Друга спроба: комісію Мінкульту не пустили в Лавру

Друга спроба: комісію Мінкульту не пустили в Лавру

Важливо
Друга спроба: комісію Мінкульту не пустили в Лавру
Комісію Мінкульту вдруге не пустили на територію Лаври. Київ. 31 березня 2023 р. Фото: Владислав Мусієнко / Суспільне

До Києво-Печерської лаври у п'ятницю, 31 березня, вдруге прибула комісія Мінкульту з передачі державі будівель, які були у користуванні УПЦ МП. Утім представники УПЦ МП та віряни знову не пустили їх на територію монастиря.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Священнослужителі та прихожани заблокували вхід на територію 111 корпусу Лаври. За їхніми словами, робота комісії суперечить законодавству. І повідомили, що не пускатимуть їх у Лавру, поки на не це буде відповідного рішення суду.

Після цього комісія вирішила завершити на сьогодні свою роботу.

"Ми зранку говорили з представником монастиря, який власне і приніс нам ці ключі, потім він нам надав код доступу до цих дверей. Але все це є беззмістовні дії, так як тільки ми туди наближаємося, так люди невизначені, але вчора були в цивільному, а сьогодні в чернечих рясах", — повідомила заступниця голови комісії Мар'яна Томин.

Читайте також: "Це удар по ідеології "русского міра" — чи покидають УПЦ (МП) Києво-Печерську Лавру

Вчора, 30 березня до Києво-Печерської лаври прибула комісія Мінкульту з передачі державі будівель, які були у користуванні УПЦ МП. Утім вхід до одного з корпусів був заблокований вірянами, які зранку прийшли на богослужіння до Лаври, а саме приміщення зачинене.

Згодом комісія доручила заповіднику "Києво-Печерська лавра" підготувати заяву до поліції за перешкоджання їхній роботі. Заяву зареєстрували у Печерському райуправлінні Нацполіції.

Що відомо про події, пов'язані з храмами Києво-Печерської Лаври

31 грудня закінчився термін угоди про оренду Успенського та Трапезного соборів Українською православною церквою (МП).

Успенський собор і Трапезну церкву на території заповідника "Києво-Печерська лавра", повернули в державу. У відповідь УПЦ (МП) подала позов до суду через відмову використовувати храми Лаври.

З 29 березня з УПЦ МП розривають договір про оренду Нижньої Лаври. Намісник Свято-Успенського монастиря УПЦ МП, що займає частину Лаври, заявив про відмову звільняти приміщення.

Народні депутати звернулися до СБУ з проханням прослідкувати, аби з Лаври не зникли мощі та ікони.

21 березня в Києво-Печерській лаврі закрили вхід у ближні печери з мощами святих. Там почала роботу комісія, яка визначить, чи збережені музейні експонати.

29 березня сплив договір оренди національного заповідника "Києво-Печерська лавра" з Українською православною церквою МП. Представники церкви мають залишити територію Лаври. У цей день на її території представники УПЦ МП провели молебень. Представники УПЦ МП подали позов до суду щодо визнання недійсною односторонню відмову від продовження договору, і заявили, що не збираються виселятися з Лаври до закінчення судового процесу.

Читайте також

Суд відмовив у забезпеченні позову УПЦ МП про розірвання договору оренди Києво-Печерської Лаври

Зачинено: у Лаврі комісія, яка має передати майно державі, не змогла потрапити на об'єкт для перевірки

Напад на знімальну групу в Лаврі: в УПЦ МП вважають, що це журналісти напали на священника

На початок