ЄС забезпечує Україну боєприпасами трьома шляхами — фон дер Ляєн

ЄС забезпечує Україну боєприпасами трьома шляхами — фон дер Ляєн

Урсула фон дер Ляєн
. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Києві, 9 травня 2023 року. Фото: Associated Press

Надання Україні боєприпасів є пріоритетом і Європейський Союз реалізує програму забезпечення України боєприпасами трьома шляхами.

Про це сказала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на спільній з президентом Володимиром Зеленським пресконференції у Києві.

За її словами, найшвидшим шляхом є негайна передача боєприпасів із запасів країн-членів ЄС.

"Ми виділили 1 млрд євро для цього, і це працює — значні запаси боєприпасів вже передані або перебувають на шляху до України. Але терміново треба зробити ще більше", – сказала вона.

Другий шлях — виділення 1 млрд євро на закупівлю 155-мм і 152-мм боєприпасів для України.

Третій шлях — це збільшення і прискорення виробництва боєприпасів країнами-членами ЄС.

Президент Володимир Зеленський подякував Євросоюзу за готовність надати Україні мільйон артилерійських снарядів, і наголосив на необхідності якнайшвидше передати їх Силам оборони.

"Україна щодня демонструє ефективність нашого захисту проти російської агресії. Кожна збита ракета терористів, кожен успіх наших воїнів у відбитті російських штурмів є доказом того, що ми можемо перемогти цього агресора", – сказав він.

Зеленський наголосив на важливості того, щоб можливості України були співмірними з можливостями армії РФ.

13 квітня Рада ЄС затвердила виділення мільярда євро для надання Україні боєприпасів.

Разом із попередніми пакетами військової підтримки, прийнятий сьогодні збільшує загальний внесок ЄС для України на підтримку поставок військового обладнання до 5,6 млрд євро, зазначили в Раді ЄС.

Що відомо про постачання Україні боєприпасів

8 березня 2023-го, під час зустрічі міністрів оборони ЄС у Стокгольмі Боррель представив три пропозиції щодо постачання боєприпасів Україні. На цій же неформальній зустрічі міністрів оборони ЄС, глава Міноборони України Олексій Резніков заявив, що Україні потрібен мільйон артилерійських снарядів, на закупівлю яких знадобиться чотири мільярди євро.

14 березня Рада ЄС збільшила фінансову стелю для Європейського фонду миру, з якого виділяються кошти для закупівлі зброї Україні. Йдеться 7,979 млрд євро до 2027 року, що має забезпечити покриття додаткових фінансових потреб. 15 лютого уряд США уклав оборонний контракт на суму понад 500 млн доларів на виробництво артилерійських боєприпасів для української армії. Канцлер ФРН Олаф Шольц також повідомив, що Німеччина збільшить виробництво боєприпасів для підтримки України.

20 березня міністри оборони та закордонних справ Євросоюзу погодили план спільної закупівлі боєприпасів, який передбачає постачання Україні мільйона снарядів. 23 березня лідери країн Європейського союзу схвалили спільну закупівлю боєприпасів для України, а також домовилися про постачання ракет, якщо буде потрібно.

На початок