Світова продовольча криза може початись вже в липні — Зеленський

Світова продовольча криза може початись вже в липні — Зеленський

Світова продовольча криза може початись вже в липні — Зеленський
. Фото: Офіс президента

Масштабна продовольча криза у зв’язку із блокуванням Росією українських портів може загрожувати країнам світу вже у липні.

Про це заявив президент Володимир Зеленський 27 травня під час виступу в індонезійському аналітичному центрі Foreign Policy Community of Indonesia.

"Світ зараз знаходиться на порозі одразу декількох криз. Україна є одним із найбільших і найбільш сумлінних експортерів продовольства — зернових та іншої агропродукції. Але вже четвертий місяць український експорт заблокований через розв'язану Росією повномасштабну війну проти нашої держави на нашій території. Росія перекрила доступ до наших портів у Чорному морі і окупувала нашу частину берега Азовського моря. Внаслідок цієї військової блокади перекрита більшість традиційних маршрутів української торгівлі", — зазначив він.

За його словами, нині понад 22 мільйони тонн зернових знаходяться у сховищах. Україна не може спрямувати їх на світовий ринок, який їх потребує.

"Вже відчувається, що ціни на зернові, а згодом і на інше продовольство можуть катастрофічно зрости", — зауважив президент.

Зеленський звернув увагу на те, що деякі країни змушені ухвалювати рішення про закриття експорту агропродукції, щоб втримати внутрішні ціни від зростання і захистити власне споживання.

"Голод не приходить наодинці. Разом із ним завжди йде також і політичний хаос, який ще більше погіршує ситуацію, руйнує соціальне життя, створює ще більш небезпечні умови для звичайних людей. Вже у липні, коли у багатьох країнах закінчаться запаси минулорічного врожаю, стане очевидним, що катастрофа дійсно наближається", — наголосив політик.

Володимир Зеленський наголосив, що морська блокада — це недопустимий інструмент тиску, закликавши країни світу допомогти Україні в побудуванні нових маршрутів експорту.

Читайте також: Щоб запобігти голоду у світі: Україна пропонує створити організацію експортерів продовольства

Що відомо

  • Через війну в Україні у світі зросли ціни на зерно. Бойові дії вже призвели до непрямого тиску на ціни на зерно у світі. РФ продовжує блокувати українські порти, це призводить до нестачі поставок і до подальшого зростання цін на багато основних продуктів, йдеться у повідомленні британської розвідки.
  • Представник Всесвітньої продовольчої програми ООН Мартін Фрік повідомив, що в портах України через війну заблоковано майже 4,5 мільйона тонн зерна, а залізниці недостатньо для експорту.
  • До Росії з тимчасово окупованих територій України вивезли вже близько 400 тисяч тонн зернових, а росіяни погрожують фермерам забрати ще як мінімум 70% майбутнього врожаю. За даними української розвідки, значна частина вивезених з України зернових перебуває на суховантажних суднах під російським прапором в акваторії Середземного моря. Найбільш вірогідна країна призначення вантажу — Сирія.
  • Як раніше повідомляв перший заступник очільника Мінагрополітики Тарас Висоцький, до війни Україна постачала 10% світового експорту пшениці, понад 15–20% ячменю, понад 50% соняшникової олії. Україна обмежила експорт деяких зернових на час війни.
  • Туреччина веде непублічні переговори з Росією та Україною для розблокування експорту українського зерна через протоку Босфор у Чорному морі, повідомив інформагентству Reuters турецький високопосадовець на умовах анонімності.

Читайте також

Продовольча безпека світу і війна: чи реально відновити експорт зерна з України

Бомбардування "хлібного кошика": як війна Росії проти України поглиблює світову продовольчу кризу

Deutsche Bahn хоче експортувати більше зерна з України

Вторгнення Росії в Україну, день 93. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок