Продовження воєнного стану, "рашизм" офіційно, пакет допомоги від Данії на контрнаступ. 433 день війни. Онлайн

Продовження воєнного стану, "рашизм" офіційно, пакет допомоги від Данії на контрнаступ. 433 день війни. Онлайн

Оновлюється
Вугледар Донеччина український військовий 1 травня 2023 року
. Український військовий стріляє з РПГ під час навчання на передовій біля Вугледара Донецької області, Україна, 1 травня 2023 р. Фото: AP Photo/Libkos

2 травня — 433 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

Лубінець наполягає, що заради виживання не варто відмовлятись від паспорту РФ на ТОТ

Омбудсман Дмитро Лубінець у коментарі Суспільному заявив, що звернеться до Кабміну з вимогою пояснити слова віцепрем'єрки Ірини Верещук, яка напередодні рекомендувала українцям на окупованих територіях не брати російські паспорти. Лубінець наполягає, що заради виживання не варто відмовлятись від паспорту РФ.

Суспільне завершує текстовий онлайн 2 травня. Головні новини війни надалі читайте тут.

Жителів Вінниці та двох районів попереджають про вибухові роботи

Жителів Вінниці, а також Вінницького і Хмільницького районів, попередили про вибухові роботи, які проводитимуться 3 травня на Писарівському родовищі мігматитів. Про це повідомляє Вінницька ОВА.

"3 травня у проміжку часу між 09.00 та 17.00 на Писарівському родовищі мігматитів ТОВ «Вінницьке кар’єроуправління», яке розташоване в селі Писарівка Хмільницького (колишнього Калинівського) району, буде проведено масовий вибух з метою подрібнення скальних порід", — йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням, вибухові роботи будуть проводити з метою виробництва гранітної продукції зазначеним підприємством. З метою попередження населення про проведення вибуху підприємством будуть звукові сигнали.

Вінничан та мешканців Вінницького і Хмільницького районів просять зберігати спокій.

Запорізька область, Дніпро, Суми — повітряна тривога.

Неподалік Сімферополя стався вибух на військовій базі — ЗМІ

На колишній навчально-тренувальній базі прикордонників неподалік аеропорту тимчасово окупованого Сімферополя стався вибух. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"За опублікованими фотографіями можна геолокувати місце вибуху: це колишня навчально-тренувальна база прикордонників у районі балки Джабанак поряд із селищем Шкільне, за кілька кілометрів від аеропорту Сімферополя", — йдеться у повідомленні.

Спочатку російські телеграм-канали писали про звуки вибухів у Севастополі. Але "Радіо Свобода" стверджує, що мова йде саме про базу російських прикордонних військ під Сімферополем.

Армія РФ обстріляла селище Козацьке

Ввечері армія РФ обстріляла селище Козацьке Новокаховської громади. Загинув чоловік. Також вдарили по Дніпровському Білозерської ТГ — поранена жінка, її ушпиталили.

За день на Херсонщині внаслідок російських атак загинули чотири людини, семеро були поранені — ОВА.

Військовий з Бахмута про ймовірні провокації на 9 травня та накопичення росіянами резервів

Військовий 92-ї ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка Юрій Федоренко розповів про ситуацію у Бахмуті. За його словами, як і раніше російські війська використовують свій ударний потенціал — штурми у Бахмуті виконують «вагнерівці» та спецпризначенці. Військові очікують провокацій від росіян та накопичення резервів до 9 травня.

Данілов: задля збереження життя українці, які перебувають на ТОТ, можуть брати російські паспорти

Секретар РНБО Олексій Данілов радить тим, хто знаходиться на окупованих територіях, брати російські паспорти, бо життя людини – це найвища цінність.

Про це він сказав в телемарафоні "Єдині новини".

"Саме цінне в людини – це її життя. І якщо людині загрожує небезпека, якщо її можуть позбавити його, то людина має прийняти для себе непросте рішення, але вижити обов’язково, за будь-яких умов", — сказав Данілов. Він зауважив, що це не провина цих громадян України, а вони дуже потрібні для розбудови держави.

Водночас Данілов попередив, що тих, "хто працює з окупантами, хто їм допомагає, виконує їх вказівки – це окрема ситуація. І ми точно зможемо розібратись після звільнення наших територій, розібратись, у кого були які життєві обставини".

З початку повномасштабної війни на Донеччині піротехніки виявили майже сто тисяч вибухонебезпечних предметів

Про це повідомили у Головному управлінні ДСНС України у Донецькій області.

За інформацією ДСНС, з 24 лютого 2022 року на території Донецької області піротехніки ДСНС відпрацювали понад 5 000 заявок з виявлення вибухонебезпечних предметів.

  • виявлено понад 95 000 одиниць ВНП;
  • обстежено на наявність ВНП територію площею понад 1 700 гектарів.

В Україні небезпечно ходити маршрутами, де стояли таблички на означення мінної небезпеки, навіть якщо нині попереджувальні знаки прибрали, а колючий дріт розірвали. Про це розповів заступник начальника відділу організації піротехнічних робіт Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Дідик.

Готуємо концептуальні безпекові рішення для розвитку України: Зеленський провів нараду зі Шмигалем

Президент Володимир Зеленський провів нараду з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем для підготовки безпекових рішень та відбудови України.

Про це він сказав у вечірньому зверненні.

"Провів нараду з главою уряду Шмигалем. Координація, підготовка рішень. Готуємо концептуальні безпекові рішення для розвитку України, нашої інфраструктури як зараз, так і після війни. Готуємось і до запланованих міжнародних зустрічей щодо відбудови України та відповідних переговорів із партнерами", — сказав президент.

За словами Зеленського, травень та наступні місяці будуть "доволі активними для України в міжнародній площині".

"Буде багато переговорної роботи, міжнародні заходи, які посилять нашу оборону. Все опрацьовуємо. Провів сьогодні кілька нарад щодо запланованого на цей тиждень і на найближчий час", — сказав він.

Президент також провів військовий кабінет.

"Це особлива робота з ключовими командувачами й тими, хто забезпечує оборону. Зрозуміло, що це закрита робота, її деталі не оприлюднюються. Але, так само як і засідання Ставки, військовий кабінет теж працює регулярно для синхронізації наших найбільш важливих оборонних та активних дій", — сказав Зеленський.

Основні зусилля війська РФ концентрують біля Бахмута та Мар’їнки, щоб захопити ці міста. Сили оборони України у відповідь концентрують свої основні сили на цьому проміжку фронту, аби зупинити росіян і не дати їм реалізувати свої плани.

Про це в етері телемарафону "Єдині новини" повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

"Нині там тривають дуже запеклі бої. І якщо проаналізувати ситуацію станом на зараз, то основний акцент російські агресори роблять на захопленні багатоповерхових будинків і споруд. Саме в такий спосіб вони намагаються знищити наші позиції. По-іншому він воювати не може, бо програє нам у вуличних боях", — сказала вона.

Маляр зазначила, що таку тактику росіяни уже використовували свого часу в Сирії.

Вона також розповіла, що, крім ведення успішних оборонних дій, Сили оборони України також здійснюють штурмові і наступальні дії.

"Говорити про якісь остаточні результати там, звісно, зарано. Десь є позиції, які втрачаємо ми. Так само є позиції, з яких ми відтісняємо ворога. На східному фронті тривають запеклі бої, але станом на зараз ми тримаємо контроль над нашими населеними пунктами", — сказала Маляр.

У Брянській області РФ стався підрив залізничних колій — ЗМІ

За даними Telegram-каналу Baza, ввечері 2 травня три вибухи сталися на залізничних коліях недалеко від станції Сніжетська в момент проходження вантажного потяга, що слідував з Брянська у Карячів. Внаслідок вибуху перекинулось 8 вагонів.

На Лимансько-Куп’янському напрямку ворог діє обачливіше і не йде на штурм – Череватий

"Їхня тактика (регулярних підрозділів — ред.) дій вирізняється від тих же "вагнерівців". Попри те, що у своїй більшості регулярні підрозділи укомплектовані з числа мобілізованих, вони діють більш обачливо, не йдуть у безглузді штурми та більш-менш намагаються дотримуватися основ військової науки", — зазначив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в ефірі телемарафону "Єдині Новини".

Він також додав, що після Бахмутського Лимансько-Куп’янський напрямок залишається другим за активністю ведення бойових дій.

Зеленський провів нараду щодо санкцій та зустрівся з військовим кабінетом

Президент України Володимир Зеленський під час вечірнього звернення повідомив, що 2 травня зокрема зустрівся з військовим кабінетом.

"Це особлива робота з ключовими командувачами й тими, хто забезпечує оборону. Зрозуміло, що це закрита робота, її деталі не оприлюднюються. Але так само, як і засідання Ставки, військовий кабінет теж працює регулярно для синхронізації наших найбільш важливих оборонних та активних дій", — зазначив він.

Також президент провів нараду щодо посилення санкційних режимів – як, українських, та і спільних із партнерами. Зеленський заявив, що наразі готується великий санкційний пакет.

На підтримку постраждалих внаслідок ракетного удару по Павлограду виділили 9 мільйонів

На підтримку жителів Павлограду, які постраждали внаслідок ракетного удару РФ, який стався напередодні, з обласного та міського бюджетів виділили 9 млн грн. Про це повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

"Допомога постраждалим від ракетного удару у Павлограді – питання №1. Воно на контролі у Президента України Володимира Зеленського. Об’єднали зусилля. З обласного бюджету на фінансову підтримку павлоградців спрямували 3 млн грн. А міські депутати на сесії виділили ще 6 млн", — написав він.

Ці кошти закриють першочергові потреби людей. Зазначається, що у місті понівечені 24 багатоповерхівки та 80 приватних садиб. Господарі помешкань зможуть замінити вибиті вікна і двері або захистити від дощу потрощені дахи.

Унаслідок ракетного удару постраждало 48 людей, з них 6 — діти. Наразі в лікарні перебувають дві жінки, інші постраждалі лікуються амбулаторно.

На Одещині військові підірвали морську міну — ОВА

В Одеській області Сили оборони здійснили контрольований підрив морської міни. Про це повідомив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

“Одещина. Контрольований підрив морської міни представниками Сил оборони. Дякую за роботу! Подробиці - пізніше”, — написав він.

МО: Поранених військових призначатимуть на інші посади

Поранених, які не можуть виконувати бойові завдання і виведені в розпорядження командирів, будуть призначати на інші посади, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

"Війна ускладнила все, що функціонувало в ЗСУ до великого вторгнення. Це зрозуміло. Задача номер один – воювати. Крім того з’явились нові виклики і проблеми – рішення для яких шукають прямо зараз, бо раніше такого досвіду не було. От, власне, стандартна процедура – призначити пораненого після лікування на посаду, яку той в змозі займати, під час війни стала для бойових командирів непростою. Бо повномасштабна війна диктує свої умови", — написала вона в телеграм.

За словами Маляр, вакансій в ЗСУ на сьогодні в десятки разів більше, ніж поранених, які зараз чекають на призначення.

"Проблема відома і з нею вже відпрацювала робоча група Міноборони та Збройних Сил України. Є конкретні рішення, які будуть реалізовані. Зокрема: готується відповідне розпорядження Головнокомандувача ЗСУ - і це повинно вирішити питання тих, хто зараз чекає на призначення. також готуються зміни системного характеру до Наказу 402 Міноборони і до законодавства", — додала вона.

Зеленський зустрівся з головою парламенту Португалії

Зеленський обговорив із головою парламенту Португалії Аугушту Сантушем Сілвою взаємодію між країнами на шляху інтеграції України до ЄС та очікування від липневого саміту НАТО, потреби українських захисників і формулу миру.

Про це йшлося під час зустрічі у Києві, повідомляє ОП. Президент подякував Португалії за рішення та практичні кроки на підтримку України з початку повномасштабного вторгнення РФ. Зокрема, надати Україні статус кандидата на членство ЄС, євроатлантичного курсу України та зміцнення ЗСУ.

Зеленський також висловив вдячність португальським партнерам за надання прихистку десяткам тисяч українців, які були змушені шукати порятунку від війни.

У тимчасово окупованій Чаплинці на Херсонщині військові РФ облаштували катівню

У відділу поліції тимчасово окупованої Чаплинки на Херсонщині, російські військові облаштували катівню, повідомляє у вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ.

За даними Генштабу, там утримують до десяти людей, в тому числі неповнолітніх. Їх тримають у жорстких умовах та застосовують тортури.

"Є випадки, коли військові РФ закатували викрадених людей до смерті", — йдеться у дописі.

Лубінець назвав заяву Львової-Бєлової щодо депортації українських дітей маніпулятивними

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець назвав заяву російської колеги Марії Львової-Бєлової щодо законності депортації українських дітей в Росію "маніпулятивними" заявами, а також наголосив, що уникнути відповідальності за воєнні злочини в Україні не вдасться.

"Під виглядом "евакуації та порятунку" РФ депортує українських дітей, розділяє сім’ї, викрадає дітей-сиріт, незаконно влаштовує в прийомні сім’ї, примусово паспортизує, надає російське громадянство, стирає національну ідентичність – вчиняє геноцид українського народу. Про що свідчать видані ордери Міжнародним кримінальним судом. Такими маніпулятивними заявами не вдасться приховати воєнні злочини, які вчиняє Росія проти України та українського народу", — зазначив він.

Деревина і риба з РФ і Білорусі можуть потрапити під західні санкції

Російська та білоруська деревина, а також риба та морепродукти можуть потрапити під західні санкції, повідомив нардеп від партії "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко у Telegram.

"Верховна рада ухвалила постанову №8337 і звернулася до Єврокомісії, Європарламенту, Ради ЄС, Світової організації торгівлі, урядів і парламентів іноземних держав щодо запровадження санкцій на російські та білоруські товари. Зокрема, йдеться про білоруську та російську деревину, рибу та морепродукти", — йдеться в дописі Гончаренка.

Армія РФ обстріляла село на Херсонщині

Російські війська обстріляли село Урожайне Бериславської громади Херсонської області. Поранений 17-річний хлопець, йдеться в Telegram Херсонської ОВА.

У повідомленні сказано, що підлітка доправили до найближчої лікарні українські військові. Його стан задовільний, лікарі надають йому необхідну допомогу.

В Україні запустили "єЧергу" на 16 пунктах пропуску — Шмигаль

Кабмін запускає на шістнадцятьох пунктах пропуску в західному напрямку електронну систему перетину кордону "єЧерга". Наприкінці минулого року система була успішно протестована на двох пунктах пропуску. Про це сказав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду 2 травня.

За його словами, після реєстрації через застосунок "єЧерга" користувач отримає повідомлення про свій статус у черзі, її просування і час заїзду до пункту пропуску.

Очільник уряду озвучив переваги електронної черги як для пересічних українців, так і для бізнесу.

"Переваги "єЧерги" для українців: простий алгоритм дій, мінімум зусиль з боку користувача, колосальна економія часу. Переваги для бізнесу: зменшення збитків через простій, оптимізація бізнес-процесів, прозорість та однакові правила для всіх", — наголосив Шмигаль і висловив впевненість в тому, що "єЧерга" стане універсальною системою для всіх видів транспорту.

Данія надасть Україні пакет військової допомоги для контрнаступу

У Міністерстві оборони Данії повідомили про виділення Україні нового пакета допомоги на майже $250 мільйонів, до якого увійшли транспортні засоби, техніка, засоби протиповітряної оборони та боєприпаси, спрямовані на посилення спроможності України вести наступ у найближчі місяці.

"Ми знаємо, що росіяни закріпилися на окупованих територіях України окопами, мінними полями та іншими перешкодами, які мають зупинити український наступ. Матеріали в пакеті допомоги важливі, щоб прокласти шлях українським танкам і бронетехніці на передовій", — сказав виконувач обов'язків міністра оборони Троелс Лунд Поульсен.

У тимчасово окупованому Мелітополі внаслідок вибуху травмований колаборант

Сьогодні, 2 травня, о 6.45, у північній частині тимчасово окупованого Мелітополя Запорізької області стався вибух, внаслідок якого дістав травм поліцейський, який пішов на співпрацю з росіянами та обійняв посаду заступника начальника так званого управління внутрішніх справ тимчасово окупованої частини Запорізької області.

Про це повідомив у своєму телеграм-каналі міський голова Мелітополя Іван Федоров:

"Черговий тиждень поспіль ранок зрадників-поліцейських Мелітополя починається з "бавовни". Ранковий вибух «постукав у будинок» заступника начальника так званого управління внутрішніх справ тимчасово окупованої частини Запорізької області, коли той відкривав ворота".

За інформацією Івана Федорова, наразі поліцейський знаходиться в лікарні.

У Силах тероборони спростували загибель командувача Танцюри

Речник Командування Сил територіальної оборони ЗСУ Денис Зелінський спростував заяву голови ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина про начебто загибель командувача Силами ТРО України Ігоря Танцюри під Бахмутом.

"Ми офіційно спростовуємо це твердження. Ми не коментуємо будь-яких вкидів ворожої пропаганди. Всі живі та здорові", — сказав він у коментарі Суспільному.

Раніше голова найманців ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив про знищення під Бахмутом автомобіля, в якому "імовірно перебував" командувач ЗСУ Ігор Танцюра.

"Сьогодні артилерійськими підрозділами „ЧВК Вагнера“ при підході резервів із населеного пункту Часів Яр до населеного пункту Бахмут було знищено бронеавтомобіль, у якому, ймовірно, перебував командувач силами територіальної оборони ЗСУ Ігор Танцюра", — йдеться у заяві Пригожина.

За його словами, автомобіль із Танцюрою їхав до Бахмута.

Рада офіційно визнала рашизм державною ідеологією Росії

Верховна рада визнала політичний режим у Росії рашизмом. Народні депутати закликала ООН, ЄС, уряди демократичних країн підтримати засудження політики рашизму, повідомив нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко. "За" проголосував 281 депутат.

Рада підтримала законопроєкти щодо вдосконалення роботи ВЛК

Рада підтримала законопроєкти №9154 та №9158 щодо удосконалення роботи військово-лікарських комісій і питань оформлення документів для лікування військовослужбовців. "За" проголосували 287 та 291 депутат.

Як повідомив нардеп Ярослав Железняк, у законопроєкті №9158 підтримана правка №47 — у разі неможливості направлення документів у електронному вигляді, обов’язок по направленню документів у паперовому вигляді покладається на саме на заклад охорони здоров’я або територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Рада продовжила дію воєнного стану в Україні

Рада продовжила дію воєнного стану та мобілізації ще на 90 днів — до 18 серпня, повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

Ігнат: Щодня близько 20 керованих ворожих авіабомб летять у прифронтові зони

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив під час брифінгу в Media Center Ukraine, що всі області, які сьогодні є на лінії зіткнення, знаходяться під атакою літаків — носіями авіабомб. В України вже є комплекси, які можуть влучати в аеродинамічні цілі, утім найефективніше протидіяти російській авіації зможе F-16.

"Щодня близько 20 керованих авіабомб летять у прифронтові зони. Зроблені вони російським методом, нещодавно та не завжди якісно. Бомби летять близько 70 кілометрів і потрапляють, на жаль, в об’єкти цивільної інфраструктури, дитячі садочки, школи, житлові будинки", – розповів він.

Ігнат зауважив, що боротися потрібно безпосередньо з носіями авіабомб, якими є літаки Су-34, Су-35, літаки тактичної авіації.

"Потрібно дістати на сьогоднішній день ворога далі, ніж ми можемо це робити. На сьогодні у нас найдалекобійніший комплекс із радянських зразків – це С-300. Але вже маємо два дивізіони Patriot, які можуть влучати в аеродинамічні повітряні цілі при ідеальних умовах до 150 км, понад 100 км, це вже дуже добрий показник", – пояснив Юрій Ігнат.

В окупованому Луганську під виглядом комунальних робіт риють окопи — ОВА

На тимчасово окупованій території Луганської області так звана влада готується до оборони: у Луганську під виглядом водопровідних робіт риють окопи, а в Ровеньках та Довжанську бюджетників примусово вивели стежити за БпЛА.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Артем Лисогор.

"У Луганську під видом водопровідних робіт окупанти риють окопи та готуються оборонятися. Військові РФ перерили в ньому парк з могилами загиблих під час Другої світової війни", — зазначив керівник ОВА.

За даними Лисогора, працівників бюджетних установ з тимчасово окупованих Ровеньок, Довжанська та інших міст вивели на патрулювання вулиць у пошуку безпілотників.

Череватий: Контратаки ЗСУ в Бахмуті, це елементи мобільної оборони

Збройні Сили України періодично атакують окупантів у Бахмуті, коли бачать можливість провести штурм без суттєвих втрат зі свого боку. Це елементи мобільної оборони, завдяки якій ЗСУ утримує місто вже 9 місяців. Наразі терористична організація "Вагнер" залишається основною штурмовою силою в спробах окупантів захопити Бахмут.

Про це в телемарафоні "Єдині новини" розповів речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"В традиції російських можновладців, постійно встановлювати цілі до якихось дат. Правда ці традиції круто міняють Сили Оборони України. Вони скоро встановлять рекорд Гіннеса, по перенесенню дат", — повідомив Сергій Череватий.

Сергій Череватий додав, що повідомлення про невеликі контрнаступи ЗСУ у Бахмуті, це прояви "мобільної оборони". Військові на місцях маневрують, та атакують, коли мають слушну нагоду та бачать, що це можна зробити без суттєвих втрат.

"За цю добу 106 окупантів знищено на напрямку Бахмута. 126 зазнали поранення, абсолютна більшість з терористичного угрупування Вагнера. Відбулось 17 боєзіткнень", — розповів Сергій Череватий.

Внаслідок осбтрілу Херсонщини загинули три людини

Армія РФ обстріляла Білозерську громаду та Херсон. Станом на 14:20 відомо про трьох загиблих та п'ятеро поранених. Про це на сторінці у Facebook повідомила прокуратура Херсонської області.

Верещук про паспорти РФ на ТОТ: Рекомендую не брати паспорт, якщо це можливо

Віцепрем’єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук у коментарі Суспільному заявила, що її позиція щодо паспортів РФ на тимчасово окупованих територіях залишається незмінною: не потрібно брати російські документи, якщо це можливо.

“Моя позиція була, є і залишається незмінною. Позиція міністерства є наступною: не потрібно іти на співпрацю з ворогом, не потрібно брати паспорти, потрібно уникати будь-яких контактів, якщо це можливо, з ворогом. Якщо це можливо — евакуюватися, якщо ні — чекати ЗСУ”, — сказала Верещук.

За словами віцепрем’єрки, ці рекомендації не змінюються з часом, і вона буде далі наполягати, що саме такою є позиція держави, саме такою є позиція профільного міністерства і її як міністра.

Відповідаючи на запитання, що робити, якщо від отримання паспорта залежить життя людини, Верещук сказала, що життя різне. За її словами, справді на окупованих територіях зараз окупанти намагаються створити “пекло для людей, які залишаються там”.

“Ми розуміємо і виходимо з того, що все, що відбувається на тимчасово окупованій території, є примусом, у тому числі отримання паспорта. Ще раз кажу, ми не кажемо, що всі без винятку будуть колаборантами, будуть злочинцями, очевидно, що є життєві історії. Але я ще раз кажу: рекомендую не брати паспорт, якщо це можливо. І ще раз скажу: не колаборувати, якщо це можливо”, — пояснила Верещук.

Вона додала, що є різні життєві історії, є різні ситуації і, очевидно, будуть випадки, які не підпадатимуть під дію кримінального кодексу. Колаборанство — це, приміром, коли люди брали участь у референдумах, ходили зі скриньками.

Російська армія обстріляла Середина-Буду на Сумщині

Вдень 2 травня російські війська обстріляли прикордонний населений пункт в Сумській області — місто Середина-Буда. Поцілили ствольною артилерією, повідомили в ОК "Північ".

Обстріл був з 11:20 до 11:40, усього зафіксовано 19 влучань. Є руйнування закладу освіти, інфраструктури, двох приватних будинків та пошкодження багатоквартирного будинку. Інформація про постраждалих не надходила.

Внаслідок обстрілів по Херсону та Білозерській громаді, є поранені

Прокуратура відкрила кримінальні провадження за фактом обстрілів російськими військами 2 травня Херсона та Білозерської громади, внаслідок чого попередньо поранені семеро людей. Про це у Telegram повідомила Херсонська обласна прокуратура.

За даними відомства, 2 травня 2023 року російські війська з авіації обстріляли Херсон та села у Білозерській громаді. Попередньо сім жителів області поранені.

Пошкоджені об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких житлові будинки, господарські приміщення та автотранспорт.

Верещук: Примусова евакуація дітей відбувається з 21 населеного пункту на Донеччині

Примусова евакуація дітей на Донеччині наразі відбувається з 21 населеного пункту. Станом на 2 травня там залишилось 48 дітей, яких потрібно звідти вивезти.

Про це у коментарі Суспільному сказала віцепрем’єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

"У нас зараз примусова евакуація діє на Донеччині. Це 21 населений пункт. Станом на сьогодні на ранок у нас залишилося 48 дітей, яких потрібно евакуювати з цих 21 населеного пункту. В Авдіївці залишився один хлопчик, і його батьки переховуються. Скажіть, кому ми хочемо зробити гірше, евакуювавши дитину від обстрілів і від ймовірної смерті?", — сказала Ірина Верещук.

За її словами також розглядається питання евакуації дітей з Харківщини.

"На сьогодні розглядається питання евакуації з Харківщини. Ми знаємо, що там теж ідуть обстріли певних районів, і до нас звернувся голова ОВА з проханням підтримати введення примусової евакуації саме на Харківщині. Ми зараз розглядаємо ці питання і звичайно ми це підтримаємо. Ми розуміємо, наскільки це важливо", — зауважила Верещук.

РФ обстріляла Петропавлівку на Харківщині

2 травня армія РФ обстріляла Петропавлівку Куп'янського району: 73-річна жінка отримала поранення. Рятувальники виїздили на огляд села, зафіксували пошкодження двох будинків, повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

"З діагнозом вибухова травма та вогнепальне осколкове поранення живота, жінку було госпіталізовано", — повідомили у пресслужбі.

Російські війська обстріляли з мінометів та САУ ще п'ять прикордонних сіл Чернігівщини

2 травня російські війська обстріляли п'ять прикордонних населених пунктів Чернігівщини, повідомляє оперативне командування "Північ" у своєму Telegram-каналі. Під вогнем опинилися Семенівська та Городнянська громади. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

В РФ заявили, що "евакуюють" дітей із зони бойових дій згідно із Женевською конвенцією

Уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Бєлова, на арешт якої разом із Путіним Міжнародний кримінальний суд видав ордер за звинуваченням у примусовій депортації українських дітей до Росії заявила, що "евакуація" із зони бойових відбувалась згідно із Женевською конвенцією.

В інтерв'ю американському виданню Vice Львова-Бєлова сказала, що Росія не визнає юрисдикцію МКС. На уточнення журналістки щодо того, що згідно із Женевською конвенцією евакуація має здійснюватись до третіх країн російська омбудсменка відповіла, що самопроголошені "ЛНР" і "ДНР" є "окремими державами, які Росія визнає".

Під час інтерв'ю Львова-Бєлова неодноразово наголошувала, що Росія рятує українських дітей від обстрілів. Коли їй вказали на те, що це РФ знищила Маріуполь та зараз обстрілює інші міста України, вона відповіла: "Україна нічого не зробила для евакуації дітей з Маріуполя. Де були гуманітарні коридори? Де була ця евакуація? Те ж саме зараз відбувається під Бахмутом".

Вона також заявила, що у "евакуйованих" дітей, які отримують паспорт РФ залишається українська ідентичність.

"Як громадянство РФ може стерти ідентичність? Ми завжди співали пісні російською та українською мовою, ми розповідали казки. Ми завжди жили в дружбі та розумінні. А те, що зараз відбувається — навпаки, на Україні зараз стирають все, що пов'язано з Росією", — зауважила Марія Львова-Бєлова.

На Херсонщині на російській вибухівці підірвався сапер

Під час розмінування 1 травня на території біля села Мала Сейдеминуха Калинівської громади на російській вибухівці підірвався сапер. Про це у Telegram повідомила Херсонська обласна військова адміністрація.

За даними ОВА, одна з мін здетонувала, через що 38-річний сапер дістав тяжкі поранення. Він втратив частину правої ноги, а також отримав осколкові поранення обличчя. Чоловіка шпиталізували, лікарі надають йому необхідну меддопомогу, йдеться в повідомленні.

Двом бойовикам "ЛНР", які воювали на Харківщині та Луганщині, повідомили про підозру — СБУ

Слідчі СБУ Івано-Франківської області повідомили заочно про підозру двом бойовикам "ЛНР", які воювали на Харківщині та Луганщині. Один з них відповідав за обстріли української території з реактивних систем залпового вогню. Про це інформують на Facebook-сторінці відомства.

Слідчі з'ясували, що житель Луганська 1990 року народження у 2014 вступив до 4 окремої мотострілецької бригади "ЛНР". Він служив у 1 реактивному артилерійському взводі реактивного артилерійського дивізіону. Після початку повномасштабного вторгнення бойовик воював проти Сил оборони України в Чорнобильській зоні та в Харківській області.

Другий підозрюваний — житель Луганська 1991 року народження. Після початку повномасштабної війни добровольцем приєднався до 13 окремого мотострілецького батальйону територіальної оборони "ЛНР". Був стрільцем механізованого відділення. Він воював на Харківському напрямку, в районі Сєвєродонецька та Лисичанська. За інформацією СБУ, підозрюваний бере участь у боях проти Збройних сил України на Луганщині.

Слідчі СБУ оголосили двом чоловікам про підозру за чотирма статтями — ст. 111; ч. 7 ст. 111-1; ч. 1 ст. 258-3; ч. 2 ст. 260 Кримінального кодексу України, що передбачають позбавлення волі на строк 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацію майна.

АРМА передано майже $3 млн арештованих коштів підсанкційного російського олігарха — Офіс генпрокурора

Агенству з розшуку та менеджменту активів (АРМА) передано майже $3 млн арештованих коштів підприємства, яке належить підсанкційному росіянину Євгенію Гінеру.

Про це повідомляє пресслужба офісу генпрокурора України.

"За клопотанням Офісу Генпрокурора арештовано та передано в управління АРМА грошові кошти підприємства, яке належить підсанкційному громадянину РФ, на суму майже 3 млн доларів США. Наразі ці кошти знаходяться на рахунках у банківських установах", — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, бенефіціарним власником підприємства є громадянин РФ Євгеній Гінер – президент російського футбольного клубу "ЦСКА". Він також пов’язаний з державною корпорацією "Ростех", яка постачає зброю, військову техніку та боєприпаси для потреб збройних сил РФ.

В Офісі генпрокурора нагадали, що 27 лютого Вищий антикорупційний суд України націоналізував акції підприємства "Перший інвестиційний банк", бенефіціарним власником якого є Гінер. Йдеться про вилучення 88,9% акцій Pinbank через пособництво Росії.

"У ході розслідування перевіряється інформація щодо правомірності отримання та використання банком понад 1,6 млрд грн кредиту для рефінансування, отриманого після введення воєнного стану в Україні", — зазначили в ОГПУ.

В Україні запрацював єдиний реєстр зниклих безвісти — Мінреінтеграції

В Україні запрацював єдиний реєстр зниклих безвісти, до якого будуть вноситися дані про зниклих. Реєстр розроблено Міністерством внутрішніх справ спільно з уповноваженим зі зниклих безвісти осіб та іншими відомствами.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

У реєстрі буде зібрано та централізовано дані щодо зниклих безвісти: ПІБ людини, місце та дата народження, сімейний стан, місце проживання, територія, на якій відбулося зникнення, обставини та час зникнення, прикмети людини.

"Наявність централізованої інформації про зниклих безвісти допоможе налагодити більш ефективну пошукову роботу. Лише взаємодіючи з іншими відомствами, нам вдасться якомога швидше розшукати зниклих людей", — сказав уповноважений зі зниклих безвісти осіб Олег Котенко.

Також до реєстру буде внесено інформацію про наявність чи відсутність рішення суду про визнання людини безвісно відсутньою або оголошення померлою, а також інші дані, що використовуються для забезпечення обліку осіб.

"У росіян немає плавзасобів, щоб спробувати форсувати Дніпро". Гуменюк про ситуацію на Херсонщині

У російської армії немає плавзасобів, щоб спробувати форсувати Дніпро. Не допоможе і та кількість, яку вони "віджали" у місцевих. Про це в марафоні "Єдині новини" заявила керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

"Пересуватися водою вони не наважуються, оскільки, по-перше, Збройні Сили тримають під вогневим контролем річку, по-друге, в них просто немає плавзасобів. Навіть те, що вони "віджали" у місцевих і намагаються використовувати між островами — одиничні випадки спостерігаються протягом минулих двох тижнів. І кожного разу наше влучання позбавляє їх навіть такого деформованого флоту", — сказала Гуменюк.

За її словами, військові РФ посилили обстріли Херсонщини через те, що не мають переконливих перемог на сході України та на південному напрямку.

"Ворог немає ніяких успіхів вздовж лінії фронту на південному напрямку та на сході. Вони не стільки б'ють у відповідь, як то кажуть, скільки намагаються максимально перемкнути увагу українського населення на біду, яка приходить безпосередньо в кожний дім", — каже Гуменюк.

Водночас каже керівниця пресцентру, військові РФ займаються постійним облаштуванням оборонних рубежів, інженерним облаштуванням цих напрямків.

"Розуміють, що їм знадобиться не один такий рубіж, тому посилюють і другу, і третю лінію оборони. Намагаються маневрувати, вишукують місця, звідки зможуть знову обстрілювали мирну територію. Ніяк інакше, ніж терором, це назвати не можна, бо під атаку потрапляють житлові будинки та критична інфраструктура. Вони всіма засобами намагаються погіршити життя людей на іншому березі", — сказала Гуменюк.

Лубінець наполягає, що заради виживання не варто відмовлятись від паспорту РФ на ТОТ

Омбудсман Дмитро Лубінець у коментарі Суспільному заявив, що звернеться до Кабміну з вимогою пояснити слова віцепрем'єрки Ірини Верещук, яка напередодні рекомендувала українцям на окупованих територіях не брати російські паспорти. Лубінець наполягає, що заради виживання не варто відмовлятись від паспорту РФ.

Близько 20 вибухів по прикордонню — армія РФ обстріляла громади Сумщини

Вночі та зранку 2 травня військові Росії здійснили 6 обстрілів прикордоння Сумщини. Зафіксовано близько 20 вибухів, повідомили в ОВА.

Вночі російські армійці з мінометів обстріляли територію Новослобідської громади, зафіксовано 4 вибухи.

Також з мінометів обстріляли Юнаківську громаду – 5 вибухів.

Зі ствольної артилерії були обстріляні території Шалигинської та Білопільської громад.

Два влучання з артилерії зафіксували на території Середино-Будської громади.

Росія не має достатньо боєприпасів для досягнення успіху в наступі — британська розвідка

Проблеми з логістикою залишаються в центрі російської кампанії в Україні. Росія не має достатньо боєприпасів для досягнення успіху в наступі. Про це свідчить інформація про імовірне звільнення відповідального за логістику заступника міністра оборони Росії, генерал-полковника Михайла Мізинцева.

Про це інформує Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

“27 квітня 2023 року російські соціальні мережі, пов'язані з військовою тематикою, повідомили, що заступника міністра оборони Росії, генерал-полковника Михайла Мізинцева було звільнено. Мізинцев відповідав за військову логістику і перебував на посаді лише вісім місяців”, — йдеться у звіті британських розвідників.

За даними британської розвідки, звільнення Мізинцева не було одразу підтверджено.

Як відзначили британські розвідники, нестача боєприпасів призводить до внутрішніх розбіжностей, особливо між Міністерством оборони Росії та ПВК “Вагнера”. Росія продовжує надавати найвищий пріоритет мобілізації своєї оборонної промисловості, але вона все ще не відповідає вимогам воєнного часу.

У той час як російські політичні лідери наполегливо вимагають успіху на полі бою, російські фахівці з логістики застрягли посередині, наголошують британські розвідники.

Ракети з літака, РСЗВ, міни та артилерія: росіяни гатили по прикордонню Чернігівщини

Протягом 1 травня та вночі 2 травня російські війська продовжили обстрілювати прикордоння Чернігівщини. Під вогнем опинилися Новгород-Сіверська, Семенівська та Сновська громади. Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

"Прикордонники зафіксували шість обстрілів з різних видів озброєння: дві ракети випущені з російського літака, чотири вибухи від РСЗВ, п'ять розривів мін калібром 120 мм та 16 вибухів від артилерійських снарядів", — сказала речниця.

Зокрема, 2 травня з 01:50 до 02:00 прикордонники зафіксували чотири вибухи (приходи, ймовірно із РСЗВ) в районі села Єліне Сновської громади.

З 06:00 до 06:30 прикордонники зафіксували сім вибухів (приходи, ймовірно зі ствольної артилерії) в районі села Мурав’ї Новгород-Сіверської громади.

Армія РФ за минулу добу обстріляла 15 населених пунктів Запорізької області

Протягом минулої доби, 1 травня, російські військові обстріляли 15 населених пунктів Запорізької області. Зокрема, завдали авіаударів, тричі атакували з БПЛА та 51 раз застосували артилерію. Чотири людини дістали поранення.

Про це повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Поранення дістали 4 людини з Гуляйполя — три жінки та чоловік. Всю необхідну медичну допомогу вони отримали невідкладно.

Під авіаударами опинилися Гуляйполе та Оріхів. Також армія РФ обстріляла Малинівку, Залізничне, Новоандріївку, Новоданилівку, Гуляйпільське, Малу Токмачку, Ольгівське, Чарівне, Білогір'я, Кам'янське, Степове, Малі Щербаки, Новояковлівку.

Надійшло 27 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Ювенальні прокурори: 478 дітей загинуло в Україні внаслідок збройної агресії РФ

Станом на ранок 2 травня більше ніж 1438 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 478 дітей загинули та понад 960 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора.

Ці цифри не остаточні. Триває робота з встановлення кількості загиблих і поранених дітей у місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях, пояснили в ОГПУ.

За добу на Донеччині поранено двох людей

Протягом 1 травня на Донеччині поранено двоє людей у Краматорську та Сіверську. Про це повідомивначальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1487 людей, поранення отримали 3457 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Двоє поранених. Російські війська завдали ударів по двох громадах Миколаївщини

Армія Російської Федерації минулої доби 1 травня та в ніч проти 2 травня завдала ударів по Куцурубській та Очаківській громадах Миколаївщини. Двоє людей поранені.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

Російські війська першого травня з 21:26 по 21:28 завдавали ударів з реактивних систем залпового вогню по населеному пункту Куцурубської громади. Двоє людей отримали поранення, пошкоджені приватні будинки. Внаслідок обстрілу у населеному пункті відсутні світло, газ, вода та інтернет.

А в ніч проти другого травня з 03:24 по 03:32 війська РФ завдавали мінометних обстрілів по акваторії Очаківської громади. Ніхто не травмувався.

За інформацією Миколаївської ОВА, у місті Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч минули без обстрілів.

На війні в Україні РФ втратила понад 191 тисячу військових — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 2 травня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 191 420 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 460 військових.

В ISW пояснили, чому Міноборони РФ активно інформує про ракетні удари по Україні

Міноборони Росії змінило свою риторику і активно інформує про ракетні удари по Україні на тлі занепокоєння в російському інформаційному просторі щодо українського контрнаступу. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Так, у ніч з 30 квітня на 1 травня російські війська завдали чергового масштабного ракетного удару по Україні.

“Українські джерела повідомили, що дев'ять стратегічних бомбардувальників Ту-95 і два Ту-160 вилетіли з Мурманської області та району Каспійського моря і випустили 18 крилатих ракет Х-101/555 по Україні. Українська протиповітряна оборона збила 15 ракет. Геолокаційні кадри з Павлограда, Дніпропетровська область, показують, що одна з ракет влучила в Павлоградський хімічний завод”, — йдеться в аналітичному звіті.

Міністерство оборони Росії заявило 1 травня, що удари були націлені на українські військово-промислові об'єкти і успішно зірвали виробництво військових ресурсів, відзначили аналітики. Російські провоєнні блогери стверджували, що ракети вразили українські системи протиповітряної оборони та транспортний вузол у Павлограді.

Речник Повітряних Сил України Юрій Ігнат відзначив, що і Ту-95, і Ту-160 несли набагато менше ракет, ніж їхнє максимальне завантаження. Це свідчить про те, що Росія продовжує боротися за достатнє виробництво таких боєприпасів, наголошують аналітики.

Армія РФ за добу завдала 71 удар по Херсонщині: двоє людей поранені

1 травня російські військові 71 раз вдарили по правобережній Херсонщині. Випустили 363 снаряди з важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню "Град", танків, безпілотників та авіації.

Про це в Telegram повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

За інформацією ОВА, Херсон був під ударами 11 разів. Російські військові поцілили у житлові квартали та територію і будівлю заводу в обласному центрі. Двоє людей поранені, йдеться у повідомленні.

У квітні 2023 оформили ID-карток і закордонних паспортів менше, ніж торік — Держміграції

Працівники Державної міграційної служби у квітня оформили майже 120 тисяч ID-карток. Це на 8% менше, ніж за цей же період минулого року. Закордонних паспортів оформлено менше на 6%. Про це повідомила пресслужба ДМСУ.

“Про кількість біометричних паспортів, оформлених у квітні 2023 року: ID-карток — майже 120 тисяч, закордонних паспортів — понад 231 тисяча. У порівнянні з аналогічним періодом 2022 року оформлено: ID-карток — менше на 8%; закордонних паспортів — менше на 6%”, — йдеться у повідомленні.

У березні 2023 року ДМСУ оформила понад 131 тисячу ID-карток.

Російські війська обстріляли Нікополь на Дніпропетровщині

У ніч на 2 квітня армія Росії атакувала Нікополь, що на Дніпропетровщині. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, били по місту з важкої артилерії. Загиблих та поранених немає.

На місцях обстрілів працюють рятувальники. Наслідки атаки з'ясовують.

Авіація Сил оборони за добу знищила 3 російських ЗРК — Генштаб ЗСУ

Авіація Сил оборони за добу знищила 3 російських зенітно-ракетних комплекси  та завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу окупантів. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 2 травня. Також збито російський розвідувальний  БпЛА типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 6 районів зосередження озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів та склад пально-мастильних матеріалів окупаційного війська.

На Херсонщині у Горностаївці — значні проблеми зі стільниковим зв’язком російських операторів

Як повідомили у Генштабі ЗСУ, у Горностаївці Херсонської області відзначаються значні проблеми зі стільниковим зв’язком російських операторів — на відміну від стійкого зв’язку національних операторів України. Місцеве командування російських окупаційних військ пояснює це результатами ураження, яке завдають Збройні Сили України.

На Запоріжжі окупанти посилюють контррозвідувальний та поліцейський режими

За даними Генштабу ЗСУ, російські окупанти посилюють контррозвідувальний та поліцейський режими на тимчасово зайнятій території Запорізької області. Зокрема, в населених пунктах Дорожнянка, Решетилівка, Костянтинівка та Чумацьке, окупанти заборонили в’їзд цивільним без місцевої реєстрації.

Тривають бої за Бахмут і Мар'їнку — Генштаб ЗСУ

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування окупантами наступальних угруповань не виявлено. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 2 травня.

На Сіверському та Слобожанському напрямках протягом доби військо РФ завдало авіаудару керованими авіабомбами по населеному пункту Лизунівка Чернігівської області, загинула дитина. Обстріляло населені пункти Леонівка, Красний Хутір, Карповичі, Грем’яч і Новгород-Сіверський Чернігівської області; Середина-Буда, Шостка, Ходине, Іскрисківщина, Волфине,  та Садки Сумської області, а також Уди, Гоптівка, Стрілеча і Хатнє на Харківщині.

На Куп’янському напрямку російське військо не наступало. Артилерійських та мінометних обстрілів окупантів зазнали Фиголівка, Западне, Лиман Перший, Кислівка, Куп’янськ, Крохмальне та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку окупанти намагалися покращити тактичне положення, безуспішно наступали в районах Новоселівського та Білогорівки. Завдали авіаудару по Білогорівці, Григорівці та Спірному. Артилерійських обстрілів з боку війська РФ зазнали Макіївка, Діброва, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське і Cпірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку російські військові продовжують наступати. Тривають бої у Бахмуті. Протягом доби окупанти безуспішно наступали у напрямку населеного пункту Предтечине. Завдали авіаційного удару по Бахмуту та Білій Горі. Від російських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Костянтинівка, Диліївка та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку військові РФ наступали в районах населених пунктів Сєверне та Первомайське, успіху не мали. Завдали авіаудару по Авдіївці. Обстріляли Ласточкине, Сєверне, Первомайське та Карлівку Донецької області.

На Мар’їнському напрямку окупанти продовжують атакувати позиції Сил оборони. Тривають бої за Мар’їнку. Російських обстрілів зазнала також Георгіївка на Донеччині.

На Шахтарському напрямку протягом доби військо РФ наступальних дій не проводило. Обстріляло Вугледар, Богоявленку та Новоукраїнку Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти обороняються. Обстрілюють населені пункти. Серед них — Времівка, Новосілка, Новопіль Донецької області; Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Білогір'я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Щербаки та Зелений Гай на Запоріжжі; Нікополь Дніпропетровської області, а також Іванівське, Козацьке, Осокорівка, Золота Балка, Качкарівка, Республіканець, Берислав, Веселе, Одрадокам'янка, Тягинка, Білозерка, Кізомис та місто Херсон.

РФ наступає на 4 напрямках, відбито 41 атаку окупантів — Генштаб ЗСУ

Окупанти продовжують наступати на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках — відбито 41 атаку російських військових. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут і Мар’їнка, українські  воїни тримають оборону. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 2 травня.

Минулої доби військові РФ завдали 19 ракетних ударів (українські захисники успішно знищили 15 крилатих ракет типу Х-101 та Х-555), завдали 17 авіаційних ударів, здійснили 25 обстрілів із реактивних систем залпового вогню. Є загиблі та поранені з числа  мирного населення, серед них є діти. Зруйновані та пошкоджені житлові багатоповерхівки, приватні житлові будинки, школи, лікарні, дитячі садочки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання військом РФ ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Рятує поранених військових з Бахмута | "Арійка"

Людмила Литвиненко з позивним «Арійка» — історикиня за фахом, яка з 2014 року в команді парамедиків перебувала на передовій. Після повномасштабного вторгнення вона покинула роботу у видавництві та знову відправилась у «гарячі точки». На цей раз у складі добровольчого медичного батальйону «Госпітальєри». Фактично кожного дня «Арійка» рятує життя поранених військових на найнебезпечніших позиціях. Вона евакуювала захисників з Бахмута та Соледара. Її історія — у проекті "ПозиціяУкраїна".

"Стріляла Україна. Скажете інакше — нікуди не доїдете". Три історії про окупацію та вимушену евакуацію через РФ

— Вони на фільтрації питають: «Куди ви їдете?». Кажу: «В Росію-матушку. У мене там родичі по батьківській лінії». «О, супер, значить у тебе кров батьківська. Молодець, що їдеш в Росію». А я сама думаю, як би стриматися: плюнула б так, щоб втопився він. Так гидко. Таке відчуття, що продала саму себе.

Наталії попри численні принизливі перевірки таки вдалося виїхати з Маріуполя до Естонії через Росію в квітні минулого року. З початку повномасштабного вторгнення для тисячі людей стало майже неможливим виїхати з окупації на підконтрольну Україні територію. Чи не єдиним варіантом потрапити в Україну чи Європу залишається шлях через Росію. Розповідаємо історії трьох українок, які вимушено евакуювалися з окупації через РФ.

війна в Україні, малюнки
Малюнки, що малювала донька Алли під враженням від телефонних розмов з мамою, коли та була ще в на той момент окупованому Ізюмі. Фото надане героїнею матеріалу

З грудня у війні проти України загинули понад 20 тисяч російських військових — Білий дім

За останні п'ять місяців війни проти України Росія втратила понад 100 тисяч осіб, переважно у боях навколо Бахмута. Понад 20 тисяч з них — загиблі, ще 80 тисяч російських військових поранені. Про це сказав координатор Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі.

Оцінка США базується на нещодавно розсекречених даних американської розвідки. Однак Кірбі не уточнив, як саме розвідка отримала наведені дані.

Майже половина загиблих з грудня — це найманці із ПВК "Вагнер", багато з них — колишні в'язні, сказав Кірбі.

За його словами, сили ПВК "Вагнер" були "кинуті в бій і без достатньої бойової підготовки, бойового керівництва чи якогось відчуття організаційного командування та контролю".

Зеленський провів розмову з прем’єром Нової Зеландії

Із прем’єр-міністром Нової Зеландії Крісом Гіпкінсом президент України обговорив питання співпраці в оборонній та гуманітарній сферах і необхідність консолідації країн Тихоокеанського регіону на підтримку України.

Раніше глава Міноборони України Резніковhttps://suspilne.media/tag/reznikov/ зустрівся з міністром оборони Нової Зеландії Ендрю Літтлом та обговорив додаткові шляхи зміцнення співпраці країн.

На початок