Гутерреш прогнозує глобальний голод у 2022-2023 роках

Гутерреш прогнозує глобальний голод у 2022-2023 роках

Гутерреш прогнозує глобальний голод у 2022-2023 роках
. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, фото: АР

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що світ стоїть перед безпрецедентною загрозою голоду у 2022-2023 роках.

Про це він заявив у зверненні до учасників міжнародної конференції з продовольчої безпеки, яка проходить у Берліні, передає Укрінформ.

"Є реальний ризик голоду в 2022 році, а 2023 рік може бути ще гіршим", — сказав він.

Генсек ООН зазначив, що війна в Україні посилила проблеми, які накопичувалися роками. Серед цих проблем він зокрема згадав кліматичні зміни, пандемію COVID-19 і нерівний вихід з економічної кризи різних держав.

За його словами, подорожчання енергоносіїв та добрив вдарять по виробниках сільгосппродукції і знизять урожай усіх без винятку зернових культур і жодна країна не матиме "імунітету" до таких соціальних і економічних потрясінь.

Гутерреш зазначив, що продовольчу кризу неможливо ефективно вирішити без реінтеграції у світовий ринок зерна України, а також російських добрив і продовольства.

Генсек ООН поінформував, що перебуває в тісному контакті з представниками України, Росії, Туреччини, США, ЄС та іншими з цього питання.

"Ми намагаємося досягти пакетного рішення, що дасть змогу Україні експортувати продукти – не лише наземними шляхами, але також морем", — сказав він.

Водночас Гутерреш відмовився надати деталі, оскільки це може завадити досягненню домовленості.

Він також закликав заможні держави та міжнародні фінансові інституції допомогти тим країнам, які перебувають на межі зубожіння, підтримати їхню економіку на плаву.

"Ми не можемо дозволити масового голоду в 21 столітті", — наголосив генсек ООН.

Що відомо

  • Директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі заявив, що якщо війна в Україні не закінчиться або не будуть розблоковані українські порти, аби можна було вивезти зерно, світ очікує "пекло на землі".
  • Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет заявила, що через війну в Україні кількість людей з нестачею продовольства протягом року зросте на 47 мільйонів — з 276 млн на початку 2022 року до 323 млн протягом року.
  • За даними Всесвітньої продовольчої програми, до кінця цього року найсильніша посуха за останні чотири десятиліття ставить під загрозу життя людей на Африканському Розі: до 20 млн людей у ​​Кенії, Ефіопії та Сомалі зіштовхнуться із ризиком голодної смерті. Найруйнівніша криза розгортається в Сомалі, де близько 7 млн людей із 16-мільйонного населення країни стикаються з гострою нестачею продовольства. Згідно з базою даних ЮНІСЕФ, із січня щонайменше 448 дітей померли від голоду.
  • Через війну в Україні у світі зросли ціни на зерно. Бойові дії вже призвели до непрямого тиску на ціни на зерно у світі. РФ продовжує блокувати українські порти, це призводить до нестачі поставок і до подальшого зростання цін на багато основних продуктів.
  • Загалом до війни Україна постачала 10% світового експорту пшениці, понад 15–20% ячменю, понад 50% соняшникової олії. Після вторгнення РФ, Україна обмежила експорт деяких зернових.
  • До Росії з тимчасово окупованих територій України вивезли вже близько 400 тисяч тонн зернових, а росіяни погрожують фермерам забрати ще як мінімум 70% майбутнього врожаю. За даними української розвідки, значна частина вивезених з України зернових перебуває на суховантажних суднах під російським прапором в акваторії Середземного моря. Найбільш вірогідна країна призначення вантажу — Сирія.
  • За словами президента Володимира Зеленського, масштабна продовольча криза у зв’язку із блокуванням Росією українських портів може загрожувати країнам світу вже у липні.
  • 1 червня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна працює над організацією міжнародної операції з безпечного експорту збіжжя Чорним морем, яку очолюватиме ООН.
  • Посольство України в Бейруті повідомило, що за весь час війни Росія вивезла до Сирії приблизно 100 тис. тонн зерна.
  • Туреччина веде непублічні переговори з Росією та Україною для розблокування експорту українського зерна через протоку Босфор у Чорному морі, повідомив інформагентству Reuters турецький високопосадовець на умовах анонімності.
  • Очільник МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара вважає реалістичним план створення "зернового коридору" у Чорному морі. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що ситуація з українським зерном не має жодного відношення до продовольчої кризи, але заявив про готовність РФ супроводжувати та забезпечувати безпеку суден, які виходіть з українських портів та йдуть до проток Босфор і Дарданелли.
  • Президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що зерно можна вивозити й через підконтрольні Росії порти на Азовському морі (Бердянськ, Маріуполь), через Дунай та Румунію, Польщу або Угорщину, а також і через підконтрольні Україні порти, зокрема через Одесу.

Читайте також

Україна почала обговорювати з Туреччиною питання експорту зерна — ОП

"Нам загрожує пекло на землі: В ООН закликали покласти край війні в Україні і відкрити порти для зерна

Ердоган анонсував "зернові" переговори з Зеленським і Путіним

Росія вивозить крадене українське зерно під своїми документами до Туреччини — посол Боднар

Бомбардування "хлібного кошика": як війна Росії проти України поглиблює світову продовольчу кризу

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок