Бої за селище Очеретине. Ситуація на фронті на Донеччині та Луганщині у квітні: хроніка

Бої за селище Очеретине. Ситуація на фронті на Донеччині та Луганщині у квітні: хроніка

Оновлено
Donetsk region, Ukrainian military
Українські військові в окопі під час повномасштабного вторгнення. Facebook/58 окрема мотопіхотна бригада імені гетьмана Івана Виговського

Останні новини про ситуацію на фронті у Донецькій та Луганській областях у квітні 2024 року.

Чи під загрозою траса Костянтинівка-Покровськ після захвату околиць Очеретиного та відходу ЗСУ від Бердичів, Семенівки, Новомихайлівки

За словами військового оглядача Михайла Жирохова, траса Покровськ-Костянтинівка це рокадна траса, яка йде понад лінією фронту — це основна логістична лінією для угрупування, яке знаходиться саме в цьому районі.

"Те, що захоплено зараз росіянами в Очеретиному, — це не означає, що туди буде перекинута артилерія, і росіяни зможуть мати вогневий контроль над трасою. Зараз там йдуть бойові дії. Перекидати артилерію або якісь вогневі засоби, щоб саме перекрити трасу не будуть", — пояснив у коментарі Суспільному Донбас військовий оглядач Михайло Жирохов.

На карті це виглядає так, але в реальності, щоб працювала артилерія потрібно лінію фронту ще на пару-тройку кілометрів відтіснити. Це основи військової науки. Відтіснити, щоб артилерія не потрапила під контрбатарейну боротьбу, під FPV-дрони. Якщо далі буде просування — ми можемо говорити, а зараз я б не став говорити про якусь загрозу тій трасі.
Мапа Очеретине
Очертине та села Бердичі, Семенівка, Новомихайлівка на мапі на основі даних проєкту Deep State . Суспільне Донбас

"Взяття частково Очеретиного призвело до того, що на правому і лівому фланзі вже "посипалися" наші позиції, тому що бути в напівоточенні неможливо. Дуже важко і дуже великі втрати. Тому наше командування зараз відходить на другу лінію оборони, це результат втрати позицій в Очеретиному", — вважає Жирохов.

За його словами, поза Очеретиним — Новоселівка Перша та інші населені пункти, де мали будувати потужні фортифікаційні споруди.

"Зараз завдання командування відвести з мінімальними втратами війська на оцю фортифікаційну лінію для того, щоб зупинити цей наступ і перейти до глухої оборони", — зазначив оглядач.

Окупанти від Очеретине сунуть на трассу Покровськ-Костянтинівка, знищено бронетанкову колону — Волошин

Про це повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин.

"Ворог намагаються просуватись вперед, як до Покровська, так і до Курахового, там тривають бої. Окупанти рвуться також з Очеретиного до магістралі Покровськ-Костянтинівка. Вони мають перевагу у живій силі та техніці і проводить штурмові дії, з метою захоплення Покровська, та життєво важливої траси на Костянтинівку", — розповів Назар Волошин.

Речник додав, що протягом дня, 30 квітня військові 95 бригади знищили під селищем Очеретине бронетанкову колону російської армії. Окупанти втратили танки та декілька бронемашин.

Ситуація на Лиманському фронті, де армія РФ намагається захопити Терни та дістатися річки Чорний Жеребець

На Лиманському напрямку сьогодні армія РФ не штурмувала за підтримки техніки, а під час піхотних штурмів українські бійці знищили кількох окупантів. Про це Суспільному Донбас розказав речник 95-ї окремої десантно-штурмової бригади Станіслав.

"Сьогодні, наскільки мені відомо, не було штурмів із застосуванням техніки, а особовий склад - кілька двохсотих з їхнього боку було і ще більше трьохсотих теж було, коли вони намагалися штурмувати деякі наші опорні пункти".

Напередодні, 30 квітня, на цій ділянці фронту російські підрозділи близько 15 разів штурмували позиції Сил оборони.

"Терни — це найближчий населений пункт де вони намагаються прорвати нашу оборону. Їм найбільш зручно було б взяти Терни, потім за Тернами перейти річку, взяти висоту, що вони і планують тактично зробити. І там вже відкривається шлях на Лиман".

Як повідомляв 28 квітня Головномандувач ЗСУ Олександр Сирсьий, армія РФ продовжує наступати на село Терни на Лиманському напрямку, намагається витіснити Сили оборони України за річку Чорний Жеребець.

РФ посилить обстріли, поки Сили оборони не "наситяться" новою зброєю: думка командира роти 92-ї бригади

Російська армія у найближчі два місяці буде збільшувати кількість атак та ударів по цивільних містах та лінії фронту, оскільки через два місяці Сили оборони України отримають необхідну кількість озброєння та матимуть змогу стримувати атаки та протидіяти російські авіації.

Таку думку в нацмарафоні "Єдині новини" висловив командир роти "Ахіллес" Юрій Федоренко.

"Ідуть постійні штурмові дії. Противник має чітке завдання по окупації Часів Яру, тому задіяв весь штурмовий потенціал, намагається швидко поповнювати втрати. На поточний момент успіхів суттєвих противник немає", — повідомив Юрій Федоренко.

Командир додав, що за Очеретине також тривають важкі інтенсивні бої. За минулу добу тільки його підрозділ в районі селища знищив чотири одиниць броньованої техніки: три БПМ та один танк.

"Я щиро вважаю, що противнику не вдасться реалізувати поставлених тактичних намірів, зокрема окупувати Часів Яр. Більше того, після отримання, вже по факту на передній лінії тої військової допомоги, ситуація на лінії зіткнення суттєво зміниться на користь Сил оборони. Можна буде говорити про повноцінне утримання наших рубежів, а також покращення положення", — переконаний Юрій Федоренко.

Він вважає, що зараз російська армія завдає активних ударів по українських містах, оскільки розуміють, що через пару місяців Україна отримає озброєння.

"Прошу щиро вас, реагувати на повітряні тривоги. Тому що противник ще певний час буде тероризувати цивільне населення і наносити ракетні удари. І також це стосується лінії бойового зіткнення. Найближчі два місяці будуть дуже і дуже гарячими. До моменту коли Сили оборони наситяться озброєнням", — повідомив Федоренко.

В районі Часового Яру в останні дні інтенсивність наступу армії РФ знизилась, окупаційним військам не дає розвинути успіх система укріплень Сил оборони України

Водночас вони продовжують спроби обійти місто з флангів, аби оточити його та дістатися ділянки каналу Сіверський Донець — Донбас, захоплення якого надало би російським підрозділам переваги у становищі.

Про це етері "Суспільне. Студія" розказав командир взводу розвідки бригади "Рубіж" Максим Матвійчук.

"Противник вперся в наші укріплення і у взводні опорні пункті. І це унеможливлює його просування. Водночас спецпідрозділи російської армії почали частіше діяти вночі. Але на даний момент прорватися хоч десь за останні кілька днів вони не змогли".

На його думку, сили армії РФ, які наразі стягнули до Часового Яру, недостатні, аби прорвати українську оборону і вийти на канал Сіверський Донець — Донбас.

"Вони будуть стягувати ще додаткові резерви, аби створити хоч якусь перемогу. Бо сили, які були на Часовому ярі не достатні аби прорвати аби десь і вийти на такий важливий для них канал Сіверський Донець — Донбас в них ситуація максимально патова. Бо там у нас максимально гарні укріплення, які не дозволяють роботі їхньої техніки, а їхня артилерія просто помножується на нуль, а Сили оборони просто перебувають у безпеці".

Близько сотні штурмів: ранкове зведення Генштаба 30 квітня

Як повідомив Генштаб у ранковому зведенні, 29 квітня армія РФ завдала авіаційних ударів по близько 20 містам та селам на сході, це:

  • Стельмахівка та Серебрянське лісництво Луганської області,
  • Торське, Семенівка, Парасковіївка, Часів Яр,
  • Костянтинівка, Архангельське, Калинове, Новокалинове,
  • Очеретине, Яснобродівка, Карлівка, Новопокровське,
  • Євгенівка, Воздвиженка, Олександропіль, Макарівка,
  • Старомайорське, Велика Новосілка та Урожайне Донецької області.

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили дев'ять атак в районах населених пунктів Берестове і Новосергіївка Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку відбили 13 атак, здійснених за підтримки авіації, в районах населених пунктів Твердохлібове, Невське та Серебрянського лісництва Луганської області; Терни, Торське та південніше Зарічного Донецької області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 33 атаки в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Новий, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Роздолівка та Часів Яр Донецької області. Під час спроб покращити тактичне положення армія РФ задіяла авіацію.

На Авдіївському напрямку ЗСУ відбили 24 атаки в районах населених пунктів Архангельське, Новокалинове, Очеретине, Сокіл, Соловйове, Семенівка, Орлівка та Нетайлове Донецької області. Атакувати російські підрозділи намагались за підтримки авіації.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати підрозділі російської армії в районах населених пунктів Костянтинівка, Георгіївка та Урожайне Донецької області. Сили РФ за підтримки авіації 20 разів намагалися прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку армія РФ за підтримки авіації сім разів атакував позиції захисників, зокрема і в районі Старомайорського Донецької області.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ 29 квітня.

Армія РФ за добу завдала авіаударів в районі 5 населених пунктів:

  • Воздвиженка, Калинове, Новопокровське та Євгенівка Донецької області.
  • Парасковіївка та Олександропіль Донецької області.

Російські війська протягом доби з мінометів та артилерії обстріляли більш як 30 населених пунктів:

  • Макіївка Луганської області; Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.
  • Григорівка, Калинівка, Часів Яр, Кліщіївка Донецької області.
  • Керамік, Архангельське та Сокіл Донецької області.
  • Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка, Вугледар Донецької області.

Лимано-Куп'янський напрямок

На цій ділянці українські військові відбили 16 російських атак в районах населених Стельмахівка,Твердохлібове, Невське та Серебрянського лісництва Луганської області; Терни, Торське та південніше Зарічного.

Бахмутський напрямок

Українські військові відбили 27 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Новий, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Роздолівка та Часів Яр Донецької області, де армія РФ, за підтримки авіації, намагалась покращити тактичне положення.

Авдіївський напрямок

Тут українські бійці відбили 18 російських атак в районах населених пунктів Архангельське, Новокалинове, Очеретине, Сокіл, Соловйове, Семенівка та Орлівка Донецької області.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони України продовжують стримувати російські війська в районах населених пунктів Костянтинівка, Георгіївка та Урожайне Донецької області. Тут за підтримки авіації, 15 разів армія РФ намагалась прорвати українську оборону.

Оріхівський напрямок

Російські війська п'ять разів атакували позиції України в районі Старомайорського Донецької області та Новодарівки Запорізької області.

Армія РФ використовує піхотні штурми, щоб просунутись до Тернів

Про це в ефірі проєкту "Суспільне. Студія" розповів начальник служби зв'язків з громадськістю, офіцер 21 окремої механізованої бригади ЗСУ Сергій Дібров.

"Вони використовують взагалі будь-які можливості, щоб перетнути нейтральну смугу, тобто дістатися ближче до українських позицій, щоб почати піхотний штурм. Ми знаходимось в районі міста Лиман. Іноді, десь о 3 ранку виходить група російських військових і дуже швидко перетинає нейтральну смугу, для того, щоб була можливість розпочати штурм", — розповів Сергій Дібров.

Офіцер каже, що на напрямку фронту ситуація напружена.

"Останні 2 тижні, таке враження, що російські військові отримали команду за будь-яку ціну, можливо до якоїсь дати, до 9 травня, наприклад, досягти успіхів. І тому в останні дні ми відчуваємо постійний щоденний тиск з боку армії РФ", — уточнив Дібров.

За словами військового, на цьому напрямку російські війська застосовують піхотні штурми з використанням бронетехніки, артилерію усіх калібрів та авіацію.

Він додав, що російські солдати йдуть в атаку під загрозою розстрілу у разі залишення поля.

На Авдіївському напрямку російські військові використовують багі і гольф кари

Про це в ефірі проєкту "Суспільне. Студія" розповів військовослужбовець 25 окремої повітрянодесантної бригади ЗСУ з позивним "Сем".

"Ситуація в нашій смузі оборони важка, але контрольована. Російські війська щодня намагаються прорвати лінії оборони, після невдалого штурму технікою, почали використовувати тактику малих груп, по 5-8 людей. Намагаються дістатися швидше та мобільніше використовують і багі й гольф кари й останнім часом використовують, різні види дронів і важку техніку", — уточнив військовий.

За його словами, у російських військ змінилась тактика.

"Зараз вони намагаються більш зосереджено працювати Але є дуже багато нюансів: наприклад відсутність у росіян евакуації. Вони використовують всю техніку, яка у них лишилась на те, аби ближче підвезти особовий склад до українських позицій. Відповідно евакуаційного транспорту вже в них немає", — розповів військовослужбовець 25 окремої повітрянодесантної бригади ЗСУ.

Снайпери сил спецоперацій знищили чотирьох ворожих військовослужбовців на Донеччині

Про це повідомили у ССО.

Як зазначили військові, під час роботи у нічний час на Донецькому напрямку снайпери 3-го полку ССО виявили та знищили чотирьох солдат піхоти армії РФ.

"Наші снайпери продовжують працювати по всій лінії фронту та систематично "мінусувати" ворогів", — говорять оператори.

Армія РФ понад 120 разів штурмувала позиції українських військових на східному фронті

Українські військові відбили 127 атак російських окупаційних військ на фронтах Донеччини, Луганщини, Харківщини й Запоріжжя протягом 28 квітня.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

За даними штабу, військо РФ завдало авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Серебрянське лісництво,
  • Білогорівка,
  • Спірне,
  • Верхньокам’янське,
  • Сіверськ,
  • Григорівка,
  • Олександропіль,
  • Очеретине,
  • Новокалинове,
  • Парасковіївка,
  • Новомихайлівка,
  • Вугледар,
  • Водяне,
  • Костянтинівка,
  • Урожайне,
  • Старомайорське.

Куп'янський напрямок

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили 6 атак в районах населених пунктів Берестове Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку армія РФ 18 разів атакувала позиції українських військ в районі населених пунктів Копанки, Новосергіївка Харківської області; Макіївка, Невське, Серебрянське лісництво Луганської області; Терни Донецької області.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 29 російських атак біля Верхньокам’янського, Виїмки, Григорівки, Іванівського, Кліщіївки, Нового, Андріївки.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 55 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Керамік, Архангельське, Уманське, Сокіл, Очеретине, Калинове, Соловйове, Новопокровське, Новоселівка Перша та західніше Семенівки.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Красногорівки, Георгіївки, Водяного, Новомихайлівки, Урожайного, де російські війська, за підтримки авіації, 15 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

Російські військові 4 рази атакували позиції українських військ в районі Старомайорського Донецької області.

За добу російська армія скидає на Часів Яр від 30 до 40 керованих авіабомб

Про це повідомив в ефірі нацмарафону "Єдині новини" речник 26-ї артилерійської бригади Олег Калашніков.

"Попри це в місті залишаються місцеві жителі. На Часів Яр російські війська "кидають" на штурмові дії від 20 до 25 тисяч російських військових. Часів Яр", — уточнив Олег Калашніков.

Речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин в ефірі "Апостроф TV" розповів, що ситуація навколо міста Часів Яр та в місті складна, але населений пункт під контролем українських військ.

"Російські військові намагаються обійти Часів Яр по флангах, без успіху. За тиждень російським військам не вдалось взяти в місто в оперативне оточення. В середньому 80% втрат армія РФ несе на східному напрямку", — уточнив Волошин.

Російські військові за добу 40 разів атакували на Авдіївському напрямку

Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Армія РФ за добу завдала авіаударів в районі 5 населених пунктів:

  • Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області;
  • Спірне, Олександропіль та Очеретине Донецької області.

Російські війська протягом доби з мінометів та артилерії обстріляли більш як 40 населених пунктів:

  • Макіївка Луганської області;
  • Терни, Ямполівка, Зарічне, Калинівка, Часів Яр, Кліщіївка, Архангельське, Сокіл та Новопокровське, Парасковіївка, Вугледар Донецької області.

Куп'янський напрямок

В раойні Стельмахівки на Луганщині українські військові відбили кілька атак.

Лиманський напрямок

Сили оборони відбили 14 атак в районах Макіївки, Невського, Серебрянського лісництва на Луганщині, а також поблизу Тернів на Донеччині.

Бахмутський напрямок

Українські військові відбили 24 російські атаки в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Виїмка, Григорівка, Іванівське, Кліщіївка, Новий, Андріївка Донецької області. Там армія РФ намагалась покращити тактичне положення.

Авдіївський напрямок

На цій ділянці фронту російські війська атакували найбільше — 40 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Керамік, Архангельське, Уманське, Сокіл, Очеретине, Калинове, Соловйове, Новопокровське, Новоселівка Перша та Семенівка Донецької області, де російські війська хотіли витіснити українські підрозділи із займаних рубежів.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Водяне, Новомихайлівка, Урожайне Донецької області, де російські війська, за підтримки авіації, 11 разів намагались прорвати українську оборону наших військ.

Оріхівський напрямок

На цій ділянці російські війська за підтримки авіації, тричі атакував позиції українських військ в районі Старомайорського Донецької області.

Сили оборони покращили своє тактичне положення в районі Серебрянського лісництва

Силам оборони України вдалося покращити своє тактичне положення в районі Серебрянського лісництва на Лиманському напрямку.

Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Він зазначив, що на Луганщині армія РФ намагається скористатися своєю перевагою у повітрі, ракетах та кількості артилерійських боєприпасів та має мету вийти на адміністративну межу Луганської області.

На Куп’янському напрямку, а саме поблизу сіл Стельмахівка та Берестове, російські військові мали частковий успіх, але діями українських підрозділів були зупинені, зазначив. Також генерал-полковник додав, що армія РФ продовжує наступати на село Терни на Лиманському напрямку, намагається витіснити Сили оборони України за річку Чорний Жеребець.

На Сіверському напрямку військові РФ наступають в районі Білогорівки та Роздолівки, намагаються прорватися і блокувати Сіверськ, щоб створити умови для продовжити наступ на Слов’янськ — успіхів не мають, наступ зупинений, повідомив Сирський.

Відхід на нові рубежі від трьох сіл на Донеччині

"На Краматорському напрямку найгарячішими точками залишаються Іванівське та Часів Яр. Також, противник намагається повернути під свій контроль Кліщіївку та вийти на рубіж по каналу "Сіверський Донець-Донбас". Найбільш складна ситуація на Покровському та Курахівському напрямках, де продовжуються запеклі бої", — уточнив головнокомандувач.

Водночас він повідомив, що підрозділи Сил оборони України перемістились на нові рубежі західніше Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки.

"Це зробили, аби зберегти життя та здоров’я українських військових. Найбільш складна ситуація на Покровському та Курахівському напрямках, де продовжуються запеклі бої. Противник на цих напрямках задіяв до чотирьох бригад, намагається розвинути наступ західніше від Авдіївки та Мар’їнки, пробиваючись до Покровська та Курахового", — розповів Сирський.

ЗСУ повернули позиції південніше Іванівського

Про це повідомив заступник командира батальйону 92 ОШБр Олесь Маляревич в ефірі Апостроф TV.

"Ворог продовжує тиснути на Часів Яр, намагається це робити 24/7. Наразі територіальних та тактичних успіхів він не має. Позавчора були навіть повернуті силами нашої бригади позиції південніше Іванівського. Завдання — не допустити захоплення Часового Яру", — розповів військовослужбовець.

Російське військо, як зазначив військовослужбовець, застосовує таку ж таку, як і на Авдіївському напрямку — бомбардування керованими авіабомбами, потужний артилерійський натиск, а потім штурм.

Луганські прикордонники знищили російський БпЛА на Бахмутському напрямку

Про це повідомили у ДПСУ.

"Він "висів" над позиціями підрозділу "Фенікс" бригади «Помста» Луганського прикордонного загону. Помітивши його, військовослужбовці відпрацювали влучними чергами з кулемета Browning M2. Пошкоджений безпілотник впав поблизу вогневої позиції", — розповіли прикордонники.

Армія РФ понад 80 разів штурмувала позиції українських військових на східному фронті

Українські військові відбили 85 атак російських окупаційних військ на фронтах Донеччини, Луганщини, Харківщини й Запоріжжя протягом 27 квітня.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

За даними штабу, військо РФ завдало авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Серебрянське лісництво,
  • Білогорівка,
  • Терни,
  • Ямполівка,
  • Олександро-Шультине,
  • Спірне,
  • Часів Яр,
  • Дружба,
  • Олександропіль,
  • Щербинівка,
  • Семенівка,
  • Євгенівка,
  • Новоолександрівка,
  • Новокалинове,
  • Архангельське,
  • Новожеланне,
  • Карлівка,
  • Парасковіївка,
  • Костянтинівка,
  • Водяне,
  • Урожайне,
  • Старомайорське.

Куп'янський напрямок

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили 13 атак в районах населених пунктів Кислівка, Берестове, Копанки Харківської області та Новоєгорівка і Стельмахівка на Луганщині.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку армія РФ 14 разів атакувала позиції українських військ в районі Невського, Серебрянського лісництва Луганської області та Тернів на Донеччині.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 8 російських атак біля Спірного, Виїмки, Іванівського, Кліщіївки та Нового.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 35 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Керамік, Уманське та Нетайлове.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Красногорівки, Георгіївки, Водяного, Парасковіївки та західніше Побєди, де російські війська 13 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

Російські військові 2 рази атакували позиції українських військ в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного на Запоріжжі.

Російським окупантам вдалось прорватись та закріпитись в частині Очеретиного — Волошин

Про це в етері телемарафону "Єдині новини" повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин.

"Ворогу вдалося прорватися та закріпитися в частині Очеретиного. Наразі та частина населеного пункту, в якій знаходиться противник, перебуває під нашим вогневим контролем. Вживаються всі заходи для вибиття ворога звідти", — повідомив Назар Волошин.

Волошин додав, що російські війська стягнули в район Очеретиного до чотирьох бригад, для розвитку свого просування на цьому напрямку.

За словами речника, Сили Оборони залучити додаткові резерви для повернення контролю над Очеретиним.

За минулу добу на сході україни окупанти втратили понад 900 людей та близько 500 БПЛА — Волошин

Про це в етері телемарафону "Єдині новини" повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин.

"Втрати шалені. В ворога в середньому 85% втрат, як в живій силі, так і в техніці ворог несе саме на нашому східному напрямку", — розповів Назар Волошин.

Речник додав, що станом на ранок 27 квітня за минулу добу російські окупанти на сході України втратили

  • 947 людей
  • 5 танків
  • 10 бронемашин
  • 22 гармати і мінометів
  • 23 автомобілі
  • 17 укриттів
  • "велику кількість БПЛА всіх типів і класів 500 одиниць".

За словами російські військові завдали 193 мінометних та артилерійських обстріли в районі Часів Яру, "кількість штурмів зменшилася, він активно проводить більше артилерійський вплив на різних напрямках".

В останню добу ситуація загострилась на Лиманському та Куп’янському фронті, в Часовому Яру російських військ немає

Про це в етері телемарафону "Єдині новини" повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин.

Відповідаючи на питання, чи змінилась тактика армії РФ після повідомлень про військову допомогу Україні від західних партнерів, він зауважив: "Дещо загострилась ситуація на всіх ділянках фронту. Зокрема за минулу добу суттєво активізувалась ситуація на Куп’янському напрямку, де наші воїни відбили 10 атак".

Також він додав, що Лимансський, Авдіївський, Бахмутський напрямки лишаються одними з найбільш активними.

"Армія РФ не полишає штурмів міста Часів Яр. Ворожої армії немає в місті"

РФ 29 разів атакувала на Авдіївському напрямку

За 26 квітня армія РФ найбільше атакувала на Авдіївському напрямку, йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

РФ завдала авіаударів в районі таких населених пунктів

  • Білогорівка та Серебрянське лісництво на Луганщині,
  • Терни, Парасковіївка, Часів Яр, Диліївка,
  • Євгенівка, Лозуватське, Бердичі, Олександропіль,
  • Костянтинівка, Калинове, Архангельське, Очеретине,
  • Мемрик, Новобахмутівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області.

На Куп’янському напрямку фронту відбили 10 атак, зокрема і в районі Стельмахівки Луганської області.

На Лиманському напрямку армія РФ 14 разів атакувала українські в районах населених пунктів Дружелюбівка Харківської області та по Греківка, а також Серебрянське лісництво Луганської області, також намагались штурумувати в районі Тернів та південніше Зарічного на Донеччині.

На Бахмутському напрямку українські військові відбили 10 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської та Новий, Виїмка, Спірне, Іванівське і Кліщіївка Донецької областей.

На Авдіївському напрямку армія РФ атакувала 29 разів в районах населених пунктів Архангельське, Керамік, Очеретине, Семенівка, Уманське, Калинове.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати окупаційні війська в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Пречистівка та Урожайне, де РФ 17 разів намагався прорвати оборону.

На Оріхівському напрямку окупанти 3 рази атакували позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного на Запоріжжі.

Сили Оборони України контролюють більшу частину Очеретиного — Волошин

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин.

"Щоб мати змогу прориву української оборони на напрямку Новобахмутівка-Очеретине РФ ввела додаткові резерви. Це 55 окрема мотострілецька бригада ЗС РФ. Щодо селища Очеретине. Дві третини селища під нашим контролем", — йдеться у повідомленні.

Волошин додав, що тимчасово окупована частина Очеретиного перебуває під вогняним контролем ЗСУ, "вживаються всі заходи задля відбиття ворога звідти. Тривають бої ситуація під контролем підрозділів ЗСУ".

Також за даними речника, російські окупанти цілодобово штурмують Богданівку та Іванівське біля міста Часів Яр. Армія РФ намагаються взяти місто в оперативне оточення, за останні 7 днів без успіхів.

Російська армія продовжує спроби взяти Часів Яр в оперативне оточення, на підступах до міста на Донеччині йдуть важкі бої

Про це в етері "Суспільне. Спротив" повідомив вранці 26 квітня командир батальйону ударних безпілотних авіакомплексів "Ахіллес" 92-ї бригади Юрій Федоренко.

Він наголосив, що за останній тиждень ситуація суттєвих змін на зазнала.

"Противник має задачу зайти до 9 травня в місто Часів Яр. Періодично противник застосовує інформаційні компанії, що противник пробився до Часового Яру. Але ви маєте знати, що це все не відповідає дійсності: на поточний момент противник успіху не мав, і в самому Часовому Ярі не перебуває. На підступах — так, йдуть складні та важкі бої. Що стосується флангів, противник намагається взяти місто в оперативне оточення".

Аби оточити місто, за словами Федоренко, сили російської армії рухаються по флангах — з боку Іванівського та Богданівки, проте там наразі тривають бої, "ситуація суттєвих не зазнала, йдуть жваві бої за кожну вулицю".

Понад 95 атак армії РФ відбили українські військові на Донеччині та Луганщині

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 26 квітня.

Найбільше окупаційні війська штурмували на Авдіївському та Бахмутському фронті, де РФ намагається остаточно захопити Очеретине та прагне взяти Часів Яр.

  • Під авіаударами армії РФ були:
  • Миколаївка, Часів Яр, Спірне, Диліївка,
  • Виїмка, Калинове, Семенівка, Карлівка,
  • Новогродівка, Євгенівка, Бердичі,
  • Олександропіль, Архангельське, Новокалинове,
  • Красногорівка, Урожайне Донецької області.

На Куп’янському напрямку РФ наступала на Луганщини в районі Стельмахівки, загалом там ЗСУ відбили 10 атак.

На Лиманському напрямку окупаційні війська провели 20 атак в районі Макіївки Серебрянського лісництва Луганської області, а також Торського, Тернов, Зарічного Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 26 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Новий, Миколаївка, Виїмка, Спірне, Іванівське, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку українські військові відбили понад 30 атак поблизу Очеретиного, Уманського, Невельського, Кераміка, Бердичів та Нетайлового Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати підрозділи російської армії в районі населених пунктів Красногорівка, Побєда, Новомихайлівка, Водяне Донецької області. Тут військо РФ 19 разів намагалося прорвати оборону.

На Оріхівському напрямку окупаційні сили два рази атакували, у тому числі і поблизу Старомайорського Донецької області.

На Бахмутському напрямку один боєць воює за трьох-чотирьох побратимів, яких немає

Про це в проєкті Суспільного "Ремовська Інтерв’ю" розповів командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", полковник ЗСУ Павло Паліса.

"Це морально та фізично важко. Мова йде не лише про бійців, які перебувають на лінії зіткнення, а й про бійців, які працюють у підрозділах вогневої підтримки та всебічного забезпечення", — уточнив Поліса.

Він додав, що російські військові готують операцію по взяттю Часового Яру.

"Цей населений пункт ключовий об'єкт місцевості. Через висоти, через шляхи, утримання яких дає перевагу", — уточнив Поліса.

Чи зможуть українські військові тримати довго Часів Яр, як Бахмут

"Я не прихильник прогнозів. Тому побачимо далі", — сказав Павло Поліса.

На околицях Часового Яру у Донецькій області тривають бої

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів командир взводу розвідки бригади "Рубіж", офіцер НГУ Максим Матвійчук.

Поки тих сил російських військ не достатньо для захоплення. Щодня вони штурмують. Щодня місто та населені пункти навколо нього російські війська знищують реактивною артилерією та авіацією, — уточнив Матвійчук.

"Російська армія не залишає спроби захопити Часів Яр та прилеглі населені пункти. Вони сконцентрували достатню кількість підрозділів на цьому напрямку. Було видно, що вони стягують додаткові резерви з інших напрямків, а саме з Запорізького, Херсонського та Харківського напрямків. Зараз йдуть бої в більшості околицях міста Часів Яр", — розповів Максим Матвійчук.

Він додав, що наразі російські війська не змогли обійти канал Сіверський Донець.

"Ця рукотворна річка, є бетонним укріпленням для Сил оборони України, її взяти буде важко та важко утримати, бо без підтримки техніки їх просування зупиниться. Це найвища точка з якої українські військові можуть спостерігати будь-який під'їзд резервів противника на напрямку", — розповів військовий.

За добу російські військові 23 рази атакували в районі Очеретиного, Уманського, Невельського, Кераміку, Бердичів, та Нетайлового

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ від 25 квітня.

Армія РФ за добу завдала авіаударів в районі 15 населених пунктів:

  • Урожайного, Миколаївка, Часів Яр, Спірне, Диліївка Донецької області;
  • Калинове, Семенівка, Карлівка, Новогродівка, Євгенівка, Олександропіль, Архангельське, Новокалинове Донецької області.

Російські війська протягом доби з мінометів та артилерії обстріляли більш як 40 населених пунктів:

  • Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка Донецької області;
  • Керамік, Архангельське, Соловйове, Уманське Донецької області;
  • Калинівка, Часів Яр, Кліщіївка, Терни, Ямполівка, Торське Донецької області;
  • Макіївка Луганської області.

Лиманський напрямок

Силали оборони України відбили 16 російських атак в районах Макіївки, Серебрянського лісництва, Тернів та Зарічного.

Бахмутський напрямок

Українські бійці на цій ділянці відбили 16 атак армії РФ в районах Білогорівки, Верхньокам’янського, Нового, Спірного, Іванівського, Кліщіївки, де російські війська хотіли покращити тактичне положення.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 23 атаки російської армії в районі Очеретиного, Уманського, Невельського, Кераміку, Бердичів, та Нетайлового. На цій ділянці російські військові намагались витіснити українські підрозділи із займаних рубежів.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати армію РФ в районах населених пунктів Красногорівка, Побєда, Новомихайлівка, Водяне Донецької області, де ворог 14 разів намагався прорвати оборону наших військ.

Інформацію щодо захоплення російськими військовими вогнетривкого заводу в Красногорівці не відповідає дійсності

Про це в Telegram повідомила ОСУВ "Хортиця".

"Шириться інформація про нібито "захоплення" російськими окупантами вогнетривкого заводу в Красногорівці Донецької області. При цьому активно демонструють відео російських пропагандистів, де людина у військовій формі намагається розмахувати триколором з вікна будівлі. Доповідаємо: його з ганчіркою було оперативно знищено разом з іншими помічниками, які намагалася заховатися в будівлі цього вогнетривкого заводу", — йдеться у повідомленні ОСУВ "Хортиця".

В пресслужбі уточнили, що відео знято близько 16 години 25.04.2024 українським дроном.

Армія РФ понад 90 разів штурмувала позиції українських військових на східному фронті

Українські військові відбили 93 атаки російських окупаційних військ на фронтах Донеччини та Луганщини протягом 24 квітня.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

За даними штабу, військо РФ завдало авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Серебрянське лісництво,
  • Білогорівка,
  • Іванівське,
  • Часів Яр,
  • Біла Гора,
  • Андріївка,
  • Євгенівка,
  • Очеретино,
  • Бердичі,
  • Семенівка,
  • Калинове,
  • Вовче,
  • Олександропіль,
  • Архангельське,
  • Красногорівка,
  • Костянтинівка,
  • Старомайорське,
  • Урожайне.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку протягом 24 квітня армія РФ 19 разів атакувала позиції українських військ в районі Серебрянського лісництва, Невського Луганської області; Тернів та Торського Донецької області.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 25 російських атак біля Білогорівки Луганської області, Верхньокам’янського, Виїмки, Нового, Іванівського, Кліщіївки Донецької області.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 27 атак в районах населених пунктів Очеретине, Соловйове, Новокалинове, Бердичі та Нетайлове.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки та Урожайного, де російські війська 21 раз намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

Російські військові 1 раз атакували позиції українських військ в районі Старомайорського Донецької області.

В передмісті Часового Яру йдуть бої

Про це розповів в ефірі "Апостроф TV" командир батальйону ударних безпілотних авіакомплексів "Ахіллес" 92-ї бригади Юрій Федоренко.

У Часів Ярі на Донеччині російських військових немає. Російська армія підійшла достатньо близько до міста, але наразі подальших просувань немає. Йдуть жорсткі бої в передмісті, відповідно в населених пунктах, які оточують саме Бахмут", — розповів командир батальйону.

Він додав, що російські війська продовжують накопичувати свої сили в Бахмуті та в населених пунктах, які його оточують, щоб поповнювати втрати та додатково формувати додаткові штурмові групи та загони для проведення штурмів.

"Російські війська продовжують штурмувати Іванівське, але за останній тиждень армія РФ не має успіху. Також військові РФ намагались штурмувати Богданівку намагаються обійти з іншого флангу. Також намагаючись зрівняти лінію фронту російські війська продовжують штурмувати Кліщіївку та Андріївку. Без успіхів", — каже Федоренко.

За словами Юрія Федоренка, його підрозділ цієї ночі знищив дві штурмові групи й дві одиниці броньованої техніки РФ та вивели з ладу — сім одиниць.

За добу російська армія найбільше атакувала Лиманський напрямок

Про це повідомив Генштаб у вечірньому зведенні 24 квітня.

Армія РФ за добу завдала авіаударів в районі 17 населених пунктів:

  • Калинове, Вовче, Олександропіль, Архангельське Донецької області.
  • Костянтинівки Донецької області.
  • Серебрянського лісництва Луганської області.
  • Часів Яр, Біла Гора, Андріївка Донецької області.

Російські війська протягом доби з мінометів та артилерії обстріляли понад 40 населених пунктів:

  • Макіївка Луганської області; Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.
  • Часів Яр, Біла Гора, Андріївка Донецької області.
  • Керамік, Архангельське, Соловйове, Уманське Донецької області.
  • Красногорівка, Максимільянівка, Парасковіївка Донецької області.

Лиманський напрямок

Сили оборони України відбили 18 російських атак в районах Серебрянського лісництва, Невського Луганської області; Тернів та Торського Донецької області.

Бахмутський напрямок

Українські війська відбили 13 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Виїмка, Іванівське, Кліщіївка Донецької області.

Авдіївський напрямок

Військові України відбили 15 атак в районах населених пунктів Очеретине, Новокалинове, Бердичі, та Нетайлове Донецької області. Там армія РФ за підтримки авіації, намагалась витіснити українські підрозділи із займаних рубежів.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони України на цій ділянці продовжують стримувати армію РФ в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Урожайне Донецької області, де російські бійці 16 разів намагались прорвати українську оборону.

Оріхівський напрямок

На цій ділянці російські війська один раз атакували українські позиції в районі Старомайорського Донецької області.

Яка ситуація на Лиманському напрямку

По Лиманському напрямку, зокрема, по селу Терни російські військові продовжують штурми, які не припиняються кілька тижнів. Армія РФ щодня штурмує.

Про це "Суспільне Донбас" розказав речник 95 окремої десантно-штурмової бригади Станіслав.

"Загострення ситуації було більше як місяць тому, був невеликий спад, зараз знову спостерігається підвищення активності, очевидно, окупанти хочуть прорватися на Терни з подальшим виходом на Лиман", — повідомив військовий.

Зокрема, він уточнив, що 23 квітня було близько двох десятків спроб штурму окупантами.

"Проти нас стала 25 армія російська, вона була майже повністю знищена і їм на допомогу прийшла інша армія. По нашому напрямку фактично наступають дві армії окупантів. Так що нарощення дійсно є, свіжі сили були зведені, вони накопичують боєприпаси, техніку, ударні дрони, щоб спробувати масово наступати, щоб прорвати українську лінію оборони в цьому напрямку", — розповів військовослужбовець.

Начальник адміністрації та речник ОСУВ "Хортиця" — про ситуацію в Очеретиному

Станом на ранок 24 квітня за Очеретине, що неподалік Авдіївки, йдуть бої. У селищі лишаються близько 200 жителів, евакуація звідти неможлива.

Про це Суспільне Донбас повідомив начальник Очеретинської МВА Микола Коваленко.

"Люди, які залишились, вони відмовлялись від евакуації. А зараз вона неможлива, тому що там йдуть активні бойові дії. На сьогодні, по офіційним даним, Очеретине ще залишається в громаді", — розказав Коваленко.

"На меті росіян створення плацдарму на напрямку Бердичів, Очеретиного для проведення подальших бойових дій. Наші захисники роблять все можливе, аби росіяни не мали просування в районі Бердичів, і їм це вдається. В районі Очеретиного тривають бої, ситуація під контролем підрозділів ЗСУ", — розповів речник ОСУВ "Хортиця" Нараз Волошин.

Армія РФ 90 разів штурмувала позиції українських військових на східному фронті

Українські військові відбили 90 атак російських окупаційних військ на фронтах Донеччини, Луганщини та Запоріжжя протягом 23 квітня.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

За даними штабу, військо РФ завдало авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Білогорівка,
  • Іванівка,
  • Північне,
  • Очеретине,
  • Нью-Йорк,
  • Новокалинове,
  • Бердичі,
  • Семенівка,
  • Селидове,
  • Карлівка,
  • Костянтинівка,
  • Новомихайлівка,
  • Водяне,
  • Старомайорське,
  • Урожайне,
  • Красногорівка,
  • Побєда.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку протягом 23 квітня армія РФ 19 разів атакувала позиції українських військ в районі Греківки, Невського Луганської області та Тернів та Ямполівки на Донеччині.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 21 російську атаку біля Білогорівки Луганської області, Верхньокам’янського, Нового, Спірного, Іванівського, Кліщіївки Донецької області, де військові РФ, за підтримки авіації, намагалися покращити тактичне положення.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 21 атаку в районах населених пунктів Новокалинове, Очеретине, Новобахмутівка, Бердичі, Яснобродівка, Нетайлове, Первомайське, Невельське, де армія РФ намагалася витіснити українські підрозділи із займаних рубежів.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки, Водяного та Урожайного, де російські війська, за підтримки авіації, 24 рази намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

Російські військові, за підтримки авіації, 5 разів атакували позиції українських військ в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області та Роботиного Запорізької області.

Бійці 92 бригади захопили російкі позиції на Бахмутському напрямку

Бійці четвертого штурмового батальйону 92-ї ОШБр імені кошового отамана Івана Сірка зачистили та зайняли позиції російських військових південніше від села Іванівського на Бахмутському напрямку.

Про це бригада повідомила на своїй сторінці у Telegram.

На Авдіївському напрямку 59-ї ОМБр відбила вісім атак за добу

Про ситуацію на Авдіївському напрямку офіцер 59-ї ОМБр ім. Якова Гандзюка Сергій Цехоцький розказав в етері "Суспільне. Студія".

"За минулу добу бригада відбила 8 штурмів противника, переважно це піхотні штурми. В районі Первомайського, Красногорівки. Ворог дуже активно застосовує артилерію, міномети, авіаудари. Бригада тримає лінію оборони".

Цехоцький додав, що війська РФ посили тиск і "хочуть встигнути, поки почнеться постачання достатньої кількості боєприпасів, окупувати та зруйнувати населені пункти".

"На нашій ділянці напрямок ворога це Покровськ. Це стратегічна ціль", — додав він.

Понад 74 атаки: ранкове зведення Генштабу 23 квітня

Армія РФ завдала авіаударів в районі 17 населених пунктів:

  • Білогорівка Луганської області,
  • Сіверськ, Спірне, Іванівське, Нью-Йорк,
  • Новокалинове, Бердичі, Олександропіль, Семенівка,
  • Іллінка, Нетайлове, Карлівка, Водяне, Костянтинівка,
  • Новомихайлівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області.

На Лиманському напрямку сили окупаційної армії атакували 19 разів в районах Серебрянського лісництва і населених пунктів Надія, Новоєгорівка на Луганщині та Терни і Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 16 атак в районах населених пунктів Золотарівка, Спірне, Виїмка, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку військо РФ спробувало 18 разів атакувати поблизу Новобахмутівки, Семенівки, Уманського, Кераміка, Бердичів, Первомайського, Очеретиного, Новокалинового, Яснобродівки та Нетайлового на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати підрозділи окупантів поблизу Георгіївки, Новомихайлівки, Водяного, Микільського, Урожайного, де російське військо понад 20 разів намагалося прорвати оборону.

На Оріхівському напрямку армія РФ три рази атакувала українські позиції, зокрема і в районі Старомайорського Донецької області.

Російські війська застосовують ракети північнокорейського та китайського виробництва для ударів по українських позиціях поблизу Часового Яру

Про це в етері "Суспільне. Студія" розповіли речник оперативно-стратегічного угруповання війська "Хортиця" Назар Волошин та командир взводу розвідки бригади "Рубіж" Матвійчук Максим.

"Задля обстрілів міста та сіл поблизу російська армія використовує боєприпаси північно-корейського та китайського виробництва", — сказав Волошин.

За словами Максима Матвійчука, їхній підрозділ помітив, що такі боєприпаси часто не спрацьовують.

"Ми бачили гарну тенденцію нерозрива цих боєприпасів. Якщо російські снаряди, точніше старі радянські, розриваються 9 з 10, то китайські або північнокорейські будуть спрацьовувати рідше. Тобто видно, що не готові були ці снаряди до повномасштабної війни, що спрощує нам роботу", — зауважив Максим Матвійчук.

РФ зосередила 20-25 тисяч військових проти Часового Яру: дані ОСУВ "Хортиця"

Проти українських військових на ділянці фронту біля міста Часів Яр воюють наразі підрозділи 217 парашютно-десантного полку 98-ї повітряно-десантної дивізії Повітряно-десантних сил РФ.

Про це в етері "Суспільне. Студія" повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання війська "Хортиця" Назар Волошин.

"На відтинку навпроти Часового Яру проти нас воюють рос десантники з 217 парашютно-десантного полку 98-ї повітряно-десантної дивізії Росії. Це десь 20-25 тис військовослужбовців російських намагаються штурмувати Часів Яр і околиці населених пунктів біля нього", — розказав Волошин.

"Армія РФ не полишає спроб захопити місто, не рахуючись з втратами як в живій силі, так і в техніці. Ворожої російської армії в місті немає. Наразі місто наше. Ситуація навколо міста складна, проте ситуація контрольована, наші захисники і отримують підкріплення, і стабілізують смугу".

Ранкове зведення Генштабу 22 квітня: по 70 атак армії РФ відбили Сили оборони

Армія РФ завдала за добу авіаудари на Луганщині та Донеччині по двадцяти населених пунктах, це:

  • Невське, Білогорівка Луганської області,
  • Терни, Ставки, Торське, Новосадове,
  • Ямполівка, Очеретино, Соловйове, Бердичі,
  • Ступочки, Олександропіль, Семенівка, Нетайлове,
  • Костянтинівка, Катеринівка, Антонівка, Водяне,
  • Старомайорське, Урожайне Донецької області.

На Лиманському напрямку армія РФ 17 разів атакував позиції українських захисників в районах Серебрянського лісництва Луганської області та Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 14 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Виїмка, Богданівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку російське військо атакувало 16 разів поблизу Очеретиного, Бердичів, Уманського, Яснобродівки, Нетайлового та Первомайського Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати окупаційні сили біля Георгіївки, Новомихайлівки, Водяного та Урожайного Донецької області, де армія РФ 23 рази намагалася прорвати оборону українських військ.

На Оріхівському напрямку російські сили чотири рази атакували, зокрема і в районі Старомайорського Донецької області.

На Новопавлівському напрямку за добу російські військові намагались 15 разів прорвати українську оборону

Про це повідомив Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні 21 квітня.

Лиманський напрямок

Українські військові на цій ділянці відбили дев'ять російських атак в районі Тернів Донецької області.

Бахмутський напрямок

Українські військові відбили 13 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Богданівка Донецької області, де російські війська, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення.

Авдіївський напрямок

Українські бійці відбили дев'ять російських атак в районах населених пунктів Очеретине, Бердичі, Уманське, Яснобродівка та Первомайське Донецької області. Там російські війська намагались витіснити українські підрозділи із займаних рубежів.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Георгіївки, Новомихайлівки, Водяного та Урожайного Донецької області, де армія РФ 15 разів намагався прорвати українську оборону.

Оріхівський напрямок

Російські війська атакували позиції українських бійців в районах Старомайорського Донецької області.

За добу російські війська завдали авіаційних ударів:

  • Невському Луганської області; Новосадовому, Ямполівкці Донецької області.
  • Соловйове, Олександропілю, Семенівці, Нетайловому Донецької області.
  • Костянтинівці, Катеринівці, Антонівці Донецької області.

Протягом доби армія РФ з мінометів та артилерії стріляла по наступних населених пунктах:

  • Невському Луганської області та Тернам¸ Ямполівці, Торському Донецької області.
  • Григорівці, Калинівці, Часовому Яру, Ступочки Донецької області.
  • Очеретиному, Новобахмутівці, Уманському Донецької області.
  • Красногорівці, Максимільянівці, Костянтинівці, Вугледару Донецької області.

Росія хоче до 9 травня захопити Часів Яр — Зеленський

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час інтерв'ю для NBC News.

"Росія хоче до 1 червня мобілізувати 300 тисяч. Ми до цього готуємось. До 9 травня РФ розраховує на сході України зайняти Часів Яр. Я розраховую, що ми вистоїмо, що надійде зброя вчасно, і ми зможемо відбити ворога, а потім розбити плани Росії стосовно повномасштабних контрнаступальних дій в червні", — уточнив Зеленський.

Російським військам вдалося закріпитися в районі Богданівки поблизу Часового Яру

Про це в ефірі Апостроф TV розповів офіцер бригади "Рубіж" Нацгвардії Володимир Черняк.

На околицях Часового Яру йдуть бої, додав військовий, армія РФ знаходиться за сотні метрів від міста.

"Російські війська дуже успішно просуваються в напрямку Часового Яру. Бої вже відбуваються на околицях міста Часів Яр. Треба розуміти, що околиці міста були практично знищені ще рік тому, там немає жорстких укріплень. Зараз після того, як російським військовим вдалось закріпитись в районі Богданівки, вони підтягнули туди всі можливі ресурси, добре окопались", — уточнив офіцер.

За його словами, також бойові дії відбуваються на околицях Іванівського.

"Іванівське під контролем українських військових, цей населений пункт є останнім форпостом перед Часів Яром. Якщо не враховувати водоканал перед Часовим Яром, який ще російським військам потрібно бути перейти. Російські військові намагаються протиснутись на північ від Іванівського, попри те, що там низина і їх добре видно, але очевидно, що українські війська зайняті лобовими штурмами армії РФ та постійними нальотами російської авіації, це дозволяє армії РФ повільно, але просуватись в напрямку міста", — зазначив Володимир Черняк.

Офіцер уточнив, що в місто Часів Яр російські війська не заходили.

"Околиці про які йдеться, давно безлюдні та не придатні до оборони, бо на цьому напрямку бойові дії йдуть давно. Місто Часів Яр залишається придатним для оборони", — додав Володимир Черняк.

Він розповів, що в основному атаки на Часів Яр здійснюються силами десантно-штурмових військ РФ.

Більше про ситуацію на околицях Часового Яру

"Редіс" нагородив бійців "Азову", які перебувають на Лиманському напрямку

Командир 12-ї бригади спеціального призначення "Азов" НГУ, полковник Денис "Редіс" Прокопенко та командир 2-го батальйону, лейтенант Дмитро "Шик" Данілов нагородили бійців, які перебувають на позиціях у Серебрянському лісництві.

Про це повідомили у Нацгвардії України.

Як розповіли у НГУ, воїни отримали медалі Національної гвардії України "За стійкість та незламність" та почесні нагрудні знаки Головнокомандувача Збройних Сил "Золотий хрест", "Хрест хоробрих" та "За збереження життя".

Армія РФ майже сто разів штурмувала позиції українських військових на східному фронті

Українські військові відбили 99 атак російських окупаційних військ на фронтах Донеччини, Луганщини та Запоріжжя протягом 20 квітня.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

За даними штабу, військо РФ завдало авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Стельмахівка,
  • Новосадове,
  • Ямполівка,
  • Часів Яр,
  • Олександропіль,
  • Новоолександрівка,
  • Соловйове,
  • Новобахмутівка,
  • Бердичі,
  • Нью-Йорк,
  • Красногорівка,
  • Очеретине,
  • Водяне,
  • Шахтарське,
  • Новомихайлівка,
  • Урожайне,
  • Старомайорське.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку протягом 20 квітня армія РФ 10 разів атакувала позиції українських військ в районі Тернів.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 28 російських атаки біля Білогорівки Луганської області; Верхньокам’янського, Спірного, Кліщіївки, Іванівського, Нового Донецької області.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 32 атаки в районах населених пунктів Семенівка, Новокалинове, Очеретине, Бердичі, Уманське, Яснобродівка, Невельське та Олександропіль.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Георгіївки, Новомихайлівки, Водяного та Урожайного, де російські війська, за підтримки авіації, 25 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

Російські військові, за підтримки авіації, 4 рази атакували позиції українських військ в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області та Роботиного Запорізької області.

Російські військові на околицях Очеретиного у Донецькій області. Вони заходили на підстанцію

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів військовослужбовець ЗСУ Сергій Волков.

Російські військові кілька разів намагались там закріпитись.

"На Авдіївському напрямку російські війська наступають весь час. Вони намагаються просунутись в бік Покровська. Ситуація там важка, але російські війська не просуваються, як їм хотілось. Дещо їм зараз вдається. Можливо вже бачили, відео з заходу групи російських військових на підстанцію в Очеретине, де українська артилерія та дрони вибивали російських бійців з Очеретиного. Армія РФ кілька разів намагались там закріпитись. Також були відео, як близько півсотні російських військових вибігають з цієї підстанції. Бої тривають", — каже Волков.

На думку військового, для російської армії Очеретине один з основних вузлів та напрямків.

Він розповів, що російські війська на околицях Очеретиного, така сама ситуація в Бердичах.

За добу українські військові відбили 25 атак на Бахмутському напрямку та 18 на Авдіївському

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

Лиманський напрямок

Сили оборони відбили дев'ять російських атак в районі Тернів на Донеччині, там армія РФ намагалась прорвати українську оборону.

Бахмутський напрямок

Найбільше атак відбили українські військові на цій ділянці. 25 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Кліщіївка, Іванівське, Новий Донецької області.

Авдіївський напрямок

На цій ділянці українські війська відбили 18 атак в районах населених пунктів Семенівка, Новокалинове, Очеретине, Бердичі, Уманське, Яснобродівка Донецької області. Там російські війська намагались витіснити українські підрозділи із займаних рубежів.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка, Водяне та Урожайне Донецької області. Там армія РФ 17 разів хотіла прорвати українську.

Оріхівський напрямок

Російські війська один раз атакували українські позиції в районі Старомайорського Донецької області.

За добу російські війська завдали авіаційних ударів:

  • Новосадовому та Ямполівці Донецької області.
  • Часів Яру та Нью-Йорку Донецької області.
  • Красногорівці, Шахтарському та Великій Новосілці Донецької області.
  • Новобахмутівці, Олександрополю, Соловйове та Новоолександрівці Донецької області.

Протягом доби армія РФ з мінометів та артилерії стріляла по наступних населених пунктах:

  • Невському Луганської області та Тернам, Торському Донецької області.
  • Парасковіївку, Костянтинівку, Вугледар Донецької області.
  • Семенівці, Новобахмутівці, Очеретиному та Нетайловому Донецької області.
  • Григорівці, Калинівці, Часовому Яру Донецької області.

Які населені пункти штурмує армія РФ на Бахмутському напрямку: ситуація 20 квітня

Російська армія на Бахмутському напрямку атакує кілька населених пунктів, серед яких Кліщіївка, Іванівське, Калинівка. Та застосовує важку броньовану техніку.

Про це в ефірі нацмарафону "Єдині новини" повідомив речник 26-ї артилерійської бригади Олег Калашніков.

"Ворог не перестає здійснювати штурми, до того ж на сьогодні він намагається протискувати нас, де тільки можна. На сьогодні він штурмує Кліщіївку, Іванівське, Калинівку, поміж цими населеними пунктами здійснює атакуючі дії", — розказав Калашніков.

За словами військовослужбовця, російські війська застосовують бойові броньовані машини для піхоти, важку техніку, танки, артилерію, КАБи, РСЗВ.

Армія РФ близько ста разів штурмувала позиції українських військових на східному фронті

Українські військові відбили 95 атак російських окупаційних військ на фронтах Донеччини, Луганщини та Запоріжжя протягом 19 квітня.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

За даними штабу, військо РФ завдало авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Білогорівка,
  • Іванівка,
  • Ямполівка,
  • Торське,
  • Спірне,
  • Дружба,
  • Іванівське,
  • Часів Яр,
  • Дружківка,
  • Нью-Йорк,
  • Юр’ївка,
  • Новопокровське,
  • Красногорівка,
  • Новомихайлівка,
  • Водяне,
  • Вугледар,
  • Урожайне,
  • Старомайорське.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку протягом 19 квітня армія РФ 13 разів атакувала позиції українських військ в районі Твердохлібового, Кремінної, Ямполівки, Тернів, Торського.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 23 російських атаки біля Білогорівки Луганської області; Верхньокам’янського, Спірного, Часового Яру, Іванівського, Кліщіївки.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 31 атаку в районах населених пунктів Новокалинове, Очеретине, Бердичі, Уманське, Новобахмутівка Первомайське, Невельське.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Новомихайлівки, Побєди, Урожайного, де російські війська, за підтримки авіації, 23 рази намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

Російські військові 5 разів атакували позиції українських військ в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області та північно-західніше Вербового Запорізької області.

Будівництво третьої лінії оборони показали Зеленському

Третю лінію оборони зводять в Донецькій області, фортифікації сьогодні, 19 квітня, під час поїздки у регіон оглянув президент Зеленський.

Про візит президента в регіон повідомили на офіційному сайті.

"Володимир Зеленський ознайомився з перебігом будівництва фортифікаційних споруд на Донеччині. Глава держави оглянув вогневі споруди, захисні залізобетонні конструкції, траншеї, спостережний пункт та невибухові загородження", — йдеться у повідомленні.

Там додали, що начальник Донецької обладміністрації Вадим Філашкін зазначив, що і регіоні зводять третю лінію оборони в регіоні. Роботи виконують Донецька ОВА разом з іншими областями та Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури.

Сили оборони відбили 65 атаки на фронті на Донеччині та Луганищині: ранкове зведення Генштабу 19 квітня

Де армія РФ завдавала авіаударів

  • Невське на Луганщині,
  • Ямполівка, Нью-Йорк, Новокалинове, Бердичі,
  • Семенівка, Нетайлове, Селидове, Олександропіль,
  • Красногорівка, Водяне, Вугледар, Урожайне, Старомайорське на Донеччині.

На Лиманському напрямку армія РФ чотири рази атакувала позиції українських захисників в районах Торського та Ямполівки Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 25 атак в районах Білогорівки Луганської області та Верхньокам’янського, Виїмки, Калинівки, Часого Яру, Нового, Іванівського, Кліщіївки Донецької області.

На Авдіївському напрямку українські підрозділи відбили 16 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Очеретине, Бердичі, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку окупаційні війська 20 разів намагались прорвати оборону поблизу Георгіївки, Побєди, Новомихайлівки, Урожайного Донецької області.

На Оріхівському напрямку поблизу Старомайорського на Донеччині та Рроботино на Запоріжжі ЗСУ відбили чотири атаки.

Біля Часового Яру ЗСУ взяли полон громадян Непалу та Шрі-Ланки — Волошин

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів речник оперативно-стратегічного угруповання війська "Хортиця" Назар Волошин.

"За певною інформацією їх в районі Часового Яру від 20 до 25 тисяч російських окупаційних військ. Це не тільки професійна армія, там і мобілізовані і громадяни інших країн світу. Нещодавно навіть взяли в полон громадян Непалу і громадян Шрі-Ланки, які були завербовані для ведення бойових дій на нашій території", — повідомив Назар Волошин.

Сили оборони відбили 74 атаки на фронті на Донеччині та Луганищині: ранкове зведення Генштабу 18 квітня

Де армія РФ завдавала авіаударів:

  • Білогорівка та Серебрянське лісництво Луганської області,
  • Диліївка, Івано-Дар’ївка, Роздолівка, Верхньокам’янське,
  • Андріївка, Ступочки, Костянтинівка, Кліщіївка,
  • Новоселівка Перша, Очеретине, Водяне,
  • Новокалинове, Новопокровське, Спірне, Сокіл,
  • Семенівка, Соловйове, Красногорівка, Новобахмутівка,
  • Георгіївка, Урожайне, Олександропіль, Старомайорське Донецької області;

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили три атаки в районах населених пунктів Невське Луганської області та Терни Донецької області.

На Бахмутському напрямку армія РФ 24 рази за підтримки авіації безуспішно атакувала поблизу Білогорівки Луганської області та Виїмки, Роздолівки, Часового Яру, селища Новий, Кліщіївки Донецької області.

На Авдіївському напрямку українські військові відбили 19 атак в районі населених пунктів Семенівка, Новобахмутівка, Очеретине, Новокалинове, Яснобродівка, Нетайлове, Первомайське та Новоукраїнка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати армію РФ в районі населених пунктів Водяне, Красногорівка, Побєда, Новомихайлівока та Урожайне Донецької області. За добу армія РФ за підтримки авіації 23 рази намагалася прорвати оборону.

На Оріхівському напрямкуокупаційні війська пя’ть разів атакували поблизу Старомайорського Донецької області. Також намагались прорватися за підтримки авіації.

Російські військові застосовують техніку обходу Часового Яру

Про це в ефірі "Еспресо" та під час телемарафону "Єдині новини" розповів речник оперативно-стратегічного угруповання війська "Хортиця" Назар Волошин.

"На Бахмутському напрямку неодноразово фіксували спроби російської армії прорватися різними обхідними маршрутами на околиці міста Часів Яр. Цю спробу російської армії українські військові успішно відбили", – розповів Назар Волошин.

За його словами, наразі ситуація навколо міста Часів Яр складна, проте контрольована Силами оборони.

"Російських військ у місті немає. Армія РФ використовує перевагу в повітрі, ракетах та артилерійських боєприпасах великих калібрів намагаючись досягти своєї мети виходи на кордони Донеччини. Їх штурмові групи заїздять на бойових машинах піхоти, атакують дронами, закидають керованими авіабомбами, які приходяться на Часів Яр. Наразі місто під повним контролем ЗСУ", — уточнив Волошин.

Він додав, що російська армія на цьому напрямку зазнають великих втрат у військових та броньованій техніці.

Як розповів в ефірі "Еспресо" офіцер секції планування бригади "Рубіж" майор Нацгвардії Дмитро Кожубенко пояснив, що російські війська застосовують техніку обходу Часового Яру, бо взяти по фронту у них не виходить.

"По фронту сковує українські сили вогнем та живою силою. Вони намагаються пройти вздовж дороги Костянтинівка — Часів Яр, а також зі сторони Богданівки. В лісах противника настільки багато, це говорить про те, що противник не шкодує сил", — розповів Дмитро Кожубенко.

Російські війська за добу найбільше атакували Бахмутський напрямок

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

Лиманський напрямок

Сили оборони відбили три російські атаки в районах населених пунктів Невське Луганської області та Терни Донецької області.

Бахмутський напрямок

Найбільшу кількість російських атак українські військові відбили 19 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області, Виїмка, Роздолівка, Часів Яр, Новий, Кліщіївка Донецької області, де російська армія, за підтримки авіації, хотіла покращити тактичне положення.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 9 атак в районах населених пунктів Семенівка, Новобахмутівка, Очеретине, Новокалинове, Первомайське Донецької області, де армія РФ, за підтримки авіації, намагалась витіснити українські підрозділи із займаних рубежів.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російські війська в районах населених пунктів Водяне, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

Оріхівський напрямок

Російські військові атакували Старомайорське Донецької області.

Російські військові за добу завдали авіаційних ударів по наступним населеним пунктам:

  • Верхньокам’янське, Івано-Дар’ївці, Спірному та Диліївки та Донецької області.
  • Первомайське, Соловйове, Новокалинове, Новопокровське, Новоселівка Перша, Новобахмутівка, Сокіл та Олександропіль Донецької області.
  • Красногорівку, Георгіївку та Урожайне Донецької області.
  • Парасковіївку, Костянтинівку, Вугледар Донецької області.

Армія РФ протягом доби обстрілювала з мінометів та артилерії:

  • Макіївку Луганської області; Ямполівку, Торське та Зарічне Донецької області.
  • Григорівку, Калинівку та Часів Яр Донецької області.
  • Новокалинове, Новобахмутівку, Нетайлове Донецької області.

Армія РФ накопичує сили біля Кремінної, щоб прорвати українську оборону, яка біля Тернів: військовий про ситуацію на Лиманському напрямку

Про це в ефірі "Суспільне. Студія" розповів військовослужбовець 95 окремої десантно-штурмової Поліської бригади Станіслав Краснов.

"Таким чином вони хочуть вийти на Лиман. Про це розповідають полонені та наша розвідка доповідає. На Лиманському напрямку кілька днів було затишшя, зараз ситуація напружена. Близько 10 штурмів щодня, і сьогодні, і вчора було. Наразі тут "гаряче". Постійні удари по Лиману, Тернам та Слов'янську", — розповів військовий.

За його словами, на Лиманському напрямку російські військові раз на тиждень використовують броні групу з 10 одиниць техніки та намагаються прорватись вночі.

Авдіївський напрямок: РФ атакує і на танках, і на цивільних авто

Сьогодні вранці сили армії РФ намагались прорватися у Первомайське, використовуючи серед іншої техніки і цивільні автомобілі.

Про це розказав офіцер 59-ї ОМБр ім. Якова Гандзюка Сергій Цехоцький.

За його словами, російські війська стали частіше застосовувати тактику "комбінованих атак" на Авдіївському напрямку, коли використовують різні види техніки.

"Ворог намагається просуватися, використовує техніку різноманітну, причому техніку. Все, що є в наявності. Це комбінована атака, коли йдуть, наприклад БМП, а також квадроцикли. Сьогодні вони зранку намагались заїхати в населений пункт Первомайське на цивільних автомобілях, тобто вони використовують все, що тільки можуть", — розказав офіцер.

За його словами, армія РФ активніше штурмує та атакує в зоні відповідальності бригади останнім часом, адже намагається скористатися перевагами, поки Сили оборони не отримали поповнення боєприпасів.

"У них мало дуже часу, скоро почнуться дощі. Плюс ми розраховуємо на поповнення боєприпасів. Тому дуже активувався ворог в останній час. Постійно вони комбінують напрямки ударів. То, скажімо, Нетайлове, то Красногорівка, то знову Первомайське. Малі штурмові групи весь час лізуть по всіх напрямках. А там, де вони збирають "ударний кулак", то оце комбінують", — пояснив він.

Цехоцький зауважив, що РФ постійно поповнює сили, перекидає підкріплення з інших напрямків, або прибувають мобілізовані, про що свідчать і перехоплення, і полонені, яких беруть військові 59-ї бригади.

РФ зменшила кількість штурмів і близько 60 разів атакувала позиції ЗСУ: ранкове зведення Генштабу

Куди армія РФ завдала авіаударів:

  • Білогорівка Луганської області;
  • Терни, Зарічне, Верхньокам’янське, Часів Яр,
  • Спірне, Новокалинове, Бердичі, Семенівка,
  • Первомайське, Соловйове, Біла Гора, Новобахмутівка,
  • Олександропіль, Антонівка, Костянтинівка, Старомайорське Донецької області;

На Лиманському напрямку російські сили дев’ять разів атакували позиції українських захисників в районах Тернів, Торського, Григорівки Донецької області та Серебрянського лісництва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 19 атак в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Виїмка, Білогорівка, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка Донецької області, де армія РФ, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення.

На Авдіївському напрямку окупанти атакували українські війська 11 разів поблизу Очеретиного, Новокалинового, Бердичів, Семенівки, Нетайлового, Первомайського Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Новомихайлівка Донецької області, де російські сили 20 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку окупаційні сили чотири рази атакували позиції ЗСУ, зокрема, і в районі Старомайорського Донецької області, а також поблизу Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області.

Російська армія перекидала до Часового Яру резерви з Лиманського напрямку, щоб посилити наступальні дії.

Про це в ефірі "Еспресо" розповів речник Національної гвардії України Руслан Музичук.

"На деяких ділянках зменшення штурмів, зокрема ворог перекодував з Лиманського напрямку певні підрозділи для посилення атак на Часів Яр. Це свідчить, те, що Часів Яр дуже важливий для російської армії. Вони будуть намагатись всіма силами отримати тут хоч якусь перемогу. Російські військові зосереджують свої сили в районі Часового Яру. Вони намагаються просуватись в напрямку Бахмута вздовж трас та попевним ділянкам. Бачимо, що противник перекидає великі сили", — уточнив речник.

За його словами, ситуація на цій ділянці динамічна.

Як розповів в етері "Суспільне.Студія" командир батальйону ударних БпАК "Ахіллес" 92-ї ОШБр ім. Івана Сірка Юрій Федоренко, основний пріоритет для армії РФ Богданівка та Іванівське, бо це фланги до Часового Яру.

"На Бахмутському напрямку російські військові штурмують на всьому відтінку. Повзучою тактикою російські війська намагаються наблизитись до Часового Яру, щоб зайти в людську забудову. За останню добу жодного успіху російські війська не мали", — зазначив Федоренко.

Українські військові відбили 12 атак на Бахмутському напрямку

Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

Лиманський напрямок

Сили оборони відбили шість атак в районах населених пунктів Терни, Торське, Григорівка Донецької області та Серебрянського лісництва на Луганщині. Авіаційні удари — Терни та Зарічне Донецької області. Артилерійські та мінометні — Макіївка Луганської області та Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.

Бахмутський напрямок

Українські військові 12 атак в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Виїмка, Білогорівка, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка Донецької області. Авіаційні удари — в районі Спірного Донецької області. Артилерійські та мінометні обстріли — Григорівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 9 атак в районах населених пунктів Очеретине, Новокалинове, Бердичі, Семенівка, Нетайлове Донецької області. Армія РФ намагалась витіснити українських військових з займаних рубежів. Авіаційні удари — Первомайське, Соловйове, Новобахмутівка, Олександропіль Донецької області. Артилерійські та мінометні обстріли — Новобахмутівка, Семенівка, Нетайлове Донецької області.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати армію РФ в районах населених пунктів Красногорівка, Новомихайлівка Донецької області, де російські війська 14 разів намагались прорвати українську оборону. Авіаційні удари — Антонівка та Костянтинівка Донецької області. Артилерійські та мінометні — Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

Оріхівський напрямок

Російські війська атакували українські позиції поблизу Старомайорського Донецької області. Також вони завдали авіаційного удару по цьому населеному пункті

За останні дні російські війська посилили штурми на Авдіївському напрямку застосовуючи бронетехніку

Про це в етері "Суспільне. Студія" розповіла речниця 47 окремої механізованої бригади Анастасія Блищик.

"Армія РФ дотримується тактики малих груп з подальшим накопиченням в одному місці, щоб штурмувати українські позиції. Російські війська змінюють тактику", — розповіла речниця.

Яку перевагу отримає армія РФ в разі прориву через Часів Яр

Свою оцінку ситуації 16 квітня вранці в етері "Суспільне. Студія" дав полковник запасу ЗСУ Сергій Грабський.

Битва за місто Часів Яр — є надзвичайно важливою, ситуація наразі дуже складна, утримати цей пункт українській обороні необхідно, вважає він.

Захопивши Часів Яр, російські війська зможуть загрожувати українським позиціям в районі Костянтинівки и створять передумови для перерізання траси, яка поєднує Костянтинівку та Краматорськ, розповів Грабський.

"Відповідно складається загроза для наших військ, які на південь від Костянтинівки. Адже ця траса Слов’янск-Краматорськ-Костянтинівка і далі на Покровськ є надзвичайно важливою щодо забезпечення наших сил та засобів. Перерізання цієї траси серйозно ускладнить бойову роботу наших підрозділів, які ведуть бої на захід від Авдіївки".

Мапа Часів Яр 15 квітня
Лінія фронту поблизу міста Часів Яр, Донеччина, 15 квітня 2024 рік. Cуспільне/Графіка на основі даних проєкту DeepState

Здійснити прорив силам РФ не вдається, тому вони, вважає Грабський, вперто "лізуть вперед, намагаючись просочитися, вм’ятися, прогризти оборону".

"Ситуація не просто складна, а дуже складна. Противник не рахується з втратами. І він намагається пролізти вперед, прозгристися, проповзти вперед буквально. Питання стоїть: на скільки вистачить в нього ресурсів. За окремими повідомленнями, у результаті таких штурмів з роти — це приблизно 100-120 чоловік — залишається до двох десятків особового складу. Наскільки довго і як вперто противник буде намагатися просуватися вперед такими темпами, сказати дуже важко. Тому що такі бої для нас так само коштують дуже багато, і не слід недооцінювати противника і виснаженість наших підрозділів".

Часів Яр: відео міста, за яке йдуть бої

У Телеграм-каналі штурмового батальйону "Чорний лебідь" 255-ї ударної групи Збройних сил України опублікували кадри міста Часів Яр.

"Ми там, ми стоїмо, важко, б'ємось. Вірте, підтримуйте", — написали військові.

Армія РФ безперервно штурмує позиції українських військових на Бахмутському напрямку

Мета російських сил: взяти українські підрозділи в оточення, захопити Часів Яр та отримати тактичну перевагу на панівній висоті.

Про це розказав офіцер секції планування бригади "Рубіж" майор Нацгвардії Дмитро Кожубенко в етері "Суспільне. Студія".

"Противник здійснює безперервні штурми, постійно обстрілює наші позиції з різних систем артилерійського вогню. Зосередив основні напрямки атак на Білогорівку, населені пункти Виїмка, Спірне, Кліщіївка і Часів Яр", — повідомив офіцер.

"Загальною метою противника є вихід на канал Сіверський - Донець, а також безпосередньо на річку Сіверський Донець, щоб охопити наші війська, частину наших військ взяти в оперативне оточення, а також безпосередньо здійснити свою основну задачу захопити місто Часів Яр, щоб вийти на Краматорську агломерацію, що дасть йому безпосередню перевагу у тактичному положенні".

За словами Кожубенка, армія РФ, аби взяти Часів Яр, застосовує велику кількість армійської авіації, піхоти і бронетехніки.

За словами майора, російське командування змінює та "модернізує" тактику. На зміну штурмам взводами та ротами, які є помітною ціллю, почались атаки малими групами за підтримки бронетехніки, що дозволяє максимально наблизитись до українських позицій.

"Є вже їхнє ноу-хау — це штурми на легкій моторизованій техніці. Це можуть бути баггі, це можуть бути полегшені кросові мотоцикли. Моторизована техніка малогабаритна, швидка і доволі маневрені, і тому вразити її за допомогою коптерів зі скидами дуже важко. Також їх важко знищувати за допомогою FPV, бо вони маневрені. Але наші мужні воїни бригади "Рубіж" і інші Сили оборони це вже навчилися робити, тому противнику потрібно придумувати щось нове", — зауважив офіцер.

Водночас він зауважив, що Часів Яр — це вихід на Краматорську агломерацію (міста Краматорського району і власне Краматорськ), це фронт, на якому "доволі зручно наступати". "Тому Часів Яр являється для нас дуже ключовим, і наші Сили оборони це розуміють і роблять все можливе, щоб завадити всім планам противника, і зривають всі штурми", — підсумував він.

Близько 90 атак за добу на Донеччині, Луганщині та Запоріжжі: дані Генштаба на ранок 16 квітня

Близько 90 атак відбили українські військові на фронті Донеччини, Луганщини та Запоріжжя, повідомив Генштаб ЗСУ. Окупанти відновили атаки на Лиманському напрямку, де кілька днів тривало затишшя.

Найбільше штурмують на Бахмутському та Новопавлівському фронтах, де Сили оборони відбили за добу по три десятки атак.

Де армія РВ завдала авіаударів:

  • Нью-Йорк, Бердичі, Семенівка, Красногорівка,
  • Урожайне, Старомайорське Донецької області;

На Лиманському напрямку окупаційні війська вісім разів атакували позиції Сил оборони поблизу Тернів та Торського Донецької області.

На Бахмутському напрямку українські військові відбили 33 атаки в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та поблизу Верхньокам’янського, Спірного, Нового (це поблизу Часововго Яру), Іванівського, Кліщіївки, Андріївки Донецької області.

На Авдіївському напрямку військові відбили 15 атак російської армії в районах населених пунктів Новобахмутівка, Бердичі, Семенівка, Уманське та Первомайське.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати підрозділи РФ в районах населених пунктів Красногорівка, Новомихайлівка, Побєда, Водяне та Урожайне Донецької області, де відбили 30 атак і спроб прорвати оборону.

На Оріхівському напрямку армія Росії сім разів атакувала позиції української армії в районі Старомайорського Донецької області, а також північніше Приютного та південно-західніше Білогір’я Запорізькій області.

Російські війська штурмують Часів Яр та сусідні села і намагаються зайняти передові позиції українських військових

Про це в етері "Суспільне Студія" розказав речник оперативно-стратегічного угруповання війська Назар Волошин.

"Стосовно Часового Яру ситуація є повністю контрольованою Силами оборони. Звичайно окупаційні війська наразі спрямували найбільший тиск саме на Бахмутський напрямок і саме часів яр. Вони намагаються зайняти передові позиції. Для цього використовують різну тактику і для захоплення намагаються обійти його по різних флангах через населені пункти Богданівку та Іванівське", — каже Волошин.

"Штурмові дії тривають цілодобово, однак Сили оборони відбивають всі спроби російських військ і відкидають їх на ті позиції, звідки вони намагались проводити штурми. Протягом доби скидають близько 20-30 КАБів, і цим прикривають штурмові дії. Але російська авіація таким чином знищує і цивільну інфраструктуру, де немає військових об’єктів, де немає військових".

Волошин нагадав про задачу російського командування — взяти Часів Яр до 9 травня.

"Саме з цим і пов’язана активізація сил противника. Це певний символізм на фоні безуспішних і суттєвих втрат на фронті і безуспішних і несуттєвих перемог — їм потрібно знайти перемогу і присвятити її саме 9 травня", — говорить Волошин.

Ранкове зведення Генштабу 15 квітня: понад 35 атак та штурмів на сході

Куди РФ завдавала авіаударів:

  • Білогорівка та Серебрянське лісництво на Луганщині,
  • Новосадове, Новобахмутівка, Катеринівка, Первомайське,
  • Очеретине, Новокалинове, Нетайлове, Нью-Йорк,
  • Бердичі, Уманське, Семенівка, Яснобродівка,
  • Водяне, Олександропіль, Красногорівка,
  • Костянтинівка, Сторожеве та Старомайорське Донецької області.

На Лиманському напрямку триває затишшя: армія РФ не наступала.

На Бахмутському фронті Сили оборони відбили десять атак в районі Білогорівки Луганської області та Верхньокам’янського, Нового, міста Часів Яр, Нью-Йорка, Кліщіївки Донецької області.

На Авдіївському напрямку українські військові відбили вісім атак в районі Новобахмутівки, Уманського, Новокалинового, Первомайського та Нетайлового Донецької області.

На Новопавлівському напрямку російське військо 16 разів намагалось прорвати оборону ЗСУ поблизу Красногорівки та Новомихайлівки Донецької області. Атакували за підтримки авіації.

На Оріхівському напрямку окупанти дев'ять разів атакував українські позиції, зокрема і в районі Старомайорського Донецької області, а також поблизу та Роботиного на Запоріжжі.

На Бахмутському напрямку прикордонники спалили два російські БТР

Про це повідомляє 3 прикордонний загін реформований у бригаду "Помста".

"На Бахмутському напрямку ворог вчергове намагався штурмувати позиції прикордонників бригади "Помста" та Сил Оборони. Завдяки роботі розрахунку ударного дрона “Вампір” спробу росіян просунутися зупинено", йдеться у повідомленні.

У бригаді додали. що було знищено 2 російські БТР-82А, також відомо про одного загиблого одного пораненого російського окупанта.

Російська піхота на околицях міста Часів Яр: Сирський повідомив про ситуацію

Російські війська зосереджують зусилля для прориву оборони західніше Бахмута, щоб вийти до каналу Сіверський Донець – Донбас і захопити Часів Яр. Російське воєнне керівництво поставило задачу взяти місто до 9 травня. Піхоті окупантів вдалось вийти до мікрорайону "Новий", проте їх знищили.

Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський вранці 14 квітня.

За його словами, РФ зосередила зусилля для прориву оборони західніше Бахмута, виходу до каналу Сіверський Донець – Донбас, захопленні Часового Яру. Це створить умови для просування в бік Краматорська.

"Ворог зосереджує зусилля для прориву нашої оборони західніше Бахмута, виходу до каналу Сіверський Донець - Донбас, оволодінні населеним пунктом Часів Яр, створенні умов для подальшого просування до Краматорської агломерації".

Піхоті окупантів вдалось вийти до мікрорайону "Новий", проте їх знищили українські війська ударами дронів та артилерією, додав він. Він також повідомив, що бригади, що стоять на цьому напрямку посилили додатковими боєприпасами, дронами та засобами РЕБ.

Зведення Генштабу на ранок 14 квітня: 36 атак на Бахмутському напрямку

  • Армія РФ завдала авіаційних ударів по
  • Білогорівка Луганської області, Уманське,
  • Верхньоторецьке, Бердичі, Карлівка,
  • Старомихайлівка, Водяне, Антонівка, Катеринівка,
  • Курахове, Володимирівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області.

На Лиманському напрямку РФ не наступала. вів.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 36 атак районі Білогорівки на Луганщині, а також Верхньокам’янського, Виїмки, Спірного, Роздолівки, Іванівська, Нового (селища на околиці Часового Яру), Опитного, Кліщіївки, Андріївки Донецької області.

На Авдіївському напрямку армія РФ атакувала 9 разів в районі населених пунктів Новокалинове, Новобахмутівка, Бердичі, Тоненьке, Первомайське та Невельське.

На Новопавлівському напрямку українські військові відбили 22 атаки, армія Росії намагалась прорвати оборону поблизу Георгіївки, Новомихайлівки, Урожайного.

На Оріхівському напрямку військо РФ шість разів атакувало позиції українських бійців, зокрема і в районі Старомайорського Донецької області, а також і північно-західніше Вербового Запорізької області.

Удар на Луганщині завдали льотчики Повітряних сил

Про це розказав командувач Повітряних сил Микола Олещук.

"Витримавши паузу, дякую льотчикам авіації Повітряних Сил за успішний, а головне – результативний удар по ворожому об’єкту на Луганщині 13 квітня 2024 року. Українські пілоти чудово виконали роботу і повернулись на базу. Таких ударів по тилах противника буде більше, коли Україна отримає більше ракет від наших західних партнерів", — написав він у Telegram.

13 квітня Сили оборони атакували російський пункт управління військ "Центр" в тимчасово окупованому Луганську, повідомили в управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ. Раніше окупанти РФ заявили, що під обстріл потрапив машинобудівний завод.

Сили оборони контрольюють Богданівку

Речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Штурмові дії противника успіху не мають. Російські війська за будь-яку ціну прагнуть українську прорвати оборону в районі Часового Яру. З цією метою минулої ночі штурмові групи противника вийшли на північні околиці Богданівки і наразі намагаються закріпитися там", — каже Назар Волошин.

Російські військові за добу найбільше атакували українські позиції на Бахмутському напрямку

Про це повідомив Генштаб ЗСУ у вечірньому зведення.

Лимано-Куп'янський напрямок

На цій ділянці російської військові не наступали. Армія РФ з артилерії та мінометів обстріляла Невське Луганської області та Терни¸ Ямполівка, Зарічне Донецької області.

Бахмутський напрямок

Українські військові відбили 28 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка, Новий, Опитне, Андріївка, Іванівське, Кліщіївка Донецької області, де армія РФ, за підтримки авіації, намагалась покращити тактичне положення. Російські війська з артилерії та мінометів обстріляли Григорівку, Калинівку, Часів Яр Донецької області.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили сім атак в районах населених пунктів Новокалинове, Новобахмутівка, Бердичі, Первомайське та Невельське Донецької області, де армія РФ, за підтримки авіації, намагалась витіснити українські підрозділи із займаних рубежів. Авіаційні удари — Уманське та Верхньоторецьке Донецької області. Артилерійські та мінометні обстріли — Новокалинове, Новобахмутівка, Семенівка, Нетайлове Донецької області.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати армію РФ в районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка, Урожайне Донецької області, де ворог 16 разів намагався прорвати оборону наших військ. Авіаційні удари — Старомихайлівка, Водяне, Володимирівка та Урожайне Донецької області. Артилерійські та мінометні обстріли — Георгіївка, Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

Оріхівський напрямок

Російська армія атакувала позиції українських військ у районі Старомайорського Донецької області. Також по цьому населеному пункту армія РФ завдала авіаційного удару.

У найближчій перспективі у противника не буде можливості окупувати Часів Яр — комбат "Ахіллеса"

Російські військові не увійшли ні на околиці міста Часів Яр, ні у саме місто. Водночас їм вдалось захопити понад половину населеного пункту Богданівка та села Іванівське на Бахмутському напрямку.

Про це зранку 13 квітня в ефірі нацмарафону "Єдині новини" повідомив командир батальйону ударних БпАК "Ахіллес" 92-ї ОШБр ім. Івана Сірка Юрій Федоренко.

"Противнику не вдалось зайти на околиці Часового Яру чи в саме місто. Вони (російські військові — ред.) діяли, як в Бахмуті та Авдіївці — штурмують додатково по флангах... За моїми переконаннями, у найближчій перспективі у противника не буде можливості окупувати населений пункт Часів Яр", — сказав комбат.

Військовослужбовець уточнив, що військові РФ проводять ударно-штурмові дії в напрямку населених пунктів Богданівка й Іванівське, проте за останню добу тактичних успіхів не мали.

"На сьогодні орієнтовно 70 відсотків Богданівки перебуває під окупацією, 30 % — контролюється силами оборони. В Іванівському схожа ситуація. За кожен будинок йдуть жваві бої. Деякі позиції є перехідними. Сили оборони не просто обороняються, а додатково проводять заходи щодо покращення переднього краю і коли така можливість є вибивають противника із займаних позицій", — розказав Федоренко.

Суттєво загострилася обстановка на Східному фронті останніми днями — Сирський

На Східному фронті останніми днями суттєво загострилася обстановка через значну активізацію наступу військових РФ після проведення російських президентських виборів, повідомив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, який наразі працює в районі операції на Покровському напрямку на Донеччині.

"Ворог активно атакує наші позиції на Лиманському, Бахмутському напрямках штурмовими групами при підтримці бронетехніки. На Покровському напрямку намагається прорвати нашу оборону, використовуючи десятки танків та БМП", — написав Сирський.

За Богданівку на Бахмутському напрямку тривають інтенсивні бої, повідомили у Міноборони. Вночі російські штурмові групи пробилися на північну околицю міста, однак воно під контролем Сил оборони.

"Іде бій, ворог не припиняє штурмів. Орієнтуйтеся тільки на офіційні повідомлення Збройних сил України", наголосили у міністерстві.

Армія РФ близько 90 разів штурмувала позиції українських військових на східному фронті

Українські військові відбили 88 атак російських окупаційних військ на фронтах Донеччини, Луганщини та Запоріжжя протягом 12 квітня.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

За даними штабу, військо РФ завдало авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Терни,
  • Дружба,
  • Нью-Йорк,
  • Часів Яр,
  • Калинівка,
  • Новобахмутівка,
  • Бердичі,
  • Семенівка,
  • Уманське,
  • Нетайлове,
  • Карлівка,
  • Красногорівка,
  • Костянтинівка,
  • Катеринівка,
  • Водяне,
  • Урожайне,
  • Времівка.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку протягом 11 квітня армія РФ 1 раз атакувала позиції українських військ в районі Торського.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 33 російських атаки біля Білогорівки Луганської області; Верхньокам’янського, Спірного, Виїмки, Роздолівки, Часового Яру, Іванівського, Кліщіївки, Андріївки.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 18 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Новобахмутівка, Бердичі, Первомайське та Нетайлове.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки, Костянтинівки, Водяного, Урожайного, де російські війська 29 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

Російські військові 7 разів атакували позиції українських військ в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області та Роботиного Запорізької області.

Російські війська за добу найбільше були активні на трьох напрямках у Донецькій області

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

Лиманський напрямок

На цій ділянці фронту наступів та штурмів з боку російських військ не було. Артилерійські та мінометні обстріли — Макіївка, Невське Луганської області та Терни¸ Ямполівка, Торське, Зарічне Донецької області.

Бахмутський напрямок

Українські військові відбили 24 атаки в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Виїмка, Роздолівка, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка Донецької області, де російська армія, за підтримки авіації, намагалась покращити тактичне положення. Авіаційний удар — Дружба Донецької області. Артилерійські та мінометні обстріли — Григорівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.

Авдіївський напрямок

Українські бійці відбили 16 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Новобахмутівка, Бердичі, Первомайське та Нетайлове Донецької області, де армія РФ, хотіла витіснити українські підрозділи із займаних рубежів. Артилерійські та мінометні обстріли — Новокалинове, Новобахмутівка, Семенівка, Нетайлове Донецької області.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка, Водяне Донецької області, де російські війська 19 разів намагались прорвати українську оборону. Артилерійські та мінометні обстріли — Георгіївка, Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

Оріхівський напрямок

Російські військові атакували в районі Старомайорського Донецької області та завдали авіаційних ударів в районі Времівки Донецької області.

в районах бойових дій триває планова ротація підрозділів

Про це у п’ятницю, 12 квітня, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Зазначається, що попри те, що російські окупанти продовжують тиснути на багатьох напрямках, знайдені можливості для почергової відправки бригад на відпочинок.

“Водночас, вживається комплекс заходів з метою посилення бригад, які продовжують виконувати бойові завдання на фронті”, — йдеться у повідомленні.

Рішення вдалось ухвалити, зокрема, і після перегляду чисельності певних підрозділів, які не беруть участі у бойових діях, наголосили у Генштабі. Вивільнені тисячі військовослужбовців були спрямовані до  бойових частин, додали у штабі.

Армія РФ близько 70 разів штурмувала позиції українських військових на східному фронті

Українські військові відбили 67 атак російських окупаційних військ на фронтах Донеччини, Луганщини та Запоріжжя протягом 11 квітня. На Бахмутському, Авдіївському, Новопавлівському напрямках армія РФ атакувала за підтримки авіації.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

За даними штабу, військо РФ завдало авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Твердохлібове,
  • Білогорівка,
  • Верхньокам’янське,
  • Спірне,
  • Іванівське,
  • Кліщіївка,
  • Андріївка,
  • Південне,
  • Роздолівка,
  • Терни,
  • Ямполівка,
  • Новобахмутівка,
  • Бердичі,
  • Уманське,
  • Карлівка,
  • Невельське,
  • Красногорівка,
  • Костянтинівка,
  • Водяне,
  • Нью-Йорк,
  • Семенівка,
  • Нетайлове,
  • Времівка,
  • Урожайне.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку протягом 11 квітня армія РФ не наступала та не штурмувала.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 29 російських атак біля Білогорівки Луганської області; Виїмка, Роздолівка, Кліщіївка, Верхньокам’янське та Іванівське, де військові РФ, за підтримки авіації, намагалися покращити тактичне положення.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 7 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Уманське, Первомайське та Нетайлове, де російські військові, за підтримки авіації, намагалися вибити українські підрозділи із займаних рубежів.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Красногорівки, Новомихайлівки, Урожайного, де російські війська, за підтримки авіації, 26 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

Російські військові 5 разів атакували позиції українських військ в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області та Роботиного Запорізької області.

Близько сотні авіаударів по українських позиціях кожного дня завдають російські війська

Про це в етері "Суспільне. Студія" розповів речник Національної гвардії України Руслан Музичук.

"Самі активні спроби бойових штурмів, атаки здійснював на Бахмутському та Новопавлівському напрямку. Головна увага ворога вже деякий час, саме на Бахмутському напрямку, зокрема місту Часів Яр", — повідомив Руслан Музичук.

Речник додав, що російські військові активно намагаються штурмувати, як основні траси, так і спроби обійти Часів Яр з флангів. Авіацією росіяни намагаються знищувати укріплення Сил оборони та саме місто.

"Бачимо тривалий час, протягом доби по лінії фронту мають місце в районі 100 авіаційних ударів протягом доби. Іноді навіть більше ста. З початку повномасштабного вторгнення ворог робить велику ставку на авіаційний компонент", — розповів Музичук.

Ситуація в Богданівці, Іванівському, Часовому Яру: дані на ранок 11 квітня

Армія РФ продовжує "дотискати" два села на флангах Часового Яру, який на Бахмутському напрямку фронту, також намагається вийти на околиці міста.

Про це в етері "Суспільне. Студія" розказав командир батальйону ударних БпАК "Ахіллес" 92-ї ОШБр ім. Івана Сірка Юрій Федоренко.

"За останню добу противник тактичних успіхів не мав. Вони намагаються дотискати населені пункти Богданівка та Іванівське — це фланг Часового Яру. І бити в районі Часово Яру, саме по місту, намагаючись вийти на околиці".

Федоренко наголосив: в місті Часів Яр російських військових немає. Села Іванівське та Богданівка, за його твердженням, більш як на половину під контролем окупаційних військ РФ.

"Іванівське, на поточний момент на 70% перебуває під окупацією противника, 30% під контролем Сил оборони. Богданівка на поточний момент точно така ситуація: десь 70% окуповане, 30% під нашим контролем", — такі дані озвучив Федоренко.

Ситуація на фронті на сході: зведення Генштаба на ранок 11 квітня

49 атак відбили українські військові на Донеччині та Луганщині за минулу добу. Армія РФ менше штурмує на Лиманському напрямку, водночас атакує Бахмутський фронт, де Сили оборони відбили 23 спроби пробити оборону.

Де на Донеччині та Луганщині армія РФ завдала авіаударів 10 квітня

  • Білогорівка та Серебрянське лісництво Луганської області,
  • Спірне, Верхньокам’янське, Іванівка, Олександропіль,
  • Семенівка, Новокалинове, Бердичі, Нетайлове, Красногорівка,
  • Костянтинівка, Вугледар, Урожайне, Старомайорське Донецької області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили три атаки противника в районі Тернів.

На Бахмутському напрямку РФ провела 23 атаки поблизу Білогорівки Луганської області та неподалік Виїмки, Роздолівки, Часового Яру, Кліщіївки.

На Авдіївському напрямку армія РФ атакувала шість разів українські позиції в районі Кераміка, Бердичів, Уманського, Нетайлового та Первомайського Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони відбили 16 атак: російське військо за підтримки авіації намагалось пробити оборону 16 разів неподалік Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки.

На Оріхівському напрямку окупаційні війська провели одну атаку в районі Старомайорського.

Ситуація навколо міста Часів Яр нелегка, але окупантів ні в місті, ні на околицях немає — Волошин

Про це в етері "Суспільне. Студія" розповів речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин.

"Наразі ситуація навколо міста Часів Яр нелегка, проте підрозділи ЗСУ її контролюють. На сьогодні в місті і на околицях окупантів немає. Ворог використовує перевагу в авіації, ракетах, артилерійських боєприпасах, великими калібрами, намагаючись досягти своєї мети", — повідомив Назар Волошин.

Зведення Генштабу на ранок 10 квітня: 75 атак РФ відбиті на східних напрямках фронту

Авіаудари армії РФ фіксували по двох населених пунктах на Луганщині та 23 на Донеччині:

  • Новоселівське, Твердохлібове Луганської області,
  • Ямполівка, Торське, Верхньокам’янське, Часів Яр,
  • Спірне, Костянтинівка, Біла Гора, Дружба, Калинове,
  • Семенівка, Новобахмутівка, Бердичі, Нетайлове,
  • Яснобродівка, Карлівка, Красногорівка, Новомихайлівка,
  • Водяне, Єлизаветівка, Антонівка, село Костянтинівка,
  • Урожайне, Старомайорське Донецької області.

Ситуація на східних напрямках фронту

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили атаку поблизу Андріївки Луганської області. На Лиманському — армія РФ тричі намагалась прорвати оборону і атакувала в районі Тернів Донецької області.

Найбільше атак за добу 9 квітня українські військові відбили на Бахмутському напрямку 29. Військо Росії атакувало поблизу населених пунктів Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Виїмка, Роздолівка, Часів Яр, Новий, Кліщіївка, Андріївка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони відбивати спроби РФ захопити нові рубежі, в районі Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки, Водяного та Урожайного відбили 28 спроб прорвати оборону.

На Авдіївському напрямку українські військові відбили 14 атак в районі Новокалинового Бердичів та Уманського Донецької області.

На Оріхівському напрямку, це ділянка фронту, зокрема і півдні Донецької області, зафіксовані 5 атак в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного на Запоріжжі.

Часів Яр: дані про оборону міста від влади та ОСУВ "Хортиця"

Українські військові контролюють ситуацію і продовжують оборону міста Часів Яр на Донеччині, підрозділи РФ, хоч і наблизилися впритул до міста, не увійшли в міську забудову.

Про це повідомили речник Оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" підполковник Назар Волошин та начальник міської адміністрації Сергій Чаус.

Кадр з відео Суспільне Донбас
"Ситуація складна, не можу сказати, що критична. Наразі бойові дії занадто близько до території Часовоярської громади. На територію міста російські військові не зайшли, спроби були, але отримували відсіч. Місто руйнують ще більше, аніж до цього".
Сергій Чаусначальник Часовоярської МВА

РФ намагається атакувати місто великою кількістю піхоті за підтримки техніки, стягують артилерію, використовують авіацію, розказав Волошин.

"Наразі російських військових немає, ані вмісті, ані на околицях немає. Проте, російська армія на сьогодні та на вчора використовує перевагу у повітрі в ракетах та артилерійських боєприпасах великих калібрів. Штурмові групи заїжджають на бойових машинах піхоти та атакують за підтримки артилерії та авіації. Руйнують керованими авіабомбами та ракетами інфраструктуру Часів Яру".

Як розповів в ефірі "Апостроф TV" розповів командир батальйону ударних БпАК "Ахіллес" 92-ї ОШБр ім. Івана Сірка Юрій Федоренко, російські військові додатково намагаються по флангах обходити Часів Яр. Йдеться про Богданівку та Іванівське.

Військо РФ 8-9 квітня за допомогою бронетехніки намагається атакувати в напрямку Красногорівки

Про це в ефірі "Еспресо" повідомив офіцер 59 окремої мотопіхотної бригади ім. Якова Гандзюка Сергій Цехоцький.

"Вчора (8 квітня — ред.) після 10 ранку розпочались штурми, за день було сім, і сьогодні (9 квітня — ред.) з 5 ранку продовжили. Було зафіксовано до 15 одиниць техніки — БМП з піхотою за підтримки танків Т-72, навіть були спроби на квадроциклах наступали, то видно, що задіяні більш підготовлені російські ДРГ. Всі атаки відбиті, позиції тримаються", — розповів Цехоцький.

Зранку 9 квітня українські воїни також знищили близько 7 одиниць техніки та приблизно 50 окупантів, зазначив військовослужбовець.

Російські військові за добу 25 разів атакували Бахмутський напрямок та 20 Новопавлівський

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

Лиманський напрямок

За добу українські військові відбили три атаки російської армії біля Тернів на Донеччині, там російські бійці за підтримки авіації, намагались прорвати українську оборону. Російські війська завдали авіаудари по Твердохлібове на Луганщині та Ямполівці, й Торському на Донеччині. Артилерійські та мінометні обстріли — Невське Луганської області та Терни¸ Ямполівка, Торське, Зарічне Донецької області.

Бахмутський напрямок

Українські бійці відбили 25 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Роздолівка, Часів Яр, Новий, Кліщіївка, Андріївка Донецької області. Авіаційні удари — Спірне, Костянтинівка, Біла Гора, Дружба Донецької області. Артилерійські та мінометні — Григорівка, Богданівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.

Авдіївський напрямок

Українські військові за добу відбили шість російських атак в районі населеного пункту Уманське Донецької області. На цій ділянці армія РФ намагалась вибити українські підрозділи із займаних рубежів. Авіаційні удари — Калинове, Семенівка, Новобахмутівка, Бердичі, Нетайлове Донецької області. Артилерійські та мінометні — Новокалинове, Новобахмутівка, Семенівка Донецької області.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати армію РФ в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки, східніше Водяного, Урожайного де російські війська, за підтримки авіації, 20 разів намагались прорвати українську оборону. Артилерійські та мінометні обстріли — Георгіївка, Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

Оріхівський напрямок

Російські військові за підтримки авіації атакували українські позиції в районах Старомайорського Донецької області.

Українські воїни за три дні знищили 18 одиниць техніки РФ в районі Новомихайлівки на Донеччині

За минулі три доби Таврійські десантники, відбиваючи російські штурми, знищили 18 одиниць техніки армії РФ в районі Новомихайлівки Донецької області.

Про це повідомили в Telegram 79 окремої десантно-штурмової Таврійської бригади.

Українські військові ліквідували:

  • 3 танки,
  • 1 танк підбили,
  • згоріли 8 бойових броньованих машин,
  • ще 7 ББМ — виведені з ладу.

Прикордонники на Донеччини збили російську авіабомбу

Авіаційну касетну бомбу "РБК-250" з модулем управління "УМПК" збили прикордонники бригади "Помста" в Донецькій області.

Про це повідомили прикордонники у Telegram.

Прикордонники розповіли, що авіабомба була оснащена універсальним модулем польоту та корекції. Сама бомба впала не здетонувавши, тому сапери знищили боєприпас.

Армія РФ близько 50 разів штурмувала позиції українських військових на східному фронті

Українські військові відбили 49 атак російських окупаційних військ на фронтах Донеччини, Луганщини та Запоріжжя протягом 8 квітня. На Лиманському, Авдіївському, Новопавлівському напрямках армія РФ атакувала за підтримки авіації.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

За даними штабу, військо РФ завдало авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Стельмахівка,
  • Макіївка,
  • Серебрянське лісництво,
  • Терни,
  • Верхньокам’янське,
  • Іванівське,
  • Роздолівка,
  • Костянтинівка,
  • Велика Новосілка,
  • Новобахмутівка,
  • Новоселівка Перша,
  • Очеретине,
  • Нетайлове,
  • Семенівка,
  • Мемрик,
  • Новокалинове,
  • Красногорівка,
  • Бердичі,
  • Уманське,
  • Яснобродівка,
  • Олександропіль,
  • Водяне,
  • Урожайне,
  • Парасковіївка,
  • Старомайорське.

Лиманський напрямок

ЗСУ відбили 1 атаку поблизу Тернів Донецької області, де військо РФ, за підтримки авіації, намагалось прорвати українську оборону.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 14 російських атак біля Білогорівки Луганської області; Верхньокам’янського, Спірного, Кліщіївки, Андріївки, Ступочків.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 6 атак в районах населених пунктів Бердичі, Уманське, Невельське, де російські військові, за підтримки авіації, намагалися вибити українські підрозділи із займаних рубежів.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Красногорівки, Георгіївки та Новомихайлівки, де російські війська, за підтримки авіації, 26 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

Російські військові 2 рази атакували позиції українських військ в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області та північно-західніше Вербового Запорізької області.

За добу російська армія найбільше на Донбасі штурмувала Новопавлівський напрямок

Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

Лиманський напрямок

Українські військові відбили одну атаку армії РФ в районі Тернів на Донеччині. Російські війська завдав авіаційного удару в районі Макіївки та Серебрянського лісництва на Луганщині. Артилерійські та мінометні — Макіївка, Терни, Торське Донецької області.

Бахмутський напрямок

Російські війська вісім разів атакували в районі населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Кліщіївка, Андріївка Донецької області. Авіаційні удари — Іванівське, Роздолівка та Костянтинівка Донецької області. Артилерійські та мінометні обстріли — Білогорівка Луганської області; Богданівка, Калинівка, Часів Яр та Кліщіївка Донецької області.

Авдіївський напрямок

Українські бійці відбили дві атаки в районі населеного пункту Бердичі Донецької області, військові РФ хотіли витіснити українську армію зі своїх позиції. Авіаційні удари Новобахмутівка, Новоселівка Перша, Очеретине, Уманське Донецької області. Артилерійські та мінометні — Новокалинове, Новобахмутівка, Нетайлове та Невельське Донецької області.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, де РФ, за підтримки авіації, 20 разів намагалась прорвати українську оборону. Авіаційні удари — Олександропіль, Водяне та Урожайне Донецької області. Артилерійські та мінометні — Георгіївка, Парасковіївка та Вугледар Донецької області.

Оріхівський напрямок

Російські військові з авіації один раз атакували в районі населеного пункту Старомайорське Донецької області.

"Задіяли 30 одиниць техніки, літаки, гелікоптери, все озброєння": Командир "Ахіллеса" розказав про масовану атаку на Часів Яр

Російська армія під час одного штурму Часового Яру втратила близько 20 одиниць техніки. Це була масована атака 5 квітня, у яку окупаційні війська кинули піхоту та 30 одиниць техніки, за підтримки літаків, гелікоптерів та дронів намагалась пробити оборону.

Про це командир батальйону ударних безпілотних авіакомплексів "Ахіллес" 92-ї бригади Юрій Федоренко розказав в етері "Еспресо".

"Противник продовжує ударно-штурмові дії в напрямку Часового Яру, додатково штурмує Іванівку та Богданівку намагаючись взяти передмістя у оперативне оточення", — повідомив Федоренко про ситуацію на Бахмутському фронті вранці 8 квітня.

За його словами, армія РФ зосередила на цьому напрямку великі ресурси. 5 квітня військові РФ спробували провести масований штурм, застосувавши близько 30 одиниць техніки. Атакували українські позиції спочатку з артилерії, РСЗВ "Град" та "Ураган", після чого піхота та бронетехніка висунулись на штурм, розказав командир батальйону.

"Пішли на ударно-штурмові дії. Піхота штурмових військ на легкоброньованій техніці (БМП, БМД) під прикриттям танків, мінометів. [Противник] задіяв, все що перебувало на озброєнні. Було велике насичення FPV під час вчинення цих ударних дій. Активно застосовував авіацію, як гвинтокрили, так і літаки", — описав російський штурм військовий.

"Було задіяно близько 30 одиниць техніки і значна кількість особового складу. Такі дуже потужні штурмові дії проводив противник, як наслідок Силам оборони вдалося відбити цю масовану атаку і нанести суттєве ураження".

За його словами, у відбитті штурму брали участь кілька підрозділів: протитанкісти, артилеристи, оператори БпЛА.

"Тільки підрозділу який я очолюю вдалося знищити 9 одиниць легко-броньованої техніки, баггі зі штурмовою піхотою, вивести з ладу пошкодити дві одиниці. Загалом противник під час вчинення цих ударно-штурмових дій втратив близько 20 одиниць броньованої техніки. Це був рекорд підрозділу, а, можливо, і ЗСУ".

Сили РФ, яким вдалося зайняти позиції, через деякий час були "добиті", підсумував Федоренко.

ОСУВ "Хортиця" повідомило про втрати російської армії на східних ділянках фронту

8 квітня оперативно-стратегічне угруповання військ "Хортиця" повідомило, що за попередню добу армія РФ на східному напрямку (Лиманський, Авдіївський, Новопавлівський та Бахмутський фронт) втратило: 733 військових,

  • 11 танків та 13 бойових бронемашин,
  • 2 реактивні системи залпового вогню та одну одиницю спецтехніки,
  • 23 гармати та міномети,
  • 2 протитанкових засоби,
  • 30 одиниць автомобільної техніки,
  • 7 засобів радіоелектронної боротьби,
  • 479 БпЛА та 1 пункт управління,
  • 40 укриттів та 4 склади боєприпасів.

Крім того, у командуванні підсумували результати за 1-8 квітня. Втрати армії РФ назвали такі:

  • 4500 військових
  • 94 танки та 229 бойових машин
  • 138 гармат і мінометів,
  • 8 РСЗВ та 10 протитанкових засобів,
  • 3 засоби протиповітряної оборони та 7 одиниць спецтехніки,
  • 185 одиниць автомобільної техніки,
  • 22 засоби РЕБ,
  • 3430 БпЛА та 222 укриття
  • 31 склад боєприпасів та 8 складів паливно-мастильних матеріалів.

Сили оборони на Бахмутському напрямку відбили штурм окупантів та ліквідували 9 військових РФ

Українські прикордонники підрозділу "Фенікс" бригади Гвардії наступу "Помста" ударними дронами знищили російський БТР-82А, також ліквідували 9 окупантів, ще 6 піхотинців РФ зазнали важких травм.

Про це повідомили у Держприкордонслужбі.

"Бронегрупа противника у складі 23 окупантів за підтримки танка та 4 БТР намагалася штурмувати позиції Сил оборони на Бахмутському напрямку", — розповіли у ДПСУ.

Воїни ЗСУ знищили бронетехніку та солдатів РФ на Донеччині

На Донеччині оператори підрозділу Сили спеціальних операцій Збройних сил України під час розвідки виявили бронетехніку РФ — БМП та БТР разом з військовими.

Про це повідомили у Силах спецоперацій.

"За допомогою FPV-дронів техніку одразу було виведено з ладу. Після цього воїни ССО приступили до знищення російських військовослужбовців", — розповіли військові.

ЗСУ ліквідували:

  • 2 БМП,
  • БТР,
  • 9 російських бійців,
  • та поранили 4 військовослужбовців РФ.

Армія РФ понад 65 разів штурмувала позиції українських військових на східному фронті

Українські військові відбили 68 атак російських окупаційних військ на фронтах Донеччини, Луганщини та Запоріжжя протягом 7 квітня. На Новопавлівському напрямку армія РФ атакувала за підтримки авіації.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

За даними штабу, військо РФ завдало авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Часів Яр,
  • Диліївка,
  • Нью-Йорк,
  • Новобахмутівка,
  • Нетайлове,
  • Первомайське,
  • Новоселівка Перша,
  • Очеретине,
  • Яснобродівка,
  • Новомихайлівка,
  • Водяне,
  • Урожайне,
  • Старомайорське.

Лиманський напрямок

ЗСУ відбили 2 атаки поблизу Тернів Донецької області, де військо РФ намагалось прорвати українську оборону.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 31 російську атаку біля Білогорівки Луганської області, міста Часів Яр, Спірного, Виїмки, Федорівки, Роздолівки, Веселого, Богданівки, Іванівського, Кліщіївки, Андріївки.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 8 атак в районах населених пунктів Первомайське, Невельське, Нетайлове, де російські військові намагалися вибити українські підрозділи із займаних рубежів.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Красногорівки, Побєди, Новомихайлівки, де російські війська, за підтримки авіації, 22 рази намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

Російські військові 5 разів атакували позиції українських військ в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області та Роботиного Запорізької області.

Прикордонники відбили російський штурм, знищили БТР та десяток окупантів

Про це повідомляє 3 прикордонний загін реформований у бригаду "ПОМСТА".

"Бронегрупа противника у складі 23 окупантів за підтримки танка та 4 БТР намагалася штурмувати позиції Сил оборони на Бахмутському напрямку. Внаслідок злагодженої роботи підрозділу "Фенікс" бригади "Помста" спроба наступу відбита", — йдеться у повідомленні.

У прикордонному загоні додали, що українські військові дронами знищили БТР-82А, та 8 російських окупантів, ще 6 зазнали травм.

Втрати російської армії лише на східному напрямку за 6 квітня: дані ОСУВ "Хортиця"

Про втрати російської армії на східних напрямках фронту повідомило оперативне-стратегічне угруповання військ "Хортиця".

Загальні втрати російської армії на східних напрямкахЛиманський, Бахмутський, Авдіївський та Новопавлівський напрямки за 6 квітня:

  • 606 солдатів,
  • 477 БпЛА,
  • 50 укриттів,
  • 41 бойова бронемашина,
  • 34 одиниці автомобільної техніки,
  • 17 танків,
  • 33 гармат та мінометів,
  • 4 засоби РЕБ,
  • 4 склади боєприпасів,
  • 2 реактивні системи залпового вогню,
  • 2 протитанкові засоби.

Сили оборони відбили 48 атак армії РФ на східному фронті

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

Найбільше армія РФ атакує та штурмує на Новопавлівському напрямку: тут, як і в попередні, за підтримки авіації намагаються прорвати оборону в районі Георгіївки та Новомихайлівки. Водночас російські війська зменшили тиск на Авдіївському напрямку протягом минулої доби 6 квітня

  • Авіаударів армія РФ завдала по 25 населених пунктах на сході:
  • Білогорівка Луганської області;
  • Слов’янськ, Верхньокам’янське, Григорівка,
  • Бердичі, Калинове, Архангельське,
  • Новоселівка Перша, Селидове, Новопокровське,
  • Семенівка, Очеретине, Яснобродівка,
  • Нетайлове, Скучне, Красногорівка,
  • Вугледар, Велика Новосілка,
  • Времівка, Макарівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують відбивати штурми в районах населених пунктів Новомихайлівка, Георгіївка, де армія РФ за підтримки авіації 21 раз намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 14 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області, Верхньокам’янське, Виїмка, Спірне, Богданівка, Кліщіївка Донецької області.

На Лиманському напрямку українські військові відбили сім атак армії Росії в районі села Терни.

На Авдіївському напрямку українські військові відбили п’ять атак в районах населених пунктів Новокалинове, Бердичі та Нетайлове. Напередодні вранці Генштаб звітував про 22 атаки РФ на цьому напрямку.

На Оріхівському напрямку протягом минулої доби російські війська також атакували на території Донецької області і також за підтримки авіації: одну атаку провели в районі Старомайорського.

Росіяни на Авдіївському напрямку вперлись в потужні лінії оборони

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив військовослужбовець 110 бригади Сергій Волков.

"Їхня основна задача просунутись в бік, як вони називають Покровський напрямок, але якщо на початках в них вдавалося трохи на марші рухатись, то зараз вони вперлись в потужні лінії", — повідомив Сергій Волков.

За словами Волкова, російські військові намагаються з флангів "підрізати" окремі села, та займають певну їх частину. Українські військові вибивають їх, та змушують відступити.

"Такого не було давно, вони таку тактику не використовували з моменту повномасштабних штурмів, з жовтня місця. Оце вони вирішили спробувати, як кажуть, залетіти. Але були помічені, розбиті і повернулись до себе. Не вдається їм розгорнути потужний наступ", — розповів Сергій Волков.

Українські військові продовжують тримати оборону міста Часів Яр

Про це написав Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

"Особливо складна обстановка склалася на Бахмутському напрямку в районах східніше Часового Яру та Кліщіївки. На Авдіївському – в районах Бердичів, Орлівки, Водяного, Первомайського. На Новопавлівському – в районі Новомихайлівки", — описав він ситуацію на фронті.

Сирський наголосив, що місто Часів Яр перебуває під контролем українських військових.

"Часів Яр залишається під нашим контролем, всі спроби противника прорватися до населеного пункту зазнали невдачі. Найбільш жорсткі бої на сьогодні тривають в районах Первомайського і Водяного, а також східніше Часового Яру, де ворог намагається прорвати оборону наших військ".

Водночас він додав, що на Лиманському та Куп'янському напрямку ЗСУ мали успіх.

Сили оборони відбили 62 атаки сил РФ на Донеччині

Про це повідомив Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти

  • Терни, Часів Яр, Залізне, Нью-Йорк,
  • Північне, Бердичі, Уманське, Первомайське,
  • Нетайлове, Новобахмутівка, Очеретине, Яснобродівка,
  • Калинове, Красногорівка, Урожайне, Водяне,
  • Вугледар, Костянтинівка, Новомихайлівка, Катеринівка

Під артилерійським вогнем були близько 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Найбільше за добу армія РФ атакувала на Авдіївському напрямку. Сили оборони відбили 22 атаки в районах населених пунктів Бердичі, Уманське, Невельське, Первомайське, Яснобродівка, Семенівка Донецької області. Сили РФ атакували за підтримки авіації.

Новопавлівський напрямок також залишається активним: тут сили РФ атакували українські підрозділи за підтримки авіації 20 разів.

"Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Новомихайлівка, Георгіївка, Костянтинівка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 20 разів намагався прорвати оборону наших військ".

На Бахмутському напрямку російські війська 16 разів штурмували та атакували за підтримки авіації. Вони концентрують зусилля в районі Андріївки, Зеленопілля, Кліщіївки, Нового, Спірного, Іванівського.

На Лиманському фронті Сили оборони відбили три атаки в районі населеного пункту Терни, де армія РФ не припиняє спроби прорвати оборону.

На Оріхівському напрямку протягом минулої доби російські війська також атакували на території Донецької області і також за підтримки авіації: одну атаку провели в районі Старомайорського.

Лінія оборони на Донеччині: фортифікації бригади Помста

На Донеччині військовослужбовці продовжують створювати зовнішні лінії оборони вздовж фронту. Роблять це за спеціальними схемами. Тут є все: кулеметні точки та схованки, кімнати для відпочинку, буржуйки.

Як зводять фортифікації — у нашому відео:

Російські військові протягом доби найбільше атакували на Авдіївському та Бахмутському напрямку

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

Лиманський напрямок

Українські військові відбили дві атаки армії РФ в районі населеного пункту Терни Донецької області, де російські війська намагались прорвати українську оборону. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області та Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.

Бахмутський напрямок

Українські військові відбили понад 10 атак в районах населених пунктів Андріївка, Зеленопілля, Кліщіївка, Іванівське Донецької області, де армія РФ намагалась покращити тактичне положення. Авіаційні удари — Часів Яр, Залізне, Нью-Йорк Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Калинівка, Часів Яр Донецької області.

Авдіївський напрямок

На Авдіївському напрямку українські військові відбили 18 атак в районах населених пунктів Бердичі, Уманське, Яснобродівка та Первомайське Донецької області, де армія РФ, за підтримки авіації, намагалась вибити українські підрозділи із займаних рубежів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новокалинове, Семенівка, Невельське Донецької області.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах населених пунктів Георгіївка, Костянтинівка, Новомихайлівка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 10 разів намагався прорвати українську оборону. Також війська РФ завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Красногорівка, Урожайне, Водяне, Вугледар та Катеринівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним — Георгіївка, Парасковіївка та Костянтинівка Донецької області.

Оріхівський напрямок

1 невдалу спробу атакувати позиції українських військ в районі населеного пункту Старомайорське Донецької області.

Сили оборони не допустили входження російських військ у Часів Яр

Про це повідомив командир батальйону ударних БпАК "Ахіллес" 92-ї ОШБр ім. Івана Сірка Юрій Федоренко.

"Ситуація на напрямку складна. Батальйон ударних безпілотних авіаційних комплексів "АХІЛЛЕС" 92 ОШБр відбив черговий наступ російських військових в районі Часового Яру", — уточнив Федоренко.

Які втрати російської армії на цій ділянці фронту:

Нову хвилю штурмів розпочало російське військо на Бахмутському напрямку — Федоренко

З 4 ранку 5 квітня російські військові на Бахмутському напрямку пішли новою хвилею — почали ударно-штурмові дії в напрямку Андріївського, продовжують штурмувати Іванівське та Часів Яр.

Про це повідомив командир батальйону ударних БпАК "Ахіллес" 92-ї ОШБр ім. Івана Сірка Юрій Федоренко в ефірі "Суспільне. Студія".

Основні зусилля військо РФ зосередило поблизу Часового Яру та штурмує в напрямку Іванівського, зазначив Федоренко. "Таким чином противник намагається покращити своє становище, перетнути лінію і зайти у фланг. Суттєвих тактичних успіхів противник не мав", — розказав Юрій Федоренко.

Командир батальйону зазначив, населений пункт Іванівське для російських військових є лівим флангом, який треба закривати при вчиненні ударно-штурмових на Часів Яр. Із самого села вже нічого не лишилося.

Армія РФ понад 60 разів штурмувала позиції українських військових на східному фронті

Українські військові відбили понад 60 атак російських окупаційних військ на фронтах Донеччини, Луганщини та Запоріжжя протягом 4 квітня. На Бахмутському, Новопавлівському й Оріхівському напрямках армія РФ атакувала за підтримки авіації.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

За даними штабу, військо РФ завдало авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Білогорівка,
  • Терни,
  • Ямполівка,
  • Іванівське,
  • Дружба,
  • Залізне,
  • Андріївка,
  • Нью-Йорк,
  • Олександропіль,
  • Очеретине,
  • Керамік,
  • Новобахмутівка,
  • Бердичі,
  • Уманське,
  • Водяне,
  • Володимирівка,
  • Старомайорське.

Лиманський напрямок

ЗСУ відбили 4 атаки поблизу Тернів та Ямполівки Донецької області, де військо РФ намагалось прорвати українську оборону.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 30 російських атак біля Білогорівки, Верхньокам’янки Луганської області, Спірного, міста Часів Яр, Іванівського, Ступочків, Кліщіївки, Андріївки, де армія РФ, за підтримки авіації, намагалася покращити тактичне положення.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 2 атаки в районах населених пунктів Первомайське та Невельське, де російські військові намагалися вибити українські підрозділи із займаних рубежів.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Красногорівки, Георгіївки, Костянтинівки, Новомихайлівки, Великої Новосілки та Урожайного, де російські війська, за підтримки авіації, понад 20 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

Російські військові, за підтримки авіації, здійснили 4 невдалі спроби атакувати позиції українських військ в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області та північно-західніше Вербового Запорізької області.

Армія РФ за добу найбільше атакувала на Бахмутському та Новопавлівському напрямках

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

Лиманський напрямок

Українські військові відбили чотири атаки в районі населених пунктів Терни та Ямполівка Донецької області. На цій ділянці армія РФ використовувала авіацію. Російські війська з артилерії та мінометів обстріляли Невське та Терни¸ Ямполівку, Торське.

Бахмутський напрямок

Українські бійці відбили 20 атак поблизу Білогорівки, Верхньокам’янки Луганської області та Спірного, Часів Яру, Іванівського, Ступочки, Кліщіївки, Андріївки Донецької області. Авіаційні удари — Дружба Донецької області. Під артилерійськими та мінометними обстрілами — Богданівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.

Авдіївський напрямок

Військовослужбовці України відбили дві російські атаки поблизу Первомайського та Невельського Донецької області. Авіаційні удари — Олександропіль, Очеретине, Керамік, Новобахмутівка та Бердичі Донецької області. Артилерійські та мінометні — Новокалинове, Новобахмутівка, Семенівка, Невельське Донецької області.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати армію РФ в районах Красногорівки, Георгіївки, Костянтинівки, Новомихайлівки, Великої Новосілки та Урожайного, армія РФ 19 разів намагалась прорвати українську оборону. Авіаційні удари — Володимирівка Донецької області. Артилерійські та мінометні обстріли — Георгіївка, Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

Оріхівський напрямок

Російські військові атакували з авіації позиції українських військ поблизу Старомайорського Донецької області.

Батальйон ударних БпАК "Ахіллес" у березні уразив понад 689 російських військових цілей

Воїни батальйону ударних БпАК "Ахіллес" уразили понад 689 російських військових цілей на Бахмутському напрямку у березні.

Про це повідомив командир батальйону ударних БпАК "Ахіллес" 92-ї ОШБр ім. Івана Сірка Юрій Федоренко.

Зокрема, українські військові уразили:

  • 59 одиниць техніки — знищені,
  • 133 одиниці техніки — уражені,
  • 5 складів БК/МТЗ — знищені,
  • 341 інженерна фортифікаційна споруда/укриття/позиції — уражені,
  • 49 представників особового складу — ліквідовані,
  • 64 представники особового складу — поранені.

Армія РФ понад пів сотні разів штурмувала позиції українських військових на східному фронті

Українські військові відбили 57 атак російських окупаційних військ на фронтах Донеччини та Луганщини протягом 3 квітня. На Новопавлівському напрямку армія РФ атакувала за підтримки авіації.

Про це у ранковому зведенні 4 квітня повідомив Генштаб ЗСУ.

За даними штабу, військо РФ завдало авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Стельмахівка,
  • Часів Яр,
  • Андріївка,
  • Нью-Йорк,
  • Стара Миколаївка,
  • Торецьк,
  • Дружба,
  • Керамік,
  • Новокалинове,
  • Очеретине,
  • Уманське,
  • Карлівка,
  • Семенівка,
  • Новоселівка Перша,
  • Красногорівка,
  • Новомихайлівка,
  • Костянтинівка,
  • Водяне,
  • Вугледар,
  • Старомайорське.

Куп'янський напрямок

Сили оборони відбили 1 російську атаку в районі населеного пункту Андріївка Луганської області.

Лиманський напрямок

ЗСУ відбили 5 атак поблизу Тернів Донецької області, де військо РФ намагалось прорвати українську оборону.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 14 російських атак біля Білогорівки Луганської області, Спірного, Андріївки, південно-східніше Виїмки та Кліщіївки Донецької області, де армія РФ намагалася покращити тактичне положення.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 15 атак в районах населених пунктів Бердичі, Уманське, Яснобродівка, Первомайське та Невельське, де російські військові намагалися вибити українські підрозділи із займаних рубежів.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Новомихайлівки, Урожайного, південно-східніше Водяного, де російські війська, за підтримки авіації, 22 рази намагалися прорвати оборону українських військ.

Попри безупинні штурми РФ Сили оборони контратакують на Новопавлівському напрямку

Про це розповів в етері "Суспільне. Студія" офіцер Легіону Свободи Сергій Воронов.

За словами офіцера, російські військові не припиняють штурмувати позиції українських військових.

"Нині одним із найгарячіших є саме Новопавлівський напрямок, де росіяни фактично без зупину штурмують кілька населених пунктів. Це стосується Новомихайлівки, Георгіївки, яка стоїть фактично на шляху в бік Курахового. Невельське, Красногорівка також штурмують. Це так само стосується Первомайського, де без зупину цілодобово росіяни проводять штурмові дії. Проте Сили оборони активно застосовують в тому числі контратаки для того, щоб задавати якомога більше втрат росіянам і не допускати втрат тих чи інших позицій", — сказав військовий.

За його словами, військові окупаційної армії продовжують застосовувати тактику малих груп. В боку РФ наразі тут воюють різні підрозділи.

"Там дуже різноманітний контингент зараз: від кадрових військових і до «ДНРівських» підрозділів, які є так чи інакше мотивовані та воюють з 2014 року. З таких найбільших, можу сказати, що там «Оплот», «п'ятнашка», «ДНРівський» підрозділ тероборони, ну і дуже-дуже багато кадрових військових, якраз там в тому числі мотострілецьких полків і бригад, які стоять сьогодні по ту лінію фронту", — додав Воронов.

Авіаудари по 15 населених пунктах та понад 50 атак

За добу армія РФ завдала авіаударів по п’ятнадцяти населених пунктах Луганської та Донецької областей. Військові РФ намагались провести 54 штурми українських позицій.

Про це повідомив Генштаб у ранковому зведенні за підсумками 2 квітня.

Під авіаударами 2 квітня були:

Білогорівка, Верхньокам’янське Луганської області,

  • Терни, Ямполівка, Григорівка, Ступочки, Бердичі, Курдюмівка,
  • Новобахмутівка, Семенівка, Карлівка, Красногорівка,
  • Олександропіль, Водяне, Вугледар Донецької області.

Атаки і штурми на фронті на Донбасі

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати армію Росії в районах населених пунктів Новомихайлівка та Урожайне. Армія РФ 24 рази намагався прорвати оборону наших військ.

На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 14 атак. Підрозділи РФ зосередились в районах населених пунктів: Бердичі, Семенівка, Уманське, Первомайське та Невельське.

"Ворог за підтримки авіації, намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів".

На Лиманському напрямку українські військові відбили 10 атак сил РФ в районі населеного пункту Терни Донецької області.

На Бахмутському напрямку — війська РФ провели 6 атак в районах населених пунктів Спірне та Кліщіївка.

На Оріхівському напрямку, який включає ділянку фронту на Донеччині, окупаційні війська провели 4 атаки, зокрема і в районі Старомайорського, що на півдні Донецької області на кордоні із Запорізькою.

Часів Яр дасть росіянам вогневий контроль над більшістю міст Донеччини — Федоренко

Про це ефірі Суспільне Спротив повідомив командир батальйону "Ахілес" Юрій Федоренко.

"Основний напрямок своїх зусиль противник націлив в напрямку Часового Яру. Чому, бо то є панівна висота. Вона дає можливість організувати дві ключові речі. Перше взяти під вогневий контроль решту міст, Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка. І організувати плацдарм для подальшого просування", — розповів Юрій Федоренко.

За словами Федоренко, російська армія робить основну ставку на удари по Часів Яру КАБами, оскільки ця зброя мала вирішальне значення на Авдіївському напрямку.

На Луганщині знищено річкову переправу російських військових

Про це повідомляє 3 прикордонний загін реформований у бригаду "Помста".

"Ворожу переправу через річку Жеребець на Луганщині знищили прикордонники бригади "Помста". Відмінна робота підрозділу розвідувально-ударних безпілотних повітряних суден "Рубаки", — йдеться у повідомленні.

Прикордонники додали, що переправу знищили фугасним снарядом, який скинули з важкого ударного дрона "Вампір".

На Лимано-Куп'янському напрямку ситуація є стабільною протягом кількох тижнів

В ефірі "Суспільне. Студія" начальник пресслужби "Сталевого кордону" Іван Шевцов розповів про ситуацію.

За його словами, 1 квітня на Лиманському напрямку українські оборонці відбили вісім атак РФ, на Куп'янському напрямку останніми днями росіяни активних заходів не проводять. За його словами, росіяни здійснюють "велику кількість" артобстрілів по прикордонних населених пунктах і по позиціях Сил оборони — близько 600 обстрілів зафіксували протягом 1 квітня.

На Новопавлівському напрямку ЗСУ відбили 25 атак: ранкове зведення Генштабу

Російська армія збільшила кількість атак на фронті — порівняно з попередньою добою — понад 60 разів атакувала позиції Сил оборони України за 1 квітня, повідомив у ранковому зведенні Генштаб.

Авіаударів військо РФ завдало в районі сіл та містечок:

  • Стельмахівка, Білогорівка Луганської області;
  • Піщане, Терни, Спірне, Часів Яр, Іванівське, Олександропіль,
  • Уманське, Яснобродівка, Новобахмутівка, Новоселівка Перша,
  • Карлівка, Орлівка, Очеретине, Водяне, Новомихайлівка, Урожайне, Золота Нива Донецької області.

Лиманський напрямок

Армія РФ 9 разів атакувала за підтримки авіації позиції Сил оборони поблизу Тернів.

Бахмутський напрямок

"Ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення".

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 18 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області, а також поблизу Спірного, Івано-Дар’ївки, Богданівки, Іванівського, Кліщіївки, Часового Яру Донецької області.

Авдіївський напрямок

Тут за добу ЗСУ відбили 10 атак в районі населених пунктів Бердичі та Первомайське Донецької.

Новопавлівський напрямок

Російська армія атакувала тут 25 разів, намагаючись прорвати оборону. Атаки відбувались за підтримки авіації в районі населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка, Велика Новосілка, Урожайне.

Оріхівський напрямок

Ця ділянка фронту і на Донеччині, а на Запоріжжі. Окупаційні війська здійснили 4 атаки позиції українських захисників в районі Старомайорського Донецької області та північно-західніше Вербового Запорізької області.

На один постріл українських артилеристів припадає шість пострілів армії РФ на Бахмутському напрямку

При сталій динаміці на Бахмутському напрямку російська армія переважає українську в кількості артилерійських боєприпасів та артилерії загалом.

Про це в ефірі 24 каналу повідомив командир батальйону безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" у складі 92-ї окремої штурмової бригади імені кошового отамана Івана Сірка Юрій Федоренко.

"За добу тактичних успіхів у російських військових не було. Атаки в напрямку Кліщіївки — відбиті, атаки в напрямку Іванівському призвели до того, що російська сторона залишила на полі бою дві броньовані машини, які відповідали за доставлення "живої сили штурмової" на передню лінію", — розповів про ситуацію на Бахмутському напрямку.

Більше про переваги армії РФ в артилерії та бійцях на цій ділянці фронту:

На Новопалівському напрямку армія РФ за добу 18 разів атакувала українські позиції, а на Бахмутському — 14

Про це у вечірньому зведенні 1 квітня повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Лиманський напрямок

Військовослужбовці України відбили вісім атак поблизу Терен, що на Донеччині. На цій ділянці фронту російські військові з артилерії та мінометів обстріляли Невське Луганської області; Ямполівка, Торське Донецької області.

Бахмутський напрямок

Українські бійці відбили 14 атак російської армії в районі Білогорівки Луганської області; Спірного, Івано-Дар’ївки, Богданівки, Іванівського, Кліщіївки, Часового Яру Донецької області. Російські військові з артилерії та мінометів обстріляли Калинівку, Часів Яр, Ступочки, Кліщіївку, що у Донецькій області.

Авдіївський напрямок

Російські військові шість разів атакували Бердичі, Первомайське Донецької області. Вони намагались вибити українські підрозділи із займаних рубежів. Військові РФ завдали авіаційні удари — Новобахмутівка, Олександропіль, Орлівка, Уманське, Яснобродівка, Карлівка, Очеретине Донецької області. З артилерії та мінометів вони обстріляли Бердичі, Уманське, Нетайлове, Невельське Донецької області.

Новопавлівський напрямок

На ділянці фронту Георгіївка, Новомихайлівка, Велика Новосілка, Урожайне російська армія 18 разів намагалась прорвати українську оборону. Військові РФ завдали авіаційних ударів по Водяному та Золотій Ниві Донецької області. Артилерійські та мінометні обстріли — Новомихайлівка, Костянтинівка, Урожайне Донецької області.

Оріхівський напрямок

Російські військові за допомогою авіації атакували Старомайорське Донецької області.

Російська армія тисне по лінії Бердичів на Авдіївському напрямку

Про це в ефірі проєкту "Суспільне. Студія" розповів військовослужбовець ЗСУ Сергій Волков.

"Російські війська безліч разів заявляли про захоплення Бердичів, але Сили оборони тримають частину цього села та дають бій", — уточнив Сергій Волков.

Детальніше про ситуацію на Авдіївському напрямку

Російська армія застосовує FPV-дрони та фугасні авіаційні бомби на Бахмутському напрямку

Про це повідомив речник 26-ї артилерійської бригади Олег Калашніков в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Російське військо продовжує активно наступати на Бахмутському напрямку, зазначив пресофіцер.

"Буквально на всьому відрізку нашого фронту відбуваються бої, бойові штурмові атаки, задіює техніку, артилерія працює беззупинно, російські військові застосовують FPV-дрони на першій лінії, а також фугасні авіаційні бомби.

За його словами, російські військові штурмують Іванівське, Кліщіївку, Андріївку — докидають деякі підрозділи, щоб посилити угруповання тут. Також Богданівський напрямок є досить активний.

"Ці атаки не настільки грандіозні, коли були "вагнерівці", однак люди йдуть хвилями. Протягом дня на один і той же опорний пункт може бути декілька таких штурмових дій. Якщо вони роблять 12 тисяч пострілів на день по всій лінії фронту, то ми — 2 тисячі", — розповів Калашніков.

Майже 1300 російських окупантів ліквідували бійці 47 ОМБр у березні

Про це повідомили у 47 окремій механізованій бригаді.

Кількість знищених російських військових рівнозначна двом батальйонам, зазначили військовослужбовці. Бригада перебуває на Авдіївському напрямку.

Окрім російських бійців воїни 47 ОМБр знищили:

  • один танк,
  • сімнадцять БМП,
  • три МТ-ЛБ,
  • три ББМ,
  • чотири артилерійські системи,
  • чотири протитанкових ракетних комплекси,
  • пʼять автівок,
  • дві одиниці інженерної техніки,
  • чотири засоби РЕБ.

Також бійці бригади приземлили:

  • два безпілотники "ZALA",
  • один "SuperCam",
  • пʼять ударних "Ланцетів",
  • один "Орлан".

Ситуація на Бахмутському напрямку: дані офіцера бригади Нацгвардії "Рубіж"

"99 % відсотків спроб ворога, провокацій, або намагань просуватися, вони невдалі для ворога, ворого несе величезні втрати. Бахмутський напрямок — це декілька десятків до сотні кілометрів. Ворог пробує атакувати широкими фронтом, тобто у багатьох місцях пробує пересуватись, як малими групами — штурмами по 3-5 людей, група закріплення, група евакуації, група резерву тощо", — розказав в ефірі "Суспільне. Студія" офіцер артилерії 4 бригади НГУ "Рубіж" Володимир Назаренко.

За його словами, армія РФ застосовує бронетехніку як легку, так і танки і має перевагу у боєприпасах, що дозволяє "бомбардувати, як дальні, так і ближні тили з артилерії".

"Часів Яр постійно під шаленими бомбардуваннями, як керованими авіабомбами, так і артилерією", — додав він.

Біля села Тоненьке під Авдіївкою ЗСУ відбили найбільшу механізовану атаку РФ на фронті з жовтня: що це означає

Російське командування може вважати район Авдіївки в Донецькій області своїм пріоритетом у подальшому наступі, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW). У звіті за 31 березня інститут звертає увагу на інформацію про те, що саме на цій ділянці фронту, біля села Тоненькена мапах ISW, DeepState село позначене як захоплене російськими силами. Водночас Генштаб та командування не повідомляло про це. 4 березня речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій повідомляв, що армія РФ частково контролює Тоненьке. , ЗСУ днями відбили наймасштабніший механізований наступ з осені 2023 року.

12 БМП та 36 танків. РФ кинула батальйон на штурм поблизу села Тоненьке неподалік Авдіївки

"Схоже, українські війська відбили російську механізовану атаку чисельністю в батальйон поблизу Авдіївки Донецької області 30 березня — першу механізовану атаку чисельністю в батальйон з моменту початку російськими військами кампанії із захоплення Авдіївки наприкінці жовтня 2023 року", — пише інститут в аналітиці.

Там посилаються на дані, що оприлюднив український військовослужбовець: підрозділи російського 6-го танкового полку (90-та танкова дивізія), 30 березня кинули 36 танків і 12 БМП на штурм біля села Тоненьке.

"Геолокаційні зображення, опубліковані 31 березня, показують велику кількість знищених і пошкоджених російських бронетехніки та танків уздовж дороги на північний захід від села Тоненьке (на захід від Авдіївки). Український військовослужбовець зазначив, що під час штурму українські війська знищили 12 російських танків і вісім БМП, і зазначив, що прорвати оборону цим ударом не вдалося".

Авдіївський фронт може стати пріоритетним напрямком наступу РФ влітку

В ISW зауважують, що підрозділи 90-ї танкової дивізії армії Росії "представляють значний незадіяний оперативний резерв" і це вперше їх залучили на Авдіївському фронту. Це може свідчити про те, вважають аналітики, що російське військове командування може взяти на себе зобов’язання продовжувати та активізувати зусилля з наступу на захід від Авдіївки.

"Масштаби російського механізованого штурму 30 березня значні. Російські війська не проводили такого масштабного механізованого наступу з початку російської локалізованої наступальної операції з захоплення Авдіївки наприкінці жовтня 2023 року, коли українські сили знищили майже 50 російських танків і понад 100 бронетехніки 19-20 жовтня 2023 року", — нагадали в інституті.

Тут також звертають увагу, що відбиття цього механізованого штурму "є позитивним показником здатності України захищатися від майбутніх широкомасштабних російських нападів", особливо з урахуванням очікуваного влітку наступу армії РФ.

"Продемонстрована здатність України вміло захищатися від широкомасштабного російського нападу на особливо критичній ділянці фронту, незважаючи на виклики з боку України, свідчить про те, що українські сили можуть досягти значних результатів на полі бою, якщо вони будуть належним чином оснащені".

Ця атака цілого батальйону, на думку аналітиків, може свідчити, що "російське командування надає перевагу району Авдіївки Донецької області".

"Готовність російського військового командування кинути в атаку під Авдіївкою танки кількістю батальйон свідчить про те, що цей штурм був першочерговим. Українські офіційні особи нещодавно попередили, що російські сили накопичують особовий склад уздовж осі Харків-Луганськ, поблизу Бахмута, поблизу Авдіївки та на заході Запорізької області, але ISW продовжує оцінювати, що російські сили, ймовірно, зможуть розпочати лише узгоджену великомасштабну наступальна операція в одному оперативному напрямку за раз через власну живу силу та обмеження планування Росії", — йдеться у аналітичному звіті.

Найбільше атак між Мар'їнкою та Кураховим. Тиждень на фронті: дані Генштабу за 25-31 березня 2024 року

За тиждень на фронті армія РФ найбільше атакувала українські позиції на Новопавлівському напрямку (це неподалік Мар’їнки Донецької області — ред.). Тут російські війська продовжують наступати, українські військові відбили близько 180 атак.

Про це повідомив речник Генштабу Андрій Ковальов в етері телемарафону "Єдині новини" вранці 1 квітня.

"На Новопавлівському напрямку армія РФ продовжує вести наступальні дії в районі Красногорівки, Георгіївки, Побєди, Новомихайлівки, Водяного (що неподалік Мар'їнки — ред.) та Урожайного (на півдні області, в бік Запоріжжя — ред.), де Сили оборони відбили близько 180 безуспішних атак противника", — підсумував речник ситуацію на одному з напрямків фронту на Донеччині.

Ситуація на фронті на Донеччині та Луганщині 1 квітня: Новопавлівський напрямок
Більшість атак на Новопавлівському напрямку — це спроби армії РФ просунутися в бік Курахового на Донеччині. Скрін мапи проєкту DeepState, 1 квітня 2024 рік

Саме в Донецькій області на лінії бойового зіткнення відбувається найбільше штурмів та спроб прорвати оборону.

За його даними за минулий тиждень:

  • Авдіївський напрямок фронту — це понад 85 штурмів російських військ в районі населених пунктів Бердичі, Уманське, Тоненьке, Первомайське, Невельське.
"На Авдіївському напрямку українські воїни завдали противнику чималих втрат як у живій силі так, і в озброєнні", — зауважив Ковальов.
  • Лиманський напрямок — 64 атаки сил РФ відбиті. Це були спроби відбити позиції в районі Білогорівки, Терни, Ямполівка, Веселе, Роздолівка.
  • Бахмутський напрямок — українські військові відбили близько 46 атак. Підрозділі російської армії штурмували в районі Богданівки, Іванівського, Часового Яру, зокрема селища Новий (південно-східна околиця міста), Кліщіївки, Андріївки.
  • Оріхівський напрямок — це також фронт на Донеччині — тут загалом армія РФ атакувала 34 рази, зокрема в районі Старомайорського Донецької області, а також на Запоріжжі — поблизу населених пунктів Білогір’я, Вербове, Роботине.

На інших напрямках фронту РФ настільки ж активно не наступала: на Херсонському фронті Сили оборони відбили 13 атак, на Куп’янському — дві.

Загалом за тиждень на фронті було 450 бойових зіткнень.

Армія РФ близько пів сотні разів штурмувала позиції українських військових на східному фронті

Українські військові відбили 48 атак російських окупаційних військ на фронтах Донеччини, Луганщини та Запоріжжя протягом 31 березня. На Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках армія РФ атакувала за підтримки авіації.

Про це у ранковому зведенні 1 квітня повідомив Генштаб ЗСУ.

За даними штабу, військо РФ завдало авіаційних ударів по населених пунктах:

  • Білогорівка,
  • Терни,
  • Ямполівка,
  • Часів Яр,
  • Роздолівка,
  • Уманське,
  • Новобахмутівка,
  • Очеретине,
  • Бердичі,
  • Орлівка,
  • Новомихайлівка,
  • Побєда,
  • Урожайне,
  • Старомайорське.

Лиманський напрямок

ЗСУ відбили 3 атаки поблизу Тернів Донецької області, де військо РФ атакувало за підтримки авіації.

Бахмутський напрямок

Українські воїни відбили 8 російських атак біля населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де російське військо за підтримки авіації намагалося покращити тактичне положення.

Авдіївський напрямок

Українські військові відбили 13 атак в районах населених пунктів Бердичі, Семенівка, Уманське, Первомайське та Невельське, де російські військові, за підтримки авіації, намагалися вибити українські підрозділи із займаних рубежів.

Новопавлівський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати російську армію в районах Георгіївки, Новомихайлівки та східніше Водяного, де російські війська 22 рази намагалися прорвати оборону українських військ.

Оріхівський напрямок

Військо РФ 2 рази атакувало позиції українських воїнів в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

Події на фронті: хроніки Суспільне Донбас

Хроніка подій на фронті на сході України у березні 2024 року:

Хроніка подій на Авдіївському фронті з 16 по 29 лютого 2024 року — під час останніх боїв на місто та відведення Сил оборони від Авдіївки:

Хроніка боїв за Бахмут з 5 березня по 21 серпня 2023 року:

На початок