Львова-Бєлова заявила, що від початку війни РФ прийняла понад 700 тисяч українських дітей

Львова-Бєлова заявила, що від початку війни РФ прийняла понад 700 тисяч українських дітей

Важливо
Дитяча омбудсменка РФ Марія Львова-Бєлова з викраденими українськими дітьми
. Дитяча омбудсменка РФ Марія Львова-Бєлова з викраденими українськими дітьми. Фото: пресслужба Кремля

З початку повномасштабного вторгнення Росія "прийняла" близько 4,8 мільйона жителів України, з них понад 700 тисяч — діти.

Про це йдеться у доповіді уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Згідно з доповіддю Львової-Бєлової, на територію Росії також прибули близько 1,5 тисячі вихованців установ для дітей-сиріт або батьків, які залишилися без піклування: 288 дітей з території, контрольованої самопроголошеною "ДНР", були влаштовані в Росії в прийомні сімʼї. Діти з територій, які контролює самопроголошена "ЛНР", як стверджується, повернулися до своїх установ, проте згодом 92 дитини також були влаштовані до російських родин. З квітня до жовтня 2022 року в російські прийомні сімʼї влаштували ще 380 дітей з Донбасу, які, згідно з доповіддю, залишилися без піклування батьків.

У документі наголошується, що в листопаді 2022 року в безпосередній близькості від лінії фронту опинився дитячий будинок-інтернат в Олешках Херсонської області, звідки 52 вихованці з тяжкими патологіями були тимчасово перевезені "на безпечну територію" – до окупованого Криму.

У доповіді наголошується, що наприкінці літа – восени 2022 року у звʼязку з ситуацією на лінії фронту батьки з Херсонської, Запорізької, Харківської областей та інших територій добровільно відправили дітей на відпочинок, у тому числі для захисту від воєнних дій.

"Їх разом із супроводжуючими, за дорученням від батьків, прийняли санаторії та організації відпочинку та оздоровлення Криму та Краснодарського краю", – йдеться у звіті російської омбудсменки.

Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що доповідь російської омбудсменки Львової-Бєлової — прямий доказ для Міжнародного кримінального суду щодо депортації українських дітей.

"Під виглядом "добрих справ", евакуації чи відпочинку РФ вивозить українських дітей на свою територію або тимчасово окупованого Криму. Жертвами депортації стають як вихованці інституційних закладів, так і діти, яких сиротами зробили військові країни-окупанта. Також вивозять і тих, у кого є родинні зв’язки на території України", — йдеться у дописі Лубінця у Telegram.

Він наголосив, що у доповіді також подається кількість дітей вивезених і влаштованих у прийомні російські сім’ї з тимчасово окупованих територій України (Донецької, Луганської, Херсонської, Харківської і Запорізької областей) і підкреслив, що такі дії – це злочин.

"Заявляю, що така політика стосовно українських дітей є складовою геноциду нашої нації, порушує міжнародне гуманітарне право, а саме Женевську конвенцію та Конвенцію ООН про права дитини. Це кричуще порушення прав дітей, які стають заручниками РФ", — написав омбудсман.

Дмитро Лубінець закликав міжнародну спільноту звернути увагу на злочини, які Росія постійно вчиняє щодо українських дітей та вжити негайних заходів задля припинення грубих порушень норм міжнародного права.

"Також звернувся до Вірджинії Гамби, спеціальної представниці Генерального секретаря ООН з питань дітей і збройних конфліктів, із проханням отримати від російської сторони списки депортованих українських дітей і передати Україні", — поінформував Лубінець.

Що відомо про викрадення Росією українських дітей

Уповноважена президента з прав дитини Дар’я Герасимчук повідомляла, що станом на кінець березня українській владі точно відомо про понад 19,5 тисяч дітей вивезених з ТОТ до Росії, але їх складно точно підрахувати через окупацію частини території України.

За даними Центру нацспротиву на квітень, росіяни на тимчасово окупованих територіях України проводять примусові "медогляди" дітей, аби мати підставу для їх депортації. І з початку року зі сходу України незаконно вивезли близько 103 тисяч неповнолітніх українців.

5 квітня 49 країн світу у спільній заяві засудили Росію за організацію засідання Радбезу стосовно нібито правових підстав викрадення українських дітей з тимчасово захоплених територій, йдеться у спільній заяві цих країн. Велика Британія заблокувала трансляцію виступу російської уповноваженої з прав дітей Львової-Бєлової на ресурсах ООН, закликавши її відповідати за свої дії в Гаазі.

В Офісі генпрокурора повідомили, що єдиного прозорого алгоритму чи механізму, який дає можливість повертати депортованих до Росії українських дітей, на сьогодні немає.

17 березня МКС видав ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей.

Ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової за вивезення дітей

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду, повідомив генпрокурор України Костін.

Речниця російського МЗС Захарова заявила, що ордер МКС на арешт Путіна "не матиме для Росії жодного значення", адже країна не є учасницею Римського статуту та не зобов'язана дотримуватися рішень МКС.

Поки Путіна та Львову-Бєлову не арештують, МКС не може проводити судові засідання, пояснював Суспільному речник суду Фаді Ель Абдалла. За його словами, Україна може вимагати їхнього арешту на території 123 країн, які визнають рішення МКС. Розслідування триває за запитом та матеріалами України.

МКС може притягти вище керівництво Росії до відповідальності за три види порушень міжнародного права: воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Депортація дітей, щодо якої видали ордер на арешт Путіна, підпадає під перший пункт.

Водночас МКС не може засудити за злочин агресії — факт нападу Росії на Україну. Оскільки ані Україна, ані Росія не ратифікували основоположний документ суду — Римський статут. Аби засудити РФ та Путіна за факт нападу, потрібно створити спеціальний трибунал.

Україна працює над створенням спеціального трибуналу для покарання керівництва РФ за злочини в Україні не тільки з початку повномасштабної війни, а з початку агресії 2014 року.

На початок