НАБУ розслідує завищення цін на закупівлю вакцини Sinovac, імпортер хоче відкласти поставки

НАБУ розслідує завищення цін на закупівлю вакцини Sinovac, імпортер хоче відкласти поставки

Оновлено
НАБУ розслідує завищення цін на закупівлю вакцини Sinovac, імпортер хоче відкласти поставки
. AP

Національне антикорупційне бюро розпочало досудове розслідування щодо можливих зловживань при закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по 17,85 долара за дозу за допомогою приватної фірми-посередника.

Як повідомив Суспільному в.о. керівника САП Максим Грищук, НАБУ відкрило кримінальне провадження щодо можливої завищеної закупівлі українськими посадовцями вакцин від коронавірусу.

Як повідомили у Раді громадського контролю НАБУ, спочатку ДП "Медичні закупівлі" розпочало перемовини щодо закупівлі вакцини з орієнтовною вартістю близько 3 доларів і знаходилось на фінальному етапі процесу. Утім, як повідомили у відомстві, згодом міністр охорони здоров'я Максим Степанов в ручному режимі зупинив цей процес та доручив розпочати перемовини щодо закупівлі китайської вакцини у компанії Sinovac Biotech.

"Оприлюднена ціна закупівлі дози вакцини стала чи не найвищою у світі, а її "загальна ефективність" під час останнього етапу тестувань у Бразилії показала лише 50,38 %", - зазначили у Раді громадського контролю і додали, що попередня правова кваліфікація: зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України).

Що відомо про Sinovac Biotech

Раніше міністр охорони здоров'я України Максим Степанов повідомив, що Sinovac Biotech — це найбільша китайська компанія з виробництва вакцин, яка була заснована у Пекіні у 2001 році, а нині виробляє від 300 до 500 мільйонів доз вакцини на рік. Також Sinovac розробила і вивела на ринок вакцини проти гепатиту А, гепатиту А+В, вірусів грипу, зокрема пташиного і паротиту тощо. Препарати Sinovac схвалені у 34 країнах світу і перекваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Міністр розповів, що CoronaVac — інактивована вакцина, яка випускається у шприці та зберігається при температурі +2...+8 градусів. Третю фазу випробувань цієї вакцини провели у низці країн, зокрема у Бразилії, Туреччині та Індонезії, де вакцина показала ефективність у понад 90%. Але цей препарат ще не отримав схвалення в Європейському союзі.

Міністерство охорони здоров'я України в кінці січня 2021 року уклало договір із Sinovac Biotech на постачання майже двох мільйонів доз вакцини. Під час першої поставки до України доставлять 700 тисяч доз. Активні переговори з виробником CoronaVac тривали з вересня 2020 року.

Поставки вакцини можуть затримати

Згідно з листом, який український партнер Sinovac Biotech компанія "Лекхім" надіслала до державного підприємства "Медичні закупівлі" і який опинився в розпорядженні журналістів, український імпортер просить відкласти перші поставки вакцини. Компанія посилається на затримки з отриманням експортної ліцензії від китайського уряду та затримку ухвалення парламентом України закону про реєстрацію вакцин.

"Лекхім" наразі не коментує можливу затримку поставок. Водночас у ДП "Медичні закупівлі" Суспільному підтвердили, що такий лист був і підприємство надіслало його до Міністерства охорони здоров'я, яке поки що не надало жодної відповіді. На запитання Суспільного про можливі терміни затримки та як це може вплинути на кампанію з вакцинації наразі у МОЗ також не відповідають.

Що відомо

  • Україна отримала підтвердження на постачання 12 мільйонів доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca та Novavax. Поставки відбуватимуться з лютого 2021 року.
  • Кампанія з вакцинації населення від COVID-19 в Україні може початися з 15 лютого. За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, завадити цьому можуть лише форс-мажорні обставини.
  • Головний санлікар Віктор Ляшко повідомив, що у лютому 2021 року Україна отримає 117 тисяч доз вакцини від коронавірусу виробництва Pfizer-BioNTech. Також у першому півріччі цього року в країну надійде від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford.
  • Президент Володимир Зеленський підписав закон, який спрощує процедуру реєстрації та використання вакцин від COVID-19 в Україні.
  • Вакцинацію населення України від COVID-19 здійснюватимуть 572 мобільні бригади.
На початок