Візит Зеленського до США: зустріч з Байденом та стратегічні угоди. Текстовий онлайн

Візит Зеленського до США: зустріч з Байденом та стратегічні угоди. Текстовий онлайн

Візит Зеленського до США: зустріч з Байденом та стратегічні угоди. Текстовий онлайн
. Associated Press

31 серпня президент Володимир Зеленський розпочав триденний робочий візит до Сполучених Штатів Америки. Українська офіційна делегація прибула до Вашингтону де протягом двох днів провела близько 20 важливих зустрічей на яких було ухвалено низку двосторонніх стратегічних угод. Зокрема, міністри оборони України та США домовилися про співпрацю у сфері безпеки в Чорному морі, про створення спільних систем озброєння та обміну розвідданими, а з керівником NASA — про співпрацю у космічній галузі.

1 вересня Зеленський зустрівся з Джо Байденом. Перемовини спочатку відбулися у складі делегацій, а потім президенти спілкувалися у форматі тет-а-тет близько години. За підсумками переговорів сторони оприлюднили спільну заяву.

Перед початком зустрічі президенти зробили короткі заяви для ЗМІ. Байден зазначив, що США підтримують євроатлантичні прагнення України та її територіальну цілісність, а також, що хотів би знову приїхати до Києва. У відповідь Зеленський подякував за допомогу у боротьбі з COVID-19 і розповів про питання, які підійматимуться на перемовинах: безпека, вступ до НАТО, економічна підтримка. Також Зеленський передав Байдену список 450 українських полонених в РФ та ОРДЛО.

Зеленський перебуватиме у Вашингтоні два дні, після чого здійснить поїздку до Каліфорнії. Суспільне веде текстовий онлайн із США.

Зеленський вийшов до журналістів. За його словами, із Байденом обговорили "важливі теми" зокрема НАТО і Північного потоку-2. Він назвав спільну заяву із Байденом "потужною" і додав, що візитом задоволений.

"Окрім оборонної угоди є предметне питання і предметні пропозиції щодо безпеки в Чорному морі. Їх ми обговоримо під час візиту міністра оборони США до України", – зазначив Зеленський.

Зеленський також анонсував близько 20 угод за підсумками зустрічей у США.

За словами Зеленського, те, що замість однієї години зустріч йшла дві свідчить про те, що сторони зацікавлені в діалозі.

"Не знаю, чи сталась хімія... Зустріч була продуктивна, не постійно в сонячній атмосфері, але така... чоловіча розмова. Від президента чув лише приємні слова, він розуміє, що складно. Він розуміє, що великі кроки щодо реформ не даються просто. Він особливо відзначив земельну та судову реформу. Негативу щодо мене, моєї команди, мого офісу президента, не було", – додав він.

На запитання Суспільного про те, що саме сторони обговорили й що саме Зеленський почув у контексті вступу України в НАТО, президент зазначив: "Підтримка була, термінів не було".

На запитання, скільки разів у переговорах звучали слова "Донбас і Крим", Зеленський сказав, що багато разів звучало слово "Крим" у контексті Кримської платформи і деокупації півострова. Про війну на Донбасі, Зеленський зазначив, що передав Байдену свої пропозиції щодо формату переговорів про врегулювання ситуації на сході України.

"Говорили про Донбас. Я говорив про формати, ми зацікавлені в імплементації з боку президента США, щодо формату мирного врегулювання. Я запропонував якийсь формат президенту, до зустрічі ми про це не говорили, і не надсилали пропозицій", – сказав Зеленський. На уточнююче запитання про те, чи новий це формат, а не "нормандський", "Зеленський сказав: "якийсь формат".

Насамкінець, Зеленський розповів, що узагальнену підтримку щодо Північного потоку-2. Тобто, Байден гарантує, що якщо з боку Росії будуть створені енергетичні проблеми для України, США гарантують введення санкцій проти Північного потоку.

"Я вважаю, що з нашого боку це велика перемога", – додав Зеленський.

На цьому ми завершуємо наш онлайн. Дякуємо, що були із нами!

Зеленський приїхав в Український дім у Вашингтоні. Там він зустрінеться з представниками української діаспори в США.

Український дім у Вашингтоні, куди прибули Володимир та Олена Зеленські, 1 вересня 2021 року
Український дім у Вашингтоні, куди прибули Володимир та Олена Зеленські, 1 вересня 2021 року. Фото: Суспільне

Також Зеленський нагородив представників діаспори.

Володимир Зеленський зустрівся із представниками української діаспори в США в Українському домі у Вашингтоні
Президент Володимир Зеленський зустрівся із представниками української діаспори в США в Українському домі у Вашингтоні, 1 вересня 2021 року. Фото: Суспільне

Очікується, що Зеленський зустрінеться із пресою о 19-й за місцевим часом, тобто о другій ночі за Україною. Нагадаємо також, що сьогодні в нього заплановані зустрічі з представниками великого американського бізнесу, керівниками компаній Bechtel, CitiBank, JP Morgan, Lockheed Martin.

Переговори Байдена і Зеленського завершено. Зустріч президентів тривала близько двох годин. Пресконференції за результатами зустрічі не було, але Білий дім та ОПУ опублікували спільну заяву.

Міністр закордонних справ України у 2014-2019 роках Павло Клімкін заявив в ефірі "Українського радіо", що візит Володимира Зеленського до США важливий у контексті "стратегії перезавантаження".

Візит Зеленського до США: зустріч з Байденом та стратегічні угоди. Текстовий онлайн
Павло Клімкін, міністр закордонних справ України у 2014-2019 роках. Фото: УНІАН

"Зеленському дуже важливо сказати Байдену дуже чесно, що він хоче перезавантажити Україну, що має стратегію і політичну волю, оскільки Байден все знає про Україну, а чого не знає, то має у папці. Володимир Зеленський є емоційною людиною, а емоції в політиці мають бути. Те, що він каже: “подивлюся в очі Байдену і запитаю його, чому ми зараз не в НАТО” ― це не політична заява. Думаю, Байден на це спокійно відреагує, бо сам політик. Історія цієї зустрічі ― історія довіри, хімії, можливість сприймати один одного, а головне ― робити речі, довіряючи один одному", — вважає Клімкін.

Щодо прав людини, то в заяві позначені два моменти — боротьба з насиллям та дискримінацією і відповідальність РФ за порушення на окупованих територіях.

"Україна продовжуватиме боротися з расизмом, ксенофобією, антисемітизмом та дискримінацією проти спільноти ЛГБТКІ+. А також планує посилити відповідальність за насильство проти будь-якої особи незалежно від статі, раси, етнічної приналежності, релігії, сексуальної орієнтації чи політичних поглядів, у тому числі через законодавство", — вказано в документі.

Окрім того, автори нагадали, що Україна та Сполучені Штати продовжуватимуть притягати Росію до відповідальності за системні порушення, які тривають на територіях України, що контролюються або окуповані Росією, та домагатися звільнення політичних в’язнів і заручників, які утримуються на цих територіях.

У розділі спільної заяви присвяченому енергетичній безпеці йдеться про те, що Україна та США підтвердили свій намір досягти амбітних скорочень своїх національних викидів парникових газів до 2030 року: "Україна приєдналася до Місії інновацій з питань клімату у сільському господарстві (AIM) та має намір розвивати відновлювану енергетику у фінансово відповідальний спосіб".

У спільній заяві США також зазначили необхідність продовжувати антикорупційні та судові реформи.

"Ці кроки включають негайне обрання нового Спеціалізованого антикорупційного прокурора відповідно до найкращих міжнародних практик та ухвалення законодавства для захисту повноважень директора Національного антикорупційного бюро України, а також забезпечення прозорого та надійного процесу відбору наступника", — йдеться в документі.

Офіс президента опублікував спільну заяву щодо стратегічного партнерства України та Сполучених Штатів Америки. Документ складається з п'яти пунктів: безпека та оборона, демократія, правосуддя та права людини, енергетична безпека ті клімат, економічне зростання та процвітання, протидія пандемії та гуманітарна допомога.

Зокрема, у першому розділі, йдеться про підтримку України та співпрацю в оборонній сфері: "Сполучені Штати оголошують про новий пакет безпекової допомоги в обсязі 60 мільйонів доларів, що включає бронебійні системи "Джавелін" та інше оборонне летальне й нелетальне обладнання, яке дасть змогу Україні більш ефективно захищати себе від російської агресії. Починаючи з 2014 року Сполучені Штати виділили 2,5 мільярда доларів на підтримку української армії, включно з 400 мільйонами доларів, які були надані Україні лише цього року".

Також США нагадали про реформу СБУ: "Сполучені Штати підтримують план України з реформування Служби безпеки шляхом упорядкування та чіткого визначення її повноважень та посилення правил, які захищають права людини та забезпечують ефективний громадський нагляд".

Після заяв для ЗМІ сторони перейшли до перемовин у складі делегацій.

Відео заяви Зеленського.

Відео заяви Джо Байдена.

У відповідь президент Зеленський подякував США за допомогу у боротьбі з COVID-19.

"Окремо хочу подякувати, що одразу після нашої з вами розмови телефоном США надіслали понад 2 мільйони вакцин. Це дуже важливо для збереження життя", — зазначив він.

Президент України додав, що сьогодні обговорюватимуться "багато важливих для України питань". Найголовніший пріоритет: безпекові питання.

Візит Зеленського до США: зустріч з Байденом та стратегічні угоди. Текстовий онлайн
Байден і Зеленський зробили заяви для ЗМІ. Associated Press

"Безпека на Донбасі, безпека на тимчасово окупованих Російською федерацією територіях, безпека в Чорному та Азовському морях. Також дуже важливими є питання енергетичної безпеки. Не лише для України, але і для всієї Європи, через запуск Північного потоку. Також би хотів обговорити з президентом Байденом його бачення ролі і терміни України в НАТО", — зазначив Зеленський.

Останній блок, за його словами, це — економічні питання: "Ми підготували план, великий план, значну роботу провели нашою командою, щодо трансформації української економіки. І яка може бути роль США у виконанні цього плану".

Перед початком зустрічі Байден і Зеленський зробили заяви для преси. Очільник Білого дому заявив, що йому приємно привітати президента Зеленського у Білому дому в Овальному кабінеті.

"У період святкування 30 річниці Незалежності України партнерство між нашими країнами стало міцнішими, ніж коли-небудь, і стане ще міцнішим. Україна і сполучені штати Америки мають спільні цінності і також непохитно відданні досягненню нашої довготермінової цілі щодо Європи, щоб вона буда цілісною, вірною і мирною", — сказав президент США.

Він додав, що Америка залишається прихильною суверенітету та територіальній цілісності перед лицем російської агресії.

"Наша підтримка Євроатлантичного прагнення України залишається непохитною", — зазначив Байден.

Сторони також обговорюватимуть варіанти підтримки України щодо реформ і інтеграції в Європи і боротьбу проти пандемії коронавірусу.

"США через COVAX надали 2,2 млн доз вакцин і ми продовжуватимемо роботу. Ми також матимемо нагоду поговорити про різні питання. І я сподіваюсь, у мене буде знову можливість відвідати Україну", — додав Джо Байден.

Зеленський передав Байдену список з 450 імен полонених на тимчасово окупованих територіях і в Росії.

"Ми передали президенту Байдену списки всіх полонених, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях Донбасу, на тимчасово окупованих територіях Криму, в Росії, у Москві. Їх близько 450 людей. Яку допомогу можуть надати США у вирішенні цього питання", — повідомив президент.

У Вашингтоні почалася зустріч між президентами Джозефом Байденом та Володимиром Зеленським. Як повідомляє пресслужба Офісу президента, сторони мають обговорити відновлення роботи Комісії зі стратегічного партнерства, фінансову підтримку України в оборонній сфері та у боротьбі з поширенням коронавірусу та співпрацю в енергетичній сфері.

Візит Зеленського до США: зустріч з Байденом та стратегічні угоди. Текстовий онлайн
Зустріч Зеленського і Байдена відбувається в Овальному кабінеті. Ангеліна Карякіна, Суспільне

Голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що Зеленський провів зустріч з президентом групи Світового банку Девідом Малпассом.

"Президент запропонував Світовому Банку долучитися до реалізації проєктів трансформації України. Він презентував амбітний план зеленої трансформації та підвищення енергоефективності економіки України і висловив сподівання на його підтримку з боку Світового банку. За його словами, Україна зацікавлена і у вдосконаленні банківського сектору, трансформації та приватизації державних банків", — розповів Єрмак.

Володимир Зеленський заявив, що 2659 українців офіційно мають почесне звання праведників народів світу. Про це президент повідомив під час виступу в Музеї Голокосту у Вашингтоні.

"На жаль, прихильників ідей нацизму, ксенофобії, нерівності існують у сучасному світі в різних країнах у різних проявах. А переконлива відповідь пропаганді деяких третіх країн, що називають українців іноді нацистами чи антисемітами, очевидна: українці обрали мене президентом України", — зазначив Зеленський.

Візит Зеленського до США: зустріч з Байденом та стратегічні угоди. Текстовий онлайн
Виступ Зеленського у Музею Голокосту у Вашингтоні. Скріншот, Суспільне

Він нагадав, що за кількістю тих, хто рятував євреїв під час Голокосту в роки Другої світової війни ціною свого власного життя, Україна є четвертою країною на планеті.

Державна прикордонна служба України та Митна і прикордонна служба США співпрацюватимуть у питаннях посилення охорони кордонів та протидії тероризму. Про це повідомляє пресслужба ДПСУ.

"У Вашингтоні, перебуваючи у складі офіційної делегації на чолі з президентом України, підписав разом з Френсісом Дж. Руссо (U.S. Customs and Border Protection) Угоду між урядами України та Сполучених Штатів Америки про співробітництво щодо використання інформації про тих, хто подорожує", – заявив керівник прикордонного відомства Сергій Дейнеко.

Укладена угода допоможе виявляти терористів та інших міжнародних злочинців. Україні буде надана допомога в розгортанні Системи автоматизованого націлювання-Global або ATS-G.

Зеленський став другим європейським лідером, якого президент США Джо Байден прийматиме в Овальному кабінеті Білого дому. Про це повідомив представник адміністрації Білого дому на брифінгу 1 вересня.

"Зеленський і Україна отримали від адміністрації (Байдена - ред.) стільки ж, якщо не більше, уваги, ніж будь-яка інша європейська країна. Що стосується візитів в Овальний кабінет, то кілька тижнів тому у нас тут була канцлерка Меркель на одній з останніх зустрічей перед виборами в Німеччині. А президент Зеленський — другий європейський лідер, який приїде на зустріч в Овальному кабінеті", — заявив представник адміністрації.

Він також додав, що візит державного секретаря Ентоні Блінкена до України у травні "був одним з перших, якщо не першим з двосторонніх візитів у Європу".

У Twitter Арлінгтонського цвинтаря опублікували відео із церемонії з покладання вінка.

США нададуть Україні нові ліки проти коронавірусу Бамланівімаб (Bamlanivimab) та Етесевімаб (Etesevimab) на 20 мільйонів доларів. Це — гуманітарна допомога еквівалентною вартістю майже 20 млн. дол. США, ліки надійдуть найближчим часом та будуть розвезені до регіонів силами благодійних фондів. Такі домовленості фіналізували  в рамках візиту президента Володимира Зеленського до США, повідомляє МОЗ.

"Уряд США спільно з компанією виробником у якості гуманітарної допомоги надасть нам інноваційні ліки проти COVID-19. Вони вже зареєстровані FDA та рекомендовані для пацієнтів із легким та середнім ступенем тяжкості перебігу, особливо за наявності ризику переходу у важку форму", — повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Вашингтон надасть 20 тис. флаконів Бамланівімабу та 40 тис. флаконів Етесевімабу. Ліки вже сформовані у вантаж та транспортуються до аеропорту для відправки.

Українська делегація прибула до Музею Голокосту. Це останнє місце перед зустріччю з Байденом у Білому домі.

Візит Зеленського до США: зустріч з Байденом та стратегічні угоди. Текстовий онлайн
Директорка музею Сара Блумфілд відповідає на питання президента України. Суспільне, Ангеліна Карякіна

Візит Зеленського до США: зустріч з Байденом та стратегічні угоди. Текстовий онлайн
Суспільне, Ангеліна Карякіна

Це — офіційний меморіал Сполучених Штатів присвячений трагедії Голокосту. Меморіал забезпечує документацію, вивчення та інтерпретацію історії Голокосту. З моменту відкриття 22 квітня 1993 року Музей відвідало майже 40 мільйонів осіб, у тому числі понад 10 мільйонів школярів, 99 голів держав та понад 3500 іноземних чиновників з понад 211 країн.

Президент США Джо Байден у своєму дописі у Twitter зазначив, що з нетерпінням чекає на зустріч із Зеленським.

"Чекаю нагоди привітати президента Володимира Зеленського сьогодні у Білому домі, щоб підтвердити прихильність Америки суверенітету, територіальної цілісності та євроатлантичним прагненням України", — йдеться у повідомленні.

Українські дипломати працюють над організацією візиту до Києва президента США Джо Байдена. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, в ефірі каналу "Україна 24".

"Ми працюємо над зворотним візитом. Я переконаний, що за час свого президентства Джо Байден відвідає Україну. Оскільки наша країна дуже важлива для нього і є дуже важливим пріоритетом зовнішньої політики США. Зараз ми до них, потім вони до нас", — повідомив очільник МЗС.

Речник Володимира Зеленського Сергій Никифоров, який теж входить до складу офіційної української делегації у США, опублікував у Instagram фото із краєвидами Вашингтону. Никифоров "тримає" за кінчик Монумент першому президенту США Джорджу Вашингтону.

Візит Зеленського до США: зустріч з Байденом та стратегічні угоди. Текстовий онлайн
sergii.nykyforov / Instagram. Скріншот, Суспільне

Це облицьований мармуром гранітний обеліск висотою 169 метрів і масою 91 тис.тонн. Він є найвищою спорудою у Вашингтоні. У самому місті немає жодного хмарочоса і за традицією жодна з будівель не може перевищувати по висоті Монумент Вашингтону.

Голова НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко під час візиту в складі української делегації до Вашингтона вийшов на пробіжку. Його побачили журналісти Суспільного.

На Арлінгтонському цвинтарі розпочалася церемонія у якій візьме участь Володимир Зеленський з дружиною. Президент покладе вінок до могили Невідомого солдата.

Візит Зеленського до США: зустріч з Байденом та стратегічні угоди. Текстовий онлайн
Володимир Зеленський та представники української делегації. Суспільне, Ангеліна Карякіна

Церемонія покладання вінка на могилі Невідомого Солдата на Арлінгтонському кладовищі — це традиційна протокольна подія, яка передбачається в рамках візитів лідерів іноземних країн.

Візит Зеленського до США: зустріч з Байденом та стратегічні угоди. Текстовий онлайн
Зеленський взяв участь у церемонії покладання вінка до могили Невідомого солдата на Арлінгтонському цвинтарі. Суспільне, Ангеліна Карякіна

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба написав у Twitter, що в очільника російського МЗС Сергія Лаврова "немає розуму". Так Кулеба прокоментував заяву Лаврова щодо висловлювання Володимира Зеленського у Вашингтоні.

Під час зустрічі із міністром енергетики США Америки Дженніфер Гренхольм Володимир Зеленський заявив, що російський газ є "найбруднішим у світі" через значні викиди метану під час видобутку та транспортування, а також через корупцію, шантаж і маніпуляції. У відповідь Лавров назвав це "словесною еквілібристикою" та додав, що висловлювання Зеленського робляться "не від великого розуму".

Послиня України в США Оксана Маркарова підбила підсумки першого дня візиту Зеленського. Вона повідомила, що день був насичений не тільки зустрічами і подіями, а й багатьма результатами.

За результатами зустрічі у Вашингтоні президенти Володимир Зеленський та Джозеф Байден оголосять про відновлення роботи Комісії зі стратегічного партнерства, а також розкажуть скільки грошей виділять США на підтримку українських переселенців та боротьби з COVID-19, розповіли у пресцентрі Білого дому.

Як відзначив представник американського президента, Комісія не збиралася вже три роки, однак відновлення її роботи має "сприяти активізації відносин між країнами". Окрім того, Вашингтон "чекає на зустріч між держсекретарем Ентоні Блінкеном і міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою", яку заплановано на цю осінь.

У готель у Вашингтоні, де зупинився президент України Володимир Зеленський перед зустріччю із президентом США Джо Байденом прибули Вікторія Нуланд, заступниця державного секретаря США та Джордж Кент, заступник помічника Державного секретаря з питань Європи та Євразії, представник США в ОБСЄ. Про це повідомила журналістка Суспільного.

Візит Зеленського до США: зустріч з Байденом та стратегічні угоди. Текстовий онлайн
Вікторія Нуланд і Джордж Кент приїхали в готель Hay-Adams, де зупинився Зеленський. Фото: Суспільне

Прессекретар президента Зеленського Сергій Никифоров оприлюднив план другого дня візиту української делегації до Сполучених Штатів. Так, 1 вересня Володимир Зеленський має зустрітися із президентом США Джозефом Байденом та представниками великого американського бізнесу.

"Серед гостей – керівники Bechtel, CitiBank, JP Morgan, Lockheed Martin та інші", – повідомив Никифоров. Після цього президент та перша леді Олена Зеленська мають відвідати Арлінгтонський цвинтарВійськовий цвинтар в Арлінгтоні, штат Вірджинія, США, на території якого поховані учасники війн, президенти, голови Верховного суду та астронавти Військовий цвинтар в Арлінгтоні, штат Вірджинія, США, на території якого поховані учасники війн, президенти, голови Верховного суду та астронавтита Музей Голокосту. А зустріч Зеленського із Байденом має розпочатися близько 14 години за місцевим часом (21:00 за Києвом).

На початок