Суд не задовольнив скаргу адвоката ексголови Верховного суду, який хотів оскаржити його затримання

Суд не задовольнив скаргу адвоката ексголови Верховного суду, який хотів оскаржити його затримання

Важливо
Судове засідання у справі Всеволода Князєва, 17 травня 2023 рік
. Судове засідання у справі Всеволода Князєва, 17 травня 2023 рік. Фото: Анна Сергієць/Суспільне

Вищий антикорупційний суд України відмовив у задоволенні скарги адвоката підозрюваного в отриманні хабаря у $2,7 мільйона колишнього голови Верховного суду України Всеволода Князєва.

Про це із зали суду повідомила кореспондентка Суспільного.

Адвокат ексголови ВСУ Іван Староста заявив, що затримання Князєва було незаконним. І обґрунтовував скаргу на затримання тим, що суддя по закону є недоторканим. За його словами, без погодження Вищої ради правосуддя суддя не може бути затриманим. Він підкреслив, що судді необхідно встановити, чи існують якісь речові докази щодо законності затримання Князєва.

Сам Князєв сказав, що його затримання "неправомірне", адже він сприяв слідству і допомагав правоохоронцям у проведенні обшуку. Захист Князєва просив суд задовольнити клопотання щодо негайного звільнення.

За словами прокурора Олександра Омельченка, Князєв підозрюється в тому, що він отримав неправомірну вигоду.

"В ході слідчих дій було задокументовано, що кошти були отримані за місцем проживання та переміщенні до службово місця", — сказав прокурор і додав, що вся сума й досі не знайдена, тому відпускати з під варти Князєва не можна.

Після наради суд ухвалив рішення відмовити стороні захисту у скарзі щодо затримання Всеволода Князєва.

Прокурор Олександр Омельченко за підсумками судового засідання наголосив, що прийняте рішення — справедливе.

"Результати сьогоднішнього засідання — це справедливе рішення, оскільки всі підстави для того, щоб затримати Князєва в нас були. У ході засідання я надав процесуальні документи, докази в кримінальному провадженні, які обґрунтовують підстави та необхідність затримання Всеволода Князєва", — сказав Омельченко.

За словами другого адвоката Всеволода Князєва Володимира Клочкова, очікується засідання Вищої ради правосуддя, яка розгляне законність затримання його клієнта.

"Подальші дії — це засідання Вищої ради правосуддя. Побачимо, яке вони приймуть рішення. А далі буде клопотання про обрання запобіжного заходу", — сказав Володимир Клочков.

Засідання Вищої ради правосуддя відбудеться 18 травня об 11.00. Підозрюваний Всеволод Князєв буде знаходитись в ізоляторі тимчасового тримання.

Що відомо про корупційний скандал у Верховному суді

15 травня НАБУ і САП заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного суду.

Правоохоронці затримали чинного голову Верховного суду Всеволода Князєва та вилучили 2,7 млн доларів.

16 травня у Верховному суді скликали позачерговий пленум, який розпочався о 14 годині. На пленумі зі 168 судів Верховного Суду були присутні понад 140 суддів. 142 голосами судді ухвалили заяву, у якій взяли на себе повну відповідальність за події, “що відбуваються у зв'язку з імовірними корупційними діяннями його окремих представників”.

Пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВСУ Всеволоду Князєву та достроково позбавив його статусу очільника суду.

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) оприлюднило записи прослуховування голови Верховного суду Всеволода Князєва у справі щодо отримання ним хабаря.

Пізніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про підозру голові Верховного суду Всеволоду Князєву та його спільникові – адвокату у справі щодо отримання хабаря.

На початок