Рекордний хабар — Костін про корупцію в Верховному суді

Рекордний хабар — Костін про корупцію в Верховному суді

Генеральний прокурор України Андрій Костін
. Генеральний прокурор України Андрій Костін під час брифінгу біля зруйнованої внаслідок ракетного обстрілу багатоповерхівки в Дніпрі, 16 січня 2023 року, фото: УНІАН

Схема з надання рекордного хабаря суддям і голові Верховного суду України, яку викрили Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) є прикладом ефективної співпраці прокурорів та органів досудового розслідування.

Про це у Telegram написав генеральний прокурор України Ігор Костін.

"Зафіксовано рекордний обсяг хабаря. Є ознаки, що це був не поодинокий випадок, а ціла система незаконного збагачення. Викриття цієї схеми є прикладом ефективної співпраці прокурорів та органів досудового розслідування. Саме такі скоординовані дії є запорукою успішної боротьби з корупцією. Ця масштабна робота ведеться щодня на усіх рівнях та дає результати", — йдеться в дописі Ігоря Костіна.

Генпрокурор зазначив, що в демократичній Україні жодні статки, посади, чи суддівські мантії не прикриють злочин і не стануть на заваді правосуддя.

"Під час війни єдність та довіра — наша зброя. А ніщо так не руйнує довіру, як корупція. Вона неприпустима та небезпечна. Неприпустимо, коли закон порушує той, хто заприсягся його захищати. Небезпечно, ще й коли це відбувається на найвищому державному рівні", — підкреслив Костін.

Що відомо про корупційний скандал у Верховному суді

15 травня НАБУ і САП заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного суду.

Правоохоронці затримали чинного голову Верховного суду Всеволода Князєва та вилучили 2,7 млн доларів.

16 травня у Верховному суді скликали позачерговий пленум, який розпочався о 14 годині. На пленумі зі 168 судів Верховного Суду були присутні понад 140 суддів. 142 голосами судді ухвалили заяву, у якій взяли на себе повну відповідальність за події, “що відбуваються у зв'язку з імовірними корупційними діяннями його окремих представників”.

Пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВСУ Всеволоду Князєву та достроково позбавив його статусу очільника суду.

На початок