Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн
. Українські рятувальники дістають залишки російських снарядів на даху пошкодженої внаслідок обстрілу багатоповерхівки. Харків, 30 червня 2022 року. Фото: АР

1 липня — 128 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Українські військові вибили гарнізон РФ з острова Зміїний, в Лисичанську бої в районах двох заводів, в Білорусі роздають повістки, Британія надасть Україні ще 1 млрд фунтів, а Швеція протитанкову зброю та кулемети.

Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Обстріл Одеси та Миколаєва, візовий режим з РФ, "єРобота", борщ під захистом ЮНЕСКО. Війна. Головне за 1 липня

Головне на цей час

  • Рада призначила новим уповноваженим з прав людини Дмитра Лубинця.
  • З 1 липня ОБСЄ закриває офіс Координатора проєктів в Україні через позицію РФ. Координатор проєктів в Україні збереже свій статус польової операції ОБСЄ до завершення її закриття, усі члени її місії залишатимуться офіційними особами ОБСЄ, доки вони не відокремляться від ОБСЄ. Таким чином, їм буде надано належний захист.
  • Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн виступила перед Верховною радою. Вона запевнила, що Євросоюз підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно, а її європейський шлях і відбудова йтимуть поруч.
  • Росія продовжує хаотичні ракетні обстріли українських міст та сіл. Вночі 1 липня росіяни атакували ракетами Х-22 багатоквартирний будинок та дві бази відпочинку. Станом на 9 годину відомо про 16 загиблих від удару по багатоповерхівці та ще про двох (з них — одна дитина), які загинули від влучання ракети по базах відпочинку. Поранення отримала 31 людина.
  • Велика Британія виділить Україні ще 1 мільярд фунтів стерлінгів (близько 1,2 мільярда доларів) на озброєння для контрнаступу. Джо Байден анонсував новий пакет допомоги від США на суму 800 мільйонів доларів. У ньому, зокрема, будуть і HIMARS. Японія надасть Україні 100 мільйонів доларів на медобладнання та тимчасове житло для внутрішніх переселенців. А Швеція надішле Україні протитанкову зброю та кулемети.
  • Україна розірвала дипвідносини з Сирією. Раніше 29 червня Сирія визнала "Л/ДНР". Через злочини режиму Асада проти сирійського народу Україна закрила посольство в Дамаску ще у 2016 році, а у 2018-му наказала закрити посольство Сирії в Києві.
  • Українські військові звільнили від росіян острів Зміїний. Головнокомандувач Валерій Залужний повідомив, що окупанти не витримали "вогню української артилерії", а Міноборони РФ назвало відступ "жестом доброї волі".

Суспільне завершує текстовий онлайн 128-го дня повномасштабної війни. Хроніку 2 липня — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн
Люди рятують частину своїх речей із будівлі, пошкодженої під час російського ракетного обстрілу у Бахмуті, Донецька область, 1 липня 2022 р. Фото: АР

На Херсонщині у вбитих російських військових знайшли ювелірні вироби

Під час зачистки села Потьомкине, українські військовослужбовці знайшли в речах мертвих російських десантників дорогоцінні ювелірні вироби, повідомляє Оперативне командування "Південь" у Facebook.

"Жителі звільненого села розказали українським захисникам, що військові РФ, більшість з яких за національністю — буряти, силоміць та з особливою жорстокістю відбирали золоті та срібні кільця, ланцюжки, сережки, ювілейні монети та годинники", - йдеться у повідомленні.

Всі золоті та срібні прикраси будуть передані у церкву Київського патріархату.

У Балаклії оголосили "заступником мера" учасника талант-шоу, який забивав цвяхи до носа

Російські окупанти поширили в мережі відео з приміщення Балаклійської міської ради, на якому самопроголошений РФ "заступник міського голови" Сергій Агарков зірвав табличку з іменем голови Ізюмської райдержадміністрації Степана Масельського. Разом з Агарковим у цьому брав участь колишній харків'янин Сергій Моїсеєв, керівник проросійської організації, який після перемоги Революції Гідності в Україні втік до РФ.

На відео окупантів та колаборантів Моїсеєв розповідає про "перше засідання адміністрації Балаклії" та "призначення мера Балаклії та його заступника" — Сергія Агаркова.

Сергій Агарков відомий антиукраїнською позицією з 2014 року, був керівником організації "Союз народної єдності" та один з авторів сепаратистського проєкту "Дорожня карта Новоросії". До подій 2014-го він виступав на шоу "Україна має талант" — бив себе сокирою в живіт та пхав цвяхи до носа. Втік з Харкова до Росії.

В окупованому Донецьку та Луганську розпочалася видача паспортів РФ

В окупованому Донецьку та Луганську розпочалася видача російських паспортів. Про це повідомили окупаційні адміністрації міст.

"1 липня у приміщенні апарату "Міграційної служби МВС ДНР", а також у секторі "Міграційної служби Будьонівського РВ ДМУ МВС ДНР" відкрилися перші пункти видачі паспортів громадянина Російської Федерації", — йдеться у повідомленні.

За даними окупаційної адміністрації Луганська, 1 липня відкрився перший пункт видачі російських паспортів.

Як повідомляють окупанти, оформити громадянство у спрощеному порядку можна було й раніше, але для цього доводилося виїжджати на територію РФ.

РФ утримує українських жінок-військовослужбовців — керівник "Азову"

Російська Федерація під час останнього обміну повернула в Україну лише одну жінку, відтак РФ продовжує утримувати велику кількість українок-військовослужбовців. Про це повідомив тимчасовий виконувач обов’язків командира полку "Азов" Микита Надточій.

"29 червня відбувся перший обмін військовополонених Російської Федерації на бійців української армії. Завдяки роботі Головного управління розвідки додому повернулись перші "азовці", — зазначив він.

За словами військового, загалом вдалося обміняти 144 військовослужбовці.

"Серед них 95 військовослужбовців — це захисники "Азовсталі". З усього цього списку на обмін було подано лише одна жінка-військовослужбовець", — зауважив Надточій.

За його словами, РФ продовжує утримувати дуже багато жінок-медиків, які виконували бойові завдання на території гарнізону Маріуполь. Надточій додав, що всі українські бійці, які повернулися додому, нині потребують лікування і довгої реабілітації, чим нині займається патронатна служба "Азову" та медперсонал лікарень.

Росіяни встановили банер з актором Бодровим на автовокзалі у Боровій на Харківщині

На найбільш укріпленому блокпості у тимчасово окупованій Боровій розмістили банер із зображенням російського актора Сергія Бодрова, образ якого з фільму "Брат" окупанти використовують з початку вторгнення в Україну.

Банер розміщений в районі автовокзалу, повідомила Борівська селищна рада.

"Окупанти розмістили банер із зображенням культового російського актора Бодрова і черговим цинічним пропагандистським написом про силу і правду. Та правда лише одна: вони прийшли на нашу землю як загарбники і окупанти, руйнують наші міста та села, вбивають людей, грабують оселі, знищують життя на нашій землі", — кажуть у селищній раді.

Україна звернулась до суду ООН через порушення Росією конвенції про геноцид

Україна подала меморандум до Міжнародного суду ООН через порушення Росією конвенції про геноцид, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Україна подала Меморандум до Міжнародного суду ООН. Ми доводимо, що РФ порушила Конвенцію про геноцид, виправдовуючи свою військову агресію безпідставними звинуваченнями України в "геноциді", — написав віну Twitter.

Кулеба зазначив, що це важливий крок для притягнення Росії до відповідальності і відшкодування завданої Україні шкоди.

Єрмак назвав ключові блоки гарантій безпеки для України

Україна має негативний досвід безпекових гарантій у межах Будапештського меморандуму, а тому нині потребує ефективних гарантій для стримування майбутньої агресії з боку Росії, заявив голова офісу президента Андрій Єрмак під час першого засідання Групи з питань міжнародних безпекових гарантій для України, яку він очолює разом з колишнім генсеком НАТО Андерсом Фогом Расмуссеном.

"Україна має вкрай негативний досвід безпекових запевнень у межах Будапештського меморандуму. Ми категорично відмовляємося його повторювати. Будапешта-2 не буде. Ми потребуємо ефективних гарантій для стримування майбутньої агресії з боку Росії – військових, політичних, дипломатичних, інституційних, фінансових тощо", — сказав він.

За словами Єрмака, ці гарантії мають бути включені в юридично обов’язкові й належним чином ратифіковані міжнародні угоди з державами-гарантами. Голова ОПУ також заявив, що Росія показала свою повну неспроможність домовлятися.

"Угоди мають порушуватися – один із засадничих принципів російської realpolitik. Другий принцип – право на ці порушення належить виключно РФ. Це означає, що жодна домовленість не буде остаточною, і Кремль вимагатиме ще і ще. Шантажуватиме сусідів, партнерів, світ усе новими й новими кризами", — зазначив Єрмак.

Тому, за його словами, потрібне комплексне та надійне рішення, аби зупинити Росію, відновити в повному обсязі територіальну цілісність і суверенітет України та позбавити Росію можливості продовження гри в історичну реконструкцію у майбутньому.

Харківська область — повітряна тривога.

Сполучені Штати Америки виділять ще 820 мільйонів доларів допомоги для забезпечення військових потреб України, повідомляється на сайті Пентагону.

"Сьогодні вдень Міністерство оборони оголосило про додаткову допомогу Україні в галузі безпеки на суму 820 мільйонів доларів", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, допомога передбачає:

  • додаткові боєприпаси для артилерійських ракетних систем (HIMARS);
  • дві передові зенітно-ракетні системи (NASAMS);
  • до 150 000 снарядів калібром 155 міліметрів артилерійських боєприпасів;
  • чотири додаткові протиартилерійські радари.

Десятки російських збройових магнатів і компаній не потрапили під західні санкції — ЗМІ

Під санкції США, Євросоюзу чи Великої Британії не потрапили майже три десятки керівників російських збройових фірм та щонайменше 14 оборонних компаній, повідомляє Reuters.

Як зазначає видання, у відповідь на збройну агресію проти України Захід увів санкції проти Росії, зокрема проти військово-промислового комплексу РФ, однак дослідження Reuters свідчить, що ще багато компаній ВПК не потрапили під обмеження. Крім того, агентство зазначає, що санкції щодо російських виробників зброї та магнатів застосовувалися союзниками по НАТО непослідовно: одні уряди накладали санкції, інші — ні.

Серед магнатів оборонної сфери, проти яких не було запроваджено санкцій, — найбільший акціонер ВАТ "Концерн Калашников" Алан Лушников, якому належить 75% акцій компанії.

На частку компанії, згідно з даними на сайті та останнім річним звітом, припадає 95% російського виробництва кулеметів, снайперських гвинтівок, пістолетів та іншої ручної вогнепальної зброї, а також 98% ручних армійських кулеметів. Озброєння "Калашникова" включає автомат АК-12, оновлену версію АК-47. Концерн також виготовляє ракети, якими можна запускати з літака чи землі.

РФ завдала удар фосфорними бомбами по Зміїному — Залужний

Російські війська завдали удар фосфорними бомбами по острову Зміїний, з якого напередодні евакуювали всі свої збройні угруповання, пояснивши це "жестом доброї волі". Про це повідомив головнокомандувач Збройними силами України Валерій Залужний, оприлюднивши відповідний відеозапис.

"Керівництво збройних сил РФ не дотримується навіть власних заяв, які декларують "жест доброї волі". Сьогодні близько 18:00 з аеродрому Бельбек пара літаків Су-30 ВКС ЗС РФ двічі нанесла авіаційний удар фосфорними бомбами по острову Зміїний, де нібито "завершили виконання завдань", — зазначив посадовець.

Полтавська область — повітряна тривога.

"ДНР" хочуе висунути звинувачення ще двом британцям, які воювали на боці України

Ватажки так званої "ДНР" хочуть висунути звинувачення щодо ще двох громадян Великої Британії, які воювали на боці Збройних сил України — Ділану Хіллу та Ендрю Хіллу. Про це повідомляє "Новая газета" із посиланням на ЗМІ самопроголошеної "Донецької народної республіки".

Як зазначає видання, іноземців звинувачують за тими ж статтями, що й британців Шона Піннера та Ейдена Асліна, а також марокканця Саадуна Брагіма, раніше засуджених до страти. Усім їм інкримінують найманство та насильницьке захоплення влади групою осіб.

"Нині ведеться слідство щодо британських найманців Ділана Хіллі та Ендрю Хілла. Інкримінуються їм ті самі статті, як і трьом раніше засудженим найманцям. Ведеться слідство, висунуто звинувачення", — наводить видання заяву джерела так званого "Донецького агентства новин".

До Туреччини прибув російський корабель із вантажем з окупованого Бердянська

До Туреччини прибув російський корабель із вантажем з окупованого Бердянська. Україна звернулась до турецької сторони з вимогою вжити заходів, повідомив посол України в Туреччині Бондар.

СБУ затримала двох львів'янок, які поширювали проросійські дописи

У Львові слідчі СБУ викрили двох жінок, які поширювали у забороненій в Україні соцмережі дописи на підтримку російської армії, Володимира Путіна та збройної агресії РФ проти України. Про це повідомили на Facebook-сторінці СБ України у Львівській області.

За даними слідства, дві жінки зі Львова та області впродовж тривалого часу поширювали у забороненій соцмережі "Одноклассники" проросійські дописи. Зокрема, розповсюджували матеріали, у яких виправдовували та прославляли злочинні дії армії РФ, висміювали та критикували українців та використовували російські пропагандистські лозунги.

Під час обшуку в помешканнях жінок правоохоронці вилучили комп'ютери та телефони, у яких були докази протиправної діяльності. Їм вже висунули підозри.

“Почали душити, потім підняли і почали бити по обличчю. Забіг якийсь їхній начальник, і сказав, щоб обличчя не чіпали. Потім вони зв’язали мені руки, зав’язали очі, і дістали автомат – почали бити прикладом. Спочатку по спині – я впав. Потім на підлозі знову почали бити прикладом по частинах тіла”.

25-річний Ігор Талалай 88 днів перебував у російському полоні. Дніпровський волонтер евакуював людей із вже захопленого Маріуполя. Окупанти затримали його під час виїзду з міста, на допитах хлопця били та чинили над ним психологічне насильство.

Його історію читайте в матеріалі Суспільне Дніпро.

Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн
Фото: Юрій Тинний / Суспільне Дніпро

Україна дуже розраховує на подальшу допомогу — Залужний у розмові з Міллі

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорив з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі звільнення українських земель в межах міжнародно визнаних кордонів.

"У сьогоднішній телефонній розмові з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі ми торкнулися питання реалізації стратегічних завдань Сил оборони України, головним з яких є звільнення українських земель в межах міжнародно визнаних кордонів. Важливою умовою успіху наших оборонних і контрнаступальних дій є забезпечення відповідним матеріально-технічним ресурсом", — повідомив Залужний.

Він додав, що Україна й надалі дуже розраховує на подальшу допомогу від партнерів.

Своєю чергою, генерал Міллі передав запевнення президента США Джо Байдена та міністра оборони Ллойда Остіна, що Сполучені Штати будуть підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. Міллі також зазначив, що пишається Збройними силами України і українським народом, які викликають захоплення усіх людей світу, яким дорога свобода, підкреслив Залужний.

Харківська, Полтавська, Сумська області — повітряна тривога.

До бюджету України надійшов 1 млрд євро грантових коштів від Німеччини — Мінфін

До Державного бюджету України надійшов грант від Німеччини у сумі 1 млрд євро. Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

Грантові кошти були перераховані до держбюджету через спеціальний адміністративний рахунок, відкритий Міжнародним валютним фондом для направлення грошей країн-донорів на допомогу Україні. Кошти будуть спрямовані на фінансування першочергових бюджетних видатків під час воєнного стану, додали у Мінфіні.

Від початку запровадження воєнного стану Україна отримала від Німеччини 1,3 млрд євро для підтримки фінансово-бюджетної системи.

Міністри 33 країн вимагають позбавити Росію та Білорусь членства у міжнародних спортивних федераціях

Міністри 33 країн вимагають позбавити Росію та Білорусь членства у міжнародних спортивних федераціях. Про підписання спільної заяви повідомив міністр спорту Польщі Каміл Бортнічук.

Серед підписантів – понад 25 європейських країн, а відмовилися підписати заяву Угорщина, Болгарія та Швейцарія.

У знищеному "Амсторі" у Кременчуку обстежили 88% площі. Виявили 28 фрагментів тіл — ДСНС

У зруйнованому російським ракетним ударом "Амсторі" в Кременчуку обстежили та розібрали уламки будівельних конструкцій на 88% площі. З початку робіт виявили 28 фрагментів тіл, повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій.

Загалом внаслідок ракетного удару загинуло щонайменше 19 людей, 64 людини постраждали, зокрема троє співробітників ДСНС, з них 26 людей ушпиталили, зокрема, двох співробітників ДСНС.

27 червня російська військова авіація завдала удар двома ракетами по Кременчуку. Одна з ракет влучила в ТРЦ Амстор, де розпочалася пожежа. За даними Офісу президента, загинули щонайменше 20 людей, десятки отримали поранення. Друга ракета влучила у будівлю заводу "Кредмаш", неподалік від "Амстору". Там було зруйновано один з корпусів та теплиця. Двоє співробітників отримали поранення.

Дивіться також: "Затемнення, все чорне, я повзу". Фоторепортаж з Кременчука, де росіяни обстріляли ТРЦ

Українські військові відбили спробу військ РФ розвідки боєм у напрямку Лисичанського желатинового заводу

Українські військові відбили спробу військ РФ розвідки боєм у напрямку Лисичанського желатинового заводу. Про це ідеться в зведенні Генштабу ЗСУ станом на 18 годину.

"Ворожу спробу розвідки боєм у напрямку Лисичанського желатинового заводу українські воїни успішно та грамотно відбили. Окупанти відійшли", — ідеться у повідомленні.

У ГШ також повідомили, що у готовності до ракетних ударів по об’єктах на території України окупанти РФ утримують у Чорному морі два носії високоточної зброї.

Норвегія надасть Україні допомогу в розмірі 1 млрд євро — прем'єр-міністр

Норвегія до кінця цього року і впродовж наступного надасть Україні пакет допомоги на суму 1 мільярд євро. Про це заявив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере на спільному з Президентом Володимиром Зеленським брифінгу в Києві.

"Я прибув сьогодні до Києва на п'ятий місяць після початку війни, щоб заявити про підтримку Норвегією України та її населення. Ми обіцяємо надати підтримку в розмірі 1 мільярда євро на період до кінця цього року і 2023 року для допомоги людям, які цього потребують, і на підтримку заходів відновлення України і підтримку України", — сказав Стере.

Він додав, що ця війна є порушенням міжнародного права і основних принципів, закладених у ньому.

"Ви маєте абсолютне право захищати себе, а ми маємо право допомагати вам захищати себе, і ми цим правом скористаємося", — запевнив прем'єр-міністр Норвегії.

Він також повідомив, що Уряд Норвегії разом із представниками видобувних компаній розгляне питання щодо постачання природного газу Україні.

Запорізька, Дніпропетровська області — повітряна тривога.

В Україні стартувала нова економічна стратегія уряду єРобота

В Україні стартувала нова економічна стратегія уряду "єРобота": відсьогодні на порталі "Дія" можна подати заявку на отримання гранту на власний бізнес чи навчання.

Ексгенсек НАТО: Маємо напрацювати безпекові гарантії Україні набагато потужніші ніж у Будапештському меморандумі

Завданням Групи з питань міжнародних безпекових гарантій України є напрацювання набагато серйозніших та потужніших гарантій ніж у Будапештському меморандумі.

Про це заявив колишній Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен на брифінгу з керівником Офісу президента Андрія Єрмака за результатами першого засідання Групи з питань міжнародних безпекових гарантій.

"Наше завдання – опрацювати стовідсоткові гарантії безпеки, які будуть набагато серйознішими, набагато потужнішими ніж ті гарантії безпеки, які закладалися у так званий Будапештський меморандум, де одна з країн гарантів, а саме Росія, примудрилася порушити ті ж гарантії", — сказав Расмуссен.

Зокрема, він зауважив, що на шляху до НАТО, у проміжний період, потрібно гарантувати безпеку України у такий спосіб, щоб подібні напади на неї в майбутньому не відбувалися.

Колишній Генсек Альянсу наголосив, що після порушення гарантій Будапештського меморандуму щодо суверенітету та територіальної цілісності України експертам потрібні більш надійні гарантії безпеки, але перш за все, додав Расмуссен, учасникам групи потрібно забезпечити зброю і економічну допомогу Україні для забезпечення її перемоги у цій війні та для того, щоб Путін не мав ніякого успіху.

"Якщо він матиме успіх в Україні, він не зупиниться. Це факт", — акцентував ексгенсек НАТО.

Расмуссен також заявив у відповідь на заяви про потребу виходу для Росії, що його меседж дуже простий: "Вам треба вийти з України, а поки ми будемо працювати в цій групі. Ми будемо напрацьовувати рекомендації щодо того, як уникнути подібної агресії в майбутньому".

1 липня Расмуссен прибув до Києва, щоб долучитися до роботи консультаційної групи з напрацювання гарантій безпеки України.

Увага до війни спадає, бо люди і світі, Європі не хочуть думати про війну — Зеленський

"Увага до війни спадає, бо люди і світі, Європі не хочуть думати про війну. Хочеться, щоб війна була десь далеко. Але дистанція може скоротиться за день-два. Ракети летять на сотні кілометрів за декілька хвилин. Тому важливо, щоб увага не спадала. Наші порти блокують, я не бажаю голоду іншим країнам. Якщо відбудуться міграційні вибухи, це буде наша спільна проблема. Війна на нашій території, але вона у всій Європі", — сказав президент України Зеленський під час зустрічі з прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гара Стере.

Одеська, Миколаївська області — повітряна тривога.

На Зміїному Росія втратила техніки на понад $900 млн — Forbes

У Forbes врахували відомі та підтверджені втрати: за оцінками знищена на Зміїному та в навколишніх водах техніка росіян коштувала $915 млн. Острів має площу 17 га і був єдиною територією Одеської області, окупованою росіянами. Після їхньої втечі область знову повністю під контролем України.

Найбільшою втратою окупаційної армії став флагман Чорноморського флоту – ракетний крейсер "Москва" вартістю $750 млн, який був уражений 13 квітня, на наступний день після введення в обіг присвяченої йому поштової марки, і затонув 14 квітня. Крім того, знищено щонайменше вісім зенітних комплексів типів "Тор", "Панцир" і "Стріла" загальною вартістю понад $100 млн та чотири плавзасоби різних класів загальною вартістю близько $50 млн.

Російська пропаганда стверджує, що острів Зміїний досі під контролем РФ

Російські пропагандистські медіа та військові експерти РФ стверджують, що острів Зміїний досі контролює Росія, адже наратив про "жест доброї волі" здійняв серед населення росіян хвилю стурбованості та обурення. Наразі більшість російських ЗМІ, посилаючись на слова депутата Держдуми РФ Черняка, вже заявляють, що острів Зміїний досі контролюється Росією. Також російські пропагандисти водночас заявляють, що українські війська намагатимуться висадитись на острів, "щоб отримати хоча б медійну перемогу замість реальної".

"Подібні заяви — це невдала спроба довести російським громадянам, що все під контролем. Щоб перевести погляд населення з незручної для себе теми, рашистам терміново потрібна хоч якась «перемога», якою пропаганда зможе нівелювати втрату острова і заспокоїти народ РФ, що з кожним днем дедалі менше довіряє своїй владі", — кажуть у ЦПД.

Завершується підготовка до відправки "Байрактарів" В Україну

У Туреччині завершується підготовка трьох ударних безпілотників Bayraktar TB2, на які українці збирали кошти.

"Слова з ділом не розходяться — завершується підготовка трьох літаків Bayraktar Tb2 для безкоштовного постачання до України у рамках компанії "Народний Байрактар", — повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар.

ЄC розпочав роботу над сьомим пакетом санкцій

Bloomberg пише, що в межах сьомого пакета санкцій зокрема може бути запроваджене ембарго на імпорт золота з Росії. Брюссель також працює переважно над механізмами протидії ухилянню вже чинним санкціям та їхнього коректування, а також розширенню сфери дії чинних обмежень, передусім у сфері високих технологій та індивідуальних санкцій.

Так, ЄС разом із союзниками працює над шляхами визначення активів підсанкційних російських чиновників та олігархів, а деякі держави-члени намагаються вирішити проблему витрат на утримання замороженої дорогої нерухомості й транспортних засобів.

Водночас співрозмовники Bloomberg вказують, що до сьомого пакета санкцій може також увійти і розблокування транзиту товарів з Росії до Калінінградської області, що призвело до чергової напруженості у відносинах між Москвою та Вільнюсом.

Окупанти обстріляли житлові будинки Пологівщини

Упродовж минулої доби до органів поліції надійшло чотири десятки повідомлень про здійснення військовослужбовцями РФ обстрілів мирного населення Пологівського району Запорізької області. Окупанти поцілили по житлових будинках у населених пунктах Оріхівщини та Гуляйпільщини. Внаслідок цього у приватних будинках було пошкоджено шиферне перекриття, посічені стіни та вибиті вікна.

Снаряд влучив у фасад п’ятиповерхівки, внаслідок чого сталося займання. У приміщенні зруйновані всі п’ять поверхів, вибиті вікна у під’їздах, пошкоджені балкони та згоріли квартири. На оріхівському напрямку поліцейські задокументували 34 факти про наслідки артилерійських обстрілів, з них 23 - по Преображенці. В один із будинків влучили одразу кілька ракет. Окрім цього, під обстріли потрапили села Мала Токмачка, Новопавлівка та Білогір’я. У деяких громадян під час обстрілу повністю вигоріло майно, авто- та мототранспорт, а також ракетами вбито домашню худобу.

Сумчан закликали утриматись від поїздок у прикордонній зоні

Очільник Сумської ОВА Дмитро Живицький закликав жителів громад, що входять до зони бойових дій, не ігнорувати сигнали тривоги 1 липня, а також не відвідувати 10-кілометрову прикордонну зону. Він також закликав громадян не обговорювати у чатах і соцмережах інформацію про обстріли, доки не з'явиться офіційна інформація від місцевої влади чи військових.

Кількість загиблих внаслідок ракетного удару по Білгород-Дністровському району Одещини зросла

Кількість загиблих внаслідок ракетного удару по Білгород-Дністровському району Одещини зросла до 21 людини, повідомив речник Одеської ОВА Братчук.

На Харківщині оголосили підозру в держзраді депутату сільради

На Харківщині оголосили підозру в держзраді та нарузі над державними символами депутату Циркунівської сільради. Про це повідомила пресслужба Харківської обласної прокуратури.

"За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру депутату Циркунівської сільської ради за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану, та за фактом публічної наруги над Державним Гербом України (ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 338 КК України)", — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, 24 лютого 2022 року, коли російські військові захопили с. Циркуни Харківського району, депутат перейшов на бік країни-агресора. Посадовець передав загарбникам інформацію про місцезнаходження офісної техніки, списків учасників бойових дій в АТО/ООС та місцезнаходження сонячних батарей, які розміщені в амбулаторній лікарні села.

Крім того, зазначають у прокуратурі, депутат розповів про місце проживання місцевого лікаря з метою подальшого схиляння його до надання медичної допомоги пораненим представникам ЗС Росії.

Село Циркуни, що за кілька кілометрів від Харкова, війська РФ захопили з перших днів повномасштабного вторгнення. Загарбники викрадали голову громади та тримали його в підвалі, схиляючи до співпраці. Про те, що він живий, стало відомо вже після звільнення села. 7 травня в результаті контрнаступу українських військових РФ втратила контроль над цим населеним пунктом.

Окупаційні ЗМІ повідомляють про задимлення Керченського мосту

Окупанти проводять термінові навчання із захисту Керченського мосту у тимчасово окупованому Криму. РосЗМІ повідомляють про сильне задимлення у районі цього об'єкту.

У соцмережах почали з'являтися відео, де видно оповитий димом Кримський міст. Офіційна версія окупантів — "йдуть навчання із забезпечення безпеки мосту".

Окупаційний глава Криму прокоментував повідомлення про задимлення в районі Кримського мосту. "Правоохоронні органи проводять навчання в районі цього стратегічного об'єкта. Так співпало, що в цей же час на мосту сталася ДТП. Жодної небезпеки ні для мосту, ні для людей, ні для Криму немає. Ситуація контролюється на місці представниками силових структур".

Ми збираємось звільняти всі території, включно з Кримом — Резніков

Зв’язок на захоплених територіях буде відновлено після їх звільнення — Держспецзв’язку

Зв’язок на тимчасово захоплених росіянами територіях буде відновлено після їх звільнення, в основних містах — протягом місяця-двох, у решті місць — до пів року.

Про це в інтервʼю Liga.Tech сказав голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрій Щиголь.

"Коли ми звільнимо ці території, в основних містах відновимо звʼязок протягом місяця-двох, в решті місць – до пів року", — зазначив він.

За його словами, на деокупованих територіях на півночі України відновлення мобільного звʼязку та інтернету тривало кілька місяців – аж до літа. Були випадки, коли мобільним операторам вдавалося зайти до населених пунктів одразу після виходу загарбників і звʼязок відновлювали, зокрема, завдяки Starlink. Вони вмикали пересувні комплекси мобільного звʼязку, ставили акумулятори та відновлювали звʼязок на звільнених територіях.

Як сказав Щиголь, найбільшою проблемою є не тільки базові станції, які знищили росіяни, а й електроживлення — кожна базова станція залежна від електроенергії.

Читайте також: Як обійти блок українських сайтів і встановити VPN

30 травня окупанти РФ відключили в Херсонській області інтернет та мобільний зв'язок від українських операторів, на захоплених територіях не працює інтернет-банкінг.

Путін заявив, що санкції підштовхують рф і білорусь прискорити "об'єднання"

Президент Росії Володимир Путін, звертаючись до учасників IX Форуму регіонів Росії та Білорусі, заявив, що тиск Заходу на РФ і Білорусь змушують країни "прискорити об'єднавчі процеси".

"Безпрецедентний політичний та санкційний тиск із боку так званого колективного Заходу підштовхує нас до того, щоб прискорити об'єднавчі процеси. Адже спільно простіше мінімізувати збитки від незаконних санкцій, що ухвалюються, легше освоювати випуск затребуваної продукції, напрацьовувати нові компетенції і розширювати співпрацю з дружніми країнами", — сказав Путін.

Тим часом Лукашенко заявив у відеозверненні до учасників форуму, що країни колишнього СРСР "мають бути щиро зацікавлені в зближенні" з союзною державою Росії та Білорусі, "якщо, звісно, вони хочуть зберегти свої суверенітет і незалежність".

У 2021 році Путін і Лукашенко погодили 28 союзних програм, спрямованих на інтеграцію Росії та Білорусі. Ці програми стосуються спільної макроекономічної політики, інформаційної безпеки, митної та податкової сфер, інтеграції платіжних систем та гармонізації грошово-кредитної політики.

2 липня в Одеській області оголошено Днем жалоби

2 липня в Одеській області оголошено Днем жалоби за загиблими внаслідок ракетного удару РФ у Сергіївці.

Окупований Крим став хабом для примусово переміщених осіб із новоокупованих територій – Ташева

Крим став хабом для примусово переміщених осіб із новоокупованих російськими військами українських територій. Про це повідомляє пресслужба Представництва Президента України в АР Крим з посиланням на слова Постійної Представниці Президента України в Автономній Республіці Крим Таміли Ташевої.

Зазначається, що Ташева 30 червня зустрілася із Заступником голови місії Королівства Нідерландів в Україні паном Пітером ван Флітом.

Учасники обговорили питання захисту прав людини, якому Нідерланди традиційно приділяють значну увагу, — особливо на тимчасово окупованих територіях півдня України та підтримку правозахисних ініціатив.

"Окупований півострів став хабом для примусово переміщених осіб із новоокупованих територій. Відомо про випадки вивезення активістів, військовополонених, ветеранів, представників кримськотатарського народу з новоокупованої Херсонщини до окупованого Криму", — сказала Ташева.

У Дніпрі затримали волонтера, якого підозрюють у продажу бронежилетів

У Дніпрі затримали волонтера, якого підозрюють у продажу бронежилетів, що призначалися для бійців Збройних Сил України, на пів мільйона гривень. Спорядження він отримував у вигляді гуманітарної допомоги з Польщі.

Кількість загиблих внаслідок ракетного удару по Білгород-Дністровському району Одещини зросла до 20 людей, повідомили в ДСНС.

У багатоповерхівці, в яку вночі влучила російська ракета, загинуло 16 людей, понад 30 травмувалися. На базі відпочинку, яка розташована поруч, загинули четверо людей, ще п'ятеро — отримали поранення. Під завалами бази можуть залишатися люди, рятувальні роботи тривають.

Українці не зацікавлені віддавати землю за мир — опитування

Про це йдеться в результатах опитування проведеного в травні 2022 року Національним демократичним інститутом і оприлюдненим на сайті КМІС

Єдиним прийнятним сценарієм припинення війни для українців є повернення Україною території, яку вона контролювала до 2014 року, що включає весь Донбас і Крим (89 відсотків).

Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн
Результати опитування. Суспільне, скріншот

Попри повномасштабну війну, респонденти демонструють безпрецедентний оптимізм щодо майбутнього України: 87 відсотків повідомили, що вони оптимістично налаштовані  щодо майбутнього країни.

Польові роботи було виконано Київським міжнародним інститутом соціології з 2 по 11 травня 2022 року за допомогою методу комп'ютерної системи телефонних опитувань (CATI) із 2500 завершених інтерв’ю. Середня похибка для національної вибірки не перевищує +/- 3%. Це дослідження стало можливим за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Швеції, Міністерства закордонних справ, у справах співдружності та розвитку (FCDO) Великої Британії та Міністерства міжнародних справ Канади.

В Україні деокуповано 1 027 населених пунктів

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко. Він також додав, що на Житомирщині виявлено понад 2 600 зруйнованих об’єктів інфраструктури, з яких 87% - житловий фонд.

Фоторепортаж зі зруйнованої дев'ятиповерхівки в Одеській області

1 липня росіяни поцілили у дев'ятиповерхівку в Сергіївці Одеської області, в якій, за даними ДСНС, мешкали приблизно 150 людей. На місці побували кореспонденти Суспільного.

Рятувальники завершили пошук тіл у багатоповерхівці. Наразі, за даними ДСНС, відомо про 16 загиблих. Ще троє загинули від удару по базах відпочинку.

Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн
Суспільне Одеса

Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн
Суспільне Одеса

Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн
Суспільне Одеса

Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн
Суспільне Одеса

Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн
Суспільне Одеса

Залужний показав, як ЗСУ застосовують польські самохідні артилерійські установки "Краб"

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показав, як українські бійці застосовують польські самохідні артилерійські установки "Краб".

У РФ ініціюватимуть закриття посольства в Софії через висилку російських дипломатів

Про це повідомила російська посолка в Болгарії Елеонора Митрофанова. Вона посол заявила, що МЗС Болгарії проігнорував її звернення, тому вона має намір поставити перед керівництвом Росії Питання закриття посольства в Софії.

Три дні тому Болгарія оголосила про висилку 70 російських дипломатів, а також технічного персоналу посольства. Співробітники посольства нібито були викриті в шпигунстві, а "їх дипломатична роль була прикриттям".

Радянський герб на будівлі Харківської міської ради замінять гербом Харкова

Про це повідомив речник Харківської міської ради Юрій Сидоренко.

"Зі вчорашнього дня в Telegram-каналах і новинних сайтах розганяють "зраду", що міськрада відмовилась знімати з будівлі радянську символіку. На жаль, вимушений констатувати, що колеги з цього департаменту відповіли, керуючись буквою, але ніяк не духом закону. Мер міста Ігор Терехов вже давно прийняв рішення, що герба неіснуючої радянської України на будівлі міськради не буде", — написав Сидоренко.

"І так само давно вирішив, що на будівлі, з якої здійснюється керування містом, буде герб міста-героя Харкова", — додав він.

У новому пакеті допомоги від США Україна отримає системи ППО NASAMS

У новому пакеті американської військової допомоги Україна очікує отримати системи ППО середньої та великої дальності NASAMS. Це зенітно-ракетна система з радаром, яка може випустити 72 ракети за 12 секунд і збиває літаки, гелікоптери та крилаті ракети, такі як «Іскандер» і «Точка-У». Таку ППО використовують понад десять країн світу, а США взяли її на озброєння як один з видів захисту Білого Дому.

Що відомо про ППО, на яке чекають українські військові — у матеріалі Суспільного.

Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн
Система ППО NASAMS. Зенітно-ракетний комплекс NASAMS, фото: офіційний сайт корпорації Kongsberg

На кордоні з Україною перебуває сім батальйонів ЗС Білорусі — ГУР

Загроза вторгнення білоруської армії на територію України, з військової точки зору, зберігається. Однак наразі прямий військовий наступ з Білорусі малоймовірний. Про це представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Вадим Скібіцький повідомив в інтерв'ю військовому телебаченню України.

“Сьогодні прямої загрози з боку Білорусі немає, тому що не створено угрупування військ, не розгорнута система управління цим угрупуванням. Це основний елемент того, що йде безпосередня підготовка до бойових дій”, – пояснив Вадим Скібіцький.

Єнін: Ракетний удар по Одещині - це помста за звільнення острову Зміїний

Про це заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін заявив під час відвідин Одеської області.

"Не можемо по-іншому кваліфікувати ці дії, як порушення законів і правил війни. Відповідно відомості щодо вказаної події внесені до ЄРДР за ст. 438 ч. 2. Слідчі вже приступили до фіксації всіх деталей цього жахливого злочину", — наголосив Євгеній Єнін.

Він підкреслив, що всі правоохоронці працюють над тим, щоб встановити особи кожного з тих, хто віддавав накази стріляти, бомбити цивільне населення України. Він також зазначив, що рятувальники дуже обережно розбирають завали, оскільки є шанси, що на території бази відпочинку ще можуть знаходитись живі люди

Bonprix припинив свою роботу в Росії

Німецький інтернет-магазин одягу, взуття, аксесуарів і товарів для дому Bonprix припинив свою роботу в Росії.

"Інтернет-магазин, на жаль, припиняє свою роботу і прийом нових замовлень товарів з 18:00 за московським часом 30 Червня 2022 року", — йдеться на сторінці російськомовної версії сайту.

Бренд Bonprix, що входить в Otto Group, був заснований в 1986 році. На цей час працює в 30 країнах Європи, Північної і Південної Америки і спеціалізується на продажу одягу для дорослих і дітей, взуття, аксесуарів і товарів для дому.

Лукашенко закликав пострадянські країни до зближення із союзною державою

"Сьогодні країни пострадянського простору мають бути щиро зацікавлені у зближенні із союзною державою, якщо, звісно, ​​вони хочуть зберегти свої суверенітет та незалежність. Ми переконалися, що лише спільно можна протистояти глобальним викликам", — заявив Олександр Лукашенко під час виступу на засіданні форуму регіонів Білорусі та РФ.

За його словами, ті держави, які сумніваються у доцільності зближення, повинні розуміти, що без "єднання нас завтра може і не бути".

На Херсонщині група дезертирів РФ намагається втекти через Арабатську Стрілку до Криму

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

"Просять їжу та воду у місцевого населення. Один з них, ймовірно, поранений. При собі мають три автомати Калашникова. Рухаються в бік Криму. При цьому, пересуваються виключно вночі, а вдень переховуються", — йдеться у повідомленні.

ГУР зазначає, що в Херсонській області фіксуються непоодинокі випадки дезертирства російських військових. Головна причина втечі – великі втрати через точні удари української артилерії. Найчастіше втікачі намагаються дістатись Криму через Арабатську Стрілку.

Рада призначила нового омбудсмена

Таке рішення народні депутати ухвалили на засіданні 1 липня. Кандидатуру Дмитра Лубінця підтримали на посаду уповноваженого з прав людини Верховної ради. "За" проголосували 250 нардепів.

Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн
Пофракційне голосування за Дмитра Лубинця. Скріншот, Суспільне

Тирани вважають, що їхні імперські апетити важливіші за права їхніх мирних сусідів — Остін

"Умисна та безпідставна агресія Росії проти України становить найбільшу загрозу для Європи. І війна за вибором Путіна загрожує не тільки суверенітету України. Це напад на трансатлантичний мир і безпеку. Це нагадування про те, що тирани вважають, що їхні імперські апетити важливіші за права їхніх мирних сусідів. І це заклик до об’єднання людей доброї волі з усіх частин планети", — заявив міністр оборони США Ллойд Остін під час виступу перед європейським командуванням збройних сил США у Штутгарті.

Він додав, що пишається діями командування у відповідь на агресію Кремля: "Ви перетворили конференц-зали тут, у EUCOM, на цілодобові оперативні центри, щоб швидко надавати Україні безпекову допомогу. Ви погоджуєте свої зусилля з НАТО, коли альянс посилає тисячі додаткових військ на східному фланзі. І разом з нашими союзниками та партнерами по всьому світу ви зустрічаєте російську агресію єдністю та сталлю".

ОБСЄ припиняє роботу проєктів в Україні через вето Росії

"На жаль, попри переважну підтримку з боку держав-учасниць, продовження важливої роботи, яку Координатор проєкту виконував (ред. — в Україні) протягом 23 років, консенсусу щодо продовження його мандату не було досягнуто через позицію Російської Федерації", — сказав голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау.

Ексдержсекретар і колишній радник президента США Генрі Кіссінджер озвучив три варіанти розвитку війни в Україні

Про це він заявив в інтерв’ю британському виданню The Spectator.

За його словами, згідно з першим варіантом, Росія зможе "завоювати 20% української території", нібито разом із більшою частиною Донбасу й смугою вздовж Чорного моря. Кіссінджер переконаний, що саме такий сценарій буде "перемогою" для РФ. Тоді як роль Північноатлантичного альянсу, каже він, "уже не буде настільки значущою".

Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн
Ілюстрація до інтерв'ю Кіссінджера виданню The Spectator. The Spectator

Другий ймовірний варіант передбачає спробу ЗСУ оборони відтіснити Росію з територій, які вона захопила до 24 лютого 2022 року, враховуючи Крим. У такому випадку, вважає Кіссінджер, "для Заходу постане питання відкритої війни з РФ".

Третій його варіант говорить про повернення лінії фронту до кордонів 24 лютого. За словами політика, тоді Україна буде переозброєна і тісно пов'язана з НАТО, якщо не стане його частиною.

У МВС розповіли, як шукати полонених родичів

Дізнатися про те, що особа захоплена у полон можна за телефоном довіри МВС +38 089-420-18-66. Також для отримання або надання інформації громадяни можуть звернутися до Об’єднаного Центру з пошуку та звільнення полонених при Службі Безпеки України. Це можна зробити за телефонами +38 067 650 83 32, +38 098 087 36 01 або надіславши запит на електронну пошту [email protected].

Проросійському блогеру з Донецька повідомили про підозру у державній зраді

Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

Блогер Андрій Лисенко, перебуваючи на тимчасово окупованій території Донецької області, створив та публічно розповсюджував на своїй сторінці в YouTube, а також у месенджері Telegram матеріали пропагандистського та антиукраїнського характеру на підтримку дій держави-агресора. Він переконував мешканців окупованих територій у тому, що РФ не є їхнім ворогом, а навпаки звільняє їх від "поневолення". Формував у них негативне ставлення до ЗСУ та патріотично налаштованих українців, виправдовуючи та вихваляючи при цьому дії держави-агресора.

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури мешканцю міста Донецьк повідомлено про підозру у державній зраді та пособництві державі-агресору (ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 111-2 КК України).

Що розповідають свідки ракетного удару в Білгород-Дністровському районі

У ніч на 1 липня росіяни завдали трьох ракетних ударів по житловій дев'ятиповерхівці та базам відпочинку в Сергіївці Одеської області. Станом на 11:40 відомо про 19 загиблих та 28 поранених. Журналісти Суспільного побували на місці події та поспілкувалися зі свідками ракетного удару по будинку.

Катерина Орєхова під час атаки росіян була в будинку з дітьми. За її словами, це сталося приблизно о 00:20, від удару на жінку впав холодильник:

"Ніхто не лежав у своїх ліжках. Тому коли вибило найперше всі рами та скло, все це летіло, ніхто не лежав у ліжках і нас не зачепило склом. Коли вже другий удар був, коли полетіли шматки стін, тоді вже почали падати меблі, шафа впала, холодильник на мене впав. Дітей ледь витягли, малий був простір, я їх проштовхнула. А сама вже не могла пролізти. Дякую хлопці у під’їзді бігали вже і вони забігли – донька покликала. Забігли та прибрали холодильник, таки високий та важкий. Повністю вирвало двері вхідні металеві. Я не знаю що там зараз у квартирі. Ще не заходила, я боюсь. Але треба. Хоча б документи взяти".

За словами жінки, квартира зруйнована приблизно на 60%: знищена зовнішня стіна, балкон, вікна, двері. Жити в приміщенні неможливо.

У Маріуполі виявили ще одну братську могилу

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

"У Маріуполі, що на вулиці Київська, 53, знайдено ще одну братську могилу. З кінця лютого тут було поховано понад 100 маріупольців. Окупанти поряд розбирають завали, знову про перепоховання не йдеться. Люди фактично продовжують жити у склепах. Ексгумацію фактично зупинено”, – йдеться у повідомленні.

На Харківщині від російських обстрілів за добу загинули четверо людей, п'ятеро поранені

Про це 1 липня повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Протягом доби в Ізюмському районі внаслідок обстрілів троє людей загинули, ще двоє отримали вибухові травми. У Чугуївському районі загинула одна людина, одна зазнала поранень. Одна людина госпіталізована в Харкові та одна в Харківському районі", — повідомив Синєгубов.

В уражених обстрілами районах пошкоджені приватні будинки, господарчі споруди, виробничі потужності, йдеться у повідомленні голови ОВА. Ракетний удар прийшовся по промислових будівлях Індустріальному району.

Австралія запровадила санкції проти родичів Путіна

На сайті уряду Австралії зазначено, що санкції запровадили щодо двоюрідного брата російського президента та бізнесмена Ігоря Путіна, племінників — Михайла Путіна (заступник голови правління "СОГАЗА") й Романа Путіна (голови ради директорів групи компаній МРТ).

Обмеження наклали на Аліну Кабаєву — ексгімнастку й голову правління найбільшої приватної медіакомпанії Росії "Національна медіагрупа", а також на міністра сільського господарства РФ Дмитра Патрушева.

Крім того, санкції запровадили проти міністра будівництва Росії Ірека Файзулліна, міністра транспорту Віталія Савельєва, бізнесмена Олександра Плєхова. Також у санкційний список внесли президента концерну "РТІ Системи" Євгенія Новицького, гендиректора Росгеології Сергія Горькова, уповноважену з прав дітей Марію Львову-Бєлову, голову правління банку "Росія" Михайла Клішина, російських олігархів Ігоря Кєсаєва та Григорія Берьозкіна, а також девелопера Года Нісанова.

СБУ розпочала розслідування ракетного обстрілу цивільних об’єктів в Одеській області

Про це повідомив голова СБУ Іван Баканов.

Провадження відкрито за ч.2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Ракетний удар окупанти завдали вночі літаками стратегічної авіації "Ту-22" – ворог вдарив трьома ракетами Х-22 по дев'ятиповерховому житловому будинку та двом базам відпочинку у Білгород-Дністровському районі.

Вже підтверджено загибель щонайменше 19 людей. Серед них – дві дитини. Госпіталізовано 38 людей, з яких – шість дітей та вагітна жінка. Одна дитина, яку дістали з-під завалів, знаходиться в комі. Ще 8 звернулися за медичною допомогою. З-під завалів врятовано 8 людей.

Андерс Фог Расмуссен: Україна має отримати від НАТО та союзників потужні гарантії безпеки

Про це ексгенсек НАТО заявив під час візиту в Ірпінь на Київщині, передає кореспондентка Суспільного. 1 липня Андерс Фог Расмуссен приїхав в Україну, щоб оголосити про старт роботи консультаційної групи щодо гарантій безпеки.

Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн
Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен (ліворуч). Фото: Анастасія Потапенко / Суспільне

"Якщо ми зможемо задовольнити бажання України щодо НАТО і щодо статті 5, але я думаю, що наше завдання полягає у тому, щоб подумати, як ми можемо забезпечити ще й альтернативні гарантії безпеки. Вони можуть включати право чи гарантоване право України на самооборону, тобто мати достатньо потужну та надійну армію. Окрім цього, ми можемо також подумати про гарантії безпеки від США, Великобританії, Франції, Німеччини, Туреччини тощо. Ми будемо аналізувати та розглядати усі ці можливості. Я також думаю, що комплексна відбудова України — це частина гарантій безпеки. Безумовно, Україна отримала статус кандидата (в члени ЄС - ред.) і треба отримати усе, що цей статус надає. Ми будемо працювати над цим і, я думаю, ми отримаємо вже якісь результати на кінець літа — початок осені", — заявив Андерс Фог Расмуссен.

Путін готувався до війни проти України принаймні рік, перш ніж розв'язати її — Шольц

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Володимир Путін готувався до війни проти України принаймні рік, перш ніж розв'язати її, і припустив, що Путін, ймовірно, зможе підтримувати затяжний наступ "довгий час". Про це він заявив в інтерв'ю CBS News на саміті НАТО в Мадриді.

"Він лідер дуже чудової країни, де живе багато людей, у якої багато коштів, і він дійсно веде цю жорстоку війну, і він готувався до неї дуже довго, – сказав Шольц. — Думаю, рішення про проведення цієї війни було прийнято за рік до її початку, можливо, ще раніше, тому що він готувався до неї. І тому він зможе продовжувати війну дуже довго".

За словами Шольца, Росія відчуває вплив західних санкцій, хоча Путін і "не визнає цього".

Рятувальники завершили пошук тіл у багатоповерхівці в Білгород-Дністровському районі Одещини

Будинок повністю пошкоджений з одного боку, знищені плити на поверхах, повідомили Суспільному в ДСНС.

Колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен відвідав Ірпінь

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного з місця події. 1 липня колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен приїхав до України, щоб запустити роботу консультаційної групи щодо гарантій безпеки.

"Володимир Зеленський попросив мене очолювати міжнародну групу експертів, яка має завдання підготувати рекомендації для українського уряду, щодо того, як можна уникнути подальших вторгнень у майбутньому, шляхом надання Україні потужних гарантій безпеки. Тож я приїхав сюди, щоб внести власний внесок, щоб Україна не тільки виграла війну, а й отримала мир і ми починаємо цю роботу сьогодні", — наголосив Фог Расмуссен.

Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн
Ексгенсек НАТО Андрес Фог Расмуссен в Ірпіні. Фото: Анастасія Потапенко / Суспільне

Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн
Ексгенсек НАТО Андрес Фог Расмуссен в Ірпіні. Фото: Анастасія Потапенко / Суспільне

Організатори Вімблдону дозволили тенісисткам порушити дрескод турніру на підтримку України

Організатори єдиного трав'яного турніру Великого шолома в тенісному сезоні – Вімблдону – зробили виняток у дрескоді учасників і дозволили проявляти підтримку Україні за допомогою аксесуарів. Про це низка тенісисток розповіли на пресконференціях під час перших днів турніру.

Вімблдон має суворі правила щодо одягу гравців: традиційно на цих змаганнях допускається лише повністю біла форма – за винятком логотипів і тонких смужок, що обрамлюють одяг. Проте цього року тенісисти отримали дозвіл від організаторів причепити синьо-жовті стрічки на знак солідарності з Україною.

Така стрічка з'явилася на формі п'ятої ракетки України Лесі Цуренко під час матчу другого раунду Вімблдону проти першого номера української збірної Ангеліни Калініної. Цуренко здобула в цій зустрічі сенсаційну перемогу та єдина з українських учасниць одиночної сітки пробилася до третього раунду.

Ракетний удар по Одещині: кількість поранених зросла до 38

Як повідомили в ДСНС, 37 людей поранило під час удару по житловому будинку, з них шість дітей. Ще одна людина отримала поранення після влучання ракети в базу відпочинку. Всіх їх шпиталізували.

Внаслідок ракетного удару загалом загинуло 18 людей: 16 людей — у житловому будинку та двоє — у базах відпочинку, серед них — 10-річний хлопчик.

Відсьогодні в Україні почав діяти візовий режим з РФ

Таке рішення Кабмін ухвалив 17 червня через повномасштабне вторгнення російських військ та захоплення українських територій у низці областей.

З 1 липня громадяни країни-агресора не зможуть потрапити до України без візи. Росіяни зможуть отримати документи на в'їзд до України у російських візових центрах.

Чехія хоче долучитися до навчання українських військових

За словами міністерки оборони Яни Чернохової, щодо цього вже тривають інтенсивні переговори. "Наразі ведуться інтенсивні перемовини щодо того, аби Чеська Республіка могла б брати участь у деяких навчаннях українських збройних сил на території Чеської Республіки", — повідомила міністерка оборони.

Як пише чеське видання "Novinky", Чернохова зазначила, що Чехія надала Україні певну кількість танків Т-72, реактивних систем залпового вогню РМ-70 на шасі Tatra та гаубиць DANA.

У Києві посилили блокпости при в'їздах у місто

Про це в коментарі РБК-Україна повідомив пресофіцер Національної гвардії Володимир Черняк.

За його словами, зараз серед жителів Києва поширюється думка про посилення служби на блокпостах у Києві через загрозу з боку білоруських диверсантів. Проте загроза від ДРГ існує давно та нікуди не зникала, тому блокпости продовжують працювати у тому ж режимі.

Зеленський звернувся до учасників фестивалю 4GameChangers Festival у Відні

"Одна держава не може ламати життя всій Європі чи навіть усьому світу. Ця гра має змінитися! Україна дає цей шанс – зробити потрібні кроки. Україна дає час, щоб встигнути їх зробити. Ми зобов'язані перемогти в цій війні, розпочатій Росією, щоб надії всіх нормальних людей на мирне та прогресивне майбутнє справді змогли реалізуватися", — наголосив президент.

Nvidia відмовилася продавати в Росії ліцензії на програмне забезпечення

Американська компанія Nvidia перестала продавати та продовжувати російським компаніям ліцензії на свою технологію Nvidia Grid, необхідну для поділу ядер на серверній відеокарті. Про це пише російське видання "Комерсант".

Ліцензія дозволяє використовувати фізичну відеокарту відразу на декількох віртуальних машинах, завдяки чому до хмарного сервісу може під'єднатися більше число користувачів. Через припинення дії ліцензій для компаній зростуть ціни на послуги. Також, з сайту Nvidia видалили російських партнерів.

РФ вивела війська з острову Зміїний через поразку, а не через "жест доброї волі" — британська розвідка

Росія швидше за все відійшла з острова Зміїний через ізоляцію гарнізону та його зростаючу вразливість до українських ударів, а не через "жест доброї волі", як вона стверджувала. Про це повідомляє у щоденному звіті Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

"30 червня 2022 року Міністерство оборони Росії оголосило про відхід своїх військ з острова Зміїний у північно-західній частині Чорного моря. Острів був захоплений Росією в перший день вторгнення і розташований уздовж основних судноплавних шляхів до Одеси та прилеглих до неї портів. За останні кілька тижнів ЗСУ завдали ударів по російському гарнізону з використанням ракетних і безпілотних літальних апаратів. Крім того, використовували протикорабельні ракети, щоб перешкодити російським військово-морським кораблям, які намагалися дістатися острова", — йдеться у повідомленні.

Урсула фон дер Ляйєн виступила перед Верховною радою

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн виступила перед Верховною радою. Вона запевнила, що Євросоюз підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно, а її європейський шлях і відбудова йтимуть поруч.

Під час виступу Урсули фон дер Ляйєн в зал засідань Верховної Ради України внесли прапор Європейського Союзу.

Очільниця ЄК повідомила, що 4-5 липня разом із президентом Зеленським та прем’єр-міністром Денисом Шмигалем візьме участь в конференції у Лугано з питань відновлення України. На цій конференції також обговорюватимуть план відновлення України та залучення міжнародних партнерів.

Гурт Imagine Dragons виступив на фестивалі в Польщі на підтримку України

Американський гурт Imagine Dragons виступив на фестивалі Opener в Польщі. Артисти приєдналися до знаменитостей, які підтримують Україну в боротьбі з агресією РФ.

Фронтмен гурту Ден Рейнольдс присвятив промову українцям. "Чому в 2022 році вмирають діти, і ми не можемо зупинити війну? Чому ми не можемо зробити щось більше, ніж співати пісні з підтримкою? Я відчуваю себе безпорадним", — сказав він зі сцени.

Крім того, він присвятив Україні пісню Alphaville "Forever Young". Також Ден Рейнольдс сказав: "Я читав ваші листи, ваші слова. Я знаю, що ви тут, тому ця пісня для вас. Нехай ваші родини будуть у безпеці і настане мир, який побачать ваші діти".

Джордж Клуні: Я захоплююся президентом Зеленським

Голлівудська зірка Джордж Клуні висловив своє захоплення українським президентом Володимиром Зеленським та підтримав Україну. Про це актор заявив на фестивалі "4gamechangers" у Відні.

Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн
Джордж Клуні на фестивалі 4gamechangers. Скріншот, Суспільне

"Коли людям було дуже погано, вони часто реагували так, щоб захистити себе. Він цього не зробив“, — сказав Клуні про українського президента. — Він виступає за захист своєї країни й має справу з одним з найбільших диктаторів у світі".

Дружина Джорджа Клуні, правозахисниця та юристка Амаль Клуні, входить до міжнародної робочої групи (legal Task Force) що працює на підтримку України, та збирає докази військових злочинів з боку РФ.

Понад 800 приватних компаній у США готові виробляти новітню зброю для України

Як пише CNN з посиланням на представника оборонного відомства, Пентагон наразі розглядає 1300 пропозицій від 800 компаній щодо виготовлення нової інноваційної зброї для України.

Йдеться про озброєння для протиповітряної, протитанкової, протипіхотної, берегової оборони, безпілотники, системи захищеного зв'язку, які були визначені для України ключовою потребою. Пентагон шукає лише тих виробників, які можуть реалізувати проєкти в термін від 30 до 180 днів. Також міністерство просить компанії докладно описати, на якому типі повітряної, наземної чи морської платформи може бути розгорнуто їхню зброю, і чи є в них уже щось у роботі.

"Мета полягає в тому, щоб отримати ідеї для прискорення виробництва та наростити потужності, оскільки США та їх союзники, ймовірно, будуть змушені підтримувати Україну ще довго після того, як її наявні запаси зброї вичерпаються", — пише CNN.

Евакуація з Лисичанська поки неможлива — Гайдай

Поки що евакуація з Лисичанська неможлива. Житловий фонд та інфраструктура міста постійно палають через обстріли російських військових. Гасити пожежі в таких умовах дуже складно. Про це повідомив у своєму телеграм-каналі начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Вторгнення Росії в Україну, день 128. Текстовий онлайн
Лисичанськ, наслідки обстрілів. Лисичанськ Фото: Луганська ОВА

"Ми просимо людей знаходитися в укриттях, адже обстріли потужні та тривають без зупинки. Місто руйнується щосекунди", — наголосив Гайдай.

За його словами, на окупованих територіях росіяни почали масовий грабіж майна.

Майже 35800 військових втратили росіяни у війні з Україною — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, найбільших втрат за добу противник зазнав на Бахмутському напрямку. Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 1 липня орієнтовно склали:

  • особового складу — близько 35750 осіб,
  • танків ‒ 1577 (+4) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3736 (+10) од,
  • артилерійських систем – 796 (+6) од,
  • РСЗВ — 246 од,
  • засоби ППО — 105 (+1) од,
  • літаків – 217 од,
  • гелікоптерів – 186 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 645 (+4),
  • крилаті ракети — 143,
  • кораблі — 15 (+1) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2610 (+8) од,
  • спеціальна техніка — 61.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОВА

"Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Полтавщині, Житомирщині та Київщині", — про це йдеться у ранковому зведенні від обласних військових адміністрацій.

Одещина: внаслідок нічного ракетного удару літаками стратегічної авіації Ту-22 з напрямку Чорного моря по Білгород-Дністровському району Одещини, 3 ракетами Х-22 зруйновано багатоквартирний будинок та дві бази відпочинку. Станом на ранок виявлено 17 загиблих, з них 1 дитина, надано медичну допомогу 31 постраждалій особі, серед яких 4 дитини та вагітна жінка, врятовано 8 осіб, з них 3 дитини.

Чернігівщина: вночі — обстріли із мінометів територій біля сіл Леонівка та Миколаївка (Семенівська громада). Без втрат та руйнувань інфраструктури. Деталі уточнюються.

На Сумщині потягом доби армія РФ обстрілювала прикордонні громади з мінометів, САУ та реактивної артилерії. Втрат і руйнувань за попередніми даними немає.

Дніпропетровщина: росіяни обстріляли Нікопольський район. Попередньо, без постраждалих. На місці працюють рятувальники та поліція.

Харків: вночі армія РФ знову завдавала ракетних ударів, влучила в одне з підприємств, пожежу ліквідували. По області окупанти вели вогонь із артилерії, обстрілювали Чугуївський, Ізюмський, Богодухівський, Харківський райони. Пошкоджені приватні будинки, господарчі споруди. Загалом за добу поранених 7 осіб, загинули 4 - в Ізюмському та Чугуївському районах.

Луганщина: російські війська намагаються оточити українських військових, атакуючи Лисичанськ із півдня та заходу. Росіянам не вдається захопити автошлях, який надає сполучення із Бахмутом. Обстріли міста дуже щільні. Багато займань житлового фонду та інфраструктурних об’єктів. Росіяни провели штурмові дії в районі Тополівки та північної частини Вовчоярівки і Малорязанцевого, утримують під вогневим контролем ділянку дороги Тополівка – Лисичанськ. Водночас наступ противника у напрямку Лоскутівка – Лисичанський желатиновий завод українські воїни зупинили та змусили відійти.

Донеччина: за добу росіяни обстрілювали Авдіївку (житловий сектор, завод АКХЗ, АЗС, житловий сектор, залізнична зупинка); Слов’янськ (м’ясокомбінат); Красногорівку (житловий сектор, гаражний кооператив); Бахмут (склад на залізниці); Часів Яр; Соледар; с. Первомайське; с. Новомиколаївку; с. Берестове. Пошкоджено 40 об’єктів, в тому числі 9 приватних житлових будинків, 4 багатоповерхівки, промислові об'єкти та об'єкти критичної інфраструктури. Загинуло 4, поранено 18 цивільних. Зранку 1 липня почалися інтенсивні обстріли м.Залізне та смт Північне. Є руйнування. Детальна інформація уточнюється.

Миколаївщина: вранці ракетних обстрілів зазнав Миколаїв. Інформація щодо потерпілих та наслідків уточнюється. Вночі росіяни обстрілювали с. Лимани Галицинівської громади. Потерпілих немає. Вранці було обстріляно с. Стара Богданівка Радсадівської громади. В результаті – руйнація інфраструктури. Близько 04:30, обстрілів зазнала Широківська громада. Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється.

Херсонщина: внаслідок бойових дій все більше сіл Бериславського та Каховського районів, а також прилеглих населених пунктів до Миколаївщини, — на межі знищення. Є багато сіл, де пошкоджено кожен другий будинок, а з деяких населених пунктів люди повністю виїхали. У багатьох селах заміновані поля і дороги, викрадений весь транспорт, магазини та аптеки не працюють, у людей немає можливості отримувати пенсії.

Ракетний удар по ТЦ у Кременчуці: виявили майже 30 фрагментів тіл

Станом на 8:00 1 липня рятувальники та комунальники продовжують працювати на місці зруйнованого внаслідок удару російської ракети торгового центру у Кременчуці. Про це Суспільному розповіла пресофіцерка Кременчуцького райуправління Головного управління ДСНС України у Полтавській області Ірина Зуб.

За її словами, уже розібрали 85 відсотків завалів. Робота ускладнюється тим, що під час вибуху відбулася деформація залізобетонних конструкцій та металу.

На території зруйнованого торгового центру загалом виявили 28 фрагментів тіл, з них вісім ідентифікували як частини тіл людей, розповіла Ірина Зуб. Нині завали розбирають 400 людей, з них – близько 150 рятувальники.

18 людей загинуло від ракетного удару по Одещині

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко. Вночі 1 липня російська ракета влучила у дев'ятиповерхівку, один під'їзд дому повністю зруйновано.

Щоранку о 9:00 вшановуємо хвилиною мовчання пам’ять загиблих українців.

Ювенальні прокурори: 343 дитини загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Станом на ранок 1 липня більш ніж 978 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, щонайменше 343 дитини загинули та 635 поранені. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 339, Харківській — 185, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 61, Миколаївській — 53, Херсонській — 52, Запорізькій — 31.

Внаслідок ракетних ударів по Одещині загинули дві дитини — Тимошенко

Серед 17 загиблих внаслідок ракетного обстрілу Одещини вночі 1 липня — двоє дітей. Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко. Три ракети поцілили у дев'ятиповерховий будинок та базу відпочинку, повідомив він.

Дніпропетровщина: російські військові поцілили з РСЗВ по Нікопольському району

На Дніпропетровщині у ніч з 30 червня на 1 липня російські війська з реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) поцілили по Нікопольському району. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За попередньою інформацією, загиблих та поранених немає. На місці працюють фахівці.

У інших районах області на ранок 1 липня спокійно.

Франція передасть Україні ще 6 самохідних артилерійських установок "Цезар" (Caesar) і “значну кількість” бронетехніки — Макрон

Франція передасть Україні ще 6 самохідних артилерійських установок "Цезар" (Caesar) і “значну кількість” бронетехніки. Про це у Twitter повідомив президент Франції Еммануель Макрон.

“Франція оперативно доставить Україні необхідне для захисту обладнання, зокрема ще 6 гаубиць “Caesar” і значну кількість бронетехніки”, — написав Макрон.

За його словами, Франція, союзники та європейські партнери підтримують і будуть підтримувати Україну.

"Caesar" — це самохідна артилерійська установка нового покоління, яка дозволяє уражати противника на відстані 20 кілометрів і більше від лінії фронту з високою точністю.

На Одещині тривають рятувальні роботи, відомо про 17 загиблих і 31 пораненого

На Одещині тривають рятувальні роботи. Відомо про щонайменше 17 загиблих і 31 пораненого внаслідок ракетних ударів по багатоповерхівці і базі відпочинку, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Поразка Росії на острові Зміїний зменшить тиск на українське узбережжя, але не припинить морську блокаду — ISW

Поразка Росії на острові Зміїний зменшить тиск на українське узбережжя, оскільки з острова усунули російські системи ППО та протикорабельні ракети. Однак сам відступ не припинить морську блокаду. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). Тому що російські війська мають доступ до наземних протикорабельних систем у Криму та на заході Херсонської області, які все ще можуть націлюватися на українські вантажі. А також використовувати решту кораблів Чорноморського флоту.

Також аналітики відзначили, що російські війська досягли обмежених успіхів у межах Лисичанського нафтопереробного заводу та навколо Лисичанська.

Армія РФ продовжувала наступати на південь і схід від Бахмута та на північ від Слов'янська, йдеться в аналітичному звіті.

Російські війська продовжували спроби відновити контроль над населеними пунктами на північ від Харкова.

Українські контрнаступи продовжують змушувати російські війська на південному напрямку віддавати перевагу оборонним операціям, зазначили аналітики.

Російська окупаційна влада намагається забезпечити економічну та фінансову інтеграцію окупованих територій у російську систему, відзначили в ISW.

У готовності до завдання ракетних ударів РФ продовжує утримувати три носії високоточної зброї — Генштаб

У готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України РФ продовжує утримувати три носії високоточної зброї. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 1 липня.

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують вогневе ураження по скупченнях живої сили та військової техніки російських окупантів.

Армія РФ намагається оточити українські війська в районі Лисичанська з півдня та заходу — Генштаб

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. На останньому російське військо з артилерії обстріляло райони населених пунктів Грем’яч, Михальчина Слобода, Колос Чернігівської області та Старикове і Атинське Сумської області. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 1 липня.

На Харківському напрямку армія РФ зосередила угруповання військ Західного військового округу, обороняє раніше зайняті рубежі, систематично обстрілює підрозділи Сил оборони України для сковування їхніх дій.

Так, з артилерії, окупанти обстрілювали райони населених пунктів Базаліївка, Перемога, Верхній Салтів, Норцівка, Чепіль, Дмитрівка, Барвінкове, Мосьпанове, Велика Бабка, Сороківка та Пришиб.

На Слов’янському напрямку війська РФ продовжують оборонятися, перегруповуються та намагаються покращити тактичне положення. Російські військові з артилерії обстріляли позицій українських військ неподалік Долини, Мазанівки, Дібрівного, Грушувахи, Адамівки, Гусарівки та Іванівки.

На Донецькому напрямку російське військо основні зусилля зосереджує на оточенні українських військ в районі Лисичанська з півдня та заходу. Намагається встановити повний контроль над Луганською областю. Штурмує, щоб заблокувати логістичне забезпечення українських підрозділів.

На Лисичанському напрямку армія РФ обстрілює українські позиції зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Сіверськ, Білогорівка, Лисичанськ та Вовчоярівка. Намагається взяти під контроль ділянку автошляху Бахмут – Лисичанськ, успіху не має.

Одночасно російське військо активізувало бойові дії на Краматорському напрямку.

На Бахмутському напрямку армія РФ обстрілює із артилерії райони населених пунктів Берестове, Яковлівка, Відродження, Майорськ та Вугледарської ТЕС. Намагається покращити тактичне положення у напрямку населеного пункту Покровське, успіху не має.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках російські військові обстрілювали українські позиції зі ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення.

На Південнобузькому напрямку військо РФ продовжувало обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Потьомкине, Березнегувате, Партизанське, Киселівка, Шевченкове, Таврійське. Вело повітряну розвідку БпЛА.

Донецька область — відбій тривоги.

На півдні за добу знищили 3️5️ російських військових — ОК "Південь"

На південному фронті за добу українські ракетно-артилерійські підрозділи знищили 3️5️ російських військових, 2️ модернізованих танки Т-72Б3 та ще 4️ одиниці іншої броньованої техніки. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

На Херсонщині в межах Білозерської громади українська авіація нанесла парний гелікоптерний удар по скупченню живої сили та військової техніки російського війська.

В акваторії Чорного моря залишились два ракетних кораблі із 16 крилатими ракетами на бортах — ОК "Південь"

В північно-західній частині Чорного моря залишилось два ракетних кораблі РФ із 16 крилатими ракетами на бортах. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

Знищували військову техніку, документацію та майно, могли замінувати місцевість і навколишні води — в ОК "Південь" розповіли, як російські військові залишали острів Зміїний

Завершуючи екстрену евакуацію особового складу з острова Зміїний, російські військові знищували військову техніку, документацію та майно. Імовірно, вони також замінували місцевість, причал та навколишні води біля острова. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

За уточненими даними, внаслідок українських ракетно-артилерійських ударів знищено зенітно-ракетний комплекс “Тор”, один з маломірних катерів, причіп, що містив дизель-генератор, радіолокаційну станцію та польовий склад боєприпасів. А самі військові РФ при відступі підірвали транспортно-зарядну машину до ЗРК “Тор”, реактивну систему залпового вогню “Торнадо-Г” та над морем втратили гелікоптер.

“Операція триває, забезпечення контролю над островом потребує ретельної перевірки та виключення провокацій. Сили оборони пильно моніторять ситуацію. Остаточні втрати противника уточнюються”, — повідомили у командуванні.

Для прикриття евакуації російські військові виконали понад двадцять вильотів авіації з Криму.

Внаслідок влучання ракети по базі відпочинку на Одещині також є загиблі, серед них — дитина — ДСНС

"1 липня близько 01:00 у Білгород-Дністровському районі внаслідок ракетного удару сталося часткове руйнування триповерховоі та чотирьохповерховоі будівлі бази відпочинку, внаслідок чого загинуло 3 людини (з них одна дитина) та постраждала одна людина. Роботи тривають", — повідомили в ДСНС близько 6.20 ранку.

Донецька область — повітряна тривога!

Кількість загиблих внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці на Одещині зросла до 14 людей — ДСНС

"1 липня близько 01:00 у смт у Білгород-Дністровському районі внаслідок ракетного удару сталося часткове руйнування дев’ятиповерхового житлового будинку з подальшим загоранням прибудованого до нього магазину на площі близько 20 м кв.

Станом на 06:00 загинуло 14 людей та постраждало 30 людей (з них 3 дитини). Підрозділами ДСНС з-під завалів врятовано 7 осіб (з них 3 дитини). Роботи тривають", — повідомили зранку в ДСНС.

Миколаївська область — відбій тривоги.

Вночі російські військові ракетою влучили в дев'ятиповерхівку на Одещині, щонайменше 10 людей загинули

Вночі 1 липня стався ракетний обстріл Одещини, відомо про щонайменше 10 загиблих. Про це станом на 2.30 повідомила начальниця пресцентру сил оборони Півдня України Наталя Гуменюк, передають кореспонденти Суспільного.

В дев'ятиповерхівці на Одещині повністю зруйнований один під’їзд. Окрім загиблих, є також поранені.

Серед поранених, яким вночі надали меддопомогу, щонайменше 3 дитини, повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

Друга ракета влучила в базу відпочинку, є поранені, повідомили в ОК "Південь". Ракети запустили з літаків стратегічної авіації з напрямку Чорного моря.

Запорізька область — відбій тривоги.

Миколаївська область — триває повітряна тривога!

Росіяни відклали запуск потяга з окупованого Криму до Херсона та Мелітополя

Росіяни перенесли запуск залізничного сполучення між окупованими Кримом, Херсоном та Мелітополем.

Про це повідомив голова окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов, передають "РИА Новости"

Він зазначив, що запуск потяга відтермінували нібито через незавершені роботи з безпеки.

Допомоги все ще недостатньо, щоб мати паритет з РФ в озброєнні — Данілов

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що допомоги, яка надходить в Україну від західних партнерів, ще недостатньо для паритету з Росією у важкому озброєнні.

Про це він написав у Twitter.

"На жаль, допомоги все ще недостатньо, щоб ми мали паритет із ворогом у важкому озброєнні. Вдячні усім нашим партнерам і сподіваємось, паритету буде досягнуто.

На нас чекає дуже складна війна, і, крім нас, нашу країну ніхто захищати не буде", — заявив Данілов.

Він також поінформував, що 30 червня відбулося засідання ставки верховного головнокомандувача, на якому обговорили ситуацію на фронті. За його даними, найскладніша ситуація наразі в Лисичанську, непроста – біля Ізюма.

Крім того, очільник РНБО повідомив, що 29 червня закінчилась перевірка Київської, Житомирської, Чернігівської та Сумської областей щодо загрози з Білорусі. Однак про її результати Данілов не розповів.

У США заблокували 1 мільярд активів російського олігарха Керімова

Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) 30 червня заблокувало активи трасту Heritage, пов'язаного із наближеним до Путіна російським олігархом Сулейманом Керімовим.

Про це повідомили на офіційному сайті OFAC.

За словами міністерки фінансів США Джанет Єллен, Керімов зберіг майнову частку в Heritage Trust, попри те, що у 2018 році був призначений на урядову посаду в РФ. Це, своєю чергою, викликало конфлікт інтересів. До того ж Керімов у 2018 році потрапив до SDN Liist – санкційний список, який передбачає заморожування всіх активів та заборону на здійснення будь-яких транзакцій з ними.

“Навіть тоді, коли російські еліти ховаються за довіреними особами та складними правовими механізмами, Міністерство фінансів використовуватиме наші широкі правоохоронні повноваження, щоб активно впроваджувати багатосторонні скоординовані санкції, накладені на тих, хто фінансує та отримує вигоду від війни Росії проти України”, – наголосила очільниця Мінфіну США.

Хто такий Керімов

Сулейман Керімов — російський підприємець та політик, член Ради Федерації Федеральних Зборів РФ та депутат Держдуми РФ у 1999-2007 роках, власник золотодобувної компанії Полюс. Зараз Керімов знаходиться під санкціями США, Великої Британії та ЄС.

У 2017 році у РФ Керімов отримав медаль ордену “За заслуги перед батьківщиною” з рук президента країни Володимира Путіна. Крім цього, за версією Forbes, Керімов зі статками у 5 млрд доларів посів 226 місце в рейтингу найбагатших людей світу.

У Харкові знову чутно вибухи.

Одеська, Миколаївська, Харківська області — повітряна тривога.

Нова Стратегічна концепція НАТО гарантує, що Альянс адекватно реагувати на загрози — прем’єр Нідерландів

Прем’єр-міністрів Нідерландів Марк Рютте зазначив, що нова Стратегічна концепція НАТО гарантує, що Альянс зможе протистояти майбутнім безпековим викликам.

“Нова Стратегічна концепція гарантує, що наш Альянс зможе захистити нас у світі, який стає все більш небезпечним і непередбачуваним. Ми не можемо протистояти завтрашнім загрозам за допомогою вчорашньої оборони”, — написав Рютте.

За його словами, підтримка НАТО надійної та стійкої позиції стримування та оборони є надзвичайно важливою як зараз, так і в майбутньому.

Рютте також зазначив, що з 2024 року Нідерланди витрачатимуть на оборону 2% ВВП.

Читайте також: Путін зіграв проти себе: НАТО ухвалило історичні рішення, що змінять безпекову ситуацію у Європі

"Скоро піде на передову" — Зеленський про новий пакет допомоги від США та союзників

Анонсований президентом США Джо Байденом новий пакет військової допомоги Україні невдовзі відправиться на передову. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками 127 дня війни.

Він подякував Байдену за цю допомогу.

"Вже скоро вона піде на передову і працюватиме на Україну, на захист свободи", — сказав український лідер.

Раніше, 30 червня, на саміті НАТО президент США Джо Байден повідомив, що понад 50 країн нададуть Україні новий пакет військової допомоги. Він включатиме понад 600 танків, близько 500 артилерійських систем та інше озброєння. Також Байден оголосив про збільшення своєї наземної, морської та повітряної міці в Європі у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

У Харкові пролунали вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного. В місті та області — повітряна тривога.

На початок