Стримування Росії та реформи. Про що Зеленський і Байден говорили півтори години

Стримування Росії та реформи. Про що Зеленський і Байден говорили півтори години

Доповнено
Стримування Росії та реформи. Про що Зеленський і Байден говорили півтори години
. Коллаж Суспільне

Президент США Джозеф Байден та президент України Володимир Зеленський увечері 2 січня провели третю за останній час телефонну розмову. Вони, зокрема, обговорили питання недопущення подальшої ескалації ситуації на україно-російському кордоні, спільні дії зі збереження миру в Європі та реформи в Україні.

Що кажуть у Білому домі

Як повідомила пресслужба Білого дому, Байден "ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати, їх союзники та партнери будуть рішуче реагувати, якщо Росія продовжить вторгнення в Україну". Лідери висловили підтримку дипломатичним зусиллям з двостороннього діалогу щодо стратегічної стабільності, в НАТО через Раду Росія — НАТО і в ОБСЄ.

Читайте також "Нічого не вирішуватиметься без України". Експерти розповіли про перемовини між Байденом та Путіним

Також Байден підкреслив прихильність США та їхніх союзників і партнерів принципу "нічого про Україну без України".

"Він висловив підтримку Сполучених Штатів суверенітету і територіальної цілісності України, а також заходам зміцнення довіри для деескалації напруженості на Донбасі та активної дипломатії для просування реалізації Мінських угод на підтримку Нормандського формату", — повідомили у Білому домі.

Позиція української сторони

Після розмови український лідер Зеленський поінформував, що обговорив з американським колегою спільні дії України, США та партнерів зі збереження миру в Європі, недопущення подальшої ескалації, реформи та деолігархізацію.

"Перша міжнародна розмова року доводить особливий характер наших відносин. Цінуємо непохитну підтримку (України – ред.)", – написав він у Twitter.

Читайте також: Візит Зеленського до США: зустріч з Байденом та стратегічні угоди. Текстовий онлайн

Пізніше в Офісі президента поінформували, що розмова Зеленського і Байдена тривала понад півтори години. Зазначається, що ключовою темою переговорів була ситуація на сході України та на її кордонах, у контексті якої сторони обговорили кроки української сторони в межах Мінського та Нормандського форматів та наголосили на важливості подальших дипломатичних зусиль.

"Сьогодні йдеться про майбутнє не лише України, а і європейської безпеки та світового порядку, заснованого на правилах та демократичних цінностях", – зауважив український лідер.

Він також подякував Байдену за підтримку принципу "нічого про Україну без України" і пропозиції провести найближчими днями засідання Комісії Україна – НАТО, а також за готовність американської сторони вжити рішучих заходів у разі здійснення Росією агресії проти України. Крім того, лідери двох держав обговорили економічні й енергетичні безпекові виклики, реалізацію економічних реформ в Україні та заходи щодо зміцнення стабільності та деолігархізації.

Своєю чергою керівник Офісу президента Андрій Єрмак зауважив, що "частота контактів найвищого рівня України та США говорить про безпрецедентну підтримку та повне взаєморозуміння".

Що відомо

  • 30 грудня Байден провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним, під час якої американський лідер закликав Росію до деескалації напруженості з Україною та попередив про рішучу відповідь у разі вторгнення в Україну. Перемовини між президентами тривали близько 50 хвилин.
  • 1 вересня 2021 року президент Володимир Зеленський зустрівся з Джо Байденом. Перемовини спочатку відбулися у складі делегацій, а потім президенти спілкувалися у форматі тет-а-тет близько години. За підсумками переговорів сторони оприлюднили спільну заяву.
  • 24 грудня президент Володимир Зеленський у режимі відеозв'язку поговорив із сенаторами та конгресменами США про ситуацію на сході України та кордоні з Росією, а також про "Північний потік-2".
  • 29 грудня державний секретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову із президентом Володимиром Зеленським та підтвердив непохитну підтримку Сполученими Штатами незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.
  • 7 грудня відбувся онлайн-саміт президентів США і Росії. Байден і Путін говорили 2 години. Переговори відбулись на тлі численних повідомлень ЗМІ про скупчення російських військ на кордоні з Україною та даними про можливий наступ РФ.
  • За результатами переговорів пресслужба Кремля заявила, що під час переговорів президент РФ Володимир Путін заявив про "провокації" з боку України на Донбасі, невиконання Україною Мінських угод, а також попросив у Джо Байдена гарантувати нерозширення східного флангу НАТО і розміщення там американських озброєнь.
  • У Білому домі ж заявили, що США і союзники запровадять "рішучі економічні та інші заходи" у разі військової ескалації РФ, також Байден підтвердив підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, закликав до деескалації та повернення до дипломатичних засобів вирішення ситуації.
  • 17 грудня Міністерство закордонних справ Росії запропонувало США проєкти договору про гарантії безпеки та угоди щодо забезпечення безпеки РФ та країн-членів НАТО, що передбачає заборону на включення до складу альянсу країн колишнього СРСР (а отже і України).
  • У відповідь США й НАТО тоді ж заявили, що отримали пропозиції Росії, але обговорювати питання європейської безпеки без участі союзників у Європі не будуть. А МЗС України наголосило, що лише країна і НАТО вирішують, як розвиватимуться їхні відносини, зокрема що стосується розширення Альянсу.
  • США та Росія проведуть переговори щодо контролю над озброєннями та щодо України, зустріч запланована на 10 січня 2022 року.

Читайте також

НАТО має озброїти Україну, щоб відбити вторгнення путінської Росії — литовський дипломат

НАТО привела війська у стан підвищеної боєздатності через російську загрозу – Die Welt

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок