Як МОЗ хоче популяризувати кампанію з вакцинації. Відповідає міністр

Як МОЗ хоче популяризувати кампанію з вакцинації. Відповідає міністр

Як МОЗ хоче популяризувати кампанію з вакцинації. Відповідає міністр
. Форум "Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді"

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов допускає, що він та президент Володимир Зеленський отримають щеплення поза чергою задля популяризації безкоштовної вакцинації від COVID-19. Зокрема, до кампанії з вакцинації планують залучати людей, які є авторитетами у суспільстві.

Про це міністр сказав на брифінгу в рамках форуму "Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді".

"Ми допускаємо внесення змін саме щодо популяризації кампанії. (Ми хочемо – ред.) Показати безпечність цієї вакцини, якою ми будемо вакцинувати громадян. Для цього потрібно, щоб у людей була довіра. Така довіра виникає коли, наприклад, міністр охорони здоров'я говорить, що треба вакцинуватися, або президент країни. Ми (Степанов та Зеленський – ред.) не належимо до жодної групи ризику і припадаємо на п'ятий етап. Але, щоб довести (ефективність – ред.) я вважаю, що по такому шляху, в тому числі йдуть різні країни світу, коли перші особи держави вакцинуються", – сказав Степанов.

Окрім перших осіб держави, за словами Степанова, можливо, щеплення отримають і люди, які є "авторитетами у суспільстві". Про кого саме йдеться, міністр не уточнив.

"У тому числі тут можуть бути і люди, які є авторитетами в суспільстві. Ми на цьому тижні визначимося і внесемо відповідні зміни щодо кількості людей, які можуть власним прикладом довести безпечність вакцини та, як наслідок, збільшити кількість людей, готових до безкоштовної вакцинації. Кінцевого рішення немає і воно буде закріплено відповідно нашою дорожньою картою, планом вакцинації", – додав Степанов.

Читайте також: Хто та коли отримає вакцину від COVID-19: календарний план на 2021 рік

Раніше президент Володимир Зеленський зазначив, що готовий вакцинуватися у першій черзі, але планує це зробити разом із військовими.

"Я готовий відразу вакцинуватися, але кажуть, і я так вважаю, що це не дуже правильно, якщо перша частина у нас буде трішки більше за 100 тисяч для наших медиків, які контактні з ковід-хворими, я б не брав цю першу вакцину. Але готовий, якщо треба, щоб продемонструвати, що я цього не боюсь. Точно буду вакцинуватися з нашими військовими, як верховний головнокомандувач", – сказав Зеленський.

За його словами, він планує щеплюватися на першому етапі другої черги вакцинації доступною вакциною.

"Першою буде Pfizer. Точно ці 100 тис. для медиків, а потім мільйон, мені здається, це буде AstraZeneca. Хоча в нас є і прямі перемовини з країнами, які будуть віддавати нам свої надлишки", – додав Зеленський.

Він додав, що хоче аби і його батьки отримали щеплення, але коли вакцина буде "у доступному форматі".

Раніше низка світових лідерів вакцинувались в першу чергу у свої країнах для популяризації вакцинації. Зокрема, новообрана віцепрезидентка Камала Харріс зробила щеплення вакциною від COVID-19 у прямому ефірі. Обидва етапи щеплення пройшов і президент США Джозеф Байден. У Франції міністр охорони здоров'я Олів'є Веран також отримав першу дозу вакцини від коронавірусу у прямому ефірі.

Що відомо

  • Кампанія з вакцинації населення від COVID-19 в Україні може початися з 15 лютого. У лютому Україна отримає 117 тисяч доз вакцини від коронавірусу виробництва Pfizer-BioNTech. Також у першому півріччі цього року в країну надійде від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford.
  • Головний санітарний лікар Віктор Ляшко запевняє, що в Україні є потужності для зберігання вакцин від COVID-19.
  • Президент Володимир Зеленський підписав закон, який спрощує процедуру реєстрації та використання вакцин від COVID-19 в Україні.
  • Міністерство охорони здоров'я України уклало договір із китайською компанією Sinovac Biotech на постачання майже двох мільйонів доз вакцини CoronaVac від COVID-19, яка лише завершує остаточні випробування у Бразилії й ще не схвалена Європейським Союзом.
  • Вакцинацію населення України від COVID-19 здійснюватимуть 572 мобільні бригади. До середини лютого МОЗ обіцяє укласти договори з постачальниками вакцин. Заступник міністра охорони здоров'я з цифрової трансформації Ярослав Кучер пояснив, як саме та якими способами буде відбуватися запис на вакцинацію.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль обіцяє, що законтрактованої Україною вакцини від COVID-19 вистачить, щоб прищепити усіх громадян України, але з дотриманням черги.
На початок