Як відбуватиметься запис на вакцинацію від COVID-19. Пояснює МОЗ

Як відбуватиметься запис на вакцинацію від COVID-19. Пояснює МОЗ

Як відбуватиметься запис на вакцинацію від COVID-19. Пояснює МОЗ
. АР

У лютому запланований початок вакцинації населення від COVID-19. Заступник міністра охорони здоров'я з цифрової трансформації Ярослав Кучер пояснив, як саме та якими способами буде відбуватися запис на вакцинацію.

За словами Кучера, запис на вакцинацію здійснюватиметься за двома підходами:

  • Формування списків через роботодавця, тобто за прив'язкою до місця роботи, та занесення до системи МОЗ.
  • Відкриті записи на вакцинацію від COVID-19 для цільових груп, які не прив'язані до місця роботи.

"Наприклад, це можуть бути люди похилого віку. Відкриті записи здійснюватимуться не більше ніж за місяць до початку вакцинації для тієї категорії до якої належить цільова група, та передбачаються записатися одним із трьох варіантів", – пояснив Кучер.

Читайте також: П’ять головних вакцин від COVID-19: наскільки ефективні та як працюють

Як записатися на вакцинацію

1. Запис самостійно через вебпортал COVID-19

Якщо людина входить до групи населення, які входять до груп ризику та яким першочергово вводитимуть вакцину, вона може зайти на портал та обрати для запису медичний заклад, зручний для вакцинації.

"Ми свідомо опустили можливість запису та ведення календаря візитів на вакцинацію до конкретних закладів, щоб не робити, а через медичні системи. Тільки на місцях краще знають, яка може бути пропускна спроможність і можуть модерувати цю чергу", – розповів Кучер.

2. Запис на вакцинацію через контакт-центр МОЗ

За словами заступника міністра, записатися на вакцинацію можна буде також за телефоном 0800602019 через контакт-центр Міністерства охорони здоров'я.

"Він працює в цілодобовому режимі. Там вам нададуть всю необхідну інформацію щодо можливості отримання вакцини, яка зараз група вакцинується і де можна записатися. Вас запишуть і будуть чекати на той час, який буде узгоджено", – сказав заступник.

3. Запис у закладі охорони здоров'я

Запис складатиметься з трьох кроків:

  • визначення цільової групи вакцинації;
  • відбір місця вакцинації;
  • оформлення запису;

За словами Кучера, запис на введення наступної вакцини здійснюватиметься медичним працівником після введення першої дози вакцини.

Що відомо

  • Кампанія з вакцинації населення від COVID-19 в Україні може початися з 15 лютого. За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, завадити цьому можуть лише форс-мажорні обставини.
  • Головний санлікар Віктор Ляшко повідомив, що у лютому 2021 року Україна отримає 117 тисяч доз вакцини від коронавірусу виробництва Pfizer-BioNTech. Також у першому півріччі цього року в країну надійде від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford.
  • Міністерство охорони здоров'я України уклало договір із китайською компанією Sinovac Biotech на постачання майже двох мільйонів доз вакцини CoronaVac від COVID-19, яка лише завершує остаточні випробування у Бразилії й ще не схвалена Європейським Союзом.
  • Вакцинацію населення України від COVID-19 здійснюватимуть 572 мобільні бригади. До середини лютого МОЗ обіцяє укласти договори з постачальниками вакцин.
На початок