У РФ заявили про законність "евакуації" українських дітей з окупованих територій. Що кажуть в Україні

У РФ заявили про законність "евакуації" українських дітей з окупованих територій. Що кажуть в Україні

Важливо
Омбудсменка РФ Марія Львова-Белова
. Омбудсменка РФ Марія Львова-Белова. Фото: marialvovabelova / instagram

Уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Бєлова, на арешт якої разом із Путіним Міжнародний кримінальний суд видав ордер за звинуваченням у примусовій депортації українських дітей до Росії, заявила, що "евакуація" із зони бойових відбувалась згідно із Женевською конвенцією. Віцепрем’єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук назвала заяви російської уповноваженої "намаганням уникнути відповідальності за злочин".

В інтерв'ю американському виданню Vice Львова-Бєлова сказала, що Росія не визнає юрисдикцію МКС. На уточнення журналістки щодо того, що згідно із Женевською конвенцією евакуація має здійснюватись до третіх країн російська омбудсменка відповіла, що самопроголошені "ЛНР" і "ДНР" є "окремими державами, які Росія визнає". Росія "приєднала" ці тимчасово окуповані території у вересні 2022 року разом із ще двома регіонами України.

Під час інтерв'ю Львова-Бєлова неодноразово наголошувала, що Росія рятує українських дітей від обстрілів. Коли їй вказали на те, що це РФ знищила Маріуполь та зараз обстрілює інші міста України, вона відповіла:

"Україна нічого не зробила для евакуації дітей з Маріуполя. Де були гуманітарні коридори? Де була ця евакуація? Те ж саме зараз відбувається під Бахмутом", — сказала Львова-Бєлова.

Вона також заявила, що у "евакуйованих" дітей, які отримують паспорт РФ залишається українська ідентичність.

"Як громадянство РФ може стерти ідентичність? Ми завжди співали пісні російською та українською мовою, ми розповідали казки. Ми завжди жили в дружбі та розумінні. А те, що зараз відбувається — навпаки, на Україні зараз стирають все, що пов'язано з Росією", — зауважила Марія Львова-Бєлова.

Як відреагували на заяву російської уповноваженої в Україні

"Заяви омбудсменки РФ Львовї-Бєлової — це намагання уникнути відповідальності за злочин, який вчиняє в тому числі дана персона. Бо вона чудово знає, що ми запросили коридор в перші години повномасштабного наступу РФ", — сказала в коментарі Суспільному Ірина Верещук.

Вона зазначила, що Україна з перших днів повномасштабної війни вимагала відкрити гуманітарні коридори.

"З перших днів ми вимагали відкрити гуманітарні коридори, наприклад, з Маріуполя, а про Бахмут ви взагалі знаєте ситуацію, нам довелося приймати рішення про примусову евакуацію, що ми й робили. Росіяни обстрілювали евакокапсули, обстрілювали всіх, хто намагався врятувати дітей. Тому свої пояснення вона буде давати в Гаазі, і якщо доживе до суду, то вона буде сидіти довго", — сказала Верещук.

Чому МКС видав ордер на арешт Львової-Бєлової та Путіна

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей.

Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду.

Уповноважена президента з прав дитини Дар’я Герасимчук раніше повідомила, що станом на кінець березня українській владі точно відомо про понад 19,5 тисяч дітей вивезених з ТОТ до Росії, але їх складно точно підрахувати через окупацію частини території України.

Речниця російського МЗС Захарова заявила, що ордер МКС на арешт Путіна «не матиме для Росії жодного значення», адже країна не є учасницею Римського статуту та не зобов'язана дотримуватися рішень МКС.

5 квітня 49 країн світу у спільній заяві засудили Росію за організацію засідання Радбезу стосовно нібито правових підстав викрадення українських дітей з тимчасово захоплених територій, йдеться у спільній заяві цих країн. Велика Британія заблокувала трансляцію виступу російської уповноваженої з прав дітей Львової-Бєлової на ресурсах ООН, закликавши її відповідати за свої дії в Гаазі.

В Офісі генпрокурора повідомили, що єдиного прозорого алгоритму чи механізму, який дає можливість повертати депортованих до Росії українських дітей, на сьогодні немає.

Читайте також

Лубінець наполягає, що заради виживання не варто відмовлятись від паспорту РФ на ТОТ

Путін підписав закон про позбавлення набутого громадянства за "дискредитацію армії РФ"

На початок