"Коли у дитини немає пів голови". Другі роковини обстрілу краматорського вокзалу: спогади тих, хто надавав допомогу

"Коли у дитини немає пів голови". Другі роковини обстрілу краматорського вокзалу: спогади тих, хто надавав допомогу

Ексклюзивно

Другі роковини обстрілу залізничного вокзалу в Краматорську. 8 квітня 2022 року російські війська поцілили ракетою "Точка-У" по людях, які евакуювалися з Донецької області до більш безпечних міст України. Тоді загинула 61 людина, понад 120 були поранені. Два роки потому Суспільне зустрілось з очевидцями та тими, хто надавав першу допомогу на вокзалі.

Наразі на Краматорському залізничному вокзалі продовжують курсувати потяги, тут встановили бетонні укриття та пам'ятний знак — дитячі іграшки. Слід на бруківці від касетного снаряда нагадують про обстріл армії РФ, який вбив 61 людину.

залізничний вокзал другі роковини обстріл армія РФ Точка-У Краматорськ Донецька область
Пам'ятний знак — дитячі іграшки на залізничному вокзалі Краматорська, Донецька область. Фото: Андрій Резніков/Суспільне Донбас

Того дня на Краматорському вокзалі за даними Нацполіції було кілька тисяч людей, з різних міст Донецької області. Родини з маленькими дітьми, люди похилого віку, з інвалідністю — їхали до інших міст країни, рятуючись від обстрілів російських військ.

залізничний вокзал другі роковини обстріл армія РФ Точка-У Краматорськ Донецька область
Волонтер Микола Хемій, Донецька область. Кадр з відео Суспільне Донбас

"Це місце прильоту, переплутати ні з чим не можна. Тут стояв намет ДСНС — приходили люди. Було холодно. Тут було місце обігріву. Бабусі, дідусі, маленькі діти — тисячі. У нас "рекорд" був — сім тисяч людей", — згадує волонтер Микола Хемій.

Після обстрілу на вокзалі допомогу пораненим надавали парамедики поліції. Інспекторка сектору комунікації Краматорського відділу поліції Мар'яна Ткаченко розповідає, вийшла з автівки та побачила десятки поранених людей.

"Першою була бабуся. Поранення черевної порожнини, треба було зробити огляд. Дуже багато людей, крові дуже багато. Ти просто бачиш — лежать тіла, і ти розумієш — по ознаках, що людині не вистачало кисню, людина померла від кровотечі. І коли ти вже починаєш з однієї людини перемикатися далі. А лежать діти... Лежала дитина — пів голови не було і, певно, батько поряд", — згадує Мар'яна Ткаченко.

залізничний вокзал другі роковини обстріл армія РФ Точка-У Краматорськ Донецька область
Ракета з касетними елементами, яку випустили російські військові по Краматорському вокзалу, 8 квітня 2022 рік. Фото: АР

Мар'яна Ткаченко розповідає, працювали втрьох, допомагали й цивільні люди. Були різні поранення — від подряпин осколкових і до ампутованих кінцівок.

"Найважче — це побачити дітей віку своєї дитини. Коли ти розумієш, що ти тут не можеш нічого вдіяти, й ти перемикаєшся на іншу дитину, яка була поряд. Коли ти бачиш по ознаках, що шкіра ще тепла, що очі ще не скляні, намагаєшся робити щось", — згадує Мар'яна.
залізничний вокзал другі роковини обстріл армія РФ Точка-У Краматорськ Донецька область
Інспекторка сектору комунікації Краматорського відділу поліції Мар'яна Ткаченко, Краматорськ, Донецька область. Фото: Андрій Резніков/Суспільне Донбас
"Я не розуміла, за що? За що вбивають людей? Просто вбивають безневинних людей. Це був і розпач. Опускалися руки, але треба було збиратися, тому що ми на такій службі, що треба збиратися і допомагати більш слабким людям. Будемо слабкими після війни".
Мертва людина на вокзалі Краматорська після російського обстрілу, 8 квітня 2022 рік
Мертва людина на вокзалі Краматорська після російського обстрілу, 8 квітня 2022 рік. Краматорськ, вокзал, ранок 8 квітня 2022 року. Фото: АР

За словами старшого інструктора тренінгового центру ГУНП у Донецькій області Ігоря Ткаченка, в той день для допомоги пораненим використовували гумові турнікети:

"Гумові турнікети я з собою завжди ношу, вони більш компактні. Його можна розрізати на дві, три, чотири частини. Це може зупинити кровотечу багатьом людям. Тоді ними користувалися".

залізничний вокзал другі роковини обстріл армія РФ Точка-У Краматорськ Донецька область
Старший інструктор тренінгового центру ГУНП у Донецькій області Ігорь Ткаченко, Краматорськ, Донецька область. Фото: Андрій Резніков/Суспільне Донбас

Єгор Зелек — також інструктор тренінгового центру поліції регіону — того дня приїхав додому з чергування, почувши про обстріл вокзалу відразу вирушив до колег.

"Перш за все, якщо є діти поранені — це пріоритет, екстрена госпіталізація до лікарні, бо там медики більш кваліфіковані, вони розумно та кваліфіковано нададуть допомогу. Ми накладали турнікети, бандажі, потім під'їхали колеги поліцейські, у них були ноші, якими вони доставляли до автівок, щоб потім вже їх доставляли до лікарні. ", — розповів Єгор Зелек.

Другі роковини залізничний вокзал обстріл армія РФ Точка-У Краматорськ Донецька область
Інструктор тренінгового центру ГУНП у Донецькій області Єгор Зелек. Фото: Андрій Резніков/Суспільне Донбас

Вокзал у Краматорську: що відомо про обстріл 8 квітня 2022 року

  • 8 квітня 2022 року на залізничному вокзалі в Краматорську, за інформацією обласної поліції, перебували близько чотирьох тисяч людей, які чекали на евакуаційний потяг. Це були жителі Донеччини, Луганщини та Харківщини.
  • За день до трагедії, 7 квітня, російські окупанти завдали удару по шляхопроводу поблизу Барвінкового. Це був єдиний шлях залізницею, яким можна було виїхати з Краматорська, Лимана та Слов'янська. Через обстріл заблокованими опинились три евакуаційні потяги. Але вже вночі залізничники відремонтували колію, і потяги змогли продовжити рух. Це були останні потяги, які виїхали з вокзалу Краматорська.
  • Російські окупанти вдарили ракетою "Точка-У" з написом "За дітей" о 10:30. Загинула 61 одна людина, 121 отримала поранення.
  • Також в той день у Краматорську на ночівлю залишились люди, які не змогли виїхати, їх розмістили на ночівлю у школах.
  • За інформацією очільника Донецької ОВА Павла Кириленка, до 8 квітня залізницею евакуювалось понад 170 тисяч людей.
  • Експертиза СБУ показала, що ракетний обстріл залізничного вокзалу у Краматорську здійснили з окупованої частини Донеччини.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок