Як через війну скоротилось населення України та що з цим робити: розповідає експерт

Як через війну скоротилось населення України та що з цим робити: розповідає експерт

Ексклюзивно
Як через війну скоротилось населення України та що з цим робити: розповідає експерт
. Фото: УНІАН

Через російське вторгнення в Україну та виїзд громадян за кордон чисельність населення України могла скоротитись до рівня у 33,5 мільйона людей. Допомогти подолати масштабну демографічну кризу у майбутньому може міграція населення інших країн.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному розповів заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. Птухи Олександр Гладун.

"Скільки українців, зараз порахувати дуже важко. Але на 1 лютого 2022 року Державна служба статистики оцінювала чисельність населення приблизно в 41,1 мільйона людей. Це без Криму, але з ОРДЛО", — пояснив експерт.

З урахуванням окупованих територій населення України є дещо більшим, зазначив посадовець.

"Якщо ми кажемо про кордони 1991 року, то треба додати трохи більше, ніж 2,3 мільйона — це АРК та Севастополь. Тому ми будемо мати десь 43,5 мільйона людей", — розповів Олександр Гладун.

За його словами, водночас ще до початку російської агресії близько двох мільйонів українців виїхали за кордон на заробітки.

"Якщо подивитися на це число критично, то ми оцінюємо, що за рахунок трудової міграції Україна втратила приблизно після перепису населення 2001 року близько 2 мільйонів. Люди їздили на заробітки в Європу і залишилися там жити. Хоча стосунки з Україною вони не розірвали і рахуються в чисельності населення України", — розповів посадовець.

При цьому за період повномасштабної війни від’ємне сальдо міграції становило приблизно 8 мільйонів.

"Тому, якщо віднімемо (2+8 мільйонів — ред.), то ми отримаємо 33,5 мільйона. Демографічна криза в Україні була і до початку війни. Війна дуже сильно поглиблює всі ці процеси. По-перше, шалене сальдо міграції — мінус 8 мільйонів. І ми не знаємо, скільки людей повернеться. Це сальдо складається з двох частин: ті, хто виїхали в Європу і ті, кого вивезла Росія", — розповів Олександр Гладун.

Він додав, що в Росії нині, за оцінками Верховного комісара ООН у справах біженців, перебувають приблизно 2,9 мільйона українців.

Це — шалена цифра. Куди вони їх розмістили, повернуться ці люди, є в них документи чи ні — ми не знаємо. Навіть прогнозувати неможливо. Приблизно чверть цієї кількості — це діти. Тобто майбутнє України. Це величезна проблема, і як її вирішувати, ніхто не знає, — підкреслив експерт.

При цьому до Європи також виїхали переважно жінки й діти.

"З тих приблизно 5 мільйонів, які в Європі, ми теж не знаємо, скільки повернеться. Це в основному жінки і діти. І це теж майбутнє України. Хто повернеться, залежить від тривалості війни, яка буде потім економічна політика, чи будуть в Україні створені робочі місця, що буде з житлом і т.д. Це складна проблема, прогнозувати якісь числа дуже важко", — розповів посадовець.

За його словами, Україні загрожує серйозна демографічна криза.

"В загальному можна сказати — криза буде поглиблюватися. Щодо майбутньої демографічної політики, то треба спочатку визначитися, яке місце ми собі уявляємо України в Європі. Хоча ми найбільша за площею країна в Європі, якщо нас буде влаштовувати чисельність через 20-30 років 25 мільйонів, то можна буде й "заспокоїтися", — пояснив Гладун.

На переконання експерта, найважливішою задачею після війни буде стабілізація демографічної ситуації. Покращити її допомогла б міграція населення з інших країн.

"До війни за рахунок природного чинника чисельність населення скорочувалась. В нас на 100 народжень у 2021 році було 262 смерті. Тото компенсувати тільки за рахунок природного чинника — покращення ситуації з народжуваністю та зменшення смертності — не вдасться. В нас відносно старе населення, тому природно помирає більше. І не думаю, що одразу після війни жінки почнуть народжувати багато дітей, тому що для цього потрібні певні умови. Тому залишається один чинник — міграційний, тобто залучати населення інших країн до проживання та роботи в Україні", — підсумував Олександр Гладун.

Читайте також

Обстріл Запоріжжя і Харківщини, санкції проти росіян, бої в Соледарі. 319 день війни. Онлайн

На початок