Сили оборони вдарили по російським офіцерам в Криму, атака авіабомбою по Лук'янцях. 782 день війни. Онлайн

Сили оборони вдарили по російським офіцерам в Криму, атака авіабомбою по Лук'янцях. 782 день війни. Онлайн

Українські військові на стрільбищі в Донецькій області
Українські військові тренуються на стрільбищі в Донецькій області. REUTERS/Thomas Peter

Україна має інформацію про можливі посилення наступальних дій з боку РФ

Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

"Дві важливі доповіді розвідок – керівника Служби зовнішньої розвідки Іващенка та керівника ГУР Буданова – щодо російських дій навесні та влітку. Того, до чого ми повинні бути готовими – у всіх форматах можливих ворожих дій. Очевидно, що божевілля в Кремлі досі сильне, окупант спробує посилити штурмові дії, наступальні. Будемо відповідати", — наголосив президент.

Російська армія обстріляла три громади на Сумщині

Обстрілів зазнали Краснопільська, Великописарівська та Ямпільська громади, е повідомили в обласній військовій адміністрації.

По Великописарівській громаді війська РФ били з мінометів, зафіксовано два вибухи. Авіаудар армія Росії здійснила по території Ямпільської громади, був один вибух.

В Краснопільській громаді з російського літака російські армійці запустили авіаційну бомбу. В селі Угроїди внаслідок вибуху було пошкоджено 14 осель. В будинках місцевих мешканців вибило вікна. Також в громаді зафіксований мінометний обстріл, було чотири вибухи.

На фронті загинув Павло Петриченко, боєць 59-ї бригади імені Якова Гандзюка

Про це повідомила його сестра Марина Петриченко у соцмережі Х.

Павло був автором петиції про обмеження роботи онлайн-казино на час воєнного стану в Україні. До війни Павло був проєктним менеджером і учасником громадських ініціатив. Ще у березні 2022 він займався розбудовою волонтерського центру Сергія Притули, а вже у квітні пішов до ЗСУ.

Литва звела 600 кілометрів фортифікацій на кордоні з Білоруссю — глава МВС

Міністерка внутрішніх справ Литви Аґне Білотайте заявила, що за рік на кордоні із Білоруссю спорудили оборонні споруди протяжністю 600 кілометрів з метою безпеки й задля запобігання нелегальній міграції та контрабанді.

"Ми збудували фортифікації на кордоні із Білоруссю, почали обладнувати їх спеціальною технікою, зараз у планах облаштування патрульних доріг уздовж кордону, на яких постійно працюватимуть прикордонники на спецтранспорт", — зазначила Білотайте.

Міністерка внутрішніх справ наголосила, що водночас чотири пункти пропуску на кордоні з Білоруссю залишаються закритими.

Єрмак обговорив із делегацією Lockheed Martin оборонні потреби України

Голова Офісу президента Андрій Єрмак провів зустріч із делегацією американської оборонної компанії Lockheed Martin, повідомляє пресслужба ОПУ.

Керівник Офісу президента розповів про наслідки нещодавніх обстрілів з боку Росії критичної інфраструктури України, зокрема про складну ситуацію в Харкові та області. Саме тому наша країна сьогодні вкрай потребує посилення ППО.

Єрмак наголосив: Україна сподівається на те, що Палата представників Конгресу США якнайшвидше ухвалить важливе рішення щодо виділення пакета підтримки. Окрему увагу учасники зустрічі приділили питанню майбутньої експлуатації винищувачів F-16, виробником яких є Lockheed Martin, та всіх необхідних для цього підготовчих кроків.

Армія РФ обстріляла Красногорівку, поранили одну людину — прокуратура

Російські війська вдень завдали удару по Красногорівці на Донеччині. Поранення дістав один місцевий житель. Про це Суспільному Донбас розповіла речниця прокуратури Донеччини Анастасія Мєдвєдєва.

"Сьогодні 15 квітня 2024 року, о 12:00, російська армія здійснила артилерійський обстріл міста Красногорівка. Снаряди окупантів поцілили по житловій забудові", — повідомила Анастасія Мєдвєдєва.

За даними речниці, внаслідок обстрілу поранення дістав 59-річний місцевий житель. Розпочато досудове розслідування за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення правил і звичаїв війни).

У СБУ спростували фейк росіян щодо начебто "оскарження" Малюка

Служба безпеки України закликала сприймати будь-які заяви російської влади та судів РФ з приводу заочного арешту Голови СБУ Василя Малюка та нібито оскарження від його імені "вироку" в одному з московських судів виключно як прояв ворожих ІПСО. Про це повідомили Суспільному у пресслужбі СБУ.

"Ні СБУ, ні особисто Василь Малюк не зверталися до жодних адвокатів для оскарження фейкових рішень російських судів. Ця інформація повністю не відповідає дійсності. А "захист", який нібито подає апеляції від імені Голови СБУ, відповідно є частиною дискредитаційної кампанії з боку РФ", — заявили у СБУ.

Раніше низка російських ЗМІ повідомили, що нібито "захист" оскаржив у Басманному суді Москви заочний арешт голови СБУ Малюка. Начебто в картці "справи" зазначено, що рішення про заочний арешт Малюка було оскаржено 15 квітня.

Зеленський: "Шахеди" в небі України звучать так само, як і в небі Близького Сходу

Про це президент Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні.

"Зараз увесь світ побачив по діях союзників у небі Ізраїлю та сусідніх країн, якою справді ефективною може бути єдність у захисті від терору, якщо в основі єдності – достатня політична воля. Разом діяли Ізраїль, Америка, Британія, Франція та Йорданія. Максимально ефективно. Разом вони не допустили, щоб терор узяв гору. І разом працюють – із багатьма іншими, – щоб не було й подальшої ескалації", — наголосив президент України.

Зеленський додав, що Ізраїль не є членом НАТО, "і не треба було нічого такого, як активація 5-ї статті. І ніхто не виявився втягнутим у війну": "Вони просто допомогли захистити життя. "Шахеди" в небі України звучать так само, як і в небі Близького Сходу. Балістика всюди б’є однаково, якщо її не збити. Небо Європи могло б уже давно отримати саме такий захист, який потрібен, якби так само й Україна мала схожу повну підтримку партнерів у збитті дронів і ракет. Терор має програвати всюди й повністю, а не десь більше, а десь менше".

У Південній Кореї скасували гастролі російського балету на вимогу МЗС України

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

"Завдяки зусиллям Посольства України в Республіці Корея та за підтримки української громади і міжнародних партнерів виступ російської прими-балерини із проєктом «Моданс» у Сеульському Артцентрі та «Гала-концерт балету Большого театру» у столиці Південної Кореї вже не відбудеться. Російській «культурній» пропаганді не має бути місця на міжнародних майданчиках, а російським балеринам — на сценах світових театрів", — йдеться у повідомленні.

Україна та Норвегія завершили підготовку двосторонньої безпекової угоди

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

"Зустріч із міністром закордонних справ Норвегії. Як завжди з Норвегією, змістовно та цілком практично. Наші команди вже завершили підготовку двосторонньої безпекової угоди. Ми обговорили подальшу оборонну співпрацю. Та найнагальніше – зміцнення нашої ППО", — зазначив президент.

Єврокомісія схвалила Ukraine Plan, відкриваючи шлях для регулярних платежів в рамках the Ukraine Facility

Як повідомляється на сайті Європейської Комісії, було ухвалено пропозицію щодо імплементаційного рішення Ради, яке позитивно оцінює Український план, комплексну стратегію реформ та інвестицій України на наступні чотири роки.

"Цей важливий крок відкриває шлях до регулярної та передбачуваної підтримки України в рамках програми ЄС "Ukraine Facility" з бюджетом до 50 мільярдів євро. Фінансування в рамках Фонду допоможе Україні підтримувати роботу адміністрації, виплачувати зарплати та пенсії, надавати базові державні послуги, а також підтримувати відновлення та реконструкцію, в той час як вона продовжує захищатися від російської агресії", — йдеться у повідомленні.

Зеленського роздратувало прохання віцепрезидентки США не бити по російських НПЗ — WP

Про це повідомила The Washington Post з посиланням на власні джерела.

Як зазначили співрозмовники газети, Гарріс провела зустріч із Зеленським у ході якої пояснила, що прохання зумовлене думкою американських офіційних осіб про те, що атаки на нафтопереробні заводи РФ призведе до підвищення світових цін на енергоносії й спровокує Росію до агресивної помсти Україні.

WP підкреслила, що розмова на цю тему роздратувала українського лідера.

Джерела вказали, що Зеленський "відмахнувся" від таких рекомендацій, оскільки не був впевнений, що це відображення консенсусної позиції адміністрації Джо Байдена.

У матеріалі стверджується, що підтримка світових енергетичних ринків для зниження інфляції є пріоритетом нинішнього Білого дому перед президентськими виборами в Сполучених Штатах.

Протягом доби зафіксовано 87 бойових зіткнень — Генштаб

"Загалом, ворог завдав 15 ракетних та 18 авіаційних ударів, здійснив 29 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури", — йдеться у вечірньому зверненні Генерального штабу ЗСУ.

  • На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Угроїди, Воздвиженське Сумської області; Лук’янці та Волохівка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Леонівка, Костобобрів, Янжулівка Чернігівської області; Свеса, Попівка Сумської області; Уди, Козача Лопань, Стрілеча Харківської області.
  • На Куп’янському напрямку війська РФ наступальних (штурмових) дій не вели. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 20 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Кислівка, Піщане Харківської області.
  • На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 4 атаки в районі населеного пункту Терни Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка Луганської області та Терни¸ Ямполівка, Торське, Зарічне Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку захисники відбили 27 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Новий, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Нью-Йорк Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку відбито 12 атак в районах населених пунктів Новобахмутівка, Бердичі, Семенівка, Уманське та Первомайське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Семенівка, Нетайлове Донецької області.
  • На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати росіян у районах населених пунктів Красногорівка, Новомихайлівка, Побєда, Водяне та Урожайне Донецької області, де військові РФ, за підтримки авіації, 26 разів намагалися прорвати оборону. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.
  • На Оріхівському напрямку війська РФ 5 разів атакували позиції українських захисників в районі Старомайорського Донецької області; північніше Приютного та південно-західніше Білогір’я Запорізької області. Завдали авіаційного удару в районі населеного пункту Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Червоне, Білогір’я, Щербаки Запорізької області.
  • На Херсонському напрямку росіяни не відмовляються від наміру витіснити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснив 4 безуспішні атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Львове, Тягинка, Іванівка, Новотягинка Херсонської області.

"Ми надаємо Україні все, про що вона просить, щоб захистити себе від російських атак", — речник ЄС

Так речник ЄС Петер Стано відповів на брифінгу на питання "чи є це прецедентом для України перехоплення іранських ракет і безпілотників США і Великою Британією у зв'язку з атакою на Ізраїль".

"Це 2 різні речі з ряду причин. Чи можемо ми вважати це прецедентом? Це хороше питання для країн-членів. ЄС не займається питаннями повітряного простору. Держави-члени контролюють власний повітряний простір для такого типу операцій, тому ми не можемо це коментувати. Щодо України я можу лише повторити те, що сказав наш Верховний комісар: "Ми надаємо Україні все, про що вона просить, щоб захистити себе від російських атак".

Кожен другий українець сподівається, що 2024 рік буде краще, ніж 2023 — опитування

Про це йдеться у результатах дослідження “End of Year” 2023, яке соціологічна Група Рейтинг провела в співпраці з інститутом досліджень Gallup International. Всього було опитано 40 428 осіб у всьому світі. У кожній країні протягом жовтня-грудня 2023 року було опитано репрезентативну вибірку близько 1000.

"Більшість людей по всьому світу очікує, що 2024 рік буде відзначатися неспокоєм, а не миром. Більшість також прогнозують економічні труднощі, а не економічне процвітання у наступному році. В Україні 26% очікують більш мирного року, 33% — більш неспокійного і 36% — такого ж. Решта не змогли відповісти", — йдеться у дослідженні.

За даними соціологів, західні країни визначаються більшою стурбованістю. Найпозитивніші очікування мають країни Глобального Півдня та Далекого Сходу, наприклад, Афганістан та Індонезія, які досягають 68% позитивних очікувань щодо миру та війни.

Україна також демонструє більш позитивні очікування щодо 2024 року порівняно з іншими країнами — кожен другий сподівається на кращий рік, ніж попередній. Натомість найнижчий рівень очікувань на позитивні зміни у 2024 році демонструють європейські країни.

П`ять атак з артилерії, 12 — дронами: армія РФ завдала ударів по Нікопольщині

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, ударів зазнали Нікополь, Марганецька, Мирівська, Покровська сільські громади.

Пошкоджені чотири приватні будинки, господарська споруда, законсервована технічна будівля, електромережі. А також мікроавтобус і комбайн. Рятувальники гасять автівку, яка зайнялася внаслідок атаки.

Загиблих і поранених немає, додав посадовець.

Зеленський зібрав Ставку щодо ситуації на фронті та енергетичних питань

"Доповідь Головкома Олександра Сирського стосовно ситуації на основних напрямках, наших оборонних потреб і наших майбутніх дій. Дані розвідок: Олега Іващенка від СЗР та Кирила Буданова від ГУР Міноборони про ймовірні дії ворога. Звіт міністра оборони Рустема Умєрова про контракти на постачання зброї, систем РЕБ та дрони. Заслухав доповіді представників енергетичної галузі – Міненерго, «Енергоатому», «Укренерго», «Нафтогазу» – щодо зусиль, яких вони докладають для захисту систем, відновлення пошкодженої генерації, перепідключення споживачів. Також була доповідь віцепрем’єра Олександра Кубракова щодо захисту критичної інфраструктури, особливо у прифронтових та прикордонних регіонах", — розповів Володимир Зеленський.

Він додав, що інтенсивність російських атак потребує більшого єднання.

"Захистивши Ізраїль, вільний світ продемонстрував, що саме таке єднання не лише можливе, а й на сто відсотків ефективне. Рішучі дії союзників не допустили успіху терору та втрати інфраструктури й змусили агресора охолонути. Те саме можливе й у захисті від терору України, яка, як і Ізраїль, не є членом НАТО. І для цього не потрібна активація 5-ї статті, достатньо лише політичної волі", — наголосив президент України.

У Британії заявили, що не можуть збивати дрони над Україною, так само як під час атаки на Ізраїль

Відповідну заяву зробив британський міністр закордонних справ Девід Кемерон в ефірі телевізійного каналу LBC.

"Ми зробили більше, ніж будь-яка інша держава, щоб допомогти українцям. Навчили понад 60 000 українських військових, були першими, хто надав їм протитанкову зброю, далекобійну артилерію і танки", — сказав глава МЗС.

Водночас Кемерон наголосив, що використання літаків Військово-Повітряних сил Британії для збиття безпілотників РФ над Україною могло б призвести до "небезпечної ескалації" конфлікту.

Глава МЗС додав, що потрібно уникати того, аби війська держав Альянсу вступали у прямі бойові дії з російськими окупантами, бо це загрожувало б ескалацією війни до загальноєвропейського масштабу.

"Укренерго" закликає щодня ощадливо споживати електроенергію з 19:00 до 22:00

Про це повідомила пресслужба енергетичного регулятора.

"Зараз енергетики одночасно працюють над двома важливими завданнями: ліквідацією наслідків масованих ракетних та дронових ударів росіян та підготовкою до наступного опалювального сезону. Обсяг пошкоджень енергооб’єктів після трьох масованих комбінованих атак ворога надзвичайно великий. Через це всі вцілілі електростанції та високовольтні підстанції «Укренерго» працюють на максимумі своїх можливостей, щоб виробити та передати достатньо електроенергії для покриття потреб споживачів", — повідомили в НЕК "Укренерго".

Енергетики зауважили, що найбільш ефективний засіб – якщо споживачі самі свідомо зменшать обсяг споживання електроенергії: "Особливо велика потреба в ощадливому споживанні є в години добового максимуму – з 19:00 до 22:00".

Росія швидко відновила потужності деяких НПЗ після українських атак – Reuters

Кількість потужностей РФ, що простоювали внаслідок атак, зменшилася з 14% до близько 10% наприкінці березня, свідчать підрахунки Reuters.

Зазначається, що після того, удару по заводу "Танеко" 2 квітня, не було жодних повідомлень про успішні українські атаки на великі російські НПЗ і Росія швидко відновлює їх, попри труднощі з отриманням західних технологій.

Рязанський завод, що належить "Роснефти", повернув в експлуатацію установки первинної переробки нафти АВТ-4 і головну установку АВТ-6, а також Куйбишевський НПЗ, ремонтує АВТ-4, сизранську установку АВТ-5, і раніше зупинену на технічне обслуговування установку АВТ-6.

Загальна потужність російської первинної нафтопереробки, яка простоювала через атаки українських дронів, скоротилася до 90 500 тонн на добу з приблизно 123 800 тонн на добу раніше.

Українські хакери зламали сервери 15 підприємств РФ, що допомагають ВПК

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій StratСom Ukraine.

"До дня російського РЕБ військові кібери провели акцію — було уражено 15 сайтів. Замість стартових сторінок цих компаній тепер можна побачити спалені «леєр 2» і «красухи» — російські засоби РЕБ. Були вражені сайти партнерів компанії «ремдизель», яка випускає бронемашини «ахмат». Це підприємства «промарматура» і «интертестстрой +» з населених пунктів набережні челни (татарстан) і митищі (московська область)", — йдеться у повідомленні.

У будівлі Європейського парламенту відкрилася виставка про внутрішньо переміщених українців

У Брюсселі у будівлі Європейського парламенту проходить виставка, що розповідає історії девʼятьох людей з півдня та сходу України. Відвідувачі можуть прочитати розповіді українців, які залишали рідні домівки під обстрілами, пройшли перевірки та знущання окупантів, а дехто навіть полон і тортури, щоб врятувати своє життя.

Історії героїв доповнені світлинами найцінніших речей, які їм вдалося взяти вдома перед евакуацією: шапка та шарф, сплетені в тимчасово окупованому рідному місті, прикраса, яку окупанти майже знищили на блокпості, записка від найближчої подруги, яка залишилася на тимчасово окупованій території, та інші.

За даними управління Верховного комісара ООН у справах біженців понад 3,7 млн людей в Україні втратили свій дім через повномасштабне російське вторгнення та були вимушені починати життя в новому місці з нуля.

Виставка триватиме до 25 квітня включно. Відвідати її можна за адресою: Брюссель, Площа Люксембург (Place du Luxembourg), Station Europe, Ukrainian Civil Society Hub.

Данія надасть близько $43 млн на розвиток бізнесу в Україні — Мінекономіки

Влада Данії виділяє додаткові 300 мільйонів крон (приблизно 43 млн доларів США) для данських компаній, які інвестують та реалізують бізнес-проєкти в Україні.

Про це повідомили у Міністерстві економіки України за результатами Другого інвестиційного форуму з відбудови України.

За словами очільниці українського економічного відомства Юлії Свириденко, завдяки дансько-українському фонду Україна отримує необхідну військову та гуманітарну допомогу, а бізнес — широкий спектр комерційного фінансування та інструментів зниження ризиків для компаній, які інвестують і торгують з українськими партнерами.

"Це важливий внесок у наше відновлення, адже його основою буде саме приватний сектор. І данський бізнес вже робить його. Понад 100 компаній здійснюють комерційну діяльність з Україною. Підтримуючи нашу економіку і наших людей, які героїчно захищають свій дім й працюють заради перемоги", — сказала міністерка економіки.

Зі свого боку данські урядовці наголосили, що й далі допомагатимуть Україні, бо від цього залежить доля всього світу. Тож було вирішено розширити можливості дансько-українського фонду, щоб данські компанії активніше інвестували в Україну і були захищені від потенційних ризиків.

"Боротьба України за свободу – це наша боротьба. З додатковими коштами в дансько-українському фонді ми ще раз підкреслюємо, що Данія підтримує невтомну боротьбу України за свободу. Я пишаюся, що данський бізнес такий прихильний до України. І компанії, які експортують в Україну, і компанії, які інвестують в країну, і фонди, які різними способами підтримують роботу з відбудови української землі. Це все дуже важливі кроки. Адже всі злочини Путіна вимагають однієї відповіді: щоб ми були ще більше разом з Україною", – заявив міністр бізнесу Данії Мортен Бедскоу.

Своєю чергою данський міністр закордонних справ Ларс Люкке Расмуссен підкреслив, що з огляду на катастрофічні наслідки для української економіки через повномасштабне вторгнення РФ в Україну, вкрай важливо зробити інвестування в бізнес максимально привабливим.

"Бо чим сильнішою є економіка України, тим більше шансів виграти війну та швидше відновити мир. Тому зараз уряд виділяє додаткові кошти на підтримку бізнес-ініціатив, які дають данським компаніям можливість зробити свій внесок у відбудову України", — додав він.

Удари по російських НПЗ необхідні для продовження тиску на Путіна — РНБО

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Литвиненко заявив, що удари по російських нафтопереробних заводах є частиною стратегії, мета якої полягає в здійсненні тиску на керівника Кремля Володимира Путіна.

Про це посадовець повідомив у інтерв'ю The Economist.

"По-перше, це обмежує його простір для маневру, а по-друге, допомагає переконати російське суспільство та еліти в тому, що продовження війни коштує дорожче, ніж її припинення", — зазначив Литвиненко.

Секретар РНБО підкреслив, що, на відміну від Росії, Україна не завдає ударів по цивільних об'єктах. Під атаки Сил оборони потрапляють лише військові кораблі й літаки, а також нафтова інфраструктура.

"Один удар по аеродрому може пошкодити 7, 10, 15 літаків. Кожен з них коштує понад 30 мільйонів доларів. Ми можемо зробити операцію менш ніж за 2 мільйони доларів. Це фантастично рентабельно", — додав посадовець.

Юрком ПАРЄ назвав російські НПЗ легітимною ціллю для ЗСУ — Гончаренко

Юридичний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) під час засідання 15 квітня назвав російські нафтопереробні заводи легітимною ціллю для українських Сил оборони.

Про це повідомив голова комітету ПАРЄ з питань міграції, біженців та переміщених осіб і народний депутат України Олексій Гончаренко.

"Юрком ПАРЄ назвав російську нафтову індустрію легітимною ціллю для ЗСУ. В перекладі з дипломатичної на зрозумілу: Бийте і ще раз бийте по всім НПЗ Росії. Так, щоб НПЗ більше не залишилось", – написав він.

У Білорусі "вагнерівці" підготували восьму групу найманців для війни проти України — Центр нацспротиву

На території Білорусі завершився вже восьмий вишкіл найманців для війни проти України під керівництвом інструкторів з ПВК "Вагнер". За інформацією білоруського підпілля, там пройшов бойове злагодження загін спецпризначення "Граніт". Про це повідомили у Центрі національного спротиву (ЦНС).

Там зазначили, що головним завданням новостворених загонів буде диверсійна робота на території України.

"Вагнерівці" проводять заняття з інженерної та вогнепальної підготовки й тактичної медицини. Основним озброєнням для таких загонів є ручні протитанкові гранатомети, автоматичні гранатомети та кулемети Калашникова", — йдеться у повідомленні.

В окупованому Криму під ракетний удар потрапили високопоставлені російські офіцери — джерела

Вдень 15 квітня в тимчасово окупованому Криму внаслідок ракетної атаки Сил оборони України було уражено командний пункт, в якому знаходилися високопоставлені російські офіцери.

Про це повідомили Суспільному джерела в спецслужбах.

Зазначається, що повітряна тривога в окупованому Криму тривала майже дві години. В бухтах Севастополя окупаційні силовики використовували димову завісу.

Також за даними Telegram-каналу "Крымский ветер", в окупованому Севастополі піднімали авіацію у повітря.

У Кропивницькому чутно вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Армія РФ обстріляла село Угроїди — пошкоджено 14 будинків

15 квітня російська армія випустила селу Угроїди Сумського району керовану авіаційну бомбу. Пошкоджено 14 будівель. Про це Суспільному повідомив староста Угроїдів Віталій Кириченко.

"Вибиті вікна у будинках цивільних мешканців. Це 12 квартир і дві хати. Слава Богу немає поранених та загиблих. З літака були скинути КАБи на село", — сказав Віталій Кириченко.

Росіяни завдали удару по Лук'янцях Липецької громади: є поранені та загиблі

Вдень 15 квітня російські війська вдарили по селу Лук'янцях прикордонної Липецької громади. Про це Суспільне Харків сказав заступник голови Липецької громади Сергій Креветченко.

"Вдарили у цивільний обʼєкт. Попередньо, двоє загиблих і троє травмованих. Зараз ще не можемо точно сказати, що там, скільки людей постраждало", — сказав Креветченко.

По Лук'янцях били керованою авіабомбою — влучання було в заклад освіти, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов. Він підтвердив дані про двох загиблих, зазначивши, що кількість поранених встановлюють.

Російська армія 15 квітня обстріляла Полтаву

15 квітня 2024-го року армія Російської Федерації завдали удару по місту Полтава. Деталі щодо обстрілу уточнюють. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін.

Російське судно Lida здійснило рейс до Криму з Турції попри офіційну заборону

Попри заборону прямого морського сполучення, суховантаж Lida під прапором Росії доставив в окупований Севастополь 2 тисячи тонн турецької солі. Про це повідомила журналістка проєкту SeaKrime "Центру Миротворець" Катерина Яресько 14 квітня.

В розслідуванні вказується, що суховантаж Lida знаходився в турецькому порту Караденіз Ереглі з 29 березня по 3 квітня.

За інформацією журналістки, російське судно завантажило в турецькому порту Караденіз Ереглі партію солі в біг-бегах 3 квітня, після чого вимкнуло AIS і без проблем доставило вантаж в Комишову бухту окупованого Севастополя 5 квітня. Це є порушенням турецького циркуляру 635/2017, а також резолюції 1183 Міжнародної морської організації.

Російський Чорноморський флот вже втратив близько третини своїх кораблів — Плетенчук

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Чорноморський флот РФ втратив приблизно третину своїх кораблів, які були постійно присутні в акваторії Чорного моря.

Про це під час марафону "Єдині новини" повідомив речник Військо-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

Він розповів, що серед втрат ЧФ РФ є всі типи кораблів: сторожові, великі десантні та навіть підводний човен.

"Якщо говорити мовою цифр, то можна казати про третину. Проте важливим є і якісний показник, тож є багато над чим працювати. У першу чергу це стосується носіїв крилатих ракет, яких росіяни мають десяток в акваторії Чорного моря", – зазначив Плетенчук.

Речник ВМС ЗСУ застеріг, що не варто недооцінювати ворога та необхідно надалі продовжувати роботу зі знищення російського флоту. Він додав, що держава-агресор посилює свою авіаційну складову в Чорному морі, хоча із залученням досить застарілого парку.

"Вони (бойові літаки РФ - ред. ) постійно присутні в акваторії Чорного моря, саме в повітряному просторі. Там постійно працює як винищувальна, так і розвідувальна авіація, і це є реальною проблемою для України", – зазначив Плетенчук.

"Штурмують щодня": прикордонник з Волині розповів про бої на Новопавлівському напрямку

Боєць із позивним "Білий" у складі прикордонної комендатури швидкого реагування Волинського прикордонного загону виконує бойові завдання на Новопавлівському напрямку.

Розповідь волинянина про обстановку на напрямку, опублікували на сторінці Західного регіонального управління Держприкордонслужби.

Білий каже: активні бойові дії для нього почалися з перших же годин, коли потрапив на позиції. "Заступили вночі перший раз на позиції, а зранку я вже побачив ворожу піхоту. Метрів за 150-200 вже вони перебігали. Я й доповідаю. А мені відповідають, що спочатку стріляй, а потім кажи, що бігають. Тепер штурмують кожного дня, – говорить прикордонник.

Зі слів Білого, спершу прикордонники спостерігали за бездумними спробами росіян штурмувати позиції українських захисників. Нині ж вони змінили тактику — комбінують масовані атаки із діями малих груп піхоти.

Під час одного з чергувань прикордонник Волинського загону взяв у полон двох російських солдатів з гранатометами. "Почули чиїсь голоси назовні, вийшов побачив двох росіян та й сказав їм здавайтесь, — говорить боєць. — Вони поклали одноразові гранатомети і почали брехати, що вони з евакуаційної бригади".

Білий додав, що на передовій усім важко, але попри постійні атаки і масовані штурми доводиться тримати лінію фронту.

У Польщі створять Раду з питань співробітництва з Україною

Уряд Польщі створить Раду з питань співробітництва з Україною, до якої ввійдуть представники науки, бізнесу, влади та місцевого самоврядування. Прем'єр-міністр країни Дональд Туск вже підписав відповідне розпорядження.

Про це в інтерв'ю PAP повідомив майбутній очільник цієї ради, голова комісії Сейму Польщі у закордонних справах Павел Коваль.

"Прем'єр (Дональд Туск — ред.) уже підписав розпорядження, буде створено Раду з питань співробітництва з Україною, очільник уряду призначив мене її головою. Це буде громадський орган, до якого увійдуть представники науки, бізнесу, влади й місцевого самоврядування. ЇЇ склад буде укомплектовано найближчими тижнями", — розповів Коваль.

За його словами, Рада матиме свій офіс і робочі групи, які буде сформовано найближчим часом, також визначено перелік їхніх обов'язків. Крім того, структура матиме свій секретаріат, її функціонування куруватиме канцелярія прем'єра Польщі.

Інституція також працюватиме над питаннями залучення Польщі до відбудови України. Вона співпрацюватиме з аналітичними центрами: Польським економічним інститутом і Центром східних досліджень.

Коваль додав, що Рада комплексно підходитиме до польсько-українських відносин.

"Ми оцінюємо, що вони виняткові не лише з огляду на історичні питання, а й через залучення Польщі до допомоги в захисті України та ролі Польщі в процесі її відновлення", — сказав він.

За інформацією видання, у суботу, 13 квітня, в Підкарпатському воєводстві відкрили філію Ради, яка опікуватиметься питаннями транскордонного співробітництва з Україною.

У тимчасово окупованому Бердянську пролунали вибухи — Галіціна

Сьогодні, 15 квітня, у тимчасово окупованому місті Бердянськ Запорізької області пролунали вибухи, які чуло все місто. Про це повідомила в своєму каналі Telegram голова Бердянської МВА Вікторія Галіціна.

"Мешканці повідомляють про вибухи, які чуло все місто. Після прильоту спостерігається дим у нагірній частині Бердянська", — йдеться в повідомленні.

Внаслідок обстрілу Сіверська загинули 4 людини

Голова Донецької ОВА Філашкін повідомив, що місто обстріляли ввечері 14 квітня з реактивної артилерії, але тільки зараз вдалося встановити загиблих. Це чоловіки віком від 36 до 86 років.

Генерала Шведюка призначили командувачем ОК "Захід"

Командувачем військ оперативного командування "Захід" став бригадний генерал Володимир Шведюк.

Про це він повідомив на сторінці ОК "Захід" у Фейсбуці.

На Сумщині прикордонники відбили напад російської ДРГ

Російська диверсійно-розвідувальна група намагалася зайти в Україну зі своєї території. Прикордонники Сумщини відбили напад ДРГ.

Про це повідомили у ДПСУ.

Коли прикордонники викрили диверсантів, вони відкрили вогонь на ураження. Після чого російські військові намагалися вести стрілецький бій, але згодом відступили, написали у ДПСУ.

Байден закликав Конгрес схвалити законопроєкт із допомогою Україні й Ізраїлю

Президент США Джо Байден під час телефонної розмови з лідерами обох партій Конгресу закликав якнайшвидше схвалити законопроєкт, який передбачає виділення допомоги Україні й Ізраїлю.

Про це пише CNN.

Як заявили у Білому домі, Байден обговорив термінову потребу в тому, щоб Палата представників якнайшвидше ухвалила доповнення до закону про національну безпеку.

У телефонній розмові з Байденом взяли участь лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл, спікер Палати представників Майк Джонсон, лідер демократів у Сенаті Чак Шумер і лідер демократів у Палаті представників Хакім Джеффріс.

Крім того, на пресконференції в неділю, 14 квітня, Шумер закликав Палату представників, де більшість мають республіканці, розглянути раніше схвалене Сенатом доповнення до закону про національну безпеку.

“Найкращий спосіб допомогти Ізраїлю та Україні — це схвалити доповнення (до закону про національну безпеку — ред.) цього тижня. Я закликав спікера Джонсона зробити це”, — заявив Шумер.

У тимчасово окупованому Севастополі 15 квітня вранці пролунали декілька вибухів

У тимчасово окупованому Севастополі 15 квітня вранці пролунали декілька вибухів. Про це повідомляє в Телеграмі "Крымский ветер" з посиланням на місцевих жителів.

"У центрі Севастополя пролунало кілька вибухів, повідомляють наші передплатники. Можливо це навчання, але точної інформації немає", — йдеться у повідомленні.

Уряд надає Сумщині субвенцію для ремонту та будівництва укриттів у медзакладах

До 1 травня громади Сумщини, які хочуть отримати кошти на будівництво укриттів у своїх медзакладах, мають подати відповідний пакет документів до обласної військової адміністрації.

Про це повідомили на сторінці ОВА.

"Один з головних критеріїв – територіальна наближеність медзакладів до зони активних бойових дій, тимчасово окупованих Росією територій України. Коли два тижні тому на Сумщині перебував президент, це питання було підняте нами і він дав доручення щодо допомоги прикордонним громадам. Тому у вас є можливість отримати фінансовий ресурс для створення відповідних умов для своїх медичних закладів", — зазначив начальник Сумської ОВА Володимир Артюх.

Кабмін схвалив постанову № 374, якою затверджено порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах охорони здоровʼя, зазначили у дописі.

На прикордонні Чернігівщини підірвався автомобіль РЕМ: двоє людей постраждали

15 квітня близько 6:00 ранку у прикордонній громаді на Чернігівщині на вибуховому пристрої підірвався автомобіль РЕМ. Двоє людей постраждали.

Про це повідомляє начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус у своєму Telegram-каналі.

За його словами, двох людей госпіталізували.

Армія РФ вранці 15 квітня завдала ракетного удару по Слов'янську

Російські війська вранці 17 квітня близько 7:00 обстріляли місто Слов'янськ на Донеччині.

Про це на своїй особистій сторінці у Facebook повідомив начальник міської військової адміністрації Вадим Лях.

"Близько 7:00 місто було під обстрілом. Ракета. Влучання у центральну частину міста. Пошкоджені багатоповерхівки. Обійшлось без постраждалих", — повідомив Лях.

В ISW відзначили підвищення ефективності ударної кампанії РФ в Україні на тлі виснаження ППО

Виснаження засобів протиповітряної оборони, наданих США, внаслідок затримок із відновленням військової допомоги США Україні в поєднанні з удосконаленням російської тактики ударів призвело до підвищення ефективності російської ударної кампанії в Україні.

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Без значної та регулярної допомоги Україні у сфері безпеки російські удари загрожують обмежити довгострокові бойові можливості України та створити оперативні умови для досягнення Росією значних успіхів на полі бою, відзначили аналітики.

Зазначається, що Україні потрібні значні запаси західних систем протиповітряної оборони та винищувачів, здатних перехоплювати безпілотники та ракети, щоб створити комбіновану парасольку протиповітряної оборони, яка була би такою ж ефективною, як та, яку Ізраїль та його союзники успішно застосували 13 квітня.

При цьому, йдеться в аналітичному звіті, російська ударна кампанія проти України демонструє, що навіть обмежена кількість успішних ударів балістичними або крилатими ракетами може завдати значної та, ймовірно, довгострокової шкоди енергетичній та іншій інфраструктурі. Це підкреслює потребу в ефективній та добре забезпеченій системі протиповітряної оборони, здатній забезпечити високу швидкість перехоплення російських ударів.

Зазначається, що нещодавні масштабні удари Росії з використанням безпілотників, крилатих і балістичних ракет проти України завдали значної шкоди українській енергетичній інфраструктурі.

Артилерія та міномети: військові РФ обстріляли три громади Сумщини

За ніч та ранок 15 квітня військові Росії завдали 17 ударів по громадах Сумщини.

Про це повідомили у військовій адміністрації.

По Шалигинській громаді був 1 удар з міномета.

Свеську громаду обстрілювали з артилерії, було 5 вибухів.

На Великописарівську громаду військові РФ скинули 11 мін.

На Донеччині одна людина загинула і двоє поранені від обстрілів армії РФ за добу

В Донецькій області від російських обстрілів 14 квітня одна людина загинула та двоє поранені.

Це жителі селища Очеретине, куди напередодні РФ скинули авіабомбу.

Дані про жертви за добу оприлюднив начальник Донецької обладміністрації Вадим Філашкін.

"За 14 квітня росіяни вбили одного жителя Донеччини — в Очеретиному, ще дві людини в області за добу дістали поранення", — йдеться у повідомленні.

Загалом від початку вторгнення

  • загинули 1916 людей
  • поранені 4803.

Це кількість жертв на Донеччині без урахування Маріуполя та Волновахи, які окуповані у 2022 році.

Армія РФ обстріляла 12 населених пунктів Херсонщини: поранені троє людей

Російські війська упродовж доби обстріляли 12 населених пунктів Херсонської області. Внаслідок російської збройної агресії поранені троє людей.

Про це в Telegram вранці 15 квітня повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Зокрема під обстріли армії РФ потрапили Кізомис, Велетенське, Білозерка, Понятівка, Садове, Микільське, Берислав, Дудчани, Качкарівка, Одрадокам'янка, Козацьке та Херсон, йдеться в повідомленні.

Пошкоджені об’єкт критичної інфраструктури та газогони, три багатоповерхівки та 15 приватних будинків, повідомив Прокудін.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного

Упродовж доби армія РФ завдала 400 ударів по семи населених пунктах Запорізької області: є загибла та поранений

Протягом минулої доби, 14 квітня, російські військові атакували сім населених пунктів Запорізької області.Внаслідок обстрілів одна жінка загинула, один чоловік дістав поранення.

Про це сьогодні, 15 квітня, повідомив у своєму каналі Telegram голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

"Одна жінка загинула внаслідок ворожого обстрілу Василівського району. Одного чоловіка поранено під час артобстрілу росіянами Гуляйполя", — йдеться в повідомленні посадовця.

Загалом армія РФ завдала 400 ударів по містах та селах Запорізької області:

  • авіаційний удар здійснили по Малій Токмачці;
  • 15 разів застосувала РСЗВ по Малій Токмачці та Роботиному;
  • 144 безпілотниками різної модифікації атакувала Гуляйполе, Левадне, Роботине, Малу Токмачку, Малинівку та Новоандріївку;
  • 240 разів з артилерії обстріляла території Гуляйполя, Малої Токмачки, Новоандріївки, Роботиного, Левадного, Малинівки та Приморського.
"Надійшло 1 повідомлення про руйнування житла",— йдеться у повідомленні.

Авіація ЗСУ ударила по війську РФ — Генштаб

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 22 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки російського окупаційного війська.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 15 квітня.

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 5 пунктах управління та 1 складу боєприпасів росіян.

Удари дронами, артилерією та ракетами. Як минула ніч проти 15 квітня на Дніпропетровщині

У ніч на 15 квітня військові РФ атакували два райони Дніпропетровщини — Нікопольський та Дніпровський. Є руйнування будинків та інфраструктурного об'єкта.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

Нікопольський район

Ввечері та вночі російська армія атакувала Нікопольщину. По Нікополю та Червоногригорівській громаді вдарили дронами. Мирівську громаду обстріляли з важкої артилерії.

Пошкоджено приватний будинок. Загиблих та поранених немає.

Дніпровський район

У Дніпровському районі війська РФ вдарили по інфраструктурному об'єкту. Загиблих та поранених немає. Наслідки уточнюють.

За добу російське військо втратило 770 військових — Генштаб

Станом на ранок 15 квітня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютогостановлять близько 454 420 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За даними Генштабу, за добу російське військо втратило 770 військових.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати військо РФ — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 15 квітня.

На Сіверському та Слобожанському напрямках РФ зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність, щоб не дати перекинути українські війська на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському та Лиманському напрямках військо РФ наступальних (штурмових) дій не вело.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 10 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Новий, Часів Яр, Нью-Йорк, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 8 атак в районах населених пунктів Новобахмутівка, Уманське, Новокалинове, Первомайське та Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати військо РФ в районах населених пунктів Красногорівка та Новомихайлівка Донецької області, де росіяни за підтримки авіації 16 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

На Оріхівському напрямку військо РФ 9 разів атакувало позиції українських захисників в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку військо РФ не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, окупанти РФ здійснили 4 безуспішні атаки на позиції українських військ.

Водночас українські воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам РФ втрат в живій силі та техніці, виснажують росіян вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Генштаб: на фронті за добу відбулося 54 бойових зіткнення

На фронті протягом минулої доби відбулося 54 бойових зіткнення. Загалом військо РФ завдало 8 ракетних та 85 авіаційних ударів, здійснило 98 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 15 квітня.

Внаслідок російських атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Хлібороб Сумської області; Слатине, Вовчанськ, Куп’янськ, Подоли, Петропавлівка, Кислівка Харківської області; Білогорівка та Серебрянське лісництво на Луганщині; Новосадове, Новобахмутівка, Катеринівка, Первомайське, Очеретине, Новокалинове, Нетайлове, Нью-Йорк, Бердичі, Уманське, Семенівка, Яснобродівка, Красногорівка, Водяне, Олександропіль, Костянтинівка, Сторожеве та Старомайорське Донецької області; Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були близько 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Представник Ізраїлю в ООН закликав дослухатися до слів Зеленського

Постійний представник Ізраїлю при ООН Гілад Ердан на екстренному засіданні Ради Безпеки закликав дослухатися до слів президента Зеленського про загрозу дій Ірану та Росії для світу.

Він порівняв сучасний ісламський режим у Тегерані з Третім рейхом, а верховного лідера Ірану аятола Хаменеї з Адольфом Гітлером. Саме тому, за його словами, Іран озброюється міжконтинентальними балістичними ракетами. На цьому фоні представник Ізраїлю нагадав, що впродовж останніх років іранські дрони продовжують вбивати українських цивільних.

Що сказав Зеленський: президент засудив атаку Ірану на Ізраїль у ніч проти 14 квітня, які використали "шахеди", а також балістичні та крилаті ракети. Він заявив, що в Україні добре знають "весь жах аналогічних атак з боку Росії, яка застосовує ті ж дрони "шахед" і російські ракети, таку ж тактику масованих повітряних ударів".

Литва виділить 400 тисяч євро на встановлення металошукачів в українських школах

Міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте перебуваючи у Львові повідомила, що її країна готова надати 400 тисяч євро на закупівлю металодетекторів для навчальних закладів, а також на реабілітацію українських військових.

Допомога від Литви: країна залишається серед найбільших прихильників України у світі за часткою ВВП, а двостороння допомога Україні становить 1,5% ВВП. Крім того, частка Литви в підтримці України ЄС становить ще 0,5% ВВП країни.

Вибухи пролунали у Дніпрі

У Дніпрі чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

В місті та області оголошена повітряна тривога. Командування Повітряних сил ЗСУ попереджало про загрозу балістичного озброєння.

Financial Times: Сербія закупить французькі винищувачі, відмовившись від російських

Сербія підпише з Францією найбільшу збройову угоду за свою історію, що свідчить про те, що війна Росії проти України спонукає одного з найближчих союзників Москви в ЄС до диверсифікації закупівель зброї. Про це пише британська щоденна газета Financial Times.

Белград планує замовити десяток французьких винищувачів Rafale у французької авіакосмічної компанії Dassault Aviation вартістю 3 мільярди євро. Це показує кінець десятиліть залежності від російських літаків, зазначає видання.

Представник сербського оборонного відомства сказав Financial Times, що угода була "узгоджена більш ніж на 90 відсотків", але обидві сторони ще мають узгодити фінансові умови. Війна РФ проти України "пришвидшила для нас диверсифікацію", сказав чиновник. Єлисейський палац та сам виробник винищувачів — відмовилися від коментарів.

В України є дрони, які доносять тонну вибухівки на сотні кілометрів — СБУ

В Україні модернізували морські дрони Sea Baby, які тепер можуть доставити майже тонну вибухівки на понад 1000 кілометрів. Про це розповів речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Він не розкрив усі технічні характеристики, але зазначив, що це "нові покоління дронів", над вдосконаленням яких спільно працюють фахівці СБУ з МВС та "іншими побратимами".

У приклад Дехтяренко навів морські дрони Sea Baby 2024 року. Він відрізняється від минулої моделі зовнішнім виглядом та технічними характеристиками, а також здатен доставити майже тонну вибухівки на понад 1000 кілометрів.

На початок