Резніков: "Щодо літаків – я впевнений, ми доб'ємо це питання"

Резніков: "Щодо літаків – я впевнений, ми доб'ємо це питання"

ЗМІ
Міністри оборони Борис Пісторіус, Олексій Резніков та Маріуш Блащак у Рамштайні, Німеччина
. Міністри оборони Борис Пісторіус, Олексій Резніков та Маріуш Блащак у Рамштайні, Німеччина, 21.04.2023.Фото: АР

Забезпечення українського війська запчастинами, обслуговуванням, ремонтом та боєприпасами до тих систем, які були отримані, є одним із ключових завдань партнерів України. Про це розповів міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю “РБК-Україна”. Щодо літаків — міністр додав, що впевнений , що це питання також буде вирішено.

“Від снайперської гвинтівки до Хаймарсу та танка. Щодо літаків – я впевнений, ми доб'ємо це питання”, — сказав Резніков.

За його словами, літаки — це найдорожче.

“Відповідно, дати літаки, потім їх обслуговувати, плюс ракети та бомби до них — це дуже дорого. Тому, ухвалюючи рішення, треба розуміти, а чи всі готові під цим підписатися. Ось під танками підписалися і бачимо: хтось чотири дає, хтось шість… Не двісті, не триста”, — пояснив міністр.

Він додав, що ключовий гравець тут США, а вони дуже прагматичні і рахують гроші.

“І це нормально, це життєздатно. Тому що у нас є партнери, які нам щось дали, а потім кажуть: обслуговувати далі вас ми не можемо, у нас немає ресурсу, якщо хочете – купуйте. Теж начебто справедливо”, — сказав Резніков.

І з літаками, за його словами, те саме. Коли буде підраховано, хто скільки готовий дати та підтримувати на належному рівні – тоді рішення буде ухвалено.

Читайте також: Очікування від контрнаступу дещо "перегріті" — Резніков

Говорячи про системи протиповітряної оборони, міністр сказав, що ППО залишалося, залишається і буде пріоритетом номер 1.

“Бо це безпека по всій країні — і у Львові, і у Вінниці, і в Тернополі, і в Одесі, і в Харкові, і в Києві, і в Житомирі. Тому що прилетіти може будь-куди”, — відзначив Резніков.

Він додав, що йдеться про можливість розвиватись країні, дітям ходити до школи, студентам – до університетів, лікарям лікувати людей, аграріям збирати зерно.

“Це все безпека неба. Це виживання країни, здатність виробляти продукти, сплачувати податки, поповнювати бюджет, з якого утримується армія, що дуже дорого”, — розповів Резніков.

Він пояснив, що Україна має радянську систему ППО, до якої виснажуються запаси ракет.

"Якщо вони не виробляються у нас, і є лише в країнах, у яких ми не можемо їх взяти, то треба поповнювати чимось іншим. Чим? Західними системами ППО”, — пояснив Резніков.

Міністр зазначив, що принципово вже вирішено, які це системи, а тепер треба збільшити їхню кількість і кількість ракет до них.

“І плюс не забуваємо, що авіаційна платформа – це також частина ППО. Тобто сучасний літак покоління 4++ як повноцінна закрита система ППО. Тому що він тоді закриватиме “лакуни”, провали наявних у нас систем радянського зразка”, — сказав міністр.

Що відомо про надання Україні військових літаків

У червні 2022 року конгресмен-ветеран ВПС США, республіканець від штату Іллінойс Адам Кінзінгер запропонував навчати українських пілотів-винищувачів та екіпажів на американських бойових літаках F-16. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що союзники України почали працювати над питанням постачання Силам оборони винищувачів F-16 Fighting Falcon.

25 січня 2023-го міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Україна хоче отримувати західні винищувачі. За його словами, захистити небо зараз — пріоритет номер один.

За словами речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, для безпеки повітряного простору Україні, крім систем ППО, потрібно щонайменше п'ять бригад, а в кожній бригаді по три ескадрильї винищувачів. Одна ескадрилья — це 12 літаків.

27 січня міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Німеччина не передасть Україні свою бойову авіацію. 30 січня прем'єр Польщі Моравецький заявив, що країна може передати Україні винищувачі F-16 у координації з НАТО. Президент Франції Макрон пізніше також заявив, що не виключає передачу українським військам винищувачів за умови, що це не послабить французьку армію, а Україна не атакуватиме російську територію.

30 січня президент Франції Еммануель Макрон не виключив постачання військових літаків в Україну, однак заявив, що це не має призвести до ескалації або послабити французьку армію. "В принципі нічого не заборонено", — заявив Макрон, відповідаючи на відповідне питання журналістів під час своєї поїздки до Гааги сьогодні 30 січня, передає Le Parisien. Крім того, він додав, що Україна має надіслати офіційний запит, а також зобов’язатись не атакувати російські території.

Що відомо про передачу Україні винищувачів МіГ-29

1 вересня 2022 року Словаччина вивела з експлуатації свої 11 винищувачів МіГ-29. Ці бойові літаки може отримати Україна. У квітні прем'єр-міністр Словаччини Едуар Геґер обіцяв передати їх Києву.

9 лютого 2023 року Едуар Геґер пообіцяв, що влада Словаччини зробить все можливе, аби передати Україні винищувачі МіГ-29.

2 березня міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що Братислава розглядає можливість надати Україні 10 із 11 своїх літаків МіГ-29 радянського виробництва, які армія Словаччини торік зняла з озброєння.

8 березня президент Анджей Дуда заявив, що Польща готова передати Україні свої винищувачі МіГ-29 у рамках міжнародної коаліції. 14 березня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що винищувачіможуть передати протягом 4-6 тижнів.

9 березня Словаччина і Польща домовились про спільну передачу винищувачів МіГ-29 Україні.

16 березня Дуда заявив, шо найближчими днями Польща передасть Україні чотири винищувачі МіГ-29, заявив президент Анджей Дуда. Ще 13 винищувачів і частину своїх ЗРК "Куб" передасть Словаччина, повідомив виконувач обов'язків прем'єр-міністра Едуар Геґер.

3 квітня стало відомо, що з Польщі в Україну вже прибуло кілька літаків-винищувачів МіГ-29. Перед тим перші винищувачі прибули зі Словаччини, а 17 квітня стало відомо, що країна вже передала Україні всі 13 заявлених винищувачів МіГ-29.

Уряд Німеччини 13 квітня схвалив заявку польського уряду на реекспорт Україні п'яти винищувачів МіГ-29 з колишніх запасів німецької Національної народної армії (ННА).

Читайте також

Чи може НАТО надати Україні літаки для захисту неба. Пояснює Столтенберг

"F-16 — як півзахисник у футболі. Вміє все потроху і робить це добре" — британський льотчик

США оцінили перспективи контрнаступу України, Росія обстріляла Миколаїв та Херсон. 428 день війни. Онлайн

На початок