Reuters: Туреччина веде переговори з РФ і Україною про розблокування експорту зерна

Reuters: Туреччина веде переговори з РФ і Україною про розблокування експорту зерна

ЗМІ
Reuters: Туреччина веде переговори з РФ і Україною про розблокування експорту зерна
Туреччина веде переговори про розблокування експорту зерна з України, стверджує Reuters. Фото: Суспільне

Туреччина веде непублічні переговори з Росією та Україною для розблокування експорту українського зерна через протоку Босфор у Чорному морі. Про це інформагентству Reuters повідомив турецький високопосадовець на умовах анонімності.

"Туреччина домовляється з Росією і Україною про експорт збіжжя з України. Коли з Туреччини мав бути відкритий коридор, з’явився попит на те, щоб це збіжжя дійшло до пунктів призначення. Переговори досі тривають", — повідомило джерело.

Ще двоє співрозмовників Reuters підтвердили проведення таких переговорів. Один із них зазначив, що Росія вважає Туреччину "більш нейтральною", ніж країни Заходу, попри те, що вона є членом НАТО.

"Туреччина готова сприяти певному моніторингу експорту (зерна — ред.) з Одеси через Чорне море, оскільки Туреччина традиційно посідає сильні позиції в Чорному морі, й вони (Туреччина — ред.) готові допомогти", — розповів інформагентству дипломат однієї з європейських країн.

Reuters зазначає, що Туреччина має в Чорному морі два фрегати, два підводні човни й шість патрульних човнів. Теоретично саме вони можуть бути залучені для "зеленого коридору", яким українське зерно вивозитиметься через Чорне море.

25 травня заступник очільника МЗС РФ Андрій Руденко заявив, що вирішення продовольчої проблеми вимагає комплексного підходу. Йдеться, зокрема, про зняття санкційних обмежень, які були накладені на російський експорт та фінансові транзакції.

Велика Британія і США відхилили російські вимоги, а Україна назвала їх шантажем.

Читайте також: Щоб запобігти голоду у світі: Україна пропонує створити організацію експортерів продовольства

Що відомо

  • Через війну в Україні у світі зросли ціни на зерно. Бойові дії вже призвели до непрямого тиску на ціни на зерно у світі. РФ продовжує блокувати українські порти, це призводить до нестачі поставок і до подальшого зростання цін на багато основних продуктів, йдеться у повідомленні британської розвідки.
  • Представник Всесвітньої продовольчої програми ООН Мартін Фрік повідомив, що в портах України через війну заблоковано майже 4,5 мільйона тонн зерна, а залізниці недостатньо для експорту.
  • До Росії з тимчасово окупованих територій України вивезли вже близько 400 тисяч тонн зернових, а росіяни погрожують фермерам забрати ще як мінімум 70% майбутнього врожаю. За даними української розвідки, значна частина вивезених з України зернових перебуває на суховантажних суднах під російським прапором в акваторії Середземного моря. Найбільш вірогідна країна призначення вантажу — Сирія.
  • Як раніше повідомляв перший заступник очільника Мінагрополітики Тарас Висоцький, до війни Україна постачала 10% світового експорту пшениці, понад 15–20% ячменю, понад 50% соняшникової олії. Україна обмежила експорт деяких зернових на час війни.

Читайте також

Продовольча безпека світу і війна: чи реально відновити експорт зерна з України

Бомбардування "хлібного кошика": як війна Росії проти України поглиблює світову продовольчу кризу

Deutsche Bahn хоче експортувати більше зерна з України

Вторгнення Росії в Україну, день 92. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок