Президент Німеччини в Києві, ЗСУ просунулись на Донбасі, Ріші Сунак — прем'єр Британії. 244 день війни. Онлайн

Президент Німеччини в Києві, ЗСУ просунулись на Донбасі, Ріші Сунак — прем'єр Британії. 244 день війни. Онлайн

Оновлено
Президент Німеччини в Києві, ЗСУ просунулись на Донбасі, Ріші Сунак — прем'єр Британії. 244 день війни. Онлайн
. Люди в черзі тримають пластикові пляшки, щоб набрати питної води, Миколаїв, 24 жовтня 2022 р. Місто під постійними обстрілами РФ, з квітня без централізованого питного водопостачання. Фото: АР

25 жовтня — 244-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Україна негайно потребує 17 мільярдів доларів для відбудови критичної інфраструктури. Як заявив Володимир Зеленський, зараз Україна має колосальну потребу у відбудові житла там, де російські танки й артилерія методично знищували міста. Це Київщина, Чернігівщина, Сумщина, Харківщина.
  • Послів Росії та Білорусі не запросили на церемонію вручення Нобелівської премії в Стокгольмі, яка щорічно відбувається 10 грудня.
  • Колишній міністр фінансів Ріші Сунак став 57 прем'єр-міністром Великої Британії. Він став третім прем'єр-міністром який обійняв цю посаду у 2022 році. У першому зверненні на посту очільника британського уряду Сунак заявив, що "путінська війна в Україні дестабілізувала енергетичні ринки й ланцюги поставок у всьому світі".
  • Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вперше з початку повномасштабної війни прибув в Україну. Його візит відбувся із третьої спроби.
  • МАГАТЕ готується найближчими днями проінспектувати два ядерні об'єкти в Україні на тлі заяв Росії про розробку Україною "бомби". Раніше глава МЗС Кулеба запросив експертів МАГАТЕ відвідати місця, де, як стверджує РФ, Україна займається розробкою радіологічної зброї. Також США, Британія і Франція випустили спільну заяву, де назвали інсинуацією заяви РФ про можливе використання Україною "брудної бомби".

Військові РФ обстріляли цивільне авто на Херсонщині. Є загиблі та поранені. Серед них 5-річна дитина

На Херсонщині військові РФ обстріляли цивільне авто. Попередньо відомо про двох загиблих. Дитина, яка також була в машині знаходиться в лікарні. Про це Суспільному повідомив Олешківський міський голова Євген Рищук.

За його словами це сталося, коли люди проїжджали російський блокпост, поблизу Нечаєва. Автомобіль на якому їхали люди - Жигулі темно-синього кольору з тонованими вікнами, а для росіян це підозра, що там хтось ховається.

"Вночі мені зателефонувала місцева жителька та розказала, що її родичі потрапили під обстріл. Подробиці поки не відомі. Але начебто на одному з російських блокпостів, в районі Нечаєва, військові почали зупиняти авто, а вони не зупинились. Наразі відомо про загиблого водія, молодого хлопця. Він помер на місці. Пасажирка померла у лікарні. 5-річна дитина жива, їй ампутували частину руки", - каже Євген Рищук.

Також міський голова Олешок сказав, що намагається зв'язатись з лікарнею та дізнатись подробиці.

Суспільне завершує текстовий онлайн 25 жовтня. Дякуємо, що залишаєтесь із нами.

Хроніку 26 жовтня — читайте тут.

Через обстріл росіянами Дніпра загинула вагітна жінка

Про це повідомив глава Дніпропетровська ОВА Валентин Резніченко.

Україна обов`язково поверне Крим не тільки до складу України, а й в європейський простір — президент

Зеленський заявив, що Україна обов`язково поверне Крим не тільки до складу України, а й в європейський простір. Про це він зазначив у зверненні до українців, коментуючи саміт Кримської платформи, що відбувається в Хорватії.

"Ми обовʼязково звільнимо Крим. Ми повернемо цю частину нашої держави не тільки до загальноукраїнського простору, а й до загальноєвропейського. Сьогодні це вкотре підтвердили. І я вдячний усім нашим партнерам – а це майже 50 держав і міжнародних організацій, – які допомагають саме у парламентському форматі. Вдячний і окремо Хорватії за гостинність для нашої Кримської платформи", — додав президент.

Зеленський поговорив з новим прем`єром Британії Ріші Сунаком

Президент України Володимир Зеленський поговорив телефоном із новим главою уряду Британії Ріші Сунаком.

Про це Зеленський повідомив у зверненні до українців. За його словами, розмова відбулась щойно, перед записом вечірнього звернення.

Зеленський запросив Сунака відвідати Україну.

Обстріл Дніпра: троє поранених

За попередніми даними, троє людей отримали поранення, двоє — загинули, повідомив керівник Дніпропетровської ОВА Резніченко.

"Росіяни убили у Дніпрі двох людей, ще трьох поранили. Такі попередні дані після вечірньої атаки на місто. Ворог поцілив в один з районів Дніпра. Через удар сталася пожежа на автозаправці. Усі деталі з’ясовуються", — написав він.

Щонайменше двоє людей загинули унаслідок удару РФ по Дніпру

Наразі відомо про щонайменше двох загиблих цивільних через падіння уламків ракети на автозаправну станцію, повідомив міський голова Дніпра Філатов.

"Наразі відомо, що загинуло мінімум дві цивільні особи: одна — в автомобілі, одна — на автомийці, що знаходиться поруч з АЗС. Також є двоє постраждалих", — повідомив він.

Німеччина надасть Україні додаткові системи MARS та гаубиці Panzerhaubitze 2000

Про це президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив на брифінгу після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським.

"Незабаром буде поставлено дві системи MARS і чотири гаубиці", — заявив Штайнмаєр.

Він також додав, що Німеччина й надалі допомагатиме Україні системами протиповітряної оборони. Президент Зеленський, своєю чергою, поінформував Штайнмаєра щодо інших оборонних потреб України, які потрібні для захисту та звільнення української землі.

У Дніпрі внаслідок російського зайнялася станція БРСМ

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Дніпро. Зайнялася автозаправна станція БРСМ. Російські терористи запускали свої ракети по місту, але уламки снаряда впали на місцеву АЗС. Триває ліквідація вогню", — зазначив Тимошенко.

Раніше повідомлялося про вибухи у Дніпрі.

Члени нижньої палати Конгресу відкликали листа Байдену із закликом про переговори з РФ

Про це повідомляється на сайті Прогресивної фракції Конгресу.

Члени нижньої палати Конгресу США від Демократичної партії відкликали раніше надісланий президенту Джо Байдену лист, у якому містився заклик "переосмислити стратегію" Вашингтона щодо України та розпочати прямі переговори США з Росією.

"Прогресивна група Конгресу відкликає свій недавній лист до Білого дому щодо України. Лист було складено кілька місяців тому, але, на жаль, було випущено співробітниками без перевірки. Як голова групи, я беру на себе відповідальність за це", — заявила голова фракції Праміла Джаяпал.

Росія заборонила в'їзд депутатам ПАРЄ

Російська Федерація у відповідь на "недружні дії" розширила список представників держав-членів ЄС, яким заборонено в'їзд до РФ. Під заборону потрапили зокрема окремі депутати Парламентської асамблеї Ради Європи після того, як ПАРЄ ухвалила резолюцію про визнання російського режиму терористичним.

Відповідне рішення про обмеження в'їзду оприлюднено на сайті міністерства закордонних справ РФ.

"Вкрай агресивної лінії дотримується Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ), яка на своєму засіданні 13 жовтня ухвалила чергову антиросійську резолюцію, що містить неприйнятні заклики до держав РЄ", — заявили в російському МЗС.

Зазначається, що обмеження на в'їзд до РФ також стосуватимуться представників європейських комерційних структур із виробництва озброєнь і військової техніки, які "беруть участь у постачанні своєї продукції київському режиму".

ЗСУ звільнили селище Дворічанське на Харківщині

Про деокупацію Дворічанського 25 жовтня Суспільному Харків повідомили в обласній військовій адміністрації з посиланням на в.о. голови Куп'янської РВА Андрія Канашевича.

За інформацією ХОВА, усього на 21 жовтня під тимчасовою окупацією лишалися 25 населених пунктів Харківської області. Генеральний штаб ЗСУ звільнення селища поки не підтвердив.

У Гамбурзі оштрафували водія за знак "Z" на склі автомобіля

Як передає Spiegel, окружний суд Гамбурга засудив 62-річного чоловіка до штрафу у 4000 євро за нанесення символу "Z" на заднє скло його автомобіля. Суд визнав власника авто винним у пособництві у скоєнні тяжких злочинів, повідомив представник суду.

Обвинувачений не заперечував, що прикріпив до своєї машини білий аркуш формату А4 з синьою буквою Z.

"У цьому, на думку суду, крім солідарності з Росією, полягає схвалення війни на Україні, яка є агресивною війною відповідно до Міжнародного Кримінального кодексу", — пояснив представник суду.

У Дніпрі чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного. У місті та області оголосили повітряну тривогу.

Спецслужби РФ готують кампанію з дискредитації національних рухів народів Росії

Про це повідомляє Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони України.

За даними ГУР, у межах кампанії з дискредитації як в самій Росії, так і за її межами – в Європі, США та Україні будуть використані наявні "агенти впливу" в інформаційній та політичній сферах. Їхнім завданням буде донести до "широких мас" думку про апріорі агресивний, терористичний чи навіть нацистський характер будь-яких національних рухів.

"Мета цієї кампанії – зірвати міжнародну підтримку права народів на захист своїх прав, мови, культури. Окрім цього, сформувати в середині українського суспільства негативне ставлення до народів РФ, які потерпають від імперської політики", — сказано в повідомленні Міноборони України.

Ріші Сунак у першій промові висловився на підтримку України

У першій промові на посту прем'єр-міністра Великої Британії він, зокрема, зазначив, що війна, яку Володимир Путін веде проти України, призвела до дестабілізації енергетичних ринків й ланцюгів поставок у всьому світі.

"Війна, яку веде Путін в Україні дестабілізувала енергетичні ринки й ланцюги постачань у всьому світі. Попередній уряд допустив помилки. Мене обрали лідером моєї партії й вашим прем’єр-міністром, частково, аби виправити їх. І робота починається зараз", — наголосив Сунак.

Росіяни ведуть роботи на території сухого сховища Запорізької АЕС

Як повідомили у НАЕК "Енергоатом", це може бути підготовкою до провокацій.

"Роботи російські військові ведуть власними силами у таємному режимі. Український персонал і присутніх на майданчику ЗАЕС представників МАГАТЕ на місце будівництва вони не допускають. На сховищі зберігається 174 контейнери, в кожному з яких міститься по 24 збірки відпрацьованого ядерного палива. Руйнування цих контейнерів, внаслідок підриву, призведе до аварії та радіаційного забруднення кількасот квадратних кілометрів прилеглої території", — зазначили в "Енергоатомі".

Будівництво на території атомної станції є незаконним втручанням з боку Росії у проєкт ядерної установки ССВЯП Запорізької АЕС та грубим порушенням як умов ліцензії на експлуатацію станції, так і міжнародних вимог у сфері ядерної та радіаційної безпеки, додали в НАЕК.

Під час воєнного стану заборонено відключати за несплату гарячу воду, опалення, електроенергію

Про це нагадали у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"У період дії воєнного стану в Україні забороняється припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі. Така вимога діє відповідно до постанови Кабінету міністрів від 05.03.2022 № 206. ️Також рішенням регулятора припинені позапланові та планові перевірки суб’єктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг", — повідомили у Мінреінтеграції.

Байден закликав Сунака до "рішучої підтримки України"

Про це президент США написав у Twitter.

"Вітаємо Ріші Сунака з обранням на пост прем'єр-міністра Сполученого Королівства. Я з нетерпінням чекаю розширення нашої співпраці з питань, що мають вирішальне значення для глобальної безпеки і процвітання, включаючи продовження нашої рішучої підтримки України", — наголосив Джо Байден.

Київська ОВА опублікувала алгоритм дій під час повітряної тривоги

"Лише за минулий тиждень на Київщині 13 разів лунала повітряна тривога. Сумарно це майже 30 годин. Більше ніж добу українці мали перебувати у сховищах", — йдеться у повідомленні ОВА.

Грузія продовжила програму допомоги біженцям з України

Програма допомоги українським біженцям в Грузії продовжена на шість місяців, заявив міністр охорони здоров'я Зураб Азарашвілі на брифінгу після засідання уряду, передають "Новини Грузія"

На сьогодні в Грузії 500 сімей з України отримують допомогу для оплати оренди квартир – по 300 ларі на сім'ю (це трохи більше ніж 100 доларів). Крім того, понад 1050 осіб отримують щомісячну соціальну допомогу — 45 ларі на людину.

"Держава з лютого активно підтримує українських біженців. Спочатку ними займалися мерія і департамент туризму, а з 15 липня – Агентство у справах переселенців. У нас є спеціальні пункти на кордонах, куди можна звернутися за допомогою. Ми допомагаємо сім'ям з щомісячною орендною платою, а також надаємо соціальну допомогу. Вони отримують таку ж допомогу, як грузинські біженці з Абхазії та Цхінвалі. Ми продовжили цю програму на шість місяців", — сказав Азарашвілі.

Міністр також навів статистику, згідно з якими після липня уряд Грузії профінансували соціальну допомогу біженцям з України та оренду квартир приблизно на 1 мільйон 800 тисяч ларі. За даними посольства України, з 24 лютого на території Грузії перебувають 25 990 громадян України, з них 6 980 — діти.

"Укрзалізниця" встановить на вокзалах електрогенератори та нагрівачі

Про це повідомляється в Telegram-каналі "УЗ".

Генератори працюватимуть на вокзалах у Запоріжжі (два вокзали), Вінниці, Хмельницькому, Кам'янці-Подільському, Бердичеві, Рівному, Кривому Розі (два вокзали), Ковелі, Коломиї, Мукачеві, Трускавці, Моршині, Жмеринці, Івано-Франківську, Чернівцях, Чопі, Ужгороді, Житомирі, Миронівці, Чернігові, Тростянці, Сумах, Харкові, Одесі, Черкасах, Кропивницькому, Тернополі, Львові (два вокзали) та на станціях "Тараса Шевченка" та "Дарниця" у Києві.

Загальна вартість гуманітарної допомоги від Товариства Червоного Хреста України становить близько 12 млн грн.

Послів Росії та Білорусії не запросили на церемонію вручення Нобелівських премій

Про це йдеться у заяві фонду, повідомляє Reuters.

"Нобелівський фонд запрошує послів, які перебувають у Швеції, але з огляду на вторгнення Росії в Україну, фонд вирішив не запрошувати послів Росії та Білорусі на церемонію вручення Нобелівської премії в Стокгольмі", — йдеться в заяві фонду.

Церемонія вручення Нобелівських премій щорічно відбувається 10 грудня.

Не запросили й лідерів шведського ультраправого руху "Антиімміграційна Шведська демократична партія". Це єдині партійний лідер країни, яких не запросили на цьогорічну церемонію вручення Нобелівської премії. Лідерів шведських партій традиційно завжди запрошують на банкет.

На Херсонщині ЗСУ знищили понад 130 вояків РФ

"У населеному пункті Каїри Херсонської області, знищено до 30 окупантів, а під завалами залишилось понад сто військовослужбовців противника. В населеному пункті Горностаївка, після детонації складу боєприпасів, спостерігався рух великої кількості машин швидкої допомоги. Втрати ретельно приховуються ворогом", — йдеться у повідомленні Генерального штабу ЗСУ.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 15 ударів. Підтверджено ураження 12 районів зосередження озброєння та військової техніки, 2 опорних пунктів, а також позиції зенітного ракетного комплексу противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили БпЛА.

Воїни ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 8 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, склад боєприпасів та інші важливі військові об’єкти окупантів.

На Луганщині окупанти "мобілізують" чоловіків, яких затримують на вулицях

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

"Російські окупаційні війська для поповнення поточних втрат продовжують заходи примусової мобілізації. В тимчасово окупованому населеному пункті Хрустальний Луганської області “мобільні групи” затримують та доправляють до військкомату всіх чоловіків. За наявною інформацією, для поповнення підрозділів приватних військових кампаній, до Станиці Луганської, з території Росії приїхала чергова партія ув’язнених. Місцевим так званим “правоохоронцям” заборонено втручатись у разі виявлення порушень з боку прибулих найманців", — повідомили у Генштабі.

На Запорізькому напрямку, до населеного пункту Вовківка, прибула чергова партія російських військовослужбовців, які хаотично пересуваються вулицями, вишукують у місцевого населення їжу та можливість помитись.

Росіяни за добу близько 40 разів обстрілювали територію України

"Протягом поточної доби противник завдав 3 ракетних та 11 авіаційних ударів, здійснив понад 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Ворожих ударів зазнали райони 25 населених пунктів. Серед них — Нікополь Дніпропетровської області, Бахмутське і Вугледар Донецької області та Нова Кам’янка на Херсонщині", — йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

  • На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка Білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України. Зберігається загроза завдання ракетних ударів та застосування ударних БпЛА по українській території.
  • на Сіверському напрямку – росіяни вели обстріли з мінометів та ствольної артилерії, в межах населених пунктів Сеньківка і Кам’янська Слобода Чернігівської області та Рожковичі, Басівка і Попівка Сумської області. Застосовував ударні БпЛА;
  • на Слобожанському напрямку – з використанням мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Дворічна, Красне, Огірцеве та Стрілеча;
  • на Куп’янському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вишневе, Кислівка та Стельмахівка;
  • на Лиманському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Новоєгорівка, Терни, Зарічне та Ямполівка;
  • на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Бахмутське, Іванград, Білогорівка, Майорськ, Соледар та Опитне;
  • на Авдіївському напрямку військові РФ вели обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка та Первомайське.
  • на Новопавлівському та Запорізькому напрямках вояки РФ обстрілювали позиції ЗСУ та цивільну інфраструктуру у районах понад 20 населених пунктів вздовж всієї лінії зіткнення.
  • на Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 30 населених пунктів. Російські окупанти продовжують здійснювати мінування ділянок місцевості вздовж берегової лінії річки Дніпро. Намагаються відновити уражені понтонно-мостові переправи. Для ведення повітряної розвідки вони здійснили до 55 вильотів БпЛА різних типів.

У Києві у парку Шевченка почали відновлювати дитячий майданчик, що постраждав від ракети

Про це повідомляє пресслужба Київської міськдержадміністрації.

"Незабаром тут не залишиться цих страшних слідів від воєнних дій – як це і має бути в місці, де граються діти. Тут вже засипали воронку, відновили зелені насадження", – повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Відновлюватимуть пошкоджений майданчик коштом міського бюджету, а до модернізації планують залучити меценатів.

Нагадаємо, 10 жовтня росіяни здійснили найбільший обстріл столиці з початку повномасштабного вторгнення. Унаслідок ракетних ударів були пошкоджені понад 40 житлових будинків. За даними ДСНС, від ракетного удару РФ по українській столиці загинули шестеро людей, 50 — постраждали.

У Києві внаслідок російських обстрілів було пошкоджено кілька закладів культури та освіти, зокрема Будинок учителя, музеї Ханенків і Шевченка, корпуси й бібліотеку КНУ Шевченка, Київську картинну галерею, Природничий музей і музей Києва, музеї-квартири Тичини й Бажана, Національну філармонію й "Український дім".

Уряд розпочав забезпечення мешканців прифронтових територій паливною деревиною

Про це повідомила віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук.

"На вісім прифронтових областей Уряд перерахував 562,5 млн гривень. Тепер ОВА мають швидко закупити деревину в лісгоспів і передати домогосподарствам. Безоплатно! Йдеться про 250 тисяч кубів лісу або 5000 вагонів. Цього має вистачити на 70 тисяч домогосподарств. Вся деревина має бути доставлена людям. Вчасно і безоплатно", — написала Верещук у Telegram.

Вона також закликала ОВА та лісгоспи діяти дуже оперативно, через наближення холодів.

Як врятуватись від "брудної бомби". Пояснює Центр стратегічних комунікацій

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки підготували план дій на випадок застосування “брудної бомби”. “Брудні бомби” ще називають “зброєю терористів”. Оскільки такі бомби є інструментом залякування, то їх можуть застосовувати на територіях, де немає активних бойових дій і є висока щільність населення.

“Брудна бомба” — це суміш вибухівки, наприклад динаміту, і радіоактивних речовин. Інша назва такої бомби – радіологічний розсіювальний пристрій (РРП).

Не слід плутати її з ядерною зброєю. “Брудна бомба” не може створити ядерний вибух, як ядерна зброя, хоч і може поширити радіоактивне забруднення в порівняно невеликих кількостях і на обмежені відстані.

Головна небезпека “брудних бомб” – це сам вибух, від якого можуть загинути чи постраждати люди.

Зазнати радіаційного впливу можуть першочергово ті, хто опинився в епіцентрі вибуху. На більших відстанях від місця вибуху небезпека є тільки у випадку, коли люди вдихають пил, їдять забруднену їжу або п’ють забруднену воду.

Тому правила порятунку в разі застосування “брудної бомби” такі ж, як і під час радіаційної аварії на АЕС: прямуйте в укриття, залишайтесь в укритті, слухайте подальші вказівки від органів влади, ДСНС чи поліції.

Що саме треба робити

  • Почувши сигнал тривоги, що сповіщає про надзвичайну ситуацію, негайно увімкніть радіо, телевізор або інтернет і прослухайте повідомлення. Цю інформацію ДСНС, армія, поліція чи місцеві органи управління мають повідомити на офіційних сторінках їх сайтів чи соцмереж або в офіційних каналах у Viber, Facebook чи Telegram.
  • Існує велика ймовірність того, що в зоні ураження зовсім не працюватиме інтернет та засоби звʼязку, буде відсутнє електропостачання. Тому заздалегідь подбайте про наявність радіоприймача з живленням від батарейок. Це може бути єдиним засобом звʼязку в надзвичайній ситуації.
  • Залишайтеся в приміщенні або негайно зайдіть у нього, якщо ви на вулиці. Найкраще – в укриття або підвал. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівлі, тому треба триматися якнайдалі від стін і даху.
  • Швидко надягніть респіратор або ватно-марлеву пов’язку; якщо їх немає, прикрийте ніс і рот рушником, хусткою або шарфом.
  • Закрийте та заблокуйте всі вікна, двері та вентиляційні отвори в приміщенні та не підходьте до них без нагальної потреби; вимкніть кондиціонер та обігрівачі.
  • Заздалегідь подбайте про запас води в герметичних ємностях так, щоб вистачило на кілька днів. Загорніть продукти в плівку та покладіть у холодильник або шафу.
  • Стежте за подальшими повідомленнями від ДСНС, армії, поліції чи місцевих органів управління. Вони сповістять про необхідність йодної профілактики, евакуацію та правила безпеки.
  • Корисні застосунки для інформування про надзвичайні ситуації: “Тривога” (розробник – Мінцифри), “єТривога” (розроблений українськими IT-волонтерами в Польщі), “Київ Цифровий” (тільки для мешканців столиці)
  • У разі аварії на АЕС рекомендують провести йодопрофілактику.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі опублікувала фото з саміту Кримської платформи

"Сьогодні для мене було великою честю виступити на першому парламентському саміті Кримської платформи на запрошення спікера Верховної ради Руслана Стефанчука. Моє послання було простим: Америка і наші союзники пообіцяли підтримувати Україну до тих пір, поки не буде здобута перемога – і саме це ми і будемо робити", — зазначила Пелосі.

У ДТЕК пояснили, як формують графік відключень електроенергії

При формуванні графіків відключень електроенергії враховується поточна конфігурація мережі, потужність споживання та розташування об’єктів критичної інфраструктури.

"Тобто, якщо від однієї лінії заживлені лікарня і житловий будинок, то цей будинок не потрапить до графіка аварійних відключень",— йдеться у повідомленні ДТЕК.

Енергетики розробляють графік, де визначено об’єкти споживачів, що можуть бути обмежені у споживанні електричної енергії або повністю знеструмлені у випадках, передбачених наказом Міністерства палива та енергетики. Обмеження можуть застосовуватися як для підприємств, так і для населення.

На Київщині відновлять очне навчання

З середи, 26 жовтня, всі заклади освіти Київської області зможуть відновити навчання в очному та змішаному форматах. Відповідне рішення прийняли 24 жовтня на засіданні оперативного штабу Ради оборони Київської області.

"Ситуація в області дає змогу відновити освітній процес у стінах школи для кожного з учнів за умови наявного облаштованого укриття", – прокоментували у Департаменті освіти і науки Київської ОВА.

СБУ повідомила про підозру міністру транспорту РФ

Служба безпеки України повідомила про підозру міністру транспорту РФ Віталію Савєльєву, який допоміг перекинути в Крим майже 300 одиниць російської бронетехніки.

Встановлено, що високопосадовець сприяв Міноборони країни-агресора у переміщенні особового складу, озброєння та військової техніки окупантів до кордонів України та у захоплені райони. Переправлення колон окупантів здійснювали залізничним транспортом через територію тимчасово окупованого Криму.

У період з 26 березня 2021 року до 4 вересня цього року Савєльєв забезпечив перекидання до захопленого півострова майже 300 одиниць російської бронетехніки. Серед них – російські танки, бронетранспортери, бойові машини піхоти і автоцистерни із сотнями тонн паливно-мастильних матеріалів. Саме цю техніку окупанти задіяли на початку повномасштабного вторгнення, зокрема у бойових діях у Херсонській, Запорізькій та Донецькій областях.

Для переміщення військових ешелонів використали понад 250 вагонів.

Макрон подарував Папі Римському книгу, яка могла бути викрадена зі Львова

Президент Франції Еммануель Макрон подарував Папі Римському Франциску французьке видання книги Іммануїла Канта 18 століття, під час візиту у Ватикан. Увагу громадськості привернула печатка на титульному аркуші книги: "Академічна читальня у Львові".

"У Ватикані Еммануель Макрон подарував Папі Франциску примірник (1796 року) французького перекладу праці Іммануїла Канта "Про вічний мир". Походила вона, як видно із штемпеля: з польської академічної читальні у Львові. Як вона опинилася в руках французів?" — запитав журналіст Єжи Гащинський.

Німеччина передасть Україні сучасний польовий госпіталь

Німецька компанія Rheinmetall передасть Збройним силам України сучасний польовий госпіталь "під ключ".

"За підтримки уряду Німеччини Rheinmetall незабаром поставить українським збройним силам сучасний польовий госпіталь "під ключ". Міністерство оборони України у вересні 2022 року надіслало замовлення вартістю 9 мільйонів євро дочірній компанії Rheinmetall — Zeppelin Mobile Systeme GmbH (ZMS). До пакета послуг входить навчання з експлуатації системи. Поставка запланована на 2023 рік", — йдеться у пресрелізі.

Польовий госпіталь — це комбінована система на базі наметів і контейнерів, включаючи високоякісне медичне обладнання, вбудоване в укриття.

Під час візиту на Чернігівщину президент Німеччини Штайнмаєр провів понад годину в укритті

Понад годину в одному з укриттів Корюківки провів президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час повітряної тривоги 25 жовтня. Про це повідомляє видання BILD на своєму російськомовному Телеграм-каналі.

Повітряну тривогу оголосили, коли Штайнмаєр спілкувався з місцевими жителями, тому продовжити бесіду довелося у бомбосховищі.

"Це дало нам особливо чітке уявлення про ті умови, в яких щодня тут живуть люди", — сказав Штайнмаєр.

Президент ФРН прибув до Києва вранці 25 жовтня. Це його перший візит до України від початку війни. Минулого тижня поїздку було відкладено з міркувань безпеки. Після прибуття Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що Україна може розраховувати на підтримку Німеччини у політичному, фінансовому та гуманітарному аспектах, а також відзначив мужність та сміливість українців.

"Я з великим захопленням дивлюся на мужність, відвагу, непохитність людей по всій Україні: на фронті на сході, у містах та сільській місцевості, а також у звільнених регіонах".

Загроза використання Росією ядерної зброї на території України дійсно існує — ЗСУ

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський попередив, що погроза президента Росії Володимира Путіна застосувати ядерну зброю в Україні є реальною і що Захід "повинен хвилюватися". Про це Сирський заявив в інтерв'ю телеканалу ABC News.

"Ми занепокоєні і маємо бути занепокоєні, — відповів Сирський на запитання кореспондента про таку загрозу. — Я вірю, що така загроза дійсно існує, і ми повинні її враховувати".

Водночас генерал заявив, що вважає, що Україна перемагає у війні.

"Звичайно, я думаю, що ми виграємо. Тому що, перш за все, ми виграємо психологічну битву", — сказав Сирський.

Він підкреслив, що успіхи української армії на полі бою мають дуже високу ціну.

"Ми маємо успіх на полі бою, але війна — це важко. Війн такого масштабу ані в Європі, ані в світі не було з часів Другої світової війни. І ми розуміємо, що ця війна — це виживання нашого народу і нашої держави, тому у нас немає іншого варіанту, крім перемоги".

Напередодні очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов сказав, що ядерна загроза для України реальна завжди, "оскільки сусід трошки хворий", втім вона "така сама, як була і три місяці, і вісім місяців, і два роки до того".

У відповідь на питання про те, чи можуть окупанти застосувати ядерну зброю коли почнуть втрачати Херсон, Мелітополь та інші великі міста очільник відомства відповів, що "в теорії — можуть"

Україна негайно потребує 17 млрд доларів на критичну інфраструктуру — Зеленський

Україна негайно потребує 17 мільярдів доларів для відбудови критичної інфраструктури. Про це під час виступу на Міжнародній експертній конференції з питань відновлення, відбудови та модернізації України, яка проходить у Берліні, повідомив президент України Володимир Зеленський.

“Ми розробили прозорий план першочергових кроків у відбудові – це те, що необхідно Україні буквально для виживання. Не завтра, не наступного року. Не на конференції у Британії... Саме зараз! Вага нашого Fast Recovery Plan – 17 мільярдів доларів для критичної відбудови, негайної. Це лікарні, школи, життєво важлива транспортна й енергетична інфраструктура”, — сказав Зеленський.

За його словами, зараз Україна має колосальну потребу у відбудові житла там, де російські танки й артилерія методично знищували міста. Це Київщина, Чернігівщина, Сумщина, Харківщина, сказав президент.

“Вже зараз потрібно дати людям новий фундамент для життя. Але чи можемо ми його дати? Ми поки не отримали жодного цента на реалізацію Fast Recovery! Я прошу вас наблизити необхідні рішення”, — додав Зеленський.

Українців за кордоном закликали не повертатится в Україну до весни

Очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук закликала українців, які зараз перебувають за кордоном, не повертатися назад в Україну до весни через складну зиму і масові пошкодження української енергосистеми внаслідок російських обстрілів.

"Ви бачите: Росія перейшла до терору цивільного населення, вона не може воювати з армією, вона програє на полі бою. Ви бачите, що робить Росія. На жаль, мережі не витримують. Якщо у вас є можливість перезимувати за кордоном, то варто це зробити", – заявила Верещук під час національного телемарафону.

У Росії "вагнерівці" вербують в’язнів, хворих на ВІЛ і гепатит

Російська ПВК “Вагнера” почала масово рекрутувати в’язнів російських тюрем, що страждають на тяжкі інфекційні захворювання, зокрема ВІЛ та гепатит C. Про це інформує Головне управління розвідки Міноборони України. Таких хворих “бійців” росіяни позначають відповідними браслетами на руках.

Явище вже набуло масового характеру, зазначають у ГУР.

Так, лише з однієї виправної колонії №5 в селищі Металострой Ленінградської області, до ПВК “Вагнера” “мобілізували” понад сотню в’язнів з підтвердженим ВІЛ або гепатитом С.

Для “маркування” інфікованих бойовиків, командування “вагнерівців” змушує їх одягати на руку червоні браслети у випадку наявності ВІЛ, та білі — у випаду гепатиту.

У середовищі інших бойовиків, які змушені служити поруч з інфікованими, зростає обурення такою ситуацією. Відомо,що російські медики системно відмовляються надавати допомогу пораненим із гепатитом або ВІЛ, інформують розвідники.

В Україні вже виявлено полонених бойовиків з ВІЛ та гепатитом, які підтверджують інформацію про масове “рекрутування” інфікованих в’язнів до ПВК “Вагнера” .

Військові РФ блокують виїзд з Херсонщини на підконтрольну Україні територію

Військові РФ фактично припинили пропускати транспорт з Херсонської області на підконтрольну Україні територію, повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

У повідомленні сказано, що військові РФ чинять будь-які перепони аби блокувати виїзд на підконтрольну Україні територію. Вони вимагають ліцензії у перевізників, знімають відбитки пальців, перевіряють усі документи, телефони, автомобілі тощо.

"Як результат – майже за місяць вдалося виїхати лише невеликій кількості людей. Стільки раніше виїжджало за 1-2 доби. З Херсонщини евакуювалися понад 1,3 тисячі людей", — йдеться у публікації.

Ріші Сунак став прем'єр-мінстром Великої Британії

Колишній міністр фінансів Ріші Сунак став 57 прем'єр-міністром Великої Британії. Про це повідомляє BBC. Король Чарльз ІІІ запросив його сформувати уряд.

Він є третім прем'єр-міністром цього року і вийде на Даунінг-стріт як наймолодший прем'єр-міністр за два сторіччя.

Росіяни вивезли з України 4600 дітей — офіс омбудсмена

За даними Національного інформаційного бюро, безпосередньо до РФ депортували 4600 українських дітей, повернути вдалося 96. Про це в етері Суспільного заявила начальниця управління з моніторингу дотримання прав дитини Секретаріату Уповноваженого ВР з прав людини Олена Вихор.

Вона наголосила, що фактично щохвилини Росія своїми діями щодо українських дітей порушує міжнародне гуманітарне право, а саме Женевську конвенцію та Конвенцію ООН про права дитини.

Що стосується кількості дітей, які були депортовані безпосередньо до РФ, за даними Національного інформаційного бюро, це 4600 дітей. Загальна кількість дітей більша. Лише 96 дітей були повернуті. Аби дітей України повернути до своєї рідної домівки, тут залучена не одна державна інституція. Це і центральні органи виконавчої влади, громадський сектор, міжнародний сектор", — сказала чиновниця.

Вона зазначила, що не може надавати більш деталізовану інформацію задля безпеки дітей, але наголосила, що робота з повернення дітей в Україну триває.

"Все, що вчиняє Росія щодо українських дітей, це не інакше як викрадення. Як заявили минулого тижня окупанти, вони вивозять дітей України на "оздоровлення" до психіатричної лікарні неподалік Сімферополя. Це верх цинізму", — сказала Вихор.

Посадовиця закликала батьків за жодних обставин не відправляти своїх дітей на так зване оздоровлення.

"Це інакше, ніж викрадення, назвати ми не можемо. На що, в першу чергу, можуть наражатися діти — це невчасне повернення їх з т.зв. оздоровлення, про яке заявляє Росія", — сказала вона.

Що стосується, так званого усиновлення росіянами українських дітей, то, засловами представниці офісу омбудсмена, воно є незаконним.

"Ми знаємо такі випадки, фіксуємо. До Секретаріату уповноваженого фактично щодня надходить інформація або про зникнення, або про пошук дитини, або прохання у сприянні поверненню дитини з непідконтрольної території. Ми фіксуємо, повідомляємо суб’єктів реагування, у т.ч. і СБУ для того, щоб ще раз зафіксувати ті злочини, які вчиняє Росія щодо народу України", — зазначила Вихор.

За її словами, українська влада не має точної цифри незаконних усиновлень дітей на території РФ.

ЄС виділив Україні екстренну фінансову допомогу у мільярд євро

"Росія націлена на цивільну інфраструктуру, зокрема енергетичну. Тож ми працюємо з Україною, щоб відремонтувати цю інфраструктуру, надавши екстрену допомогу в розмірі 1 мільярд євро. Ми також поставили 400 електрогенераторів, і це ще не все", — повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Богуслаєва можуть обміняти на українських військовополонених — Подоляк

Радник голови офісу президента України Михайло Подоляк не виключає можливого обміну заарештованого за підозрою у колабораціонізмі та посібництві РФ президента "Мотор Січі" В'ячеслава Богуслаєва на українських військових. Про це Подоляк сказав в ефірі "Настоящего времени".

Відповідаючи на запитання журналіста, чи буде Богуслаєв, який має російське громадянство, брати участь в обміні полоненими, Подоляк провів аналогію з кумом російського президента Віктором Медведчуком.

“Я сподіваюся, що ми будемо використовувати будь-яку можливість, щоб звільнити своїх хлопців”, — сказав Подоляк.

Тож виключати можливість обміну не треба, додав посадовець.

"Якщо потрібно, ми все зробимо, щоб забрати реальних громадян України. Реальних, а не оцих от фіктивних ряжених “червоних директорів”. Ці суб’єкти також можуть потрапити в список на обмін", — сказав Подоляк.

Зеленський закликав створити "фінансовий Рамштайн", в ЄС обіцяють €1,5 млрд щомісяця

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн працює над тим, щоб ЄС міг підтримати Україну сумою до 1,5 мільярда євро кожного місяця війни. Президент Володимир Зеленський закликав партнерів створити "фінансовий Рамштайн" для відбудови України.

Про це йшлося на конференції щодо плану повоєнного відновлення України за участі національних лідерів, експертів та керівників великих компаній, яка розпочалася у Берліні, повідомляють кореспонденти Суспільного.

За словами президентки ЄК, в Україні тисячі зруйнованих будинків, кілька сотень шкіл перетворені на уламки, розбомблені незліченні мости, дороги, електростанції, залізнична інфраструктура і підприємства.

"Для українців це не лише статистика, це їхній щоденний досвід. Українці показують нам, що мають надію, впевненість у майбутньому і вони продовжать боротися за це", — сказала фон дер Ляєн.

За її словами, ЄС запровадив жорсткі санкції проти Росії, а члени ЄС та європейські фінансові інституції надали Україні понад 19 мільярдів євро підтримки, і це без врахування військової допомоги. Євросоюз також підвищує доступ українських товарів на свій єдиний ринок, бо це створює доходи Україні.

Президентка ЄК також зазначила, що європейці надали притулок понад 8 мільйонам українців, які втекли від путінських бомб і 4 мільйонів, які попросили про тимчасовий захист в країнах-членах ЄС.

"Я працюю з нашими державами членами, щоб ЄС міг підтримати Україну сумою до 1.5 мільярда євро кожного місяця війни. Це приблизно 18 мільярдів євро у 2023 році", — сказала фон дер Ляєн.

Вона наголосила, що російські удари по цивільній інфраструктурі України — це чисті акти терору.

"Росія намагається паралізувати Україну, але ми не дозволимо цьому статися. На додачу, ми знаємо, що є близько 11 мільйонів переселенців в Україні і їм потрібні укриття, тепло, вода, електроенергія, їхнім дітям необхідно ходити до школи, а отже нам вже зараз потрібно відновити будинки, школи і інфраструктуру", — сказала голова ЄК.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський закликав розглядати допомогу Україні з точки зору безпеки — чотирьох її елементів.

"Нам потрібна безпека на землі, ми працюємо заради неї разом, налагоджуючи оборонну співпрацю. Нам потрібна безпека у небі і працюємо заради неї, домовляючись про постачання систем ППО. Нам потрібна фінансова безпека і ми працюємо заради неї на багатьох рівнях — МВФ, Світовий банк, ЄС, США, інші партнери. І четвертий рівень — це наша інституційна спроможність: як ми реалізуємо всі наші програми, посилення програми відбудови вже зараз", — сказав він.

Президент переконаний, що вже зараз можна створити "фінансовий Рамштайн" для підтримки "нашої спільної стабільності".

"Нам потрібна фінансова координація, фінансово-координаційна платформа, яка об’єднає і направить усі зусилля, що спрямовані на відбудові нашої країни після бойових дій. Потрібна консолідація, чітке спрямування ресурсів, своєчасно — саме так має продовжуватись", — зазначив Зеленський.

Україна може отримати системи ППО Hawk від США — Reuters

У США розглядають можливість відправити до України старіші системи протиповітряної оборони Hawk для захисту від атак російських дронів та ракет. Про це повідомляє Reuters із посиланням на двох американських чиновників.

Зазначається, що ракети-перехоплювачі Hawk стануть модернізацією ракетних комплексів Stinger — системи ППО меншого розміру та меншої дальності, які США вже відправили в Україну.

Адміністрація Байдена використовуватиме президентське управління зі скорочення витрат (PDA) для передачі обладнання Hawk. PDA дозволяє Сполученим Штатам швидко передавати оборонні товари та послуги зі складів без схвалення Конгресу у відповідь на надзвичайну ситуацію.

Reuters не змогло визначити, скільки систем і ракет Hawk є для передачі Сполученим Штатам. Білий дім відмовився від коментарів.

За словами джерел агентства, Hawk — попередники систем Patriot, які в Україну поки що поставлять не планують.

Зенітно-ракетний комплекс Hawk розроблявся для знищення літаків, а згодом був модернізований для перехоплення ракет у повітрі. На озброєння Hawk прийняті у 1959 році. У 1971 році провели програму ґрунтовної модернізації системи, яка включала кілька покращень для ракети і замінила всі радарні системи на нові моделі.

Покращення тривали наступні двадцять років, зокрема додали покращений радіоелектронний захист, можливість наводитись на глушилки, а в 1995 додали нову боєголовку, яка уможливила дію проти тактичних ракет близької дії.

Сам комплекс оцінюється в 15 млн доларів, а ракети до них по 250 тисяч доларів за одну одиницю.

Україна повернула тіла 25 захисників

У Мінреінтеграції повідомили, що відбулася чергова операція з передачі тіл загиблих військових. Україна повернула ще 25 своїх героїв.

Операція проводилась за співпраці Уповноваженого зі зниклих безвісти Олега Котенка та низки силових структур України. Процес повернення тіл відбувається відповідно до норм Женевської конвенції.

KFC остаточно йде з російського ринку

Американський холдинг Yum! Brands розпочав процес передачі російського бізнесу, включаючи ресторани KFC та майстер-франшизи бренду, місцевому партнеру. Про це йдеться у заяві холдингу. Покупцем активу оціночною вартістю 1,3 млрд. рублів стали структури іжевської мережі “Фуд-сервіс” — Smart Service Ltd, пише “Коммерсант”.

“Згідно з угодою, покупець відповідатиме за ребрендинг локацій на не-Yum! концепцію. Крім того, покупець несе відповідальність за утримання співробітників компанії в Росії. Завершення угоди залежить від схвалення регуляторних та урядових органів, а також інших умов, узгоджених сторонами. Після завершення транзакції Yum! Brands припинить свою корпоративну присутність у Росії”, — йдеться у заяві компанії.

Раніше компанія оголосила, що завершила передачу права власності на всі активи франшизи Pizza Hut місцевому оператору, який ініціював процес ребрендингу локацій на не-Yum! концепцію.

За інформацією видання “Коммерсант”, новий власник зобов'язаний поступово ребрендувати всі заклади KFC в Росії в Rostic's. Остаточне закриття угоди очікується наприкінці року.

У Росії її налічується близько тисячі ресторанів KFC. Структура Yum! Brands ТОВ "Ям Ресторантс Раша" управляє близько 70 закладами KFC в РФ.

Військові РФ обстріляли цивільне авто на Херсонщині. Є загиблі та поранені. Серед них 5-річна дитина

На Херсонщині військові РФ обстріляли цивільне авто. Попередньо відомо про двох загиблих. Дитина, яка також була в машині знаходиться в лікарні. Про це Суспільному повідомив Олешківський міський голова Євген Рищук.

За його словами це сталося, коли люди проїжджали російський блокпост, поблизу Нечаєва. Автомобіль на якому їхали люди - Жигулі темно-синього кольору з тонованими вікнами, а для росіян це підозра, що там хтось ховається.

"Вночі мені зателефонувала місцева жителька та розказала, що її родичі потрапили під обстріл. Подробиці поки не відомі. Але начебто на одному з російських блокпостів, в районі Нечаєва, військові почали зупиняти авто, а вони не зупинились. Наразі відомо про загиблого водія, молодого хлопця. Він помер на місці. Пасажирка померла у лікарні. 5-річна дитина жива, їй ампутували частину руки", - каже Євген Рищук.

Також міський голова Олешок сказав, що намагається зв'язатись з лікарнею та дізнатись подробиці.

Окупанти на Луганщини продовжують будувати "лінію вагнера" та відкрили нові вакансії — Гайдай

На захопленій частині Луганської області далі від лінії фронту російські окупанти продовжують розбудовувати "лінію вагнера" — укріплення біля тимчасово окупованого міста Гірське. Також вони активізували набір людей, які б вели будівництво. Про це заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Ще далі від лінії фронту (щоправда, поки незрозуміло чому) триває розбудова "лінії вагнера". А на стовпах почастішали оголошення про набір на вакансії "групою вагнера", — заявив Гайдай.

Він зазначив, що окупанти набирають, зокрема, бульдозеристів, водіїв-маніпуляторників, екскаваторників, водіїв важкої техніки віком від 25-ти до 50-ти років.

"Чомусь, у "елітній" компанії вакансії останнім часом почастішали", — зазначив Гайдай.

За даними британської розвідки, Росія будує укріплену "лінію Вагнера" в тимчасово окупованій Луганській області та ймовірно готується до глибокої оборони за наявною лінією фронту.

У тимчасово окупованому Мелітополі стався вибух біля штабу ФСБ — міський голова Федоров

У тимчасово окупованому Мелітополі на Запоріжжі стався вибух біля будівлі, у якій працюють російські ЗМІ. Також там розташовувалися російське ФСБ і так званий "голова ВЦА" Запорізької області Балицький, повідомив міський голова Іван Федоров. За попередньою інформацією, біля приміщення вибухнув автомобіль.

У Києві оголосили повітряну тривогу.

В ISW прогнозують звільнення правобережжя Херсонщини до кінця року

Російські війська не повністю відводяться з верхньої частини Херсонської області, однак ЗСУ, ймовірно, зможуть взяти під контроль правобережжя Херсонщини до кінця цього року.

Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

"Російські сили, мабуть, готуються захищати місто Херсон і повністю відводяться з верхню частину Херсонської області, попри раніше підтверджені повідомлення виведення деяких російських підрозділів із верхню частину Херсона", — йдеться у повідомленні.

За словами аналітиків, слова очільника ГУР Міноборони Кирила Буданова про те, що російські війська не відступають із Херсона, а готують місто до міських боїв, узгоджуються з тим, що ISW спостерігав наприкінці жовтня.

В Інституті зазначили, що у нещодавніх повідомленнях про російські військові операції у Херсоні не завжди проводиться досить чітке розмежування між діями у Херсоні та діями у західній частині Херсонської області загалом.

За інформацією ISW, російські війська розпочали частковий відхід із північного заходу Херсонської області ще під час підготовки до оборони Херсона. На момент складання цього звіту вони ще не розпочали повного виведення військ із міста чи області.

"Проте російська позиція у верхній частині Херсонської області, ймовірно, є неспроможною; і українські сили, ймовірно, захоплять верхню Херсонську область до кінця 2022 року. Російський мілблогер заявив, що здача Росією Херсона назріла, оскільки спроба утримати місто, швидше за все, призведе до поразки", — наголосили аналітики.

УЗ поклала у купе німецького президента іриси та картки з ППО Iris, які Німеччина має передати Україні

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр прибув залізницею в Україну вперше з початку повномасштабної війни. Він має зустрітися з українським президентом Володимиром Зеленським.

У купе потяга німецького лідера була картка, на якій була зображена Iris-T — найсучасніша зенітна система Німеччини. Ракети ППО здатні вражати цілі на висоті до 20 кілометрів і відстані до 40 кілометрів.

Укренерго застосувало графік обмеження електроенергії для промислових споживачів

Графіки обмеження електроспоживання та потужності для промислових споживачів застосували в усіх регіонах України.

"Просимо споживачів свідомо та ощадливо підходити до споживання електроенергії, не вмикати вмережу одночасно два або більше потужних електроприладів, а також за можливості перенести користування деякими з них на нічний період (пральні машини, бойлери, обігрівачі тощо)", — додала в Укренерго.

РФ за добу втратила у війні з Україною понад 400 військових

Загальні бойові втрати окупантів від початку війни і станом на 25.10 орієнтовно становлять 68 420 осіб. За минулу добу ЗСУ ліквідували близько 480 військових РФ. Також російська армія втратила:

  • танків / tanks ‒ 2611 (+21) од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 5321 (+26) од,
  • артилерійських систем / artillery systems – 1674 (+1) од,
  • РСЗВ / MLRS – 377 (+2) од,
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems ‒ 190 (+1) од,
  • літаків / aircraft – 271 (+1) од,
  • гелікоптерів / helicopters – 248 (+3) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level – 1372 (+2),
  • крилаті ракети / cruise missiles ‒ 350 (+0),
  • кораблі /катери / warships / boats ‒ 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн/ vehicles and fuel tanks – 4054 (+10) од,
  • спеціальна техніка / special equipment ‒ 149 (+0).

Зросла кількість дітей, поранених внаслідок війни — ОГПУ

Станом на ранок 25 жовтня 2022 року щонайменше 1251 дитина постраждала в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 430 дітей загинуло та щонайменше 821 отримала поранення різного ступеню тяжкості.

За даними ОГП, 24 жовтня внаслідок обстрілів ворогом с. Приморське Василівського району Запорізької області отримав поранення 12-річний хлопчик.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 419, Харківській — 260, Київській — 116, Миколаївській — 77, Запорізькій — 70, Чернігівській — 68, Луганській — 64, Херсонській — 57, Дніпропетровській — 31.

Зазначається, що ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2677 закладів освіти. 331 з них зруйновано повністю.

Війська РФ з "Градів" та важкої артилерії обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини та скерували дрон-камікадзе

У ніч на 25 жовтня російські війска обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, вдарили по Нікопольській, Марганецькій та Мирівській громадах з "Градів" та важкої артилерії. Також запустили на район дрон-камікадзе.

Пошкоджені будинки, автівки, харчове підприємство та водогін. Попередньо, загиблих та поранених немає.

Бюджет-2023 можуть ухвалити у першій декаді листопада — Гетманцев

Кабінет міністрів разом з Мінфіном та бюджетним комітетом Верховної Ради доопрацьовує проєкт бюджету на 2023 рік і вже в першій декаді грудня парламент ухвалить його.

Про це в етері Українського радіо заявив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев.

Він зазначив, що за результатами першого читання бюджет був змінений лише на 2,4 млрд.

"Це небагато. Але були зроблені певні доручення Міністерству фінансів та Кабінету Міністрів для доопрацювання бюджету до другого читання. На сьогодні проєкт бюджету перебуває на розгляді Кабміну. Кабмін разом з Мінфіном та бюджетним комітетом доопрацьовує проєкт бюджету. Я переконаний в тому, що в першій декаді листопада ми вже приймемо бюджет в цілому", — зазначив Гетманцев.

За словами нардепа, дуже багато залежить від отримання допомоги від партнерів.

"Ця допомога прив'язується до бюджету і до його показників. Також на підготовку бюджету до другого читання впливають консультації міністра фінансів, які він проводить зараз з Міжнародним валютним фондом. Адже програма МВФ — це одне з джерел покриття дефіциту бюджету наступного року", — сказав він.

За словами Гетманцева, Україна розраховує отримати 15 млрд доларів, крім тих грошей, які вже обіцяні Єврокомісією.

"Але ми власним коштом повинні фінансувати безпеку та оборону. Партнери не дають нам гроші на війну. Тому важливо консолідувати ресурси держави на нашу перемогу, на нашу армію", — зазначив він.

На Донеччині знайшли тіла трьох мирних жителів, які загинули під час окупації

Правоохоронці виявили тіла трьох мирних жителів, які загинули під час окупації населених пунктів російськими окупантами: два у Дробишевому та одне у Ставках. Про це повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

Очільник Донеччини зазначив, що 24 жовтня внаслідок обстрілів російської армії загинули семеро мирних жителів у Бахмуті.

"Ще три людини отримали поранення: у Бахмуті та Красногорівці", — йдеться у повідомленні.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1095 людей, 2468 — отримали поранення.

Окупаційна влада Херсонщини перемістилась в Генічеськ та Скадовськ — Генштаб

Оголошені окупаційною владою Херсонщині так звані "евакуаційні заходи" тривають. Її представники виїхали до тимчасово окупованих Генічеська та Скадовська. Про це йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ.

За даними штабу у рамках "евакуації" російські окупанти вивезли з Херсона обладнання та персонал так званої "адміністрації" та всіх банків, викрали обладнання всіх провайдерів, припинили фінансування шкіл та забезпечення харчуванням дітей у школах.

"Евакуації підлягають представники оперативних служб та медичний персонал", - йдеться у повідомленні.

Також штаб повідомив, що в населений пункт Львове, на заміну евакуйованим колаборантам, перекидають мобілізованих військовослужбовців РФ.

Президент Німеччини прибув до України

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр 25 жовтня прибув до Києва та планує зустрітися з Володимиром Зеленським. Про це повідомила речниця президента. повідомляє Welt.

"Наша солідарність непорушна, і такою вона залишиться", — сказав Штайнмаєр.

Як повідомляє Welt, Штайнмаєр прибув до України з неоголошеним візитом. Він прибув до Києва вперше з початку війни 24 лютого. Видання пише, що візит президента ФРН відбувся із третьої спроби.

Зазначається, що Штайнмаєр хоче на власні очі побачити руйнування, спричинені російськими атаками.

За даними Офісу федерального президента, Штайнмаєр і Зеленський хочуть звернутися зі спільним закликом до німецьких міст та муніципалітетів вступити у нові партнерські відносини з українськими муніципалітетами у короткостроковій перспективі та допомогти українцям пережити зиму. Через удари РФ по енергетичній інфраструктурі це стало великою проблемою.

Раніше Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр з міркувань безпеки скасував свій візит до Києва, запланований на четвер 20 жовтня.

Росіяни облаштовують оборонні позиції на лівому березі Дніпра на Херсонщині

Війська РФ намагаються утримати тимчасово захоплені території, покращити тактичне положення, зосереджують зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, і разом з тим ведуть наступ на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

За минулу добу Сили оборони України відбили атаки військ РФ в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Бахмут, Білогорівка, Верхньокам’янське, Іванград, Кліщіївка, Спірне, Соледар, Мар’їнка і Невельське Донецької області.

Росіяни обстрілюють позиції ЗСУ вздовж лінії зіткнення та веде повітряну розвідку.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаційних ударів по об’єктах критичної інфраструктури України з території Білорусі, включно із залученням ударних безпілотників іранського виробництва.

На інших напрямках росіяни здійснювали обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Сеньківка Чернігівської області та Рожковичі, Соснівка і Велика Писарівка Сумської області.
  • на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Ветеринарне, Вільхуватка, Вовчанськ, Дворічна, Кам’янка, Красне, Стариця, Стрілеча, Хатнє та Чугунівка Харківської області;
  • на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків та артилерії, в районах населених пунктів Кислівка Харківської області, Невське і Стельмахівка Луганської області, Берестове, Зарічне, Терни, Торське і Ямполівка на Донеччині;
  • на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Андріївка, Бахмутське, Бахмут, Білогорівка, Веселе, Іванград, Курдюмівка, Майорськ, Опитне, Соледар та Яковлівка Донецької області;
  • на Авдіївському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Водяне, Красногорівка, Мар’їнка та Первомайське;
  • на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Времівка, Вугледар, Нескучне, Новосілка, Павлівка Донецької області та Зелений Гай, Новоандріївка, Ольгівське, Степове, Червоне і Щербаки Запорізької області.

На Південнобузькому напрямку зазнали вогневого ураження райони понад 20 населених пунктів. Серед них — Білогірка, Давидів Брід, Мирне, Сухий Ставок та Тернові Поди.

За інформацією Генштабу, війська РФ облаштовують оборонні позиції на лівому березі Дніпра в Херсонській області.

"Так, в районі населеного пункту Горностаївка, інженерно-саперні підрозділи російських окупаційних військ проводять мінування берегової лінії, залишаючи невеликі проходи для потенційного відступу своїх військ з правого берега. Тривають заходи евакуації місцевих жителів з тимчасово зайнятого Херсона", — йдеться у повідомленні.

У ЗСУ зазначили, що з правобережної частини міста, в населені пункти Генічеськ та Скадовськ, вивезено обладнання та персонал всіх "банків" та окупаційної адміністрації.

"Викрадено обладнання Інтернет-провайдерів. Евакуації підлягають представники оперативних служб та медичний персонал. Припинено фінансування шкіл та забезпечення харчуванням дітей у школах. Зросла кількість грабежів місцевих жителів та випадків мародерства", — йдеться у повідомленні.

За даними Генштабу, у населений пункт Львове, на заміну евакуйованим колаборантам, перекидають військовослужбовців з числа мобілізованих.

За уточненою інформацією, за останні дні підтверджено знищення п’яти одиниць озброєння і військової техніки та до 110 російських військових в Запорізькій та Херсонській областях.

Авіація Сил оборони, протягом минулої доби, завдала понад 30 ударів. Підтверджено ураження 22 районів зосередження озброєння та військової техніки ворога, 5 складів боєприпасів та позицій 9 зенітних ракетних комплексів росіян. На різних напрямках підрозділи протиповітряної оборони ЗСУ збили 3 гелікоптери Ка-52 "Алігатор", бомбардувальник Су-24М, 2 БпЛА “Орлан-10” та БпЛА "Shahed-131".

Ракетні війська і артилерія за минулу добу уразили 6 районів зосередження військових, озброєння та техніки, 2 склади боєприпасів, зенітний ракетний комплекс, радіолокаційну станцію "Зоопарк" та 2 інших важливих об’єкти росіян.

Війська РФ завдали 15 ракетних та авіаударів по території України

Протягом минулої доби війська РФ завдали ракетних та авіаційних ударів по інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, повідомили у Генштабі ЗСУ.

Загалом, за попередню добу, окупанти завдали 3 ракетних та 12 авіаційних ударів, здійснили понад 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів зазнали об’єкти цивільної інфраструктури населених пунктів Вугледар і Нескучне Донецької області, Нова Кам’янка Херсонської області та Миколаїв.

У ДПСУ оцінили ризики нападу з Білорусі ЕКСКЛЮЗИВНО

Охороні ділянці кордону з Білоруссю приділяється важлива увага, оскільки загроза вторгнення білоруських чи російських військ може виникнути в будь-який момент. Про це в етері Суспільного заявив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

"Україна ніколи не відкидала того, що з території Білорусі підрозділи цієї країни можуть долучитися до війни, яку Росія розв'язала проти нашої країни. Треба пам’ятати, що з території Білорусі російські війська заходили на нашу територію", — сказав він.

Речник ДПСУ зазначив, що Білорусь також є майданчиком, звідки також завдаються ракетні удари та запускаються дрони-камікадзе для ударів по Україні.

"Тому ми готуємося, що може бути загроза ескалації ситуації в будь-який момент. Або ж підрозділи РФ, або підрозділи Білорусі можуть долучитися до війни, і спробувати або повторно, або здійснити вторгнення на територію України", — сказав Демченко.

Тому, за його словами, по всій ділянці кордону з Білоруссю приділяється важлива увага, щоб максимально укріпити цей напрямок, як безпосередньо по лінії кордону, так і в прикордонні.

"Для того, щоб всі наші підрозділи, які знаходяться на посиленні на цьому напрямку, мали можливість у разі обстрілів укритися, а також вести необхідні повноцінні бойові дії для того, щоб відбити агресію, яка може відбутися", — зазначив речник ДПСУ.

Демченко наголосив, що всі причетні до цього підрозділи спостерігають за ситуацією на території Білорусі, однак наразі не відзначають якихось змін в обстановці щодо кількісного складу військових підрозділів Білорусі, які перебувають біля кордону з Україною, та в характері їхніх дій.

Водночас речник ДПСУ зазначив, що риторика влади Білорусі змушує Україну бути готовою до будь-якого розвитку ситуації.

"Всі наші військовослужбовці мотивовані, не будуть відступати. Вони навпаки будуть бити ворога, який спробує вторгнутися на територію нашої країни", — сказав він.

На Херсонщині ЗСУ знищили три склади боєприпасів військ РФ

У Бериславському та Каховському районах Херсонської області 24 жовтня підрозділи ЗСУ знищили три склади боєприпасів військ РФ. Про це повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

За його словами, авіація ЗСУ п'ять разів атакувала позиції російських військ, а ракетно-артилерійські підрозділи виконали 246 вогневих завдань.

" Підтверджені втрати противника: 40 військових, три танки, зенітно-ракетний комплекс "Оса", шість одиниць автобронетехніки. Суттєво пошкоджено шість ворожих танків, трофеєм став російський "Урал", — сказав Назаров.

Також він повідомив, що у Бериславському районі ЗСУ знищили безпілотник "Орлан-10", у Херсонському — дрон-камікадзе "Shahed-131". Українські авіатори протягом доби збили над Херсонщиною три російські ударні гелікоптери Ка-52.

У Росії підірвали залізничні колії біля кордону з Білоруссю

У Брянській області Росії підірвали ділянку залізниці за 20 кілометрів від кордону з Білоруссю. Про це повідомляє моніторингова група "Беларускі Гаюн"

Увечері 24 жовтня на перегоні між населеними пунктами Новозибків та Злинка "спрацював невідомий вибуховий пристрій", було пошкоджено залізничні колії.

Цей міждержавний стиковий пункт активно використовується для військових перевезень між РФ і Білоруссю, і через вибух ешелони не зможуть потрапити до Білорусі однією з залізничних гілок.

У фінському місті вивісять українські прапори

З 25 жовтня у фінському місті Турку піднімуть українські прапори, повідомляє видання Yle.

Міська влада зауважила, що цей жест покликаний продемонструвати незмінну підтримку Україні в той час, як Росія продовжує агресивну війну.

Прапори буде піднято на дев'яти флагштоках на вулиці Läntinen rantakatu. Першим прапором підніме мер Мінна Арве.

Зазвичай на флагштоках вивішують прапори Турку або заходів, які іноді відбуваються в місті. Правила міської влади допускають, що синьо-жовті прапори можуть майоріти цілодобово.

Раніше інші фінські міста також вирішили підтримувати Україну. Так, в Лаппеенранта та Іматра, наприклад, тепер щодня звучить гімн України.

ДСНС рекомендує українцям встановити застосунок “Розмінування України”

Державна служба з надзвичайних ситуацій закликає громадян встановити мобільний застосунок "Розмінування України", який попереджає про загрозу при наближенні до небезпечних ділянок.

За допомогою додатка можна відстежувати місця виявлення вибухонебезпечних предметів (ВНП). Інтерактивна мапа показує можливі та вже підтверджені небезпечні зони, до яких не слід підходити, а при наближенні до таких ділянок застосунок одразу попередить про загрозу.

Також у додатку можна оперативно сповістити співробітників ДСНС про виявлення вибухових чи підозрілих предметів та викликати саперів для перевірки та знешкодження небезпечних знахідок.

Застосунок “Розмінування України” має розгорнутий каталог найбільш розповсюджених вибухонебезпечних предметів. Також у додатку є інструкція, яка пояснює, що потрібно робити при виявленні ВНП.

Завантажити додаток можуть користувачі Android та Apple.

В Ірані заявили, що готові провести розслідування використання Росією іранських дронів в Україні

Влада Ірану заявляє, що готова сформувати спільну групу з іранських та українських військових експертів для розслідування використання Росією іранських безпілотників у війні в Україні. Глава іранського МЗС Хосейн Амір-Абдоллахіан під час зустрічі з журналістами вкотре заперечив, що Тегеран постачає Росії безпілотники. За його словами, нещодавно він мав розмову з високим представником ЄС Жозепом Боррелем і нібито висловив готовність Ірану сформувати "спільну групу іранських та українських військових експертів для розслідування заяви про використання іранських безпілотників у війні в Україні".

"Я підкреслив у розмові з паном Боррелем, що якщо нам стане зрозуміло, що Росія використовувала іранські безпілотники у війні проти України, ми точно не будемо байдужими до цього питання", — сказав Амір-Абдоллахіан.

За даними України, Росія замовила в Ірані понад 2400 дронів-камікадзе.

Резніков говорив з міністром оборони Ізраілю

Міністр оборони України Олексій Резніков обговорив із ізраїльським колегою Бенні Ганцом шляхи розвитку двосторонньої співпраці, повідомляє Міноборони України.

"Мав розмову з міністром оборони Ізраїлю Бенні Ганцом. Ми обговорили безпекову ситуацію в Україні, а також шляхи подальшого розвитку нашої двосторонньої співпраці", — заявив Резніков.

Також міністри обговорили надання гуманітарної та медичної допомоги.

Раніше міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц у телефонній розмові із Резніковим запевнив, що Ізраїль підтримує Україну "перед обличчям російського вторгнення", але не може надати Києву зброю.

Україна неодноразово зверталася до Ізраїлю з проханням надати захисне озброєння, зокрема системи ППО. За надання Україні військової допомоги висловлювався і міністр ізраїльського уряду у справах діаспори Нахман Шай.

Читайте також: "Вірю, побачимо підтримку у небі" — Зеленський знову закликав Ізраїль надати зброю

Війська РФ вивезли 147 місцевих жителів під час окупації Київщини — Кулеба

Під час окупації Київської області в березні 2022 року росіяни незаконно вивезли щонайменше 147 місцевих жителів на територію Білорусі та РФ, повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

"Лише за офіційними даними під час окупації Київської області загарбники незаконно вивезли 147 мирних українців на територію Білорусі та РФ. 43 цивільних мешканців регіону перебувають у полоні. Ще 89 осіб вивезені і їх доля невідома", — зазначив він.

Депортація та викрадення людей – ще один злочин росіян над мирними українцями, про який повинен знати весь світ, додав він.

Читайте також: Тіло ще одного вбитого росіянами цивільного знайшли на Київщині

Війська РФ атакували Сумщину артилерією, мінометами і БПЛА

Війська РФ протягом дня 24 жовтня завдавали ударів по громадах Сумщини з використанням артилерії, мінометів і БПЛА, повідомив начальник Сумської ОВА Дмитро Живицький.

"Протягом дня росіяни 7 разів обстріляли прикордонні громади Сумської області. Ворог вів вогонь по Середино-Будській, Шалигинській, Юнаківській та Великописарівській громадах", — поінформував Живицький.

Живицький зазначив, що в усіх випадках обійшлося без жертв та руйнувань.

У Маріуполі у будинках з демонтованими дахами під час дощу затопило квартири — міськрада

У тимчасово захопленому Маріуполі у багатьох будинках демонтували дахи нібито з метою заміни, і під час дощу квартири затопило, повідомила Маріупольська міська рада.

"Маріупольці продовжують виживати напередодні зими… Колабораційна влада зрізала батареї та демонтувала дахи у багатьох будинках. Обіцяли все замінити та підключити котельні. І забули", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, як зазначається, у будинку на вул. Зелінського майже тиждень тому демонтовано дах над двома під’їздами. Тепер під час дощу затопило всі квартири до рівня третього поверху. Така ж ситуація в одному з будинків на бульварі Богдана Хмельницького, який залишається без ремонту. У міськраді нагадали, що російські окупанти у вересні показували пропагандистські картинки про підготовку до опалювального сезону, розповідали про ремонти будинків та пересувні котельні.

Агресія РФ спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване обстрілами. Пошкоджені будинки окупанти почали зносити, щоб приховати сліди злочинів.

У Києві розглянуть петицію щодо відновлення будинку, зруйнованого дроном-камікадзе

Петиція про відновлення пошкодженого дроном 120-літнього будинку на Жилянській, 116-А у Києві зібрала 6022 підписи. Тепер ініціативу активістів мають розглянути відповідальні особи Київської міської ради і надати автору офіційну відповідь.

Ініціатором збору підписів був Семен Широчин — краєзнавець, фотограф, дослідник забудови Києва. При поданні петиції він зауважував, що будинок на Жилянській — це будинок купця Йосипа Лева, що є цікавим прикладом київського цегляного стилю початку ХХ століття.

Богуслаєв у СІЗО, МАГАТЕ перевірить розробку "брудної бомби". 244 день війни. Онлайн
Рятувальники розбирають завали будинку, у який поцілив дрон-камікадзе, Київ, 17 жовтня. Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

На початок