Веніславський: для військовозобов'язаних українців є абсолютно легальні шляхи виїзду за кордон

Веніславський: для військовозобов'язаних українців є абсолютно легальні шляхи виїзду за кордон

Федір Веніславський, голова підкомітету з питань державної безпеки і оборони
Федір Веніславський. Олександр Кузьмін /УНІАН

На сьогодні жодних новацій в порядку перетину державного кордону України чоловіками, які є військовозобов’язаними немає. Проте українці можуть легально виїхати за кордон, в тому числі й чоловіки у віці від 18 до 60 років.

Про це у телемарафоні "Єдині новини" заявив голова підкомітету з питань державної безпеки і оборони комітету ВРУ з питань національної безпеки оборони і розвідки України Федір Веніславський.

"Є абсолютно легальні шляхи виїзду за кордон, в тому числі чоловіків які підпадають під загальну мобілізацію, через різні обставини, підстави, вони всі фіксуються в системі "Шлях". Це й особи, які мають броню від призову, і які мають на утриманні неповнолітніх дітей, інвалідів, і інші категорії осіб, наприклад, водії тощо", — сказав Веніславський.

За його словами жодних пом’якшень в питанні перетину державного кордону на цей час немає для військовозобов'язаних немає.

"Що стосується тих законодавчих ініціатив, то вони напрацьовуються, говорити, що це вже доконаний факт, який найближчим часом стане законом, таких підстав також немає. Позиція дуже неоднозначна. Чи варто пом’якшувати можливість виїзду за кордон в умовах воєнного стану чоловікам? Я особисто прихильник того, що цього не потрібно робити", — зауважив Федір Веніславський.

Веніславський розповів, що спілкувався з головою Державної прикордонної служби України Сергієм Дейнеко і той йому сказав, що з України "щодня виїжджають у напрямку європейських країн приблизно 7-8 тисяч осіб".

"Значна частина з них, звичайно, повертається, є такі, які не повертаються, але їх не дуже багато. Тому треба до цього питання підходити системно з точки зору забезпечення безпеки держави, з точки зору виконання мобілізаційних завдань, і з точки зору дотримання прав людини", — підкреслив Федір Веніславський.

7 березня ДПСУ повідомляла, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну прикордонники затримали більше ніж 11 тисяч порушників кордону. Вони намагалися виїхати поза пунктами пропуску. Ще понад 4 тисячі намагалися виїхати за підробленими документами.

Що відомо про обмеження на виїзд чоловіків за кордон

24 лютого 2022 року президент Володимир Зеленський оголосив про запровадження воєнного стану по всій Україні. Верховна рада проголосувала за запровадження воєнного стану. Того ж дня офіційний представник Державної прикордонної служби Андрій Демченко у коментарі Суспільному підтвердив, що у зв’язку з агресією Росії та запровадженням воєнного стану на території України починає діяти обмеження на виїзд за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років.

В Україні триває мобілізація. 7 лютого Верховна Рада продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів з 19 лютого. Це вже шосте голосування парламенту за воєнний стан з початку війни. До цього Рада вже схвалювала подібні рішення минулого року: 24 лютого, 15 березня, 21 квітня, 15 серпня і 16 листопада.

Скільки людей виїхали з України через війну

У грудні 2022 року уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляв, що з початком повномасштабного вторгнення з України виїхало понад 14,5 мільйона українців. З них 11, 7 млн в’їхало до країн Євросоюзу. 7,7 млн зареєстровані в Європі як отримувачі тимчасового захисту. В Україні зареєстровано 4,7 млн внутрішньо переміщених осіб.

Через російське вторгнення в Україну та виїзд громадян за кордон чисельність населення України могла скоротитись до 33,5 мільйона людей.

Читайте також

Артистам ускладнили виїзд за кордон? Наслідки скандалу із Щегелем і Голубковим. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

СБУ викрила нові схеми ухилення від мобілізації: серед затриманих — чиновник Міноборони

Вісім вбитих, шестеро поранених військових РФ. Прикордонники розповіли про бої у Бахмуті

Скільки українців, які поїхали з країни через війну, планують повертатися — опитування

Україна та Молдова домовилися про спільний контроль у залізничному пункті пропуску на Одещині

"Не варто мріяти про нездійсненне: 90% біженців не повернуться в Україну" — директорка Інституту демографії Лібанова

На початок