Словаччина може передати Україні 10 винищувачів МіГ-29

Словаччина може передати Україні 10 винищувачів МіГ-29

Винищувачі МіГ-29
. МіГ-29 на озброєнні Словаччини. Фото: AP

Братислава розглядає можливість надати Україні 10 із 11 своїх літаків МіГ-29 радянського виробництва, які армія Словаччини торік зняла з озброєння. Про це заявив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь, повідомляє Associated Press.

Остаточне рішення, за словами міністра, очікується протягом кількох днів або тижнів.

"Ми більше ніколи не будемо використовувати МіГи. Вони не мають для нас реальної цінності. Якщо ми віддамо їх Україні, вони можуть допомогти врятувати їхні життя", — сказав він.

Надь зазначив, що словаки добре пам’ятають, як це було "мати окупантів на своїй території". Йдеться про військове вторгнення під керівництвом Радянського Союзу в колишню Чехословаччину в 1968 році, від якої Словаччина мирно відокремилася в 1993 році, через чотири роки після падіння комуністичного режиму.

Як зазначає АР, якщо Словаччина погодиться, вона стане першим членом НАТО, який передасть Україні винищувачі.

Словацькі МіГи були законсервовані, країни-члени НАТО Польща та Чехія спостерігали за повітряним простором Словаччини, а Угорщина збирається приєднатися до патрулювання пізніше цього року.

Братислава підписала угоду про купівлю 14 американських винищувачів F-16 Block 70/72, але початок їх постачання було перенесено на два роки до початку 2024 року.

Що відомо про словацькі винищувачі МіГ-29, які може отримати Україна

1 вересня 2022 року Словаччина вивела з експлуатації свої 11 винищувачів МіГ-29. Ці бойові літаки може отримати Україна. У квітні прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хегер обіцяв передати їх Києву.

9 лютого 2023 року Хегер пообіцяв, що влада Словаччини зробить все можливе, аби передати Україні винищувачі МіГ-29.

Читайте також

Чи може НАТО надати Україні літаки для захисту неба. Пояснює Столтенберг

"F-16 — як півзахисник у футболі. Вміє все потроху і робить це добре" — британський льотчик

Словаччина зробить все можливе, щоб передати Україні свої МіГ-29 – прем'єр

На початок