Бельгія хоче запитати в України, чи використовували бельгійські гвинтівки на Бєлгородщині. У ГУР прокоментували

Бельгія хоче запитати в України, чи використовували бельгійські гвинтівки на Бєлгородщині. У ГУР прокоментували

Оновлено
Прем’єр-міністр Королівства Бельгія Александер де Кроо на Київщині, 27 листопада 2022 р.
. Прем’єр-міністр Королівства Бельгія Александер де Кроо на Київщині, 27 листопада 2022 року. Фото: КМВА

Бельгія звернеться до України за роз'ясненнями щодо повідомлень про те, що гвинтівки бельгійського виробництва начебто могли бути використані проукраїнськими силами для боротьби з російськими військами на західному кордоні РФ. Про це заявив у понеділок, 5 червня, бельгійський прем'єр-міністр Александр Де Кроо, передає Reuters. Як розповів Суспільному представник ГУР Міноборони Андрій Юсов, такі питання потрібно ставити безпосередньо до цих структур, які автономно діють на території РФ.

У суботу, 3 червня, газета Washington Post повідомила, що російські добровольці, які минулого місяця здійснили рейд у Бєлгородську область РФ, начебто використовували тактичні машини, надані Україні Сполученими Штатами і Польщею, і мали при собі гвинтівки, виготовлені в Бельгії та Чехії, нагадує агенція.

Міністерство оборони Бельгії та його розвідувальні органи розпочали розслідування і просять надати інформацію, щоб визначити, що саме сталося,  заявив де Кроо в ефірі бельгійської радіостанції Radio 1.

"Європейська зброя постачається в Україну за умови, що вона буде використовуватися на українській території з метою захисту цієї території. І ми маємо суворий контроль, щоб переконатися, що це так", — сказав він.

Де Кроо відмовився коментувати можливі наслідки, якщо ці повідомлення підтвердяться.

"Ми не повинні забігати наперед, — сказав прем'єр-міністр. — Але ми аналізуємо ситуацію і поставимося до цього дуже серйозно".

"Російський добровольчий корпус" (РДК) та легіон "Свобода Росії" 1 червня оголосили про початок другої фази "звільнення" Бєлгородської області, опублікувавши відповідні відеозвернення. За їхніми словами, вони йшли у Шебекінському напрямку.

Раніше представники легіону відмовились прокоментувати Суспільному походження зброї, яку використовують у своїх рейдах.

Що Суспільному сказали у ГУР

Як розповів Суспільному представник ГУР Міноборони Андрій Юсов, питання щодо використання озброєння потрібно ставити безпосередньо до цих структур, які автономно діють на території РФ.

“Наскільки відомо, то вони вже давали коментарі з цього приводу. Зокрема, стосовно затрофеєної/перетрофеєної зброї техніки чи озброєння. Що стосується інших питань, то я думаю що Міністерство оборони прокоментує належним чином”, — сказав Юсов.

"Російський добровольчий корпус" і Легіон "Свобода Росії"

Російський добровольчий корпус (рос. Русский добровольческий корпус) — військовий підрозділ Збройних сил України, сформований у серпні 2022 року для захисту України від російського вторгнення. Входить до Інтернаціонального легіону ТрО України. Як повідомив командир РДК Денис Нікітін, вони перебувають у складі 98 батальйону ТрО Азов Дніпро.

Відбір до РДК відбувається з етнічних російських емігрантів, які живуть на території України, а також в інших європейських країнах.

Легіон "Свобода Росії" утворили російські військовослужбовці з-поміж полонених. Вони заявляють, що легіон був створений для боротьби з путінським режимом. До легіону можуть потрапити полонені і колишні російські військовослужбовці.

Що відомо про попередній рейд у Бєлгородську область

У понеділок, 22 травня, у Бєлгородській області пролунали вибухи, а згодом в українських та російських медіа з'явилась інформація про прихід на цю територію російських добровольців. У Головному управлінні розвідки України розповіли, що в цій області проводиться операція для "створення смуги безпеки" винятково за участі громадян Росії.

У пресслужбі легіону "Свобода Росії" Суспільному розповіли, що вони разом із добровольчим корпусом "створюють демілітаризовану зону на кордоні з РФ, звідки вони не зможуть обстрілювати Україну".

Згодом в Бєлгородській області запровадили "режим контртерористичної операції", а також почали проводити термінову евакуацію ядерних боєприпасів зі сховища.

В Офісі президента України сказали, що Україна не має безпосереднього стосунку до подій в Бєлгороді, але з "цікавістю спостерігає".

Удень 23 травня Міноборони Росії заявило про "розгром" військових "Російського добровольчого корпусу" та Легіону "Свобода Росії", яких в російському відомстві та медіапросторі називають "українським націоналістичним формуванням". В легіоні за кілька годин до повідомлення МО РФ заявили, що разом з РДК продовжують визволяти Росію.

Згодом губернатор Бєлгородської області В’ячеслав Гладков повідомив, що влада припинила дію "режиму контртерористичної операції" у регіоні. Водночас у пресслужбі Легіону "Свобода Росії" Суспільному повідомили, що їхня операція на території РФ триває, а добровольцям нібито навіть вдалось знищити мотострілецьку роту.

Речник ГУР Юсов у коментарі Суспільному вдень 23 травня підтвердив, що операція Легіону та РДК на території Росії триває.

24 травня у ГУР повідомили, що українська військова розвідка перевіряє інформацію про імовірне перекидання частини російського війська з України в Бєлгородську область.

25 травня "Російський добровольчий корпус" зробив заяву, що бійці РДК знову зайшли на територію Росії. Відповідне відео російські добровольці оприлюднили на своєму телеграм-каналі.

На початок