В УПЦ МП було "дуже багато" російських шпигунів — Данілов

В УПЦ МП було "дуже багато" російських шпигунів — Данілов

Данілов
. Секретар РНБО Олексій Данілов. Фото: УНІАН

В Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП) було "дуже багато шпигунів РФ", і частину з них обміняли на українських полонених. Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.

За його словами, Росія впливала на Україну не тільки через релігійні організації, а й через свою агентурну мережу, яка ще продовжує здійснювати вплив на державу. Данілов зазначив, що СБУ бореться з цим, контррозвідка займається виявленням людей, які допомагають РФ.

"У цій інституції (УПЦ МП, — ред.) було дуже багато представників так званої розвідувальної спільноти РФ. Частину з них ми вже поміняли на наших бранців. Це факти, які українська спільнота має знати", – сказав він.

Читайте також: У Раді зареєстрували проєкт постанови: чи розірвуть договір оренди Почаївської лаври

Водночас секретар РНБО, наголосив, що українська влада не має жодних претензій до релігії.

"Людина може вірити в Бога, в Аллаха, в кого вважає за потрібне. У нас є претензії до установи, яка не зареєстрована у відповідний до українського законодавства спосіб. Ви хочете ходити молитися? Ідіть і моліться. Але інституції, які не зареєстровані у відповідний спосіб на території України, не можуть тут працювати", – сказав Данілов.

Щодо права власності на релігійні об’єкти, то за словами секретаря РНБО, церква може розпоряджатися своєю власністю, якщо вона є.

"А держава має право розпоряджатися своєю власністю так, як вважає за необхідне. Наприклад, якщо ми говоримо про Києво-Печерську лавру, це – заповідник. Він підпорядкований відповідній державній інституції. Якщо якийсь піп вирішив, що це його приватна власність, це зовсім не так", — наголосив він.

Що відомо про події, пов'язані з храмами Києво-Печерської Лаври

31 грудня 2022 року закінчився термін угоди про оренду Успенського та Трапезного соборів Українською православною церквою (МП). Успенський собор і Трапезну церкву на території заповідника "Києво-Печерська лавра", повернули в державу. У відповідь УПЦ МП подала позов до суду через відмову використовувати храми Лаври.

Пізніше стало відомо, що з 29 березня з УПЦ МП розривають договір про оренду Нижньої Лаври. Намісник Свято-Успенського монастиря УПЦ МП, що займає частину Лаври, заявив про відмову звільняти приміщення. Народні депутати звернулися до СБУ з проханням прослідкувати, аби з Лаври не зникли мощі та ікони.

21 березня в Києво-Печерській лаврі закрили вхід у ближні печери з мощами святих. Там почала роботу комісія, яка має визначити, чи збережені музейні експонати.

29 березня сплив договір оренди національного заповідника "Києво-Печерська лавра" з Українською православною церквою МП. Представники церкви мають залишити територію Лаври. У той день на її території представники УПЦ МП провели молебень.

30 березня на території Лаври намагалася почати роботу комісія Мінкульту з передачі державі будівель, які були у користуванні УПЦ МП. Утім вхід до одного з корпусів був заблокований вірянами, а саме приміщення зачинене. У п'ятницю, 31 березня, на територію Лаври вдруге прибула комісія Мінкульту. Утім представники церкви та віряни знову не пустили їх до будівлі. Через недопуск до управління держмайном Міністерство культури подало позов до суду.

1 квітня СБУ вручила підозру наміснику Лаври та митрополиту УПЦ МП Павлу Лебедю за розпалювання міжрелігійної ворожнечі (с. 161 ККУ) та поширення матеріалів, які виправдовують російську агресію (ст. 436-2 ККУ). Йому обрали запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт.

3 квітня у Мінкульті повідомили, що комісія, яка займається поверненням майна Києво-Печерської лаври державі, й надалі намагається потрапити на територію святині. Тепер вона займається переплануванням діяльності з урахуванням перешкод у доступі практично до всіх приміщень заповідника та допомагає поліції.

У ПЦУ повідомили, що митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершить богослужіння в Києво-Печерській Лаврі нагоди свят Благовіщення Пресвятої Богородиці, 7 квітня, та Входу Господнього в Єрусалим, у Вербну неділю, 9 квітня.

Читайте також

У Львові розпочали демонтаж церкви УПЦ МП на Сихові

Хмельничани проголосували за перехід храму Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ (МП) до ПЦУ

Священнослужителю, який заважав працювати знімальній групі Суспільного, повідомили про підозру. Що йому загрожує

Депутати Сумської облради підтримали звернення щодо розірвання договорів з УПЦ

"Це називається одним словом: окупація" — релігієзнавець про УПЦ (МП) в Лаврі

На початок