У МОЗ рекомендували зареєструвати китайську вакцину Sinovac

У МОЗ рекомендували зареєструвати китайську вакцину Sinovac

Ексклюзивно
У МОЗ рекомендували зареєструвати китайську вакцину Sinovac
. AP

Експертний центр Міністерства охорони здоров'я рекомендував зареєструвати вакцину CoronaVac проти COVID-19 китайської фармкомпанії Sinovac Biotech.

Цю інформацію Суспільному підтвердили в Експертному центрі МОЗ.

У центрі повідомили, що наразі в системі немає інформації саме про реєстрацію препарату. Там пояснили, що центр рекомендує МОЗ зареєструвати вакцину для екстреного медичного застосування, рішення ж про реєстрацію приймає МОЗ.

Як повідомив Суспільному керівниця відділу маркетингу фірми-постачальника препарату "Лекхім" Елеонора Мірошник, документи про остаточну реєстрацію вакцини Sinovac Biotech ще не підписані.

У МОЗ рекомендували зареєструвати китайську вакцину Sinovac
Експертний центр МОЗ

В переліку, опублікованому на сайті Експертного центру МОЗ, зазначено, що пропонується зареєструвати препарат на рік. Окрім цього в упаковування входять: 0,5 мл суспензії для ін'єкцій у попередньо наповненому одноразовому шприці або у флаконі.

Як працює вакцина Sinovac

Як розповіла Суспільному лікарка-епідеміолог Анна Мовчан, вакцину від Sinovac Biotech вже використовують, зокрема, сам Китай та Арабські Емірати.

"На рахунок того, що взагалі за вакцина – це векторна вакцина. Для нас досить оптимально те, що вона зберігається при температурі 2-8 градуси. Для України це надзвичайно великий плюс, бо якщо ми подивимося на інші вакцини, наприклад, з холодовим ланцюгом -70 градусів, для України це буде досить складно, не дивлячись на те, що заявляють, що ми готові. З цією вакциною буде простіше", – розповіла Мовчан.

Читайте також: Майже два мільйони доз від CoronaVac: що відомо про нову вакцину, яку замовила Україна

"За останніми дослідженнями, які зустрічала особисто я ефективність вакцини була на рівні 50%. Але наскільки мені відомо там ще мала проходити й ще одна фаза клінічних досліджень, згідно з якою ефективність вакцини понад 75%. Але останні офіційні дані на рівні 50%. МОЗ заявляло, що вони не будуть купувати вакцину в якої ефективність менше ніж 70%. Не знаю, як вони розв'язувати це питання", – розповіла Мовчан.

Раніше компанія "Лекхім" повідомила Суспільному, що вакцина проти COVID-19 CoronaVac успішно завершила третю фазу випробувань у Туреччині та буде поставлена в Україну до 15 березня. Водночас в держпідприємстві "Медичні закупівлі" зазначили, що не отримали документів від китайської фармкомпанії Sinovac Biotech для прийняття вакцин проти COVID-19.

Що відомо

  • Україна підписала контракт на постачання 1,8 мільйона доз вакцини проти коронавірусу виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.
  • CoronaVac – вакцина, яку створює спільно одна з найбільших фармацевтичних компаній Китаю Sinovac, біомедицинський дослідницький інститут Бутантан у Бразилії та індонезійська компанія Biofarma.
  • 11 січня група компаній "Лекхім" заявила про укладення угоди на постачання 5 мільйонів доз китайської вакцини CoronaVac після 10 місяців переговорів.
  • Група компаній "Лекхім" отримала державне замовлення на закупівлю китайської вакцини CoronaVac без проведення тендерних торгів.
  • Національне антикорупційне бюро розпочало досудове розслідування щодо можливих зловживань при закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по 17,85 долара за дозу за допомогою приватної фірми-посередника.
  • 10 лютого китайська біофармацевтична компанія Sinovac Biotech подала заявку на реєстрацію в Україні вакцини проти COVID-19 для екстреного медичного застосування.
  • МОЗ зареєструвало дві вакцини проти COVID-19 Oxford/AstraZeneca (Covishield) та Pfizer-BioNTech для екстреного медичного застосування.
На початок