"Відправляють групу за групою, штурмують на мотоциклах": офіцер Нацгвардії розказав про атаки в районі Часового Яру

"Відправляють групу за групою, штурмують на мотоциклах": офіцер Нацгвардії розказав про атаки в районі Часового Яру

Військовослужбовець ЗСУ
Український воїн. Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Армія РФ безперервно штурмує позиції українських військових на Бахмутському напрямку, аби взяти українські підрозділи в оточення, захопити Часів Яр та отримати тактичну перевагу на панівній висоті.

Про це розказав офіцер секції планування бригади "Рубіж" майор Нацгвардії Дмитро Кожубенко в етері "Суспільне. Студія".

"Противник здійснює безперервні штурми, постійно обстрілює наші позиції з різних систем артилерійського вогню. Зосередив основні напрямки атак на Білогорівку, населені пункти Виїмка, Спірне, Кліщіївка і Часів Яр", — повідомив офіцер.

"Загальною метою противника є вихід на канал Сіверський - Донець, а також безпосередньо на річку Сіверський Донець, щоб охопити наші війська, частину наших військ взяти в оперативне оточення, а також безпосередньо здійснити свою основну задачу захопити місто Часів Яр, щоб вийти на Краматорську агломерацію, що дасть йому безпосередню перевагу у тактичному положенні".

За словами Кожубенка, армія РФ, аби взяти Часів Яр, застосовує велику кількість армійської авіації, піхоти і бронетехніки.

"Живу силу не рахують: тільки одна штурмова група загинула, відправляють нову штурмову групу. Так само і техніка: спочатку вони запускають техніку із живою силою, потім вони просто можуть запустити техніку, що пробити нашу оборону".

Нові тактики РФ під час штурмів на Бахмутському напрямку

За словами майора, російське командування змінює та "модернізує" тактику. На зміну штурмам взводами та ротами, які є помітною ціллю, почались атаки малими групами за підтримки бронетехніки, що дозволяє максимально наблизитись до українських позицій.

"Є вже їхнє ноу-хау — це штурми на легкій моторизованій техніці. Це можуть бути баггі, це можуть бути полегшені кросові мотоцикли. Моторизована техніка малогабаритна, швидка і доволі маневрені, і тому вразити її за допомогою коптерів зі скидами дуже важко. Також їх важко знищувати за допомогою FPV, бо вони маневрені. Але наші мужні воїни бригади "Рубіж" і інші Сили оборони це вже навчилися робити, тому противнику потрібно придумувати щось нове", — зауважив офіцер.

Часів Яр: значення міста та дата 9 травня

На думку Кожубенка, РФ не зможе захопити місто саме 9 травня.

"Росія — країна, яка прив’язується до сакральних дат. 9 травня являється одною з таких. Напевно це дата, яку чекають всі навіть більше, ніж свій день народження. Але ми вже бачили такі заяви: захопити Бахмут до певної дати, Авдіївку вони прив’язували до певної дати. В них фактично ніколи не виходить захопити міста під певні дати. Захоплення міст під дати, це означає штурмувати-штурмувати та кидати м’ясо. Я сумніваюсь, що у противника вийде захопити саме до 9 травня", — вважає військовослужбовець.

Водночас він зауважив, що Часів Яр — це вихід на Краматорську агломерацію (міста Краматорського району і власне Краматорськ), це фронт, на якому "доволі зручно наступати". "Тому Часів Яр являється для нас дуже ключовим, і наші Сили оборони це розуміють і роблять все можливе, щоб завадити всім планам противника, і зривають всі штурми", — підсумував він.

На початок