У США відбулась зустріч Зеленського та Байдена

У США відбулась зустріч Зеленського та Байдена

Доповнено
У США відбулась зустріч Зеленського та Байдена
. Associated Press

У Вашингтоні 1 вересня відбулась зустріч між президентами Джозефом Байденом та Володимиром Зеленським. Загалом зустріч тривала близько двох годин, закрита частина – близько години. За результатами зустрічі Офіс президента опублікував спільну заяву Байдена і Зеленського. Згодом заява з'явилась і на сайті Білого дому.

Сторони мали обговорити відновлення роботи Комісії зі стратегічного партнерства, фінансову підтримку України в оборонній сфері та у боротьбі з поширенням коронавірусу та співпрацю в енергетичній сфері. Спільна заява за результатами зустрічі включає кілька блоків, зокрема безпековий, правовий та економічний. Більше про домовленості читайте тут.

Перед переговорами глави держав зробили короткі заяви для ЗМІ. Очільник Білого дому заявив, що йому приємно привітати президента Зеленського в Овальному кабінеті.

"У період святкування 30 річниці Незалежності України партнерство між нашими країнами стало міцнішими, ніж коли-небудь, і стане ще міцнішим. Україна і Сполучені Штати Америки мають спільні цінності й також непохитно відданні досягненню нашої довготермінової цілі щодо Європи, щоб вона буда цілісною, вірною і мирною", — сказав Байден.

Він додав, що Америка залишається прихильною суверенітету та територіальній цілісності перед лицем російської агресії і додав, що США підтримують Україну на шляху до НАТО.

"Наша підтримка Євроатлантичного прагнення України залишається непохитною", — зазначив президент США.

Зеленський передав Байдену список з 450 імен полонених на тимчасово окупованих територіях і в Росії. Він розповів, що хоче обговорити із Байденом питання безпеки на тлі запуску російського газогону "Північний потік-2" і термінів вступу України до НАТО:

"Також би хотів обговорити з президентом Байденом його бачення ролі і терміни України в НАТО. І яка може бути роль Сполучених штатів та їх залучення у процес мирного врегулювання на Донбасі".

Останній блок, за словами Зеленського, – це економічні питання: "Ми підготували план, великий план, значну роботу провели нашою командою, щодо трансформації української економіки. І яка може бути роль США у виконанні цього плану".

Усі новини щодо візиту Зеленського в США читайте тут: Візит Зеленського до США: зустріч з Байденом та стратегічні угоди. Текстовий онлайн

На 1 вересня в українського президента заплановані також зустрічі з представниками великого американського бізнесу, керівниками компаній Bechtel, CitiBank, JP Morgan, Lockheed Martin.

Що відомо

  • Зеленський прибув з візитом до США 31 серпня. Це його перша зустріч із президентом США Байденом. Повідомлялось, що Зеленський та Байден мають обговорити співпрацю в оборонній сфері, "Північний потік-2" та війну на Донбасі.
  • 1 вересня Володимир Зеленський має зустрітися з представниками великого американського бізнесу.
  • Сполучені Штати Америки виділять Україні дострокову військову допомогу у 60 мільйонів доларів. Вона передбачає також надання протитанкових систем Javelin та інших видів озброєнь.
  • Зеленський у межах візиту до США презентував План трансформації України, який стосується, зокрема, перетворень у військовій та економічній сферах. Захід відбувся у резиденції першого президента США Джорджа Вашингтона Маунт-Вернон. Зеленський розповів, що План містить кілька складових: безпека, інфраструктура, енергетична безпека, економічне зростання.

Читайте також

Про що делегати України говоритимуть з Google та Apple у США. Пояснює Федоров

Зустріч Зеленського і Байдена на тлі урагану та ультиматуму талібів: чого чекати Україні

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок