Бої на околицях Вовчанська, оборона Часового Яру. Тиждень на фронтах

Бої на околицях Вовчанська, оборона Часового Яру. Тиждень на фронтах

Українські військовослужбовці мобільного підрозділу протиповітряної оборони
Українські військовослужбовці мобільного підрозділу протиповітряної оборони в Запорізькій області, 16 травня 2024 року. AP/Andriy Andriyenko

Армія РФ наступає на півночі Харківщини та намагається захопити Вовчанськ. Українські військові відбивають ці атаки, а також стримують росіян по всій лінії фронту — від Луганщини до півдня країни. На аеродромі "Бельбек" в окупованому Криму — знищені системи ППО та пошкоджені літаки. Суспільне розповідає, як пройшов тиждень на фронтах.

Харківський напрямок

13 травня армія РФ частково захопила Лук’янці й відтоді намагається просуватися звідти, а також з Глибокого (західніше Лукʼянців) на південь — в бік Липців та Слобожанського. Східніше росіяни атакують в бік селища Стариця, а ще східніше — у напрямку Вовчанська. Частково вони зайшли північно-західні околиці міста, проте Сили оборони їх звідти вибивають. У північній частині Вовчанська росіяни взяли до 40 цивільних у полон, відомо про випадок розстрілу.

Для наступу на місто Росія залучила до п'яти батальйонів. Секретар РНБО Олександр Литвиненко пояснив, що загалом, у наступі на цьому напрямку, беруть участь "набагато більше, ніж 30 тисяч військових" РФ. Президент Зеленський заявив, що найглибша точка просування російських військ на півночі Харківщини — 10 кілометрів.

Харківський напрямок
Харківський напрямок 17 травня 2024. Графіка: Суспільне

Купʼянський та Лиманський напрямки

На північному сході від Купʼянська російські військові атакують поблизу Синьківки. На південному сході від міста — наступають з боку окупованого Крохмального на Берестове, а також намагаються прорватися в Стельмахівку. Також бої ще південніше — поблизу Новоєгорівки та Твердохлібового. Українські військові на цьому напрямку відтіснили росіян північніше Кислівки.

На Лиманському напрямку — бої поблизу Іванівки, Новосадового та Торського.

Сіверський напрямок

Атаки росіян в бік Сіверська по лінії Білогорівка, Верхньокам'янське, Спірне, та південніше — в районі Роздолівки.

Краматорський та Покровський напрямки

Росіяни намагаються прорватися в Часів Яр з флангів — з боку Іванівського та Богданівки. Також Сили оборони відбивають атаки південніше — поблизу Андріївки та Кліщіївки. У боях на цьому напрямку залучені близько 25 тисяч російських військових.

На Покровському напрямку найбільше атак — в районах Нетайлового та Новоолександрівки. На це селище, а також на Євгенівку, Сокіл та Калинове армія РФ наступає від захопленого Очеретиного.

Покровський напрямок
Покровський напрямок 17 травня 2024. Графіка: Суспільне

Курахівський напрямок

Бої на півночі від окупованої Марʼїнки — поблизу Георгіївки та Красногорівки й південніше — біля Новомихайлівки.

Времівський напрямок

Атаки армії РФ біля Водяного та Старомайорського. Росіяни заявили про те, що захопили Роботине, проте Сили оборони це спростували.

Придніпровський напрямок

Сили оборони відбивають атаки поблизу Кринок на лівому березі Дніпра.

Тил РФ

15 травня дрони атакували паливну базу в Ростовській області РФ.

16 травня Сили оборони знищили ракетним ударом на аеродромі "Бельбек" в Криму системи ППО та пошкодили декілька літаків.

В ніч з 16 на 17 травня — серія вибухів в окупованому Севастополі.

На початок