Британія заблокувала трансляцію засідання Радбезу ООН, де має виступити уповноважена РФ з прав дітей

Британія заблокувала трансляцію засідання Радбезу ООН, де має виступити уповноважена РФ з прав дітей

Засідання Ради безпеки ООН в роковини вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2023 р
. Засідання Ради безпеки ООН в роковини вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2023 р. Фото: Associated Press

Велика Британія заблокувала трансляцію засідання Радбезу ООН у середу, на якому має виступити російська уповноважена з прав дітей Марія Львова-Бєлова. Про це повідомляє CNN. Міжнародний кримінальний суд (МКС) звинувачує її у воєнних злочинах через депортацію українських дітей.

Раніше Росія скликала неформальну зустріч, щоб обговорити так звану "евакуацію" українських дітей із зони бойових дій.

"Їй не слід надавати майданчик ООН для поширення дезінформації. Якщо Марія Львова-Бєлова хоче дати звіт про свої дії, вона може зробити це в Гаазі", — написала місія Великої Британії в ООН у Твіттері.

У відповідь представник Росії в ООН Дмитро Полянський написав: "(Західні країни — ред.), звичайно, воліли б продовжувати поширювати брехню і фейки про те, що Росія нібито "викрадає дітей" з України. Наша зустріч загрожує цьому брехливому наративу і тому є для них кісткою в горлі".

Він також пообіцяв відплату, заявивши, що "в якості дзеркального кроку Росія відтепер блокуватиме веб-трансляції ООН всіх подібних зустрічей, посилаючись на "положення про цензуру Великої Британії"".

Британія також заявила, що її посол не буде присутній на засіданні.

Засідання має відбутися о 10 ранку за східним часом у середу, 5 квітня, в Нью-Йорку, повідомляє представництво Росії в ООН. Очікується, що Львова-Бєлова візьмуть участь у засіданні віртуально. Росія перебрала на себе головування в Раді Безпеки ООН 1 квітня.

Що відомо про ордер на арешт Путіна і Львової-Бєлової

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду, повідомив генпрокурор України Костін.

Речниця російського МЗС Захарова заявила, що ордер МКС на арешт Путіна «не матиме для Росії жодного значення», адже країна не є учасницею Римського статуту та не зобов'язана дотримуватися рішень МКС.

Поки Путіна та Львову-Бєлову не арештують, МКС не може проводити судові засідання, повідомивСуспільному речник суду Фаді Ель Абдалла. За його словами, Україна може вимагати їхнього арешту на території 123 країн, які визнають рішення МКС. Розслідування триває за запитом та матеріалами України.

МКС може притягти вище керівництво Росії до відповідальності за три види порушень міжнародного права:воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Депортація дітей, щодо якої видали ордер на арешт Путіна, підпадає під перший пункт.

Водночас МКС не може засудити за злочин агресії — факт нападу Росії на Україну. Оскільки ані Україна, ані Росія не ратифікували основоположний документ суду — Римський статут. Аби засудити РФ та Путіна за факт нападу, потрібно створити спеціальний трибунал.

Україна працює над створенням спеціального трибуналу для покарання керівництва РФ за злочини в Україні не тільки з початку повномасштабної війни, а з початку агресії 2014 року.

Читайте також

Європейські країни-члени МКС мають заарештувати Путіна, якщо він приїде — Блінкен

Історичне рішення: Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародний ордер на арешт Путіна

На початок