Підрив Каховської ГЕС: рівень води на Херсонщині продовжує підвищуватись

Підрив Каховської ГЕС: рівень води на Херсонщині продовжує підвищуватись

Доповнено
Підрив Каховської ГЕС: рівень води на Херсонщині продовжує підвищуватись
. Херсон, набережна Парку Слави, ранок 8 червня 2023 р. Фото: Суспільне

Внаслідок підриву Каховської ГЕС станом на ранок 8 червня у Херсонській області вода продовжує прибувати. Щопівгодини підвищується на два сантиметри. Про це в ефірі марафону "Єдині новини" повідомив керівник пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков.

Наразі штучна повінь від руйнації Каховської ГЕС дісталась і Чорнобаївки. З села евакуйовані п’ять людей. Загалом із зони підтоплення на правобережжі вивезли 1900 жителів. На лівому березі евакуація не проводиться.

"Щодо лівого берега, там ситуація ускладнюється тим, що російські окупанти не допускають волонтерів до рятування людей. А самі в цей час в деяких населених пунктах тікають. Ми будемо продовжувати боротися за наших людей, звертатися до міжнародних фондів, щоб нам допомогли, щоб можливо домовилися, аби ми могли виїхати, одразу будемо забирати всіх людей звідти", - сказав Толоконніков.

Підрив Каховської ГЕС: рівень води на Херсонщині продовжує підвищуватись
Херсон, Шуменський мікрорайон, підтоплений будинок, 8 червня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

За його словами, підвищується рівень води у річці Вірьовчина. Зараз затоплена дорога до Комишан, вода піднялась у самому селищі та у мікрорайоні Шуменський. З цих районів продовжують евакуювати людей.

"У нас є чотири гуманітарні пункти, там є, де переночувати, є їжа, питна вода. Далі люди можуть побути перший день, потім виїхати до Миколаєва, Кривого Рогу. Щодня є безплатні автобуси. Від різних областей є повідомлення, що можуть прийняти там 340, там 500 людей. Вся Україна згуртувалась навколо Херсонщини, приїжджають, допомагають, вдячні й волонтерам, які долучились і продовжують працювати", - сказав він.

Підрив Каховської ГЕС: рівень води на Херсонщині продовжує підвищуватись
Херсон, Шуменський мікрорайон, затоплена вулиця, 8 червня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

Станом на ранок 8 червня середній рівень підтоплення на Херсонщині становить 5, 61 см. Під штучною повінню – 600 квадратних кілометрів території: 32% – правобережжя та 68% – лівий берег. Про це в Telegram повідомив керівник ОВА Олександр Прокудін.

"На 6 годину ранку евакуйовані з місць підтоплень 1999 людей. З них 1495 – жителі мікрорайону Корабел", – сказав він.

Як розповів у телемарафоні "Єдині новини" пресофіцер головного управління Національної поліції у Херсонській області Андрій Кований, в зоні підтоплення залишаються люди, які не бажають евакуюватись і хочуть перечекати.

Також за його словами до стабілізаційних заходів долучились більше ніж 750 поліцейських. В зоні підтоплень встановлюють спостережні пости, а також проводяться заходи з протидії мародерства.

Що відомо про затоплення Херсонщини внаслідок підриву Каховської ГЕС

Російські війська 6 червня підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них на лівобережжі Херсонщини.

З моменту аварії рівень води в Дніпрі підвищився майже на шість метрів, підтоплені 2629 житлових будинків у 20 населених пунктах в правобережної Херсонщини. Евакуація у місті триває.

Тимчасово окуповані Олешки затоплені майже на 90%. Люди рятувались від повені на дахах будинків, вже загинули троє. Окупаційна влада розпочала евакуацію лише надвечір 7 червня.

У Голій Пристані затоплені 196 житлових будинків. Рівень води продовжує зростати щогодини. Російські військові виганяють власників двоповерхових будинків та облаштовують на їх дахах вогневі позиції.

Спостерігається підняття рівня води у річці Інгулець. Підтоплений міст між Бобровим Кутом та Заповітом Калинівської територіальної громади. У Тягинці затоплені два мости, шість вулиць, 73 житлових будинки та 15 частково. У Бургунці — шість осель. В Одрадокам’янці частково підтоплене кладовище та вісім будинків. Між Ольгівкою та Львовим рух неможливий.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок