Словаччина виводить обіцяні Україні винищувачі МіГ-29 зі складу своїх повітряних сил

Словаччина виводить обіцяні Україні винищувачі МіГ-29 зі складу своїх повітряних сил

Словаччина виводить обіцяні Україні винищувачі МіГ-29 зі складу своїх повітряних сил
. Фронтовий винищувач четвертого покоління МіГ-29. (Фото: EPA)

Відтепер Польща та Чехія захищатимуть повітряний простір Словаччини, оскільки вона виводить свої винищувачі МіГ-29 з експлуатації. Літаки може отримати Україна.

Про це повідомили в Міноборони Словаччини.

Бойова авіація Польщі та Чехії захищатиме повітряний простір Словаччини після того, як вона виведе зі складу своїх повітряних сил винищувачі радянського виробництва Міг-29. Відповідну угоду підписали міністри оборони трьох країн.

Угода про патрулювання повітряного простору Словаччини набуде чинності 1 вересня — цього ж дня Братислава виведе з експлуатації свої 11 винищувачів МіГ-29. Ці бойові літаки потім може отримати Україна. У квітні прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хегер обіцяв передати їх Києву.

Чехія і Польща патрулюватимуть словацький повітряний простір до того часу, поки країна не отримає нові американські винищувачі F-16. Їх поставка запланована на 2024 рік.

Що відомо

  • 23 серпня стало відомо, що Україна отримає від Словаччини 30 гусеничних бойових машин піхоти BVP-1. Натомість Словаччина отримає від Німеччини 15 танків Leopard.
  • 18 серпня Ярослав Надь заявив, що Словаччина продовжить надавати Україні збройну підтримку всупереч спробам Російської Федерації зірвати поставки винищувачів. Міністр зазначив, що уряд хоче передати Україні парк літаків МіГ-29 за 300 мільйонів євро восени 2022 року.
  • 13 серпня міністр повідомив, що перші чотири самохідні гаубиці Zuzana, які передала країна, вже опинились у розпорядженні Збройних сил України.
  • 18 липня президентка Словаччини Зузана Чапутова дозволила чотирьом громадянам долучитись до російсько-української війни на боці України в ролі добровольців.
  • У травні Зузана Чапутова під час виступу у Верховній раді закликала до активнішого розголосу інформації про злочини російської армії та їхнього розслідування.

Читайте також

Словаччина заявила, що підтримуватиме Україну всупереч спротиву РФ

Вторгнення Росії в Україну, день 186. Текстовий онлайн

На початок