Південна Корея через США передає Україні артилерійські снаряди — WSJ

Південна Корея через США передає Україні артилерійські снаряди — WSJ

Прапор Південної Кореї
Прапор Південної Кореї. AP

Південна Корея передає через США Україні сотні тисяч артилерійських снарядів.

Про це повідомляє The Wall Street Journal, посилаючись на незваних офіційних осіб США.

За словами співрозмовників видання, цей крок зробить запланований Києвом наступ проти російських військ ефективним і дозволить Білому дому відкласти рішення про те, чи постачати касетні боєприпаси, які заборонені багатьма країнами.

"Це рішення знаменує собою поворот із боку Сеула, який у листопаді пообіцяв надати артилерію, але потім відмовився від надання летальної допомоги, після цього США кілька місяців просили допомогу через виснаження артилерійських запасів Пентагону", — йдеться у статті.

Зазначається, що за конфіденційною домовленістю Південна Корея передає снаряди США, які, зі свого боку, організовують їх відправлення в Україну.

Білий дім відмовився від коментарів. У Пентагоні не повідомили, як доставляються боєприпаси або коли має бути завершено їх передачу, але визнали, що ведуть переговори з Південною Кореєю про закупівлю снарядів. Офіційний представник уряду у Сеулі також не коментував інформацію.

Україна передала Південній Кореї перелік нелетальної зброї, яку хотіла б отримати. 22 травня Президент країни Юн Сок Йоль заявив, що Сеул "уважно вивчить" список нелетальних озброєнь.

Що відомо про постачання Україні боєприпасів

8 березня, під час зустрічі міністрів оборони ЄС у Стокгольмі Боррель представив три пропозиції щодо постачання боєприпасів Україні. На цій же неформальній зустрічі міністрів оборони ЄС, глава Міноборони України Олексій Резніков заявив, що Україні потрібен мільйон артилерійських снарядів, на закупівлю яких знадобиться чотири мільярди євро.

14 березня Рада ЄС збільшила фінансову стелю для Європейського фонду миру, з якого виділяються кошти для закупівлі зброї Україні. Йдеться 7,979 млрд євро до 2027 року, що має забезпечити покриття додаткових фінансових потреб. 15 лютого уряд США уклав оборонний контракт на суму понад 500 млн доларів на виробництво артилерійських боєприпасів для української армії. Канцлер ФРН Олаф Шольц також повідомив, що Німеччина збільшить виробництво боєприпасів для підтримки України.

20 березня міністри оборони та закордонних справ Євросоюзу погодили план спільної закупівлі боєприпасів, який передбачає постачання Україні мільйона снарядів.

23 березня лідери країн Європейського союзу схвалили спільну закупівлю боєприпасів для України, а також домовилися про постачання ракет, якщо буде потрібно.

На початок