Пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВСУ Князєву

Пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВСУ Князєву

Верховний суд, пленум ВСУ
. Пленум Верховного суду. Фото: Суспільне / Нікіта Галка

Пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВСУ Всеволоду Князєву та достроково позбавив його статусу очільника суду.

Про це повідомляє кореспондент Суспільного.

За результатами голосування 140 суддів висловили недовіру голові Верховного суду. Двоє проголосували проти. Після цього пленум 137 голосами затвердив постанову про висловлення недовіри Князєву.

Після оголошення недовіри, судді перейшли до голосування за позбавлення Князєва повноважень голови ВСУ. За таке рішення також проголосували 137 суддів.

За законом, повноваження голови ВСУ надалі здійснюватиме суддя, який має найбільший стаж роботи у суді. Головою Верховного суду став Дмитро Луспеник.

Однак, попри усунення з посади, Князєв і надалі матиме статус судді — повністю звільнити його з судової системи може лише Вища рада правосуддя. Також лише ВРП може дозволити арешт Князєва за клопотанням прокуратури.

Що відомо про корупційний скандал у Верховному суді

15 травня НАБУ і САП заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного Суду.

Правоохоронці затримали чинного голову Верховного Суду Всеволода Князєва та вилучили 2,7 млн дол.

16 травня у Верховному Суді скликали позачерговий пленум, який розпочався о 14 годині. На пленумі зі 168 судів Верховного Суду були присутні понад 140 суддів. 142 голосами судді ухвалили заяву, у якій взяли на себе повну відповідальність за події, “що відбуваються у зв'язку з імовірними корупційними діяннями його окремих представників”.

На початок