. Насправді, ми вже посилюємо Альянс, захищаючи його членів від потенційних нових хвиль російської агресії, а також ділячись воєнним досвідом”, — заявив Кулеба.

Ще з одного міста на Донеччині можуть оголосити примусову евакуацію дітей — Кириленко

З Українська Селидівської громади, де через обстріл російської армії загинула одна дитина, а четверо отримали поранення, можуть оголосити примусову евакуацію дітей. У місті наразі залишаються понад 100 дітей.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"По Українську буде прийнято додаткове рішення. І я не виключаю, що буде застосована евакуація дітей, у тому числі й в примусовий спосіб", зазначив Кириленко.

За його інформацією армія РФ обстріляла місто з артилерії 152-го калібру.

"Обстріл вівся виключно зі ствольної артилерії по житлових кварталах міста. Там немає жодних військових позицій та укріплень", розказав він.

Кириленко додав, що в Українську зараз залишаються понад 100 дітей.

"Зараз ми ведемо підрахунки, щоб з Українська провести обов'язкову евакуацію в першу чергу дітей та зберегти їх життя та здоров'я", додав Кириленко.

У Тернополі стався збій системи сповіщення про повітряну тривогу

"Увага! Стався збій системи! Станом на 20:20 триває повітряна тривога!", — написав мер Тернополя Сергій Надал.

Війська РФ атакувала Берислав керованими авіабомбами. Під завалами загинула жінка

8 червня 2023 року близько 15:30 російська армія атакувала Берислав та населені пункти району керованими авіабомбами. Загинула жінка, повідомляє в Telegram Херсонська обласна прокуратура.

За даними слідства, жінка загинула під завалами будинку. Також ще один житель поранений. Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

На Черкащині було чутно звуки, схожі на вибухи, повідомляють Суспільному місцеві жителі. У Черкаській та низці інших областей триває повітряна тривога.

Київ — повітряна тривога.

Карта повітряних тривог
Карта повітряниз тривог станом на 20:20 8 червня

У більшості областей України оголосили повітряну тривогу.

Розпочалися перші виплати коштів у межах програми єВідновлення — Шмигаль

Перші виплати коштів у межах програми "єВідновлення" розпочалися в Україні. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Їх отримали люди з Київщини та Донеччини.

Загалом, за даними глави уряду, українці подали понад 17,3 тисяч заяв на допомогу з відновлення пошкодженого майна. Уряд уже виділив на це 4,4 млрд грн.

“Провели нараду з Мінінфраструктури та Мінцифри щодо покращення системи відшкодування за знищене та пошкоджене майно. Заслухав інформацію про наповнення відповідного реєстру та кроків, що готуються”, — повідомив Шмигаль.

Також глава уряду дав завдання Мінінфраструктури прискорити роботу над механізмом компенсацій людям, які вже зробили ремонт власним коштом.

Також в уряді обговорили питання ефективності роботи місцевих комісій, що займаються верифікацією пошкоджень.

“Наразі створено 444. Маємо досягти показника в 700 комісій. Їхня робота повинна бути публічною й доступною кожному громадянину. Так само як і процес подачі заявок та відстеження етапів їхнього розгляду”, — повідомив прем’єр.

За його словами, Мінцифри та Мінінфраструктури працюють над створенням такої системи, аби все було максимально комфортним для людей.

Війська РФ обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини: поранений 30-річний чоловік

Впродовж дня 8 червня війська РФ 5 разів атакували Нікопольський район Дніпропетровщини. Про це повідомив голова обласної ради Микола Лукашук.

За його словами, внаслідок обстрілу Нікополя поранений 30-річний чоловік. Його госпіталізували з діагнозом мінно-вибухова травма, контузія. Травмованому надали допомогу, він лікуватиметься амбулаторно.

Пошкоджені універмаг, адмінбудівля, готель, 4 п’ятиповерхові житлові будинки, 2 легкових автомобіля, лінія електропередач.

Вдарили російські війська й по Марганецькій громаді. Рятувальники проводять обстеження території.

"Віддавав остаточний наказ безпосередньо російський диктатор Путін" — представник ГУР про Каховську ГЕС

Наказ підірвати Каховську ГЕС віддав безпосередньо президент РФ Володимир Путін, вважає представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов. Про це він сказав у інтерв’ю “Українській правді”.

“Я можу свою особисту думку сказати. Оскільки цей теракт за масштабами можна порівняти із рішенням про повномасштабне вторгнення до України, то рішення ухвалював і віддавав остаточний наказ безпосередньо російський диктатор Путін. Жоден інший суб’єкт, жодна інша особа на території так званої Російської Федерації на себе таку відповідальність не взяла б”, — пояснив Юсов.

Він додав, що виконавцями є російські підрозділи, які дислокувалися на території навколо Каховської ГЕС і дамби. Також Юсов припустив, що на етапі мінування були задіяні і інші спецпідрозділи.

“Переконаний, що діяла окрема група страхування — на випадок, якби кадрові військові відмовилися від виконання цього завдання”, — сказав представник ГУР.

Юсов також розповів, що зараз порушене кримінальне провадження, триває слідство і всі дані передаються в межах цього розслідування.

Каховська ГЕС: Китай готовий надати гуманітарну допомогу Україні

Китай готовий направити в Україну гуманітарну допомогу постраждалим від затоплення внаслідок руйнування греблі Каховської ГЕС. Про це заявив речник Міністерства закордонних справ КНР Ван Веньбінь на брифінгу 8 червня.

“Ми серйозно стурбовані руйнуванням відповідних об'єктів і глибоко стурбовані його гуманітарними, економічними та екологічними наслідками. Ми закликаємо всі сторони конфлікту поважати міжнародне гуманітарне право і робити все можливе для захисту цивільного населення та збереження цивільних об'єктів”, — сказав Веньбінь.

Він додав, що найнагальнішим пріоритетом для всіх зацікавлених сторін є докладання зусиль для полегшення ситуації на місцях та спільне реагування на катастрофу.

“Китай відіграє конструктивну роль у полегшенні гуманітарної ситуації в Україні. Ми висунули китайські пропозиції, включаючи ініціативу з шести пунктів щодо гуманітарної ситуації в Україні, і направили до країни численні партії гуманітарних вантажів. Ми готові і надалі докладати зусиль у цьому напрямку”, — заявив Веньбінь.

Водночас він не уточнив, яку саме гуманітарну допомогу планує надати КНР.

На Одещині знищили протидесантну міну, яку винесло до узбережжя після підриву Каховської ГЕС

На Одещині військові знешкодили протидесантну міну, яку принесло до узбережжя після підриву Каховської ГЕС. Про це 8 червня повідомили в ОК "Південь".

У повідомленні зазначили, що після підриву Каховської ГЕС водою позривало мінно-вибухові загородження, які наразі дрейфують у воді за течією. Крім того, того разом із ними у воді є сміття, уламки різних предметів, човни, навіть будівельні конструкції. Це все частково винесло в Чорне море.

Внаслідок повені в Олешках Херсонської області загинули дев’ятеро людей.

Внаслідок затоплення Олешок на лівому березі Дніпра Херсонщини загинули дев’ятеро людей. Поки неможливо встановити кількість зниклих безвісти. У місцевих чатах люди продовжують розшукувати родичів і знайомих. Яка ситуація в місті, яке через підрив Каховської ГЕС майже повністю пішло під воду, в ефірі марафону "Єдині новини" розповів голова Олешківської ТГ Євген Рищук.

Він повідомив, що на дахах будинків ще залишаються сотні жителів. Евакуацією займаються лише самі олешківці.

"Протягом двох діб люди сидять на дахах. Росіяни роблять все, аби завадити евакуації. Вони забрали майже всі плавзасоби у місцевих. Дістатись до Олешок можна лише на човні, бо рівень води на дорогах досить високий. Вчора прийшов один човен, вони зняли ролик, як начебто рятують людей", — розповів Євген Рищук.

Також за словами міського голови, сьогодні солдати РФ завдали ударів по приміщенню школи, де перебували евакуйовані з затоплених будинків люди. Наразі немає інформації про постраждалих. У водяній пастці залишаються люди в інших селах лівобережжя і на дачних ділянках.

"Сьогодні прийшло повідомлення, що на одній дачі — десятеро людей, на другій – шестеро. У Кардашинці люди знайшли високий піщаний курган і живуть другу добу просто неба. Там 60 жителів. Телефонували у російське МНС, там відповіли: чекайте", —сказав голова міської територіальної громади.

Євген Рищук додав, що з першої години ночі 8 червня вода перестала надходити.

Оновилася кількість постраждалих внаслідок обстрілу Херсона

За останніми даними, внаслідок обстрілу Херсона поранені дев'ятеро людей. Серед них двоє працівників ДСНС, поліцейський, лікар та волонтер з Німеччини. Їм надають медичну допомогу, повідомив голова ОВА Прокудін.

Український Червоний Хрест заявив, що не має доступу до окупованих територій

Волонтери у заяві зазначили, що вони українська організація і діють згідно з українським законодавством виключно на території підконтрольній Україні, тому не можуть перебувати на тимчасово окупованих територіях, на відміну від Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

В Червоному хресті додали, що після того, як росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС, вони відразу почали евакуацію людей, в тому числі маломобільних на неокупованій території спільно з поліцією та ДСНС.

Внаслідок обстрілу Херсона постраждало 8 осіб

В МВС уточнили, що внаслідок обстрілу Корабельної площі постраждало 8 осіб. Інформація про загиблих не надходила, потерпілим надається медична допомога.

Обстріл Українська: поранені діти перебувають у важкому психологічному стані — директор лікарні

Жителі Українська, які отримали поранення 7 червня під час артилерійського обстрілу, знаходяться у лікарні Селидового на стаціонарному лікуванні. Діти, які отримали поранення, у важкому психологічному стані.

"Постраждалі п'ять осіб, з них четверо діточок, доставлені до нашої лікарні і бригадами швидкої допомоги, і військовими і рятувальниками ДСНС. Зараз вони знаходяться на лікуванні у травматологічному та дитячому відділеннях. Окрім фізичних травм діти отримали серйозні психологічні травми. З ними працюють лікарі та психологи", розказав директор Селидівської центральної міської лікарні Ігор Кіяшко.

Внаслідок обстрілу Херсона загинула одна людина

В Офісі Генпрокурора уточнили, що внаслідок обстрілу Херсона під час евакуації загинула одна людина. Ще двоє отримали травми. Також в одному із сіл області через обстріли постраждало четверо людей.

ООН сформує у Запоріжжі та Херсоні групи, які будуть направлені на територію лівобережної Херсонщини

8 червня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та Координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун обговорили посилення допомоги з боку ООН задля подолання гуманітарних наслідків терористичного акту Росії на Каховській ГЕС.

В МЗС повідомили, що за підсумками зустрічі сторони погодилися, що "ООН невідкладно збільшить обсяги допомоги та направить додаткові сили до Херсонської та інших постраждалих областей".

Крім того, домовлено, що ООН негайно сформує у Запоріжжі та Херсоні групи, які будуть направлені на постраждалі окуповані території Лівобережжя для надання гуманітарної допомоги та евакуації людей за умови забезпечення безпечного проїзду на окуповані території з підконтрольної уряду України території. Підрозділи ООН вирушать до уражених зон на тимчасово окупованих територіях щойно Росія надасть доступ та гарантії безпеки.

Зеленський відвідав Миколаївщину

Президент Володимир Зеленський повідомив, що відвідав головну насосну станцію Управління каналів річки Інгулець на Миколаївщині, затоплену через руйнування греблі Каховської ГЕС.

"У підтоплених населених пунктах здійснено евакуацію людей, на місцях – рятувальники та представники влади. Забезпечуємо людей питною водою, необхідними продуктами харчування", — написав він.

Під час евакуації в Херсоні розпочався обстріл

Під час евакуації в Херсоні розпочався обстріл, він триває. Про це повідомила кореспондентка Суспільного, яка перебуває в Корабельному районі міста. Наразі відомо про щонайменше трьох поранених у Херсоні, повідомили в МВС.

На Кінбурнському півострові вода дістається до будинків

На Миколаївщині підтоплення дійшло в декілька лісництв. Також станом на ранок восьме червня в селі Василівка на окупованому Кінбурнському півострові затопило перші дві вулиці, повідомляє Південний лісовий офіс.

За словами місцевих жителів, в будинках до 20 сантиметрів води. Озера навколо сіл наповнюються. Відзначається стрімка швидкість прибування води.

"Лісові насадження Кінбурнського та Василівського лісництв затоплені на 30 і 14 відсотків відповідно. Загальна площа підтоплення лісів Миколаївщини близько 3 тисяч гектарів, більша частина частина яких – окуповані", — йдеться у повідомленні.

"Терористичний акт РФ матиме катастрофічні наслідки для всього регіону" — голова Адміністрації судноплавства

Про це заявив голова Адміністрації судноплавства Євген Ігнатенко.

"Через різке підтоплення територій зруйновано та виведено з ладу інфраструктуру портів та терміналів, розташованих в області, багато затонулих суден. Крім того, поступають повідомлення про потрапляння у воду значної кількості мастила та інших небезпечних та забруднюючих речовин, а також нерозірваних мін та боєприпасів", — повідомив Ігнатенко.

Росіяни блокують нас від надання будь-якої підтримки на іншому боці — ООН

Про це заяви у коментарі Суспільному спікер Управління ООН з координації гуманітарних справ (УГКС ООН) Савіано Абреу.

"ООН та наші гуманітарні партнери перебувають у Херсоні з листопада, відколи уряд України повернув місто з-під контролю Росії. Відтоді ми були на місці, щоб підтримати людей не лише в Херсоні, а й у Херсонській області, щоб підтримати людей, яких торкнулися жахи цієї війни. Коли сталася катастрофа, коли шостого червня сталося руйнування Каховської дамби, ми вже були там і почали реагувати з першого дня", — розповів Абреу.

Він додав, що представники ООН "підтримють зв'язок з обома урядами".

"Особливо з урядом України, щоб побачити можливості. Я не можу вдаватися в деталі обговорень. Як ви знаєте, це дуже делікатні дискусії, дуже делікатна ситуація. Відносини з Російською Федерацією є непростими, але ми підтримуємо зв'язок з урядом України, а також з урядом Російської Федерації, щоб знайти рішення. І ми сподіваємося, що зможемо підтримати людей там. Але ми також знаємо, що росіяни блокують нас від надання будь-якої підтримки на іншому боці (лівому боці Херсонщини, який під окупацією - прим.) з моменту ескалації війни в лютому 2022 року", — додав спікер УКГС ООН.

3-тя штурмова бригада продовжує просуватись по флангах Бахмута

Про це повідомляє 3-тя окрема штурмова бригада.

"За останню добу Третя штурмова бригада відкинула ворога з територій обсягом 1.8 км вздовж фронтової лінії, та на 1.2 км у глибину фронту. Внаслідок наступальних дій 2-го штурмового батальйону, значних втрат зазнали підрозділи 57-ї бригади РФ та загони тюремників "шторм z": близько 30 "двохсотих"; та 40 "трьохсотих" росіян", — повідомили у бригаді.

Також українські військові знищили російський склад зброї та техніку: ББМ, танки та артилерію: "Сили ворога майже повністю відкинуто за канал, де ще нещодавно були розташовані позиції окупантів".

Російські війська після підриву ГЕС відійшли від лінії фронту до 15 км — Гуменюк

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомила керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

"Підтоплення, яке спричинило руйнування Каховської ГЕС, в більшості відбилося якраз на лівому березі, зокрема, на першій лінії оборони ворога, де вони влаштували мінно-вибухові загородження. Побоюючись прориву Сил оборони через Дніпро, форсування Дніпра, виходу на більш пологий берег, вони тривалий час утворювали там дуже широкі і багатосмугові мінні поля, мінуючи як від важкої техніки, так і від сухопутного десанту. Тому зрозуміло, що щільно замінований берег, велика швидкісна вода підірвала ту лінію оборони. Змиваючи міни, вода дійсно зруйнувала облаштовану оборону і накрила собою. Накривши собою узбережжя, вона змусила відсунутись сили ворога, за різними показниками на різних ділянках, в залежності від щільності укриття і висоти води - від 5 км до 15 км", — розповіла Гуменюк.

За її словами, зайняті передислокацією вороги не можуть зараз так щільно бити по правому берегу, хоча обстріли не припиняються.

У Херсоні чутно вибухи

Російські військові обстрілюють прибережні території та центральну частину міста, повідомив керівник ОВА Олександр Прокудін.

У Києві збирають речі для постраждалих від підриву Каховської ГЕС

У Київському міському будинку природи збирають речі для херсонців, які постраждали від підриву, повідомила пресслужба закладу.

Нещодавно там стартував проєкт для збору одягу та взуття, аби знайти їм нового власника. Речі передають у благодійні фонди, волонтерські організації та адресно українцям, які цього потребують.

Організатори пояснюють, таке використання речей допоможе заощадити природні ресурси та зберегти навколишнє середовища через reuse (вторинне використання).

"У період війни місія вторинного використання набула нового сенсу – допомоги. Зараз в пріоритеті збір речей для постраждалих від терористичного акту на Каховській ГЕС", — йдеться в повідомленні.

Речі можна принести за адресою вул. Рогнідинська, 3. Проте організатори просять перед візитом зателефонувати за номером 096-111-94-61.

У Херсоні та області підтоплено і пошкоджено 182 трансформаторні підстанції

Про це повідомляє Міністерство енергетики.

Експертами Міненерго та Укргідроенерго опрацьовується оптимізована модель роботи ГЕС Дніпровського каскаду для зменшення обсягів води та, відповідно, підтоплень, які виникли внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС.

Енергетики Херсонської та Миколаївської областей продовжують фіксувати наслідки підриву окупантами Каховської ГЕС та спричиненої ним повені. У Херсоні залишаються підтопленими та пошкодженими 129 трансформаторних підстанцій.

На контрольованій Україною території Херсонщини підтоплено 53 трансформаторні підстанції, знеструмлено 4 населених пункти. Без світла залишаються більше 20 тисяч споживачів. Паводок фіксують і на Миколаївщині — в області знеструмлено 8 населених пунктів.

95% українців впевнені, що Україна зможе відбити напад Росії

Про це йдеться у результатах дослідження соціологічної групи "Рейтинг".

Абсолютна більшість опитаних (95%) впевнена, що Україна зможе відбити напад Росії. Як і у попередні місяці, близько 60% зазначили, що для перемоги у війні необхідний досить тривалий час: 25% вважають, що необхідно більше року, 37% — півроку-рік.

Водночас, майже 20% оцінюють необхідний для перемоги час до кількох місяців, ще близько 20% наразі не можуть дати відповідь. Спостерігається зростання кількості тих, хто оцінює терміни для перемоги як тривалі (більше року).  Найбільше таких – серед наймолодших респондентів 18-35 років (38%).

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3.1%. Терміни проведення: 1-2 червня 2023 р.

Київ відправив допомогу Херсону, який потерпає після підтоплення

Про це повідомив мер столиці Віталі Кличко.

"Від столиці повезли: 4 мотопомпи HONDA, 32 станції біологічної очистки води LUQUEL, 2 надувних човни Captain Combat, 2 теплових гармати KROLL. А також - літні спальники, термоси, набори посуду та 2,2 тонн продуктів харчування (м’ясних та овочевих консервів). Забезпечить столиця й оздоровлення 100 дітей з Херсону в Карпатах. Зокрема, в Трускавці", — написав Кличко в Telegram.

РФ різко втрачає вплив на тимчасово окупованих територіях — Маляр

Вплив російських окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованій території України стрімко знижується, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

"У низці тимчасово окупованих населених пунктів Запорізької і Херсонської областей місцеві мешканці демонстративно нехтують розпорядженнями окупаційних адміністрацій, висловлюють недовіру до російської пропаганди. Серед громадян все більше поширюється правдива інформація про ситуацію на фронті та згубність наслідків російської окупації, зростає кількість проукраїнськи налаштованого населення", — зазначила Маляр.

Держприкордонслужба опублікувала відео, як виглядають місця підтоплення

Так виглядає зараз Каховська ГЕС та затоплені села поруч, повідомили у ДСНС.

Маск ретвітнув пост американського телеведучого, де той звинуватив Україну у підриві Каховської ГЕС

Американський мільярдер Ілон Маск ретвітнув пост колишнього коментатора американського телеканала Fox News та прихильника Дональда Трампа Такера Карлсона, в якому той звинувачує Україну в підриві Каховської ГЕС.

Маск прокоментував свій ретвіт наступним чином: "було б чудово, якби на цій платформі були присутні програми всього політичного спектра".

У своєму відео Карлсон називає президента України Володимира Зеленського "спітнілим, схожим на щура коміком, який став олігархом", а також "гонителем християн". Карлсон також висміяв сенатора-республіканця Ліндсі Грема, прихильника України. Ексведучий не вперше розповсюджує російські наративи. Зокрема, він казав, що НАТО втягнуло Росію на війну та виправдовував Володимира Путіна.

За ніч рівень води у Херсоні піднявся приблизно на 40 сантиметрів

Рівень води у Херсоні продовжує підійматися, але повільніше, ніж минулої доби. Яка ситуація була зранку 8 червня, на третій день після підриву Каховської ГЕС, бачили кореспонденти Суспільного.

Працівники Херсонського і Миколаївського гідрометцентрів цілодобово стежать за рівнем води У Херсоні.

Як розповіла співробітниця Херсонського гідрометцентру з 9 вечора і до п'ятої ранку, вода піднялась всього на 15 сантиметрів з 9 вечора до 5 ранку. За її словами 12 сантиметрів – це мало, а тепер все спадає.

Гідроелектростанції, розташовані на Дніпрі вище Каховської ГЕС, знижують потужність виробництва

Про це повідомляє НЕК "Укренерго".

"Гідроелектростанції, розташовані на Дніпрі вище Каховської ГЕС, знижують потужність виробництва для обмеження надходження води у Каховське водосховище, щоб зменшити затоплення. Через підтоплення відключено близько 20 тисяч споживачів у Херсоні та області", — йдеться у повідомленні.

Також вказується, що 7 червня 2023 року з 20:00 до 23:00 через недостатність загальної потужності українських електростанцій для покриття вечірнього піку споживання енергосистема України брала аварійну допомогу від енергосистеми Румунії.

Регулятор закликав українців зменшити навантаження на енергосистему, особливо у пікові вечірні години з 19:00 до 22:00.

Нижня палата парламенту Франції підтримала збільшення витрат на оборону

Національна асамблея Франції (нижня палата парламенту) підтримала збільшення оборонних витрат на 413 млрд євро на 2024-2030 роки. Тепер цей проєкт має розглянути Сенат. Кошти призначені для з модернізації збройних сил, повідомляє BFM.

Оборонний бюджет підтриманий 408 голосами проти 87.

56 млрд євро планують витратити на ядерне стримування, 98 млрд — на оплату праці військових, 65 млрд — на підготовку Збройних сил, 16 млрд — на поповнення запасів боєприпасів, 10 мільярдів євро на інновації; 6 мільярдів євро на космічні програми, а також близько 30 млрд — на покриття інфляції.

Під час саміту НАТО у Вільнюсі вивісять щонайменше 33 000 українських прапорів

Вільнюський муніципалітет приєднався до ініціативи підтримки вступу України до Альянсу. 7-11 липня у столиці вивісять щонайменше 33 000 українських прапорів. Міська влада наголосила, що їх купили і розвісять коштом організаторів.

До ініціативи закликають приєднатися мешканців та адміністраторів багатоквартирних будинків, пише madeinvilnius.lt. 11-12 липня лідери Альянсу зберуться на саміт у Вільнюсі. Число обрано символічно — Україна може стати 33-м членом НАТО.

"Ми активно підтримуємо Україну від початку війни. Ми хочемо, щоб наша підтримка була видимою на саміті НАТО. Ми розуміємо масштаб і важливість цієї зустрічі в контексті світових політичних подій і можливість привернути ще більшу увагу всього світу до ситуації в Україні та її задекларованого бажання стати членом Організації Північноатлантичного договору", — сказав мер Вільнюса Валдас Бенкунскас про важливість підтримки України.

Зеленський під час візиту на Херсонщину відвідав переправу де проводять евакуацію

Під час наради щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої руйнуванням греблі Каховської ГЕС, Зеленський доручив розробити програму компенсації збитків або релокації підприємств у межах Херсонщини.

Вторгнення РФ в Україну не може розглядатися як "конфлікт" між сусідами — посол Британії

Пані посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс заявила, що вторгнення Росії в Україну не може розглядатися як "конфлікт" між сусідами. Про це вона написала у Twitter.

"Немає еквівалентності російському вторгненню в Україну. Це не "конфлікт" між сусідами. Це незаконне вторгнення Росії. Чиї зусилля вийшли за межі розкрадання української землі до знищення її та українського народу, який на ній мирно живе", — написала Сіммонс.

Зеленський провів координаційну нараду щодо ліквідації наслідків підриву греблі Каховської ГЕС

"Багато важливих питань: оперативна обстановка в області, яка склалася внаслідок катастрофи, евакуація населення з потенційних зон затоплення, ліквідація надзвичайної ситуації, спричиненої підривом греблі, організація життєзабезпечення затоплених територій. Також перспективи відновлення екосистеми регіону й оперативна воєнна обстановка в зоні техногенної катастрофи", — йдеться у повідомленні президента Володимира Зеленського.

Він додав, що важливо підрахувати збитки та виділити кошти для компенсацій жителям, постраждалим унаслідок катастрофи.

У Снігурівській громаді підтоплені 11 населених пунктів

На Миколаївщині щогодини рівень води збільшується. Місцеві жителі розповіли Суспільному, що намагаються врятувати від затоплення майно та планують евакуйовуватися.

"Вода стоїть, затопила. У нас 10 соток, то вже більша частини ділянки вже у воді. До будинку залишилось метрів вісім", — розповіла Суспільному місцева жителька Любов.

Російська армія вивела у Чорне море корабель з ракетами

Армія РФ вивела на бойове чергування у Чорне море ракетоносій, загальний залп якого може скласти до восьми "Калібрів". Про це повідомили у ВМС ЗСУ.

Загалом на чергуванні у Чорному морі перебувають 13 російських кораблів. В Азовському морі чергує один корабель РФ.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОВА

За даними обласних державних адміністрацій, на Чернігівщині здійснили за добу 3 обстріли, із мінометів, Новгород-Сіверський район.

Сумщина: вночі і зранку росіяни здійснили 7 обстрілів прикордоння. Зафіксовано 19 вибухів. По території Міропольської громади росіяни вдарили "шахедами". Влучили в приміщення школи (виникла пожежа), в продуктовий магазин, в нежитлове приміщення на території громади. Миколаївська сільська громада: відбулося влучання БпЛА "Shahed" в ангар та зерносховище агрофірми. Пошкоджено декілька одиниць тракторної техніки.

У Середино-Будській громаді внаслідок одного з мінометних обстрілів пошкоджено адмінбудівлю сільради, сільську церкву, колишній дитячий садок. Хотінська громада: 7 мін скинули росіяни на територію громади. Внаслідок обстрілу пошкоджено склади підприємця, вантажівку, а також знищено 4 т пшениці.

Запорізька область: росіяни здійснили 148 обстрілів 21 населеного пункту на лінії вогню у Запорізькій області: тричі атакував з БПЛА Гуляйполе та Залізничне, 18 ударів з РСЗВ по Гуляйполю, Ольгівському, Білогір'ю, Чарівному, Павлівці та Темирівці, 127 ударів з артилерії по Новояковлівці, Гуляйполю, Оріхову, Малинівці, Гуляйпільському та інших прифронтових селах. У Кам'янському мінно-вибухові травми отримав 68 річний чоловік. Його оперативно доставили до медичного закладу. Додалося ще 32 зруйнованих цивільних об'єкти.

Дніпропетровщина: Нікополь війська РФ обстріляли з важкої артилерії. Потрощені гімназія і два приватні підприємства, 8 житлових будинків, 6 господарських споруд, газопровід та лінія електропередач. Загиблих та постраждалих немає. Територію оглядають рятувальники - уточнюють наслідки атак.

Харківщина: протягом доби росіяни неодноразово обстрілював м. Вовчанськ Чугуївського району, пошкоджено приватні будинки та домоволодіння. Також пошкоджено маслоекстракційний завод, сталася пожежа у будівельних вагончиках.

Вчора вдень війська РФ влучили з танка в багатоквартирний будинок у с. Стрілеча Харківського району. Пошкоджено квартиру на 5 поверсі, сталася пожежа. Без постраждалих. Війська РФ завдали ракетного удару з ЗРК С-300 по с. Малинівка Чугуївського району, пошкоджено котельню та газопровід на території ТОВ «Лікеро-горілчаний завод "Прайм". Без потерпілих.

В полі неподалік села Гаврилівка Чугуївського району на міні "Пелюстка” підірвався 39-річний чоловік — громадянин США, який перебував в Україні з гуманітарною місією. Госпіталізований з пораненням.

Луганщина: минулої доби росіяни обстріляли Новоселівське, Макіївку, Невське та Білогорівку. Завдали авіаційних ударів по Стельмахівці. За добу війська РФ здійснили 106 обстрілів (456 снарядів).

Донеччина: війська РФ минулої доби здійснили 14 обстрілів по населеним пунктам: Авдіївка, Торецьк, Часів Яр, Українськ, с.Ласточкине, с.Привільне, с.Іванівське. Пошкоджено 21 житловий будинок (з них 14 – багатоквартирних). За добу: 3 загиблих, 7 поранених.

Миколаївщина: силами та засобами протиповітряної оборони на півдні України знищено два БПЛА. Вчора війська РФ завдавали артилерійських обстрілів по м. Очаків Очаківської громади. Постраждалих немає.

Херсонщина: за добу по області росіяни здійснили 34 обстріли (192 снаряди). Херсон — один артилерійський обстріл (2 снаряди). Жертв та поранених внаслідок обстрілів серед цивільних осіб немає.

Інформація щодо надзвичайної ситуації у зв‘язку з підривом Каховської ГЕС. Середній рівень підтоплення – 5,61 метрів. Затоплено 600 квадратних кілометрів Херсонщини, з них 32% – правобережжя та 68% – лівий берег. На звільнених територіях підтоплено 20 населених пунктів. Під водою опинилися 2629 житлових будинків, тільки минулої доби підтопило ще 971 оселю.

Попри шалену небезпеку та постійні російські обстріли триває евакуація з зони підтоплення. На 6 ранку небезпечні території покинули 1999 людей. Найбільше евакуювали з мікрорайону Корабел м. Херсон – 1495 осіб.

ВРП отримала статус спостерігача у Європейській мережі рад правосуддя

Про це повідомляє пресслужба ВРП.

Голова ВРП Григорій Усик, який присутній на засіданнях Асамблеї у місті Любляна (Словенія), зазначив, що це рішення ухвалене у відповідь на звернення Вищої ради правосуддя і є надзвичайно важливим на шляху інтеграції України до ЄС.

"Співпраця з Європейською мережею рад правосуддя є унікальною можливістю встановити прямі контакти із представниками більш ніж двадцяти рад правосуддя країн ЄС та країн-кандидатів на вступ до ЄС для обміну досвідом та найкращими практиками з питань функціонування судової влади", — сказав Григорій Усик.

В Києві близько 100 людей пікетують офіс ООН через "бездіяльність"

Як розповіла кореспондентці Суспільного організаторка голова ГО "Українські студенти за свободу" Анна Тимошенко, на пікет зібралося близько 100 людей. Люди обурені бездіяльністю ООН в контексті підриву росіянами Каховської ГЕС.

Кожен другий з нас став свідком не лише чергового брутального військового злочину росіян – підриву Каховської ГЕС – а й прояву імпотенції від органу, який мав би гарантувати та забезпечувати мир у всьому світі.  Організація Обʼєднаних Націй замість того, щоби засудити екологічний тероризм Росії, привітала всіх з "днем російської мови" у своєму Twitter та закликала підписатися на ООН "крапка.ру", — повідомили організатори акції ГО Український Союз студентів.

Затоплена Херсонщина, порятунок людей та тварин, наступ Сил оборони на Бахмутському напрямку. 470 день війни
Акція протесту під офісом ООН в Києві. Фото: Дарина Коломієць, Суспільне

Затоплена Херсонщина, порятунок людей та тварин, наступ Сил оборони на Бахмутському напрямку. 470 день війни
Фото: Дарина Коломієць, Суспільне

"У нас є основні вимоги: це перша допомога ООН жителям Херсонщини, Миколаївщини, яких вже підтопило. Друге, визнання підриву дамби в Новій Каховці воєнним злочином РФ і відповідного покарання. Також це вигнання РФ з Ради безпеки ООН, з ООН. В статуті сказано, що країни, які вступають в організацію, мають бути миролюбивими, А Росія такою не є", — розповіла Анна Тимошенко.

Вона додала, що до учасників акції виходив представник ООН.

"Він запросив мене до Деніз Браун, яка є головою місії ООН в Україні, з якою ми поспілкувались і вона вислухала всі думки стосовно цього. Ми будемо оголошувати відкритий лист від громадської спільноти до представництва ООН в Україні з нашими вимогами і також поданням їх до офісу ООН в Україні. Ми домовилися, що буде проведений круглий стіл з представниками УСС та представниками ООН. Не просто представниками офісу в Україні, а й member states. Незважаючи ні на що, офіс України не стільки може вдіяти на центральний офіс. Але люди, які є представниками центрального офісу тут можуть Саме тому ми будемо говорити напряму з ними і пояснювати нашу позицію. Деніз Браун сказала, що як людина вона повністю згодна з тим, що ми тут говоримо і вона розуміє нашу злість та емоцію", — розповіла організаторка.

В Україні обстежено понад 61 300 укриттів

Про це повідомляє ДСНС.

"Станом на ранок 8 червня обстежено вже 61 328 укриттів. Зачиненими виявилися 9,5 %, непридатними до використання 23,51 %. Зокрема, у Києві обстежено 3869 укриттів, з яких зачиненими виявились 0,93 %, непридатними до використання – 32 %", — йдеться у повідомленні.

Україна і Нідерланди тиснуть на Іспанію, щоб та передала Києву ЗРК Patriot

Про це повідомляє El Pais.

За інформацією газети, президент Володимир Зеленський передав своє прохання іспанському прем’єрові Педро Санчесу під час саміту Європейської політичної спільноти у Молдові.

Це питання також було предметом консультацій з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте і президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, оскільки саме в Туреччині Іспанія розмістила батарею Patriot.

Зазначається, що на відміну від того, що відбувається з "коаліцією F-16", до якої Іспанія не може приєднатися, оскільки не має на озброєнні цих літаків, іспанська армія має дві батареї Patriot закуплені з Німеччини у 2004 та 2014 роках.

На Дніпропетровщині стався масовий мор риби через обміління Каховського водосховища

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, загинуло понад 850 кілограмів біоресурсів. Збитки, завдані рибному господарству області – понад 7,6 мільйонів гривень. Берегову лінію від риби вже очистили. Тепер її утилізують, додав посадовець

У Миколаєві зафіксували історичний максимум підняття рівня акваторії

У Миколаєві станом на 08:00 рівень води в акваторії піднявся загалом на 97 сантиметрів. Це на шість сантиметрів перевищує історичний максимум, який зафіксували у листопаді 1981 року.

Про це повідомили Миколаївському гідрометеорологічному центрі.

За даними метеорологів, станом на восьме червня підвищення води фіксують й в населених пунктах області. У селі Парутине вище на 40 сантиметрів від історичного максимуму в листопаді 1981 року. А в Очакові вище на 20 сантиметрів — від максимуму в травні 1978 році.

Станом на 09:00, за даними міського голови, в Миколаєві не спостерігається зростання рівня води.

"Станом на ранок адміністрації районів обстежують територію міста. В окремих найнижчих місцях укріплюють берегову лінію поблизу житлових будинків. Працівники департаменту ЖКГ обстежують підвали багатоповерхівок", — написав Олександр Сєнкевич.

Росіяни вкотре обстріляли село в прикордонні Чернігівщини

Вчора, 7 червня, росіяни обстріляли село в прикордонні Новгород-Сіверської громади на Чернігівщині.

Про це повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

За її словами, о 15:29 прикордонники зафіксували один вибух ймовірно з міномета 120 мм в районі села Красний Хутір.

Україна тримає ініціативу на більшості ділянок фронту — британська розвідка

На багатьох ділянках фронту в Україні тривають важкі бої. На більшості ділянок українські військові тримають ініціативу.

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії.

"В умовах надзвичайно складної оперативної картини на багатьох ділянках фронту тривають важкі бої. На більшості ділянок Україна тримає ініціативу", — зазначили у британській розвідці..

У відомстві припускають, що російські війська все ще отримують наказ повернутися до наступу якомога швидше: "чеченські підрозділи очолили невдалу спробу взяти місто Мар’їнка поблизу Донецька, де лінія фронту мало змінилася з 2015 року".

У розвідці також зазначили, що до 7 червня 2023 року рівень повені продовжував зростати в нижній частині Дніпра після обвалу Каховської греблі, але, ймовірно, почне спадати протягом 8 червня.

"Обстріли ускладнили деякі спроби евакуації переміщених осіб із затоплених районів", — йдеться у повідомленні.

У Снігурівській громаді на Миколаївщині підтоплені 11 населених пунктів

На Миколаївщині в Снігурівській громаді восьмого червня станом на 07:00 підтоплені 11 населених пунктів, включаючи місто. Загалом рівень води в річці піднявся на 5,5 метрів, лише за останні дві доби в середньому вода щогодини підіймається на 12 сантиметрів.

Про це повідомив начальник Снігурівської міської військової адміністрації Іван Кухта.

За даними Снігурівської військової адміністрації, восьмого червня вода дісталася до 148 будинків. Також за останню добу з 50 до 235 збільшилася кількість підтоплених городів.

"Лише за останню добу ми залишилися без чотирьох мостів: підтоплена пішохідна переправа біля Галаганівки, зруйновано міст на Єлизаветівку, також під водою знаходяться нещодавно зведені Василівський та Нововасилівський мости, тож проїзд ними неможливий", — сказав начальник міської військової адміністрації.

Підрив Каховської ГЕС: Польща закликала ЄС посилити санкції проти РФ і Білорусі

У Брюсселі на зустрічі з депутатами Європарламенту за зачиненими дверима посол Польщі в Євросоюзі назвав підрив Каховської греблі воєнним злочином і закликав до посилення санкцій щодо РФ та Білорусі.

Про це повідомляє Польське радіо.

За даними журналістів видання, Польща наполягала на посиленні відповіді з боку Європейського союзу на підрив російськими військами Каховської ГЕС в Україні.

Руйнування греблі в Херсонській області дипломат назвав воєнним злочином і новою фазою жахливої агресії.

Також зазначається, що на цій зустрічі посли держав ЄС не змогли досягти згоди щодо 11-го пакету санкцій проти РФ, і погодження з цього питання продовжиться через тиждень.

Присутні на зустрічі дипломати зазначили, що посол Польщі звернув увагу на відсутність санкцій проти російських алмазів, що потрапляють до Європи, внаслідок чого наповнюється російський бюджет.

Представник Польщі запропонував включити до проєкту нових обмежень заборону імпорту російської агропродукції.

Він також закликав запровадити подальші санкції проти Білорусі, щоб запобігти обходу обмежень, запроваджених щодо Росії. Польща також вимагає перегляду десятого пакета, в якому є недопрацювання і лазівки.

За минулу добу армія РФ обстріляла понад 20 населених пунктів Запорізької області. Травмований чоловік

Протягом минулої доби, 7 червня, російські військові обстріляли 21 населений пункт Запорізької області. Мінно-вибухові травми отримав чоловік.

Про це сьогодні, 8 червня, повідомили в Запорізькій ОВА.

У Кам'янському мінно-вибухові травми отримав 68-річний чоловік. Його доставили до медичного закладу.

Серед обстріляних армією РФ населених пунктів: Гуляйполе, Ольгівське, Залізничне, Чарівне, Білогір'я, Павлівка, Гуляйпільське, Темирівка, Малинівка, Новояковлівка, Оріхів..

Обстрілами російські війська зруйнували ще 32 цивільні об'єкти.

На Донеччині за добу від обстрілів загинули троє людей, ще сім дістали поранення

Протягом 7 червня від обстрілів з боку армії РФ на Донеччині загинули три людини у Українську, повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Також сім людей дістали поранення, пʼять в Українську та в Торецьку і Авдіївці.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1554 людини, поранення отримали 3660 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

34 танки і бронемашини, 15 дронів та 730 солдатів: Генштаб назвав втрати військ РФ за добу

Станом на ранок 8 червня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 212 760 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 730 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 3891 (+18) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 7576 (+16) од,
  • артилерійських систем – 3668 (+28) од,
  • РСЗВ – 595 (+1) од,
  • засоби ППО ‒ 355 (+3) од,
  • літаків – 314 (+0) од,
  • гелікоптерів – 299 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3234 (+15),
  • крилаті ракети ‒ 1171 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6384 (+35) од,
  • спеціальна техніка ‒ 500 (+8).

Дані уточнюються.

Армія РФ продовжує обстріли Миколаївщини: під ударом артилерії перебувала Очаківська громада

Російська армія сьомого червня обстріляла місто Очаків та акваторію Очаківської громади. Загиблих і травмованих немає.

Про це повідомили в Миколаївській обласній військовій адміністрації.

За даними ОВА, сьомого червня Очаків перебував під ударами з артилерії. Обстріли в місті лунали о 13:29 та 20:28.

О 14:01 військові РФ обстріляли акваторію Очаківської громади.

Російські війська 34 рази обстріляли Херсонщину

Упродовж 7 червня російська армія 34 рази била по деокупованій Херсонській області. Випустила 193 снаряди з мінометів, артилерії, реактивних систем залпового вогню "Град" та безпілотників.

Про це в Telegram повідомив керівник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

За даними ОВА, війська РФ вдарили по Херсону двома снарядами поцілили у житлові квартали, загиблих та поранених немає.

Підрив Каховської ГЕС: рівень води на Херсонщині продовжує підвищуватись

Внаслідок підриву Каховської ГЕС станом на ранок 8 червня у Херсонській області вода продовжує прибувати. Щопівгодини підвищується на два сантиметри. Про це в ефірі марафону "Єдині новини" повідомив керівник пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков.

Наразі штучна повінь від руйнації Каховської ГЕС дісталась і Чорнобаївки. З села евакуйовані п’ять людей. Загалом із зони підтоплення на правобережжі вивезли 1900 жителів. На лівому березі евакуація не проводиться.

"Щодо лівого берега, там ситуація ускладнюється тим, що російські окупанти не допускають волонтерів до рятування людей. А самі в цей час в деяких населених пунктах тікають. Ми будемо продовжувати боротися за наших людей, звертатися до міжнародних фондів, щоб нам допомогли, щоб можливо домовилися, аби ми могли виїхати, одразу будемо забирати всіх людей звідти", - сказав Толоконніков.

За його словами, підвищується рівень води у річці Вірьовчина. Зараз затоплена дорога до Комишан, вода піднялась у самому селищі та у мікрорайоні Шуменський. З цих районів продовжують евакуювати людей.

"У нас є чотири гуманітарні пункти, там є, де переночувати, є їжа, питна вода. Далі люди можуть побути перший день, потім виїхати до Миколаєва, Кривого Рогу. Щодня є безплатні автобуси. Від різних областей є повідомлення, що можуть прийняти там 340, там 500 людей. Вся Україна згуртувалась навколо Херсонщини, приїжджають, допомагають, вдячні й волонтерам, які долучились і продовжують працювати", - сказав він.

Армія РФ двічі вдарила по громадах Нікопольщини

У ніч на 8 червня армія РФ двічі обстріляла Нікопольщину на Дніпропетровщині. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, з важкої артилерії вдарили по Марганецькій та Мирівській громадах. Загиблих і поранених немає.

Наслідки атак з`ясовують.

Херсонський завод з розведення молоді риб може повністю піти під воду — Мінагрополітики

Внаслідок знищення російськими військами Каховської ГЕС Херсонський завод з розведення молоді риб може бути повністю затоплений. Цінне племінне поголів’я та молодь будуть втрачені. Про це на насті повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства.

За даними Міністерства, на одній з виробничих ділянок заводу у Голій Пристані вода піднялась до 2,5-3 метрів. Затоплені риборозплідна дільниця, ставки вирощувальної дільниці, помпова станція та інші гідроспоруди. Під загрозою затоплення і Новокаховська дільниця заводу.

На заводі вирощують коропів, щук, судака, сома, ляща, товстолоба, білого амура. Ними зариблюють нижній Дніпро та Дніпровсько-Бузький лиман, повідомили у Мінагрополітики.

Також зазначається, що Херсонський завод щороку випускав у водойми 13 екземплярів риб. За підрахунками Мінагрополітики, у разі затоплення загинуть близько 95 тонн дорослих рибин, що становить суму збитків близько чотирьох мільярдів гривень. Від знищення всіх біоресурсів держава втратить десять мільярдів, йдеться в повідомленні.

Сили оборони завдали 48 ударів по позиціях росіян — Генштаб

Війська РФ зосереджують основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби відбулось 30 бойових зіткнень. Сили оборони завдали 48 ударів по позиціях росіян.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках Росія продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом минулої доби росіяни завдали авіаудару в районі Стрілечої Харківської області. Здійснили мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Галаганівка, Леонівка Чернігівської області; Нововасилівка, Волфине, Рожковичі, Вовківка, Яблунівка Сумської області, а також Уди, Ветеринарне, Гранів, Мороховець, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Гатище, Покаляне, Бударки, Землянки, Зарубинка, Чугунівка та Мілове на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби, що минула, росіяни завдали авіаударів в районі Кислівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Кам'янка, Тополі, Красне Перше, Петро-Іванівка, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кіндрашівка, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби війська РФ безуспішно наступали в районі Веселого Донецької області. Завдали авіаударів в районах Зарічного, Ямполівки, Білогорівки, Сіверська, Званівки, Івано-Дар'ївки, Спірного, Веселого та Никифорівки Донецької області. Артобстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку росіяни наступали у напрямках Оріхово-Василівки, Іванівського та Північного, успіху не мали. Завдали авіаударів в районах Диліївки та Білої Гори Донецької області. Від російських артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Ступочки, Олександро-Шультине, Біла Гора, Торецьк, Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку війська РФ здійснили невдалу спробу наступу у напрямку Авдіївки та Первомайського. Завдали авіаударів в районі Авдіївки. З артилерії обстріляли райони населених пунктів Бердичі, Степове, Авдіївка, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони відбили численні атаки росіяни в районі Мар’їнки, завдавши йому значних втрат. Водночас росіяни завдали авіаударів по Красногорівці, здійснили артилерійські обстріли Українська, Гострого, Максимільянівки, Георгіївки, Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку росіяни завдали авіаударів в районах Пречистівки, Золотої Ниви, Шахтарського. Здійснили обстріли населених пунктів Вугледар, Шахтарське, Золота Нива та Времівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках війська РФ продовжують оборонятися. Завдали авіаударів в районах Новопіль Донецької області, Ольгівське, Полтавка Запорізької області. Здійснили артилерійські обстріли населених пунктів Бурлацьке, Новосілка, Новопіль, Темирівка Донецької області; Ольгівське, Полтавка, Гуляйполе, Чарівне, Білогір’я, Новоандріївка, Щербаки, Степове та Кам'янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Берислав, Веселе, Токарівка, Садове, Білозерка Херсонської області та міста Херсон.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 23 удари по районах зосередження особового складу та 4 — по зенітно-ракетних комплексах росіян.

Минулої доби українські військові знищили 4 ворожі розвідувальні безпілотники.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 пункти управління, 9 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 5 складів боєприпасів, 2 зенітно-ракетних комплекси та 1 радіолокаційну станцію військ РФ.

Росіяни не були готові до наслідків підриву Каховської ГЕС і зазнали великих втрат — Генштаб

Росіяни не були готові до наслідків підриву греблі Каховської ГЕС, зазнали втрат військових, озброєння та військової техніки. Про це йдеться у повідомленні Генштабі ЗСУ.

"Зокрема, в підрозділах 7-ї десантно-штурмової дивізії та 22 армійському корпусі ЗС РФ є травмовані, загиблі та зниклі безвісти. Також, у вказаних підрозділах втрачено декілька польових складів з боєприпасами та провізією, автомобільну та бронетанкову техніку, інше військове майно", — йдеться у повідомленні.

Водночас 6 червня, відбулась масова евакуація цивільного населення з міста Каховка, під час якої люди використовували власний автомобільний транспорт.

"Разом з цивільним населенням евакуаційними маршрутами скористались російські окупанти. Під час такого переміщення загарбники використовували місцевих жителів як живий щит", — зазначили у Генштабі.

Війська РФ завдали по Україні 5 ракетних і 48 авіаударів

Протягом минулої доби війська РФ завдали 5 ракетних та 48 авіаційних ударів, здійснили 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу.

Окрім зруйнованої інфраструктури, постраждали мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.

Протягом минулої доби відбулось 30 бойових зіткнень — Генштаб

На Мар’їнському напрямку українські захисники відбили численні атаки росіян в районі міста Мар’їнка, завдавши значних втрат.

На Бахмутському напрямку війська РФ вели безуспішні наступальні дії у напрямках Оріхово-Василівки, Іванівського та Північного, йдеться у ранковому зведені Генштабу.

ISW: повінь зруйнувала багато російських позицій на лівому березі Херсонщини

Через прорив дамби на Каховській ГЕС, було багато зруйновано укріплень першої лінії оборони росіян на лівому березі Дніпра на Херсонщині. Про це йдеться у звіті ISW.

Рівень води у Каховському водосховищі щогодини знижується на 5-7 см – МАГАТЕ

Темпи падіння рівня води у Каховському водосховищі знизилися з 11 см до 5-7 см за годину. Якщо рівень води у ньому опуститься нижче 12,7 м, Запорізька АЕС не зможе закачувати із нього воду, повідомив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

У Києві відремонтували одне укриття за 1,3 млн грн — Камишін

Під час 5 дня роботи комісії по ревізії укриттів Києва, її представники оглянули укриття у Святошинському районі міста.

"Більшість укриттів були відкриті. Та до прийнятного стану укриттів ще далеко. Побачив перше свіжовідремонтоване укриття. 1,3 млн грн за ремонт 103м2 укриття. Це з тих 1,2 млрд про виділення яких казав мер Кличко", — повідомив міністр Мінстратегпрому Олександр Камишін.

Світовий банк проведе оцінку збитків через підрив дамби Каховської ГЕС

Світовий банк підтримає Україну, провівши швидку оцінку збитків і потреб. Як заявила віце-президентка Світового банку у справах регіону Європи та Центральній Азії Анна Б’єрде, руйнування Каховської ГЕС має "безліч дуже серйозних наслідків для надання основних послуг, а також для навколишнього середовища в цілому", написала чиновниця у Twitter.

Знайшли через БпЛА: жінку з дітьми евакуювали з даху будинку в Олешках

Бійці однієї з артилерійських бригад ЗСУ під час польоту БпЛА виявили на даху одного з будинків у тимчасово окупованих Олешках жінку з двома дітьми. Про це повідомили у пресслужбі нацполіції України.

На будівництво нової ГЕС потрібно щонайменше 5 років – Укргідроенерго

"За попередніми підрахунками для побудови нової станції потрібно щонайменше 5 років і близько 1 млрд євро", — про це повідомив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Латвія виділить Україні 200 тис. євро для подолання наслідків підриву Каховської ГЕС — Шмигаль

"У розмові з премʼєр-міністром Кріш'янісом Каріньшом подякував за всебічну допомогу та спільну позицію — Росія має понести відповідальність за всі скоєні злочини. Спільно з партнерами готуємо рішення та санкції", — написав Шмигаль у Twitter.

Білий дім: відповідальність за руйнування Каховської ГЕС — на Росії

Речниця Білого дому Карін Жан-П'єр, коментуючи підрив Каховської ГЕС заявила, що відповідальність за руйнування, спричинені цією війною — на Росії. Сполучені Штати тісно співпрацюють з українським урядом, аби з’ясувати, що призвело до катастрофи. Однак у Білому домі наголошують — дамба на час знищення була в руках Росії.

Загалом підтоплено 20 населених пунктів на правому березі Дніпра — МВС

Підвищення рівня води в Херсоні все ще фіксуються, але темпи підйому знизилися. Найскладніша ситуація у Корабельному районі міста, де на даний час підтоплено понад 1800 будинків. Загалом підтоплено 20 населених пунктів на правому березі Дніпра, повідомили в МВС.

Кінбурнську косу, що на Миколаївщині, водою відрізано від материка

Станом на вечір сьомого червня дорогу в районі села Геройське на тимчасово окупованому Кінбурнському півострові повністю затопило. Кінбурн відрізаний від материка, повідомляє пресслужба Південного лісового офісу.

Дорога в районі села Геройське пов'язувала півострів з материком. Станом на 23:00 вона затоплена і дістатися до Кінбурнського півострова неможливо.

"Як і прогнозували експерти, внаслідок підриву Каховської ГЕС перешийок у кінці затоки за межами дельти Дніпра буде майже повністю затоплений приблизно через 50 годин після прориву дамби", — йдеться у повідомленні.

На початок