Боррель закликав країни ЄС взяти участь у спільних закупівлях зброї для України

Боррель закликав країни ЄС взяти участь у спільних закупівлях зброї для України

Боррель закликав країни ЄС взяти участь у спільних закупівлях зброї для України
. Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель під час засідання Ради міністрів закордонних справ країн ЄС 22 травня 2023 року, фото: Getty Images

Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель закликав держави ЄС взяти участь у спільних закупівлях зброї для України та прискоритися у питанні поставок.

Про це він сказав за результатами засідання Ради міністрів закордонних справ країн ЄС 22 травня, йдеться на офіційному сайті Єврокомісії.

"Кожний день нашого зволікання у передачі зброї треба вимірювати людськими життями: вбитими цивільними, вбитими або пораненими військовими. Я закликаю усіх міністрів закордонних справ ЄС прискоритися і допомогти поставкам, взяти участь у спільних закупівлях зброї для України та завершити роботу над наступним траншем місії Європейського союзу з військової допомоги Україні", — наголосив Боррель.

Також глава європейської дипломатії зазначив що європейська місія з тренування українських військових завершилася: "Ми провели тренування 15 000 військових і ми навчимо ще 15 000 до кінця року".

Крім того, Боррель виступив за розширення ЄС та зазначив, що для України саме настав час прискорити реформи.

"Україна прогресує і має продовжувати слідувати цьому шляху у тому ж темпі. Саме зараз час для них (для України — ред.) прискорити реформи, щоб відповідати стандартам ЄС та підготувати їх суспільство до членства. Це унікальна можливість і її треба використати", — сказав він.

Що відомо про постачання Україні боєприпасів з ЄС

8 березня, під час зустрічі міністрів оборони ЄС у Стокгольмі Боррель представив три пропозиції щодо постачання боєприпасів Україні. На цій же неформальній зустрічі міністрів оборони ЄС, глава Міноборони України Олексій Резніков заявив, що Україні потрібен мільйон артилерійських снарядів, на закупівлю яких знадобиться чотири мільярди євро.

14 березня Рада ЄС збільшила фінансову стелю для Європейського фонду миру, з якого виділяються кошти для закупівлі зброї Україні. Йдеться 7,979 млрд євро до 2027 року, що має забезпечити покриття додаткових фінансових потреб. 15 лютого уряд США уклав оборонний контракт на суму понад 500 млн доларів на виробництво артилерійських боєприпасів для української армії. Канцлер ФРН Олаф Шольц також повідомив, що Німеччина збільшить виробництво боєприпасів для підтримки України.

20 березня міністри оборони та закордонних справ Євросоюзу погодили план спільної закупівлі боєприпасів, який передбачає постачання Україні мільйона снарядів.

23 березня лідери країн Європейського союзу схвалили спільну закупівлю боєприпасів для України, а також домовилися про постачання ракет, якщо буде потрібно.

На початок