Україна — НАТО: Зеленський хоче отримати перелік реформ для інтеграції в Альянс

Україна — НАТО: Зеленський хоче отримати перелік реформ для інтеграції в Альянс

Доповнено
Україна — НАТО: Зеленський хоче отримати перелік реформ для інтеграції в Альянс
. УНІАН

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна хоче отримати вичерпний перелік реформ, виконання яких дозволить перейти до наступного етапу інтеграції з НАТО. За його словами, Україні потрібні "узгоджені критерії" для оцінки готовності до членства.

Про це український гарант зазначив 7 липня на сесії "Сильна Україна в сильній європейській і євроатлантичній сім'ї" під час 4-ї Міжнародної конференції з питань реформ в Україні, яка проходить у Вільнюсі.

Про відносини з НАТО

"Згоден, що ключ до позитивного рішення щодо наших євроатлантичних прагнень — це, перш за все, успіх наших реформ. І ми будемо й надалі робити все, щоб прискорити темп реформ, у тому числі в рамках виконання річних національних програм під егідою комісії "Україна-НАТО". Але вже сьогодні ми б хотіли отримати вичерпний перелік реформ, виконання яких дозволить перейти до наступного етапу нашої інтеграції з Альянсом", — заявив президент.

Він додав, що Україна хоче отримати "узгоджені критерії", які оцінюватимуть готовність Києва до членства в Альянсі та успішність реформ.

За його словами, Україна вносить "свою частку" у забезпечення євроатлантичної безпеки й бере участь у навчаннях поряд з союзниками по НАТО. Як приклад він навів взаємодію в рамках литовсько-польсько-української бригади для нарощування військового потенціалу Альянсу.

"Про це було сказано у заключному комюніке саміту НАТО 14 червня 2021 року...Україна стала ще на крок ближче до сумісності з арміями Альянсу", — вказав президент.

Також Зеленський позитивно сприйняв ідею проведення у 2023 році саміту НАТО у Вільнюсі: "Ми знаємо про таку ідею, ми будемо таке вітати". Він також очікує, що країни НАТО можуть продемонструватись "щось новеньке" у відносинах з Україною.

Читайте також: Наскільки українська армія наблизилася до стандартів НАТО. Відовідає заступник міністра оборони

Які зміни відбулися в Україні

Під час заходу президент також зауважив, що він мав відбутися ще минулого року, але його перенесли через пандемію коронавірусу.

Серед переліку "успішних" історій України Зеленський виокремив:

  • запуск з 1 липня ринку землі;
  • початок програми доступних кредитів "5-7-9" для розвитку малого і середнього бізнесу;
  • підтримка інвестпроєктів зі значними інвестиціями,
  • ухвалення Верховною радою закону про "інвестнянь".

Водночас він додав, що діджиталізація в Україні стала реальністю сьогодні. Президент зазначив, що ще одним успіхом стало запровадження єдиного порталу електронних послуг — "Дія", "де можна відкрити бізнес, зареєструвати дитину та отримати десяток державних послуг".

Окремо Зеленський наголосив на облаштуванні інфраструктури і зокрема згадав про проєкт "Велике будівництво". За його словами, лише за минулий рік створили понад 100 спортоб'єктів "під ключ", збудували та відремонтували 158 мостів, 114 шкіл, а також понад 4 тисяч доріг державного значення, а також 2,5-3 тисяч доріг місцевого значення.

Крім цього український гарант розповів про запуск системи моніторингу викидів парникових газів. Для цього, з його слів, в України прийняли пакет нормативних актів.

Читайте також: Донбас, Порошенко та підтвердження операції з "вагнерівцями". Головні тези з інтерв'ю Зеленського

Про відносини з ЄС

"Ми прагнемо оновлення угоди про асоціацію. До наступного саміту ми маємо підбити підсумки до оновлення тарифної частини угоди. Це завдання "мінімум", — заявив президент.

За його словами, "історією спільного успіху" має стати промисловий безвіз. Зеленський зазначив, що українські виробники чекають на спрощення торгівлі промисловою продукцією. Також він зауважив, що Україна активно долучається до реалізації "зеленого курсу" і ціль для Києва у цьому питанні — уникнути потенційних двосторонніх бар'єрів.

Зеленський окремо відзначив фінансову та експертну допомогу ЄС у розбудові антикорупційної інфраструктури: "НАЗК у координації з міжнародними партнерами активно розробляє проєкт антикорупційної стратегії України на наступні роки. Втім, зближення України та ЄС має бути дорогою з двостороннім рухом, адже не тільки євроінтеграція робить Україну сильнішою, оскільки інтеграція України зробить сильнішим ЄС".

Також він зазначив, що "спільною історією успіху" у відносинах України з ЄС є схвалення 27 державами-членами союзу угоди про спільний авіаційний простір з Україною.

Про відносини з Росією

Український президент зауважив, що "замість розмов про відновлення самітів ЄС-Росія", Європі краще "фіксувати європейську перспективу для України".

Він додав, цитуючи литовського президента Ґітанаса Науседу, що для повернення до "нормального діалогу", Росія має виконати низку умов. Зокрема Москва має повернути Крим, припинити війну на Донбасі та вивести війська з окупованих територій.

"Якщо ЄС хоче відновити перемовини з Росією без жодних умов — їх буде диктувати Росія", — резюмував Зеленський.

Що відомо

  • З 17 по 30 липня в Україні відбудеться багатонаціональне військове навчання Литовсько-польсько-української бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького "Три мечі 2021".
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що вступ України до НАТО є "єдиним шляхом" закінчення війни на Донбасі. Він також наголосив, що Україна прагне стати рівноправним учасником Північноатлантичного альянсу та підкреслив, що хоче поставити питання про членство в НАТО президенту США Джозефу Байдену.
  • Міністерство оборони опублікувало перелік військових навчань НАТО, у яких в 2021 році візьме участь Україна.
  • 12 червня 2020 року Україна отримала статус партнера розширених можливостей НАТО, що надає змогу для тіснішої військово-промислової співпраці, працевлаштування українців у структурах альянсу і додаткового захисту від нього.
  • Водночас постійна представниця США при НАТО, посол Кей Бейлі Гатчісон заявила, що набуття Україною статусу партнера з розширеними можливостями не є ознакою наближення країни до Плану дій щодо членства в Альянсі, яке вона зможе отримати у слушний час.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 9 лютого повідомив, що терміни вступу України до НАТО залишаються невизначеними, але демократичні реформи наблизять країну до членства в Альянсі.
  • 7 квітня Литва заявила, що проситиме НАТО надати Україні план дій щодо членства.
  • 8 квітня про підтримку надання Україні плану дій щодо членства в НАТО заявила Латвія.
  • 10 квітня наміри України стати членом НАТО підтримала Туреччина.
  • 3 травня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна підтримує надання Україні плану дій щодо членства у НАТО та підніме це питання на червневому саміті НАТО.
  • 6 травня керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що США підтвердили підтримку отримання Україною плану дій щодо членства в НАТО.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок